Mam pytanie czy było coś na temat tej przyjaciółki Hurrem co z nią przyjechała na początku chyba Maria miała na imię bo jakoś tak po tej akcji z nożem zniknęła czy ona wtedy zmarła bo jakoś nie śledziłam wtedy wszystkich odcinków. Ogólnie to jedyna chyba rzecz w tym serialu, którą uważam na lekki minus, że pewne postacie znikają bez podania przyczyny czy wyjaśnienia. Przykład choćby wątek Isabeli tak się nią Sułtan interesował a jak zniknęła to nic w tym kierunku nie zrobił by ją odnaleźć choć pewnie podejrzewał, że została zabita ale żadnego śledztwa nie było, a tak samo jej rodzina niby Gritti doniósł, że ona jednak żyje a nikt się o nią nie upominał a przecież była córką króla więc nie byle kim. Ogólnie ten wątek dziwnie rozwiązali.
Co do Isabeli - zgodzę się i powiem Ci, że to jeden z wielu tematów, które nurtują forumowiczów :P
a kumpela Hurrem została wydana za mąż
Po prostu księżniczka Izabela okazała się tylko przelotnym zauroczeniem, o którym sułtan szybko zapomniał, dlatego ( tak myślę ) urwano nagle ten wątek. To Hurrem była wielką miłością, bez której sułtan nie mógł żyć, dlatego kiedy sobie to uświadomił, zamknął sprawę księżniczki, choć domyślił się, co się z nią stało.
Nie pokazano tragicznego końca Izabeli, ale po stwierdzeniu sułtana do Ibrahima „jakie piękne są dzisiaj wody Bosforu” można się domyśleć, jak skończyła Izabela. Zresztą los księżniczki przypieczętował Ibrahim, gdyby był on nadal zainteresowany ochroną Izabeli, Hurrem nieprędko pozbyłaby się jej z haremu. Ibrahim chronił księżniczkę dopóki sądził, że posłuży ona również do celów politycznych, kiedy dowiedział się od sułtana, że ten zamierza ją zatrzymać, wówczas uznał, że lepszym rozwiązaniem jest pozbycie się Izabeli niż jej przebywanie w haremie, przy okazji mógł pogrążyć Hurrem. Hurrem „posprzątała” po Ibrahimie, żeby samej nie wpaść, a najlepsze do tego były wody Bosforu.