PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15777
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Potem to już tylko coraz smutniej się robiło. Odkąd zaczęła się wojna na poważnie pomiędzy Mahidevran a Hurrem (od zabicia Mehmeta) było coraz gorzej i smutniej a wraz z odejściem Hurrem (mówię o aktorce Meryem Uzerli) to już w ogóle zrobiło się dziwnie. Najsmutniejsze jest to, że Sulejman przetrzebił cały swój ród, wszystkich swoich bliskich pozostawiając władzę w rękach pijaka Selima, jak to trafnie określił Bajazyd.
Ostatni odcinek był dobry, zabrakło mi jednak scenki która w przypadku innych postaci była pokazana - moment przejścia do nieba w którym umierający spotykał wszystkich swoich zmarłych bliskich. Przy Sulejmanie tego nie było a szkoda bo ładen te sceny były. Podobała mi się też scena w ogrodzie gdzie wszyscy upojeni miłością tworzyli szczęśliwą rodzinę.

Sulejman dla swojego kraju był wspaniałym władcą ale popełnił wiele błędów zabijając swoich synów i ostatecznie wprowadzając na tron najsłabszego z nich który doprowadził imperium do upadku.
A mogło by tak pięknie.

ocenił(a) serial na 9
espantosa

zgadzam się z tobą. ale dobrze też że pokazali go siedzącego na tronie. było w tym coś naprawdę pięknego - potężny padyszach siedzi na tronie a na horyzoncie ostatnia bitwa (wygrana) i słońce zwiastujące jednocześnie koniec jego panowania na ziemi ale i wschodzące nowe życie wieczne - taka moja interpretacja. + biały koń bez żadnej skazy reprezentujący jak myślę Sulejmana w nadchodzącym życiu - po prostu jako wolny człowiek... wolny od władzy od rozkazów co rozdzierały jego duszę, - duszę ojca i władcy pozostawiają mu miłość.

ocenił(a) serial na 10
espantosa

Moim zdaniem Sulejman był władcą jakim był lecz popełnił wiele błedów jak zostało stwierdzone wcześniej. Według mnie największe błedy Suleja to:
1.Zabicie Ibrahima - wielki przyjaciel oraz "brat" i najlepszy wielki wezyr w historii Imperium
2.Śmierć Mustafy, Bajazyda - oni byliby godnymi następcami Sulejmana oni mieli wiele cech odziedziczonych po ojcu oraz mieli wielką wiedze, Mustafa został wyszkolony przez Ibrahima a Bajazyd przez Nasucha, który przekazywał Ibrahima wiedze
3.Dopuszczenie Rustema do władzy, który wprowadził "łapówki" za stołki
4.Dał się zmanipulować Hurrem i Mihrimah
5.Łatwowierność

ocenił(a) serial na 9
gillespy

nie znam bardzo dokładnie historii śmierci Mustafy jednak tutaj trzeba powiedzieć, że Sulejman jedynym błędem jakim popełnił (chodzi mi teraz o serial) to wydanie wyroku zanim nie usłyszał wytłumaczeń z drugiej strony - Mustafy. bo jeśli chodzi o niewinność Mustafy to dla Sulejmana nie była ona tak oczywista, przecież miał namacalny dowód.
dla Ibrahima śmierć była zasłużona. zaszedł już i tak baaardzo daleko za linię którą nie mógł przekraczać - nazywając się sułtanem czy mówienie ze jest on treserem padyszacha, ale zgodze się że jego śmierć bardzo źle sie odbiła na państwu osmańskim. Ibrahim był fantastycznym wezyrem, genialnym strategiem, bardzo pomocny w sprawach państwowych i zagranicznych o zbyt wielkich ambicjach, które go zabiły.