Witajcie.
Co się stało z Izabelą? Nie wiem czy moment mi umknął czy znów scena została wycięta... To się już robi śmieszne. I co oznaczała scena, w której Ibraś mówi sultanowi o ucieczce Izabeli statkiem, a Sulejman przedstawia jakąś inną wersję? W ogóle nie zrozumiałam tej sceny. Skąd sultanowi przyszło coś takiego do głowy? Nie oglądałam dzisiejszego odcinka zbyt uważnie dlatego proszę o wyjaśnienie. Dzięki ;)
Właśnie, pisałam o tym w innym temacie. Tu już ewidentnie wydać zagranie telewizji. Chyba, że to jakiś celowy zabieg, by nas trzymać w niepewności. Myślę jednak, że to wycięto.
Z tego co widziałam... to nie wycięto. A przynajmniej nie z tego wątku. Oryginalnej wersji ostatnia scena z Izebelą to ta z Hurrem w pralni.
No to może kiedyś do tego wrócą w serialu. Ale o co chodziło z tym odpłynięciem statkiem? Wydawało się, że to Ibrahim wymyślił, no bo w końcu sam kazał otruć księżniczkę, ale przecież sułtan jakby wiedział lepiej jakim statkiem i dokąd uda ła się Izabela. Wiecie coś na ten temat?
To mi wyglądało na grę. Obaj nic nie wiedzieli, więc zmyśli "oficjalną" wersję tego co się stało. No przecież się nie przyznają, że takie rzeczy dzieją się pod ich nosem, a oni nic nie wiedzą.
Nic nie zostało wycięte.Ostatnia scena to Hurrem z Izabelą w pralni,więcej już księżniczki nie pokazują.Co do rozmowy Ibrahima z sułtanem,to sułtan dał mu do zrozumienia,że dobrze wie,co się wokół dzieje.Sam się domyśla,że Izabela najpewniej nie żyje,zwłaszcza,że nie mogła chodzić po wypadku na koniu.Sułtan dobrze wie,że Ibrahim kłamał,podobnie było w przypadku otrucia Hurrem przez Mahidevran.Sułtan doskonale wiedział,że Ibrahim stoi murem za Mahidevran i dał mu to jasno do zrozumienia.Ostatnio podczas walki Sulejman subtelnie pokazał Ibrahimowi,gdzie jego miejsce.Ceni go,ale też zapamiętuje sobie wszystkie jego występki.
Sulejman o wielu sprawach wie ale nie zawsze wszystko mówi. Raz to nawet Ibrasiowi powiedział :)
Generalnie fajnie to wyglądało. Była Izabela, nie ma jej. I życie toczy się nadal a Hurrem dalej mizia się z Sulejmanem.
Ciekawi mnie tylko (ze względów logistycznych) jak dokładnie się jej pozbyli. Widocznie nawet scenarzyści nie wiedzieli jak do tego podejść skoro tych scen nie ma.
Oglądałam jak sługa tej rudej założył księżniczce worek na głowę a jej służąca nie żyła i co się potem stało z księżniczka? Czy umarła a jak nie czy będzie jeszcze w serialu
przecież to jest wersja zdarzeń którą przyjmują na wypadek jakby tamci z hiszpani czy skądś tam wypytywali o nią
Tak naprawdę to po Isabelli zostały tylko słowa sułtana że trafiła do klasztoru i wpis w english wikipedia:
Hürrem with the help of Gül, Nigar and Nilüfer succeed in sending her into Vienna, where she had resorting to the monastery.
Czyli wersja sułtana, a co tak naprawdę się z nią stało to się nie dowiemy. Pewnie skończyła w worku z kamieniami na dnie bosforu.
Raczej na pewno skończyła na dnie Bosforu. Przecież Hürrem po wyjściu od księżniczki rzuciła do Güla i Nigar rozkaz, że mają ją zlikwidować. Jak inaczej mieli się pozbyć Izabeli tak, żeby nikt nie widział? Po jej wcześniejszym porwaniu wszystko w porcie było kontrolowane. Nie daliby rady jej przeszmuglować, zwłaszcza taką osłabioną.
zauważ co powiedział wtedy Sułtan do Ibrahima . Najpierw zamknął mu gębę żeby nie zadzierał nosa, a pozniej powiedzial do niego cos z stylu:
-Dzisiaj wody Bosworu śa wyjatkowo piekne, nieprawdaż???
Czyli dał mu do zrozumienia ze o wszystkim wie i zeby se nie myslal ze Ibraś jest cwany bo Sułtan jest cwanszy a Ibras to tak naprawde robi same intrygi ale cwany to on nie jest ,Hurem by go 10 razy sprzedala zanim by sie obejrzal
Ja to zinterpretowałam trochę inaczej. Po nieudanej próbie ucieczki Izabeli, kiedy Ibrahim przychodzi do sułtana i zdaje mu relacje z tego co sie wydarzyło, Sulejman mówi: - Hurrem! Później, już po pozbyciu sie ksieżniczki, nasz drogi wezyr mówi do sułtana coś w stylu: - Pewnie w ucieczce pomogła jej ta sama osoba co wcześniej. Wtedy Sulej zaczyna mówić o klasztorze, itd. Jakby chciał powiedzieć: - Tak Ibrahim, wiem że to spawka Hurrem. Widzisz jak bardzo mnie kocha? A teraz zakończmy ten temat.
Myślę, że Sulejman zainteresował się Izabellą, bo jako jedyna nie padła mu do stóp przy pierwszym spotkaniu. Była jedyną kobieta w jego życiu, którą musiał zdobyć. Kiedy już osiągnął swój cel było mu wszystko jedno, co się z nią stanie. Dlatego nie przejął się jej zniknięciem.