Obejrzałem pierwszy odcinek i jestem zachwycony.
W końcu doczekałem się powrotu do "starej" koncepcji wampira a nie takich ugłaskanych rodem z
czystej krwii czy, tfu tfu, zmierzchu!
Jestem bardzo ciekaw jak dalej potoczy się ten serial.
Pozdrawiam fanów!
Polecam Ci przeczytać książkę.
W polskim wydaniu pod tytułem "Wirusy". Najpierw wyszło spod Naszej Księgarni, ale czytałam, że Zysk ma opatrzyć tytuł swoją sygnaturą :)
Książka nosi tytuł "Wirus" :)
Swoją drogą jest ona dobra, nie spotkałem się z lepszym ukazaniem istot wampirów, również polecam. Z chęcią przeczytam następne tomy.
ano WIrus :D faktycznie :P nie wiem czemu cały czas mi te Wirusy w głowie. Pewnie dlatego, że niedawno skończyłam czytać. Niestety Mroku jeszcze nie ma w Polsce... Nasza Księgarnia miała w planach, ale coś nie wyszło. Mam nadzieję, że Zysk dokończy dzieła :)
ja tez mam taka nadzieje ze w koncu wydadza cala trylogie w polsce dzisiaj skonczylem czytac ksiazka rewelacja tylko zastanawia mnie dlaczego sam autor ksiazki ktory jest rezyserem filmu tyle pozmienial
ciężko jest mi porównać, bo książkę czytałam jakieś 4 lata temu. Myślę, że to była nowa szansa na rozbudowanie tej opowieści :) Najważniejsze punkty się zgadzają. Eph jest. Setrakian jest! samolot jest! dziwny stwór jest! :D
Przecież to nie są normalne wampiry 0_0.
http://cdn.bloody-disgusting.com/wp-content/uploads/2014/06/the-strain.jpg
Toć to jakieś stwory które rozmnażają się za pomoca glist i mają jakieś wielkie macki w gębie,daleko temu do klasycznych wampirów.
Wstępnie jest nieźle natomiast strasznie wali po oczach masa klisz. W okolicach połowy odcinka na szczęście zaczyna być ich mniej. Świetny pomysł zderzenia świata nauki ze światem nadprzyrodzonym medyczne podejście do wampiryzmu, tego chyba w realistyczny sposób jeszcze nie grali.
Nie wampiry tylko tak trudno to wytlumaczyc musialbys ksiazke poczytac ale tak w skrocie to jest 7 wampirow mistrzow i w swoim ciele maja robaki pasozyty ktore potrzebuja nosiciela aby mogly zywic sie krwia
wampiry to sa w ksiazkach Anne Rice (Lestat, wywiad z wampirem). W tym serialu to jeden wieki kicz i tandeta w dodatku z mackami :).
przeczytaj sobie wszystkie 3 tomy ksiazki to bedziesz wiedziala kim jest tak naprawde wapir ze skrzyni moim zdaniem to swierze spojrzenie na temat a nie tylko zmiezch i inne badziewia
Przy obecnym przedstawianiu wampirów to rzeczywiście świeże spojrzenie, natomiast tak naprawdę żywcem skopiowane z książek Briana Lumley'a z serii "Nekroskop", które chyba są jednymi z najlepszych o wampirach.
Tak, wreszcie widać pewne podobieństwo do "Wamphyrii" z Nekroskopa:) Aczkolwiek - twórcy jednak zrezygnowali z pewnego dość znaczącego aspektu "życia" wampirów - tj chodzi oczywiście o uprawianie seksu.... Jak dobrze pamiętamy w Nekroskopie- Wampiry nie żałowały sobie w łóżku:) a w serialu( 3 odc) widać ze jeden z głównych bohaterów po przemianie stracił swój atrybut .... i raczej nie będzie miał nowego.
Pozdrawiam
Zwłaszcza barwny opis harców Harry'ego i Lady Karen! Tak mi się marzy, że ktoś mógłby się wziąć kiedyś za zekranizowanie tych książek bo były naprawdę dobre.
Serial- tylko serial.
Książki ( oczywiście myślę tylko o tomach 1-5 plus 9-10)- Materiał gotowy na jakieś 4- 5 sezonów:)
Obejrzałam już trzy odcinki i jest naprawdę dobry. Zamierzam przeczytać książkę. Choć nie wiem, czy wtedy serial nadal będzie mi się podobał.