Jakoś tak wydaje mi się, że serial jest ściągniętym pomysłem z żywych trupów - The Walking Dead można by pomyśleć, że ten ukazy sam początek jak się ten wirus rozprzestrzeniał, bo w trupach to już się obudził i już umarlaki chodziły i jadły i zarażały ludzi mly trupów, a tutaj sam początek wszystkiego..
Mimo, że serial nie jest jakiś rewelacyjny, to myślę, że trudno tutaj mówić o ściągnięciu czegoś z walking dead, które nie jest jakimś prekursorem gatunku :) Żywe trupy to oklepany i dosyć stary już motyw.
Że co? Przecież w TS nie ma zombie. Czy ty TWD oglądasz uważnie? Tam są wszyscy zarażeni. W TS zarazisz się po kontakcie (wtedy ten robak włazi i w ogóle) i dokonuje się przemiana, oni nie umierają, a przemieniają się. W TWD jest odwrotnie, jesteś zarażony, umierasz, a potem przemieniasz się.
Pomysł ściągnięty od Blade : Wieczny łowca osoba która tworzyła stwory ala wampiry w Blade tworzyła ala wampiry w The Strain.
co do podobienst jedyne podobienstwo to takie ze dzieje sie cos zlego... tak jak napisal Badly ,, W TS zarazisz się po kontakcie (wtedy ten robak włazi i w ogóle) i dokonuje się przemiana, oni nie umierają, a przemieniają się. W TWD jest odwrotnie, jesteś zarażony, umierasz, a potem przemieniasz się.'' kolejne podobienstwo jest ktos kto probuje to ogarnac i dowodzic w twd jest Rick w TS jest Eph.... podobienstwo jest w mlodszej obsadzie dzieciaki z obu serialii to dzieci tych ,, bohaterow'' ktorzy tez dostaja bron aby walczyc. i jeszcze jedno Abraham Setrakian porownalabym do Hershela ale to juz takie naciagane podobienstwo.