W filmie próbowali wybielić Sulejmana Wspaniałego ale jak ktoś się zapozna z historią Osmanów to obraz się maluje tylko jeden że to zwykły egocentryczny socjopata, dzieciobójca i wnukobójca. On nigdy nie cierpiał po zamordowaniu na jego własny rozkaz i na jego oczach syna Mustafy a później jego wnuka Mehmeda. Nawet po ucieczce drugiego syna Bajazyda, nie odpuścił bo był tak rządny zemsty na kolejnym synu i pięciu wnukach że wydał olbrzymia ilość złota aby przekupić Perskiego szacha aby jego kaci mogli ściąć głowę jego syna i zamordować pięciu wnuków najmłodszy miał 3 latka. Sulejman Wspaniały nie dbał o przyszłość Imperium Osmańskiego bo doskonale wiedział że Selim jest pijakiem i najbardziej nieudolnym z synów a więc wybrał go na następcę tylko dla tego bo automatycznie stwarzał dla jego panowania i pamięci historycznej najmniejsze zagrożenie co było dla niego bardzo ważne z powodu chorego narcystycznego usposobienia.
Kolejny wpis, który pokazuję że lekcje histori spedzało się na spaniu.
Serial jest oparty na faktach.
Serial niesamowicie przeinacza fakty, niestety.
Na przykład to Sułtan kazał zabić Bayazyda i wysłał w tym celu do Persji kata. I prawdą jest, że wcale nie cierpiał po śmierci Mustafy a ten cap, który wykończył księcia dostał za to przydomek Zal - bohater. To był Zal Mahmud.
Alfredbidok ma rację. Pomijam już fakt, że w Polsce na lekcjach historii nie omawiało się historii Osmanow.
Ren serial nie jest dokumetalny, a jest operą mydlaną. W szkole były omawiane powiązania Turcji z Polską.
Mi chodziło o ogólny brak znajomości histori. Teksty typu-" Zły Sulejman zabił swoich synów!" jakby w Polsce nie było rozbicia dzielnicowego i nie znają przyczyny.
To jest telenowela. Opery mydlane nie mają zakończenia, np. Klan.
Masz rację, ze takie brutalne walki były wszędzie z tym że autorowi watku chodziło raczej o pokazanie w serialu sfery mentalnej sułtana a nie jakiejs wyjatkowosci jego dzialania. Ja też nie wierzę w to, ze żył takimi rozterkami i uwazam, ze trochę go wyidealizowano pod tym względem.
W szkole głównie porusza się temat wojen z Turcją w xvii wieku. Nie pamiętam, żeby w liceum ktos mnie uczył o haremie czy obyczajach rodziny sułtana.
Jednen dziad jak dla mnie. W systemie 8klasowym było tego więcej i pamietam wątek Hurrem to jako ciekawoska była. Odniosłam się wyłącznie do innych wypowiedzi na forum jak to inni mają wyobrażenie o życiu kilka wieków temu.
Chodziłam do podstawówki 8 klasowej i w życiu nikt nigdy nie wspomniał ani o Sulejmanie ani tym bardziej o Hurrem. Never.
Napisałam, że nam historczyczka opowiedziała o Hurrem ponad programowo, a pamietam, że omawiališmy w 6klasie o stosunkach Polski z Turcją.
Trafne spostrzeżenie boskallitania "oparty na faktach" a nie stricte historyczny czy dokumentalny. Serial tylko nawiązuje do faktów i postaci historycznych co jest ujęte na czołówce filmu. W tym serialu jest bardzo dużo zakłamań co do prawdy historycznej o których się nie będę rozpisywał, ale zrobione jest to z rozmysłem ze względu na oglądalność.
doladnie tak jest jak piszesz..nie wiem czemu ludziska sie czepiają..serial jest ciekawie zrobiony i porusza wyobraznie wiec wszyscy grzebia i sprawdzaja jak to bylo naprawde..niestety po obejrzeniu jest wiecej pytan niz odpowiedzi
1. Nie był dzieciobójcą ani wnukobójcą.
-Mustafę podejrzewał o zdradę, a ta musiała zostać ukarana karą śmierci (ale możliwe, że faktyczne zdradził swojego ojca). Nie mówiąc o tym, że Mustafa był trochę zbyt władczy.
- Bajazyd się zbuntował. I miał ku temu swoje powody, ale jego bunt pozostanie niestety faktem.
- Synów Bajazyda nie zostawił przy życiu, gdyż pomagali swojemu ojcu, nie mówiąc o tym, że jakby przeżyli, to mogli by potem szukać zemsty itp.
- Ja wyczytałem gdzieś, że Mehmet na coś zachorował, a nie został przez rozkaz Sulejmana zabity.
- Skąd wiesz, że nie cierpiał po ich zabiciu?
2. Selima musiał posadzić na tronie. Mehmet nie żył, Mustafa również, a Bajazyd się buntował i w ogóle miał buntowniczy charakter, a ponoć Selim nieźle umiał się podlizać, więc to, że ten rudzielec odziedziczy tron było chcąc nie chcąc raczej nie uniknonie.
3. W historii wiele osób uważanych dzisiaj za tych wspaniałych spiskowało, zabijało itp.