TVP rzeczywiście i na 100% skraca odcinki żeby zmieściły się w ich zakichanym czasie antenowym! Sprawdziłam i w jednym z odcinków brakowało minimum 2 scen (odc. w którym Ibrahim zdradza Hatice: brakuje sceny gdzie Nigar rozmawia z Gul Agą przed drzwiami do komnaty Mahidevran oraz jednego z dialogów Hurrem z sułtanem w jego komnacie). I za co my im mamy płacić abonament?!
Dokładnie np w TVP ominęli scenę Gdy Nigar dusiła Gülşah gdy ją przyłapała na przeszukiwaniu notatnika Leona w jej komnacie. Takie przycinki są chore jak sie pokazuje seria to w całości a nie wycina sceny, ale cóż to TVP czyli amatorstwo i dlatego nie oglądam PL TV, jedynie Wspaniałe stulecie mnie zaciekawiło a tu obcinki robią
Podobno też wycięto scenę w której Valide rozkazuje znaleźć męża dla Gulnihal ( ja tej sceny nie mogłem znaleźć też w oryginale no ale nie znam przecież tureckiego ) W efekcie w PL dziewczyna zniknęła bez słowa.
W dzisiejszym odcinku TVP wycięła scenę gdy Sumbul przekazywał chałwę dla Sułtanki matki i Mahidevran. Dziwaczne to było Sumbul poniósł a nie doniósł i mamy później scenę jak Sułtanka matka, Mahidevran i Daye patrzą na Hurrem jak się z nich śmieje w haremie. Scena z chałwa trwała ze 1,5 min, ale była ważna, ale cóż TVP wie lepiej
W dodatku, jak wynika, usunęli jeszcze ważniejszą scenę - jak Hurrem pozbywa się Izabeli. Nie wierzę, że nie było to pokazane ;p.
Nie usunięto sceny pozbycia się Izabeli.W oryginale kończy się tak,że Hurrem rozmawia w pralni z Izabelą i mówi jej bye bye,a następnie każe Nigar i Guladze się nią zająć.Następnie jest już ranek i po wszystkim.
Tylko wiesz, trochę to nielogicznie wychodzi, bo w końcu kiedy sułtanka-matka każe otworzyć drzwi to jej tam nie ma, więc co zrobili? Zjedli? Chyba nie wlokli jej po zamku, bo wszędzie się czajono.
No może i nielogiczne,ale widziałam wersję turecką i zgadza się z tą z TVP.Hurrem wydała rozkaz i w jakiś sposób się księżniczki pozbyto aczkolwiek nieco to nierealne właśnie..Dwie dorosłe kobiety wrzucić do worków,przeciągnąć przez pałac pełen straży w wrzucić do morza. :D