Witam, na tej stronie prosze o spoilery dotyczace Nigar i Ibrahima :) co bedzie z ich dzieckiem? czy ibrahim na prawde kochal nigar? dlaczego nigar spadla w przepasc? itp.
zdania sa rozne, dla niektorych zly sadysta, dla innych przystojny, tajemniczy mezczyzna ze swoim za uchem, dla mnie zdecydowanie 2 ;)
Jeszcze większą mendą od Ibrasia jest Rustem Pasza mąż Nigar. Żądny władzy karierowicz. Moim zdaniem przy nim Ibrahim to pikuś ;-) Ibrahim nie urywał tego co myśli, kto był jego wrogiem wiedział czego się spodziewać. Rustem to taka fałszywa postać
Rustem trafił do pałacu pod skrzydełka Hurrem za sprawą Iskendera Celebi. Od razu poukładał sobie w swej nieco szpetnej główce, że najlepszym sposobem na wybicie się jest służba dla Hurrem. I tak od koniuszego został Wielkim Wezyrem oraz mężem Mihrimah.
Wracając do spoilerowania - dotarłam do momentu, kiedy Nigar próbowała uciec z dzieckiem a Ibrahim ją powstrzymał. I był bardzo zły na Nigar, ze chciała uciec. Generalnie Nigar nie zrobiłaby tego, gdyby "uroczy" małżonek Rustem pozwolił jej córce przebywać w jego domu. Ibraś twardo jest z Hatice - na zasadzie nie chcę ale muszę
Przecież Gulsah została zadźgana nożem w dzisiejszym odcinku zanim zdążyła cokolwiek komukolwiek powiedzieć.
Przeżyje, niestety, co uważam za przegięcie. Po tylu ciosach nożem, zenada. Nie ma takiej możliwości ale podobnie było z Guilnihal, kiedy Gulsah ją podzgala.
A blizny po poparzeniu. Fatma Hurrem do końca życia były by oszpeczone. Ja mam głupiej zupie blizne, a po ogniu tamte nie mają nic
a propos, co sie stalo z Guilnihal? jej watek zakonczyl sie dawno po tym jak bodajze uleczyla sie po otrutym futrze, natomiast ani nie umarla, ani nie wyjechala, a jej watek po prostu zostal urwany jakby scenarzysci liczyli na zapomnienie widzow...
Czytając wszystkie posty niestety nie mogę się zgodzić z tym, że Ibrahim przestał kochać Hatice. Ibrahim jest najbardziej skomplikowaną i dramatyczną postacią w serialu. Poznajemy go jako oddanego sługę i przyjaciela o wrażliwej i romantycznej osobowości. W pierwszych odcinkach serialu pośród intryg i walki o władzę jesteśmy świadkami rodzącego się głębokiego i prawdziwego uczucia pomiędzy nim a siostrą sułtana Hatice. Widzimy ich potajemne spotkania w ogrodzie,sekretne spojrzenia,gesty,wyznania miłości w listach i wierszach, które do siebie wielokrotnie wysyłali. Pozwolę sobie zacytować słowa aktorki odgrywającej rolę Hatice "Wspaniałe, że pośród tych wszystkich intryg i walki o władzę znalazło się miejsce na czystą,bajkową i prawdziwą miłość". Ich miłość była wystawiona na wpływ okoliczności, które sprawiły, że była prawie niemożliwa. Wątek zaczyna się psuć gdy Hurrem wmawia siostrze sułtana, że jej mąż zdradza ją z księżniczką Isabella i to właśnie tutaj Hatice rzuca do Ibrahima słowa, które zmieniają wiele rzeczy. Jenak nie zapominajmy, człowiek to tylko człowiek i w gniewie oraz rozpaczy mówi wiele słów, których później na ogół żałuje. Siostra sułtana wypomina Ibrahimowi, że jest sługą imperium osmańskiego co buduje w nim ogromny żal do żony. Spotykamy się tutaj z urażoną dumą Paszy, który wraz ze zdobywaniem nowych coraz to wyższych stanowisk zatraca się w chęci władzy.W skrócie wdaje się w romans ze służącą Nigar Kalfą, która się w nim zakochuje, padają również licznie cytowane tutaj słowa Ibrahima do brata, że kocha Nigar. Jednak nie umknęło mojej uwadze to, że Pasza w swojej rozmowie z bratem nigdy nie powiedział, że NIE kocha sułtanki Hatice tylko, że bardzo mocno go zraniła swoimi słowami. Nigar pajała do Ibrahima obsesyjną miłością, robiła wszystko by tylko z nim być więc nic dziwnego, że Pasza uległ jej zalotom. Podobało mu się w niej to ,że to on ma nad nią władzę a nie na odwrót jak w przypadku Hatice, zacytuję tutaj słowa aktora odgrywającego rolę Ibrahima "Ibrahim zrozumiał, że w przypadku Nigar może sobie w pełni pozwolić na męskie dominowanie i podejmowanie decyzji". W jednym z odcinków jesteśmy świadkiem monologu Paszy, w którym przyznaje, że to urażona duma przysłoniła mu miłość do swojej żony i że nadal ją kocha po czym zrywa kontakt z Nigar. W późniejszych odcinkach jak już wszyscy wiemy pojawia się ciąża jego kochanki i cała zdrada wychodzi na jaw. Tutaj również widać głębokie uczucie paszy do swojej żony np. w scenie gdy Ibrahim rozmawia z Matrakczym o tym wszystkim i wspomina, że teraz myśli tylko o Hatice i wielkim bólu jaki jej zadał. Kolejną taką sceną jest ta gdy pasza podczas wyprawy na wojnę gra na skrzypcach przy ognisku i to właśnie podczas tej gry myśli o swojej żonie Hatice. Po powrocie wielokrotnie przeprasza i walczy o miłość swojej żony. Ktoś może powiedzieć, że robił to po to by nie stracić swojego stanowiska jednak tak na prawdę nie musiał się o to obawiać bo Hatice nie planowała się z nim rozwodzić by dać nauczkę Hurrem więc jego pozycja nie była zagrożona. W późniejszych odcinkach wielokrotnie jesteśmy świadkami jak wyznaje miłość swojej żonie i odtrąca Nigar, która bezskutecznie próbuje się do niego znowu zbliżyć. Jego uczucia do Nigar wygasły ponieważ nie były trwałe i prawdziwe, jest to dosyć mocno przedstawione w dalszych odcinkach. Sam Ibrahim w momencie gdy zrywa z kochanką mówi jej, że w jego sercu nie ma dla niej miejsca i, że kochał ją ale jedynie na swój własny sposób ( kochał w niej to, że dzięki niej czuł większą władzę, w końcu to on był wielkim wezyrem a ona zwykłą służącą). Scena w której Hatice krótko po śmierci męża widzi jego ducha na balkonie również świadczy o jego wielkiej miłości do żony, pozwolę sobie tutaj zacytować wypowiedź aktora grającego Paszę "scena ta miała na celu pokazanie, że miłość jaka ich łączyła jest niezniszczalna i nawet śmierć nie jest w stanie jej pokonać". Przepraszam,że tak długo ale starałam się wszystko jasno wykazać, pozdrawiam fanów WS :)
Według mnie najlepszy wielki wezyr. Rustem, Lutfi, Ayaz czy Sokollu chowają się przy nim
Był najlepszym wezyrem ale przede wszystkim najlepszym przyjacielem Sulejmana. Sułtan zawdzięczał mu swoje życie dlatego smutne jest to, że pozwolił Hurrem tak bardzo namieszać sobie w głowie. Gołym okiem widać, że nie chciał skazywać swojego najlepszego przyjaciela na śmierć. Sulejman już następnego dnia żałuje swojej decyzji i nie może się z nią pogodzić, bardzo często wspomina Ibrahima ale dopiero gdy osiąga wiek starca i czyta pamiętnik swojego przyjaciela zaczyna pojmować jak wiele stracił skazując go na śmierć, zdaje sobie sprawę, że tak naprawdę został kompletnie sam. Ibrahim był jego jedynym przyjacielem, którego uważał za swojego brata a po jego śmierci nikomu nie udało się już tak bardzo zbliżyć do Sulejmana a sam Sułtan do końca swojego życia a nawet do ostatniej sekundy żałuje swojej decyzji i myśli o swoim przyjacielu. Moim zdaniem najlepsza postać ( budzi w człowieku tyle różnych emocji) a przede wszystkim genialnie odegrana - brawa dla Okana :)