PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15772
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Jestem dopiero na 50 odcinku tureckim i bardzo podoba mi się postać Mustafy.Widać,że próbuje samodzielnie działać,myśleć i nie robić wszystkiego pod dyktando matki i babki.Jak będzie z nim później?A czy z Aybige będą szczęśliwi,doczekają się dzieci? Czy to Hurrem przyczyni się do jego śmierci?

avosette

A czy ta cała Efsun po ślubie będzie obecna w życiu Mustafy? Szkoda mi w tym wszystkim Bali Beya.

ocenił(a) serial na 9
avosette

Nie warto z góry zakładać, że ślub się odbędzie :)

ocenił(a) serial na 8
avosette

Nic nie będzie takie jakie się wydaje...

Jakiś czas po zaręczynach Aybige poprosi sułtana by ten pozwolił jej pojechać do rodziny i zostać z nią aż do czasu zaślubin. Sulejman zgodzi się. Wysłał z nią Bali Beya (w formie eskorty), który miał jej towarzyszyć aż na Krym. Zgodnie z planem Aybige miała przyjechać na ślub razem z rodziną.
Hurrem nie chciała dopuścić do tego ślubu (w sumie nie pamiętam dlaczego), dlatego kazała Gulowi "puścić plotkę" jakoby Bali Bey i Aybige planowali razem uciec. Wiadomość ta dochodzi do sułtana, który każe wysłać pościg za "parą kochanków". W ostateczności oboje, Bali Bey i Aybige, zostają sprowadzeni z powrotem do Konstantynopola.
Bali Bey zostaje przesłuchiwany przez Sulejmana, Mustafę i Ibrahima. Przyznaje, "że zakochał się w Aybige, jednak jeszcze przed zamiarem poślubienia jej Mustafie. Jednak nigdy nie miał zamiaru z nią uciec, ponieważ zawsze był wierny dynastii". Zostaje zamknięty w lochu a decyzję o jego losie miał podjąć Mustafa.
"Widać,że próbuje samodzielnie działać,myśleć i nie robić wszystkiego pod dyktando matki i babki" - z tym zgodzę się w 100%. Zarówno Mahidevran jak i Ibrahim będą starali się go przekonać, że powinien kazać ściąć Bali Beya. Mustafa decyduję się jego zgładzenie. W ostatniej chwili przerywa egzekucję. Bali Bey za pozwoleniem Sulejmana opuszcza stolicę i wyjeżdża w rodzinne strony by tam czekać na "rozkazy sułtana". W tym momencie "znika" na pewien czas z serialu.
Zaręczyny z Aybige z Mustafą zostają zerwane a Aybige wraca na Krym (i znika z serialu).

Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałaś :P

Nennek

Ach to takie buty...Nieźle zatem.Nie wiem czemu z góry założyłam,że wezmą ślub i będą żyli długo i szczęśliwie.Szkoda,że Aybige zniknie,polubiłam ją.Czy Bali Bey jeszcze z kimś będzie?
A Mustafa będzie z tą Efsun,czy upatrzy sobie inną? Czy Mahidevran i Valide dalej będą chciały go ożenić?

Inne pytanie.Gdzie oglądałyście wszystkie odcinki,skoro z napisami angielskimi wyszło dopiero 60? Nie mówcie,że oglądacie tureckie i wszystko rozumiecie :D

ocenił(a) serial na 9
avosette

Heh, z tureckimi raczej trudno by było:D Ja zaczęłam oglądać jeszcze długo przed tym, jak serial zaczęli pokazywać w Polsce, a wtedy dostępne były wersje językowe innych krajów. Mi najbardziej podeszła ukraińska, ale czasami z brakowało odcinków, więc przerzucałam się na rosyjską. Wszystko dało się zrozumieć :)

Roksolana_13

Zdradź mi co nieco..,jak to będzie z Mustafą.Wiem,że nie dojdzie do ślubu z Aybige oraz że Efsun umrze.Czy Mustafa będzie mieć żonę,rodzinę,jeśli tak,to czy matka z babką będą się w to mieszać,czy Mustafa będzie niezależny?

ocenił(a) serial na 8
avosette

Wątek Aybige i Efsun są jednymi z ciekawszych i aż grzech je spoilerować ale ok :D

Niestety ale Mustafa i Efsun nie nacieszą się sobą długo. Biedna Efsun jest na usługach Hurrem ale naprawdę zakochała się w Mustafie.
Efsun zajdzie w ciążę z Mustafą, jednak na początku będą o tym wiedzieć tylko Sumbul, akuszerka i Mustafa (Nie rozumiem do końca dlaczego ale mieszkając w Topkapi, Mustafa nie mógł mieć dzieci, porządek haremowy temu zabraniał). W każdym razie ciąża ta będzie utrzymywana w tajemnicy, do momentu kiedy Fatma, zacznie podejrzewać że Efsun jest w ciąży. Od razu poleci donieść Mahidevran, która każe zbadać dziewczynę a następnie usunąć ciążę w tajemnicy przed Mustafą. Sehzade (dzięki Sumbulowi) zapobiegnie aborcji i przekona matkę by pomogła mu ukryć Efsun (chyba) w Edirne.
Niestety Hurrem także dowie się o tejże ciąży i doniesie o tym Valide. Podczas próby przeniesienia Efsun i akuszerki do Edirne zatrzymuje ich Daye (już z polecenia sułtanki matki). Tym razem Mustafa nie zdążył wystarczająco szybko zareagować. Została przeprowadzona aborcja, podczas której Efsun umiera. Przez długi czas Mustafa nie będzie miał innych kobiet. Powiem tylko tyle, że Fatma będzie starała się dostać do jego alkowy (trochę to taka druga Hurrem).

Ja oglądam odcinki na yt z angielskimi napisami, z tym że jestem z nimi po prostu na bieżąco ;)

Nennek

A wiadomo coś czy Mustafa będzie mieć żonę?

avosette

Mi gdzieś mignęło,jak przeglądałam dalsze odcinki,że właśnie Mustafa był z Fatmą w łóżku,ale generalnie na zadowolonego nie wyglądał.

ocenił(a) serial na 8
avosette

Oj będzie bardzo z tego zadowolony... może na początku będzie mieć pewne obiekcje z powodu Efsun ale w ostateczności "ulegnie" Fatmie. Sama Fatma jest jakaś taka zimna, nie to co Efsun. Bierze Mustafę na litość, pozbywa się konkurentek. Wydaje mi się, że bardziej zależy jej na tym by zostać sułtanką niż na samym Mustafie. Jak już wcześniej mówiłam, to trochę taka druga Hurrem. Ja jednak jej nie kibicuję, w ogóle mi do Mustafy nie pasuje i mam nadzieję, że w najbliższym czasie coś się jej stanie, chociaż zanosi się na to, że twarda z niej sztuka.

Nennek

Jak mogli tak skrzywdzić Bali Bey'a i Aybige.. Dlaczego... Dwie najlepsze postacie z serialu. oczywiście zaraz po Hurrem (<3).

ocenił(a) serial na 8
_kasja_

Szczerze powiedziawszy mnie to w ogóle nie dziwi...w tym serialu tylko Hurrem dostaje to czego chce i wychodzi cało z każdej sytuacji ;)

Nennek

A ktoś wie jakie są dalsze losy Mustafy? Ma żonę,dzieci?

ocenił(a) serial na 9
Nennek

A czy wie ktoś, co było napisane w liście, który Mustafa miał przy sobie kiedy go uduszono? Oglądałam scenę kiedy sułtan go czytał, ale nic nie zrozumiałam - z racji tego, że wszystko było po turecku.

avosette

Dalsze odcinki serialu "Wspaniałe stulecie", wyświetlane są w programie rosyjskim RTL"PLANETA"

direy4827

Nie zdzierżyłabym oglądać niczego w języku rosyjskim. :P

avosette

Nie rozumiem dlaczego ;-) To piękny język.Oglądam serial po rosyjsku i choć dawno temu uczyłam się tego języka, to nie mam problemu ze zrozumieniem. Fakt ,że z początku było trochę śmieszno ( choćby te charakterystyczne Łooj..),no po osłuchaniu się, takich rzeczy się już nie słyszy.
Wsiem żełaju prijatnowo osmatriwania serii Wielikolepnyj wiek :-))

conrada

Ja zwyczajnie nie cierpię tego języka.Nigdy się go nie uczyłam,ale jak tylko słyszę w tv,to mnie skręca.Jestem germanistką i anglistką.Uczę się też hiszpańskiego.Natomiast rosyjskiego nie zamierzałam i nie zamierzam,