Czy ostatnia scena 10. odcina 2. serii (ostatnia, ostatnia, w której Ragnar siedzi se z mieczem na
skale) mogła być nakręcona na Prikestolen(Rogaland)?? Tak tylko pytam z czystej ciekawości... a
może ktoś wie?? :)
Tak to jest to. Norway's Pulpit Rock.
Wystarczy zrobić Print Screena do Painta i wyszukać obrazem w google (-:
Też myślę, ze to Preikestolen, ale nie sadzę, by tam kręcili - raczej nakręcili to na zielonym ekranie i zmontowali. Podobnie w serialu pojawiają się przebitki bardzo przypominające Geirangerfjord i wodospad Siedem Sióstr. Wg info na Filmwebie kręcono to w Kanadzie i Irlandii (?), ale widoki bardzo pasują do Skandynawii, myślę, że tam nakręcili przebitki. Zresztą w Kanadzie i Irlandii można znaleźć podobne krajobrazy.
w Irlandii- prawie wszystko. hehe, szczerze to krajobrazy w ogole nie pasuja ale sa bardzo ladne wiec niech im bedzie.
Nie pasują do bliżej nieokreślonego miejsca w Kattegat czy do opowieści o Wikingach? Jak dla mnie pasują idealnie, przynajmniej do norweskich Wikingów i ich ojczyzny. Tutaj bohaterami są Duńczycy? Był w gościach jarl ze Szwecji, więc nie mogą być Szwedami. No tak, więc norweskie obrazki nie są wierne w 100%, za to robią świetny klimat. Niestety w Danii nie byłam, żeby cokolwiek porównać.