PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=685442}

Wirus

The Strain
2014 - 2017
6,6 14 tys. ocen
6,6 10 1 14117
5,2 5 krytyków
Wirus
powrót do forum serialu Wirus

Dlaczego wirus....

ocenił(a) serial na 3

skoro nie ma go nawet w serialu. Czy to nie pasożyty (robaki) przekształcają żywych i umarłych w potwory? (Nie używam słowa wampiry, bo jakoś nie widzę związku poza podatnością na ultrafiolet lub światło słoneczne). W sumie cała ta plaga jest do złudzenia podobna do las plagas z serii Resident Evil. Pasożyty przekształcają tkanki tak, by żywiciel ich cały czas dokarmiał?

Poza tym. Jaki sens ma plaga na skalę globalną, skoro gdy ludzkość upadnie, to jednocześnie jest to związane z brakiem pożywienia.

Aaa. I jakim zwyrolem szybkim musi być ten mistrz, skoro w samolocie żaden z pasażerów nawet nie odpiął pasów a on ich wszystkich uciukał.

Nie czytałem książki więc jak ktoś wie, to byłbym wdzięczny za wytłumaczenie, dlaczego czworo z pasażerów przeżyło.

Pwuriel

Ogólnie chodzi o to, że ten cały Mistrz chce z pomocą tych Niemców zniszczyć całą ludzkość zamieniając ich w te wampiry. Nie wiem czy jesteś trolem czy po prostu nie zauważyłeś tak istotnej rzeczy. Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 6
Pwuriel

Well...

Tłumaczenia z angielskiego często bywają chybione gdyż oryginały w zależności od kontekstu mogą mieć od kilku do kilkudziesięciu znaczeń. Dosłowne tłumaczenie "The Strain" to "Szczep", a że historia dotyczy naukowców z CDC (Centrum Chorób Zakaźnych) i na początku serialu dość często pada termin wirus to wydawcy poszli na łatwiznę ale podobieństwa są więc tytuł ujdzie.

"Plaga", o której piszesz to bardziej nawiązanie do Nomak'a i mrocznych żniwiarzy z BLADE II (ten sam reżyser co The Strain - Guillermo del Toro).

Generalnie pasożyt przejmuje kontrolę nad ciałem żywiciela, modyfikuje przejęty organizm do swoich potrzeb.

Siódmy "Starożytny", określany jako Pan (org.: The Master) jest samolubny i chce panować nad Światem samodzielnie - ogólnie rzecz biorąc dąży do jak najszybszego uzyskania przewagi nad pozostałymi Strigoi ( nie chodzi mu o totalną pandemię).

To nie kwestia szybkości, oprócz siły i długiego jęzora dysponuje jeszcze kilkoma umiejętnościami, o których nie ma co spoilować ;p

Myślę że już sporo zdradziłem ale weź mapę NY i zobacz gdzie każdy z tej czwórki mieszkał, a powinno zaświtać.

Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 6
Azazull

Dobrze napisane domyslam sie ze czytales chyba pozostale tomy albo sie myle ?

ocenił(a) serial na 6
lewandowski09

Co nie co mam orientacji w temacie :D

ocenił(a) serial na 3
Azazull

Taka wypowiedź w pełni mnie satysfakcjonuje i rozjaśnia obraz serialu. Dzięki bardzo za wyjaśnienie.

ocenił(a) serial na 6
Pwuriel

Super że pomogłem ;p