PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15805
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Zakładam temat na wszelkie dyskusje o serialu, gdzie będą jawne spoilery. Można pytać, dyskutować, co tam chcecie ;)

ocenił(a) serial na 10
Eemilek7_2009

GG 52 90 36 09

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

Serdecznie dziękuję ale nie mam GG-ale ma przyjaciółka więc spróbuje się skontaktować za mnie. Muszę się pochwalić iż znalazłam odcinki po rosyjsku a to chyba oprócz angielskiego język który najlepiej znam.
Wczoraj w TVP1 leciał 73 odcinek i trwał jak zwykle około 40-50 minut a ja obejrzałam 37 odcinek ORYGINALNY BEZ SKRÓTÓW, który trwał 1 godzinę 49 minut i 59 sekund. To właśnie owe skróty tak mnie denerwują. To co zobaczyłam.......zamurowało mnie. To jest serial. Siadasz z dobrą kawą i możesz sobie pooglądać. A u nas jak walka Gołoty zanim dobrze usiądziesz, odprężysz się -już koniec i to w środku najlepszej sceny. To nie serial to ciągłe nerwy- a rano to już dopuszczają się takich skrótów, że fabuła się nie klei.
Reasumując drogie "oglądaczki " powiem tylko tyle jeśli od pewnego czasu mówiłyśmy o wojnie między Hurrem a sułtanką matką to musicie teraz bardzo uważać ponieważ po załatwieniu sprawy z Izabellą zacznie się wojna totalna między obu ww. paniami. Zapowiedź już miałyśmy kiedy Valide mówi do Mahidevran; "niech one się pozabijają a ty będziesz z sułtanem"-sens jest taki dokładnie nie pamiętam. Cieszę się że dzięki Wam mogłam znaleźć chęć do znalezienia całego serialu. Tak mnie poniosło, że oglądałam do 3.30 rano.
A swoją drogą skąd Hurrem czerpie siły by walczyć z Valide nie wiem-jeśli chociaż połowa z tego co oglądamy jest prawdą /a przecież to serial oparty na faktach/ to to musiała być niesamowita kobieta. Niestety ja bym tylko siedziała i patrzyła jak Mahidevran, skąd ona czerpie siły. Sulejman ma coś w sobie, jego strategie wojenne itd ale ta kobieta przerasta go.
Ze smutkiem zawiadamiam, że Ibrahim traci nad sobą kontrolę i każdą sprawę załatwia zabijając. Przy nim Hatice nie jest histeryczką tylko on -tak boi się utraty łaski sułtana.
Tyle wydedukowałam z 2 odcinków obejrzanych w całości po rosyjsku. Do usłyszenia.BZ

ocenił(a) serial na 10
Eemilek7_2009

Też nie mam gg. Założyłam specjalnie dla Ciebie hihihi.
Po prostu nie chce zablokować sobie konta dodając link.
A forum daje ograniczone możliwości komunikowania się poprzez ograniczone ilości dodawania postów.

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

W takim razie ja także założę i będziemy mogły wymienić się linkami. Mam skype ale to podam Tobie na GG. SERDECZNE DZIĘKI BZ

ocenił(a) serial na 10
Orchidea__00

Orchidea_00 Czy mogłabyś mi też podesłać ten link? Jestem strasznie ciekawa. Kibicuję od początku Hurrem. Z tego co czytałam to ona doprowadzi do tego, że Selim zasiądzie na tronie. Bardzo cię o to proszę ;)

ocenił(a) serial na 10
zuza_lac

Napisz na GG podam Ci Link.

ocenił(a) serial na 10
Orchidea__00

53360501 <----- dziękuję bardzo ! Cieszę się, że ktoś oprócz mnie i mojej koleżanki jest za Hurrem ! ;) Dziękuję

ocenił(a) serial na 9
nataladg

Bylo jeszcze jedno spięcie o Izabellę. Hurrem wpadła w szal po tym jak Valide zaprosiła ją do Haremu na zabawe(o ile dobrze pamiętam), poszła do niej i powiedziała czy matka zastanawiała się kto bedzie rządził haremem po jej śmierci i żeby sie dobrze zastanowila czy jest z nia czy przeciwko niej. Oczywiscie Valide nie zamierzała trzymać z Hurrem, a ta była bezczelna jak w mało którym odcinku :P

ocenił(a) serial na 10
KatrinM

Tak... ta akcja o ile się nie mylę będzie jutro o 15:50. Jest to 2 godzina odcinka 33. Swoja droga jedna z moich ulubionych scen... Niestety teraz dopiero na potęgę zacznie się wojna pomiędzy Hurrem a Valide... Aczkolwiek uważam że od samego początku była Valide nie sprawiedliwa co do Hurrem. Zawsze wokół niej przesiadywała tylko Hatice Gulfem i Mahidevran, A Hurrem zapraszała tylko wtedy gdy miała jakiś cel w tym by Hurrem w danej chwili się o czymś nie dowiedziała. Jak np. wysłała Gulnihal do alkowy.

ocenił(a) serial na 10
Orchidea__00

Dziewczyny, zadna z Was juz tu nie zagląda?! :(

nataladg

Ale głupia ta Hurrem.Miała okazję pozbyć się dziennika,kiedy Ibrahim dowiedział się o samobójstwie Hatice,to ta wyrzuca dziennik Leona przez okno i znajdzie go Mahidevran. :D Przecież mogła go spalić.Hhehe.Tak samo nie rozumiem,czemu Ibrahim od razu nie zdemaskował Hurrem przed sułtanem.Myślę,że nie oberwałoby mu się za to,że zabił Leona.

ocenił(a) serial na 5
avosette

W sumie jedyne wytłumaczenie jakie widzę, to takie, że fabuła musi nadal trwać. W sumie częsty błąd w filmach i książkach.

Kandara

Nie wierzę.Nigar wydali za Matrakczego,a Ibrahim nakazał mu się z nią "rozwieść" mówiąc,że Nigar jest tylko jego kobietą,a w tym czasie Hatice zaczęła rodzić. :D

ocenił(a) serial na 5
avosette

No wiedziałam, że Ibrahim to szuja, ale że aż taka. O.o

Kandara

A odcinek z próbą otrucia Izabeli niezły,zawsze kręci się pełno ludzi w pałacu,każdy coś zza filara podsłucha,a tu Nigar z Gul Aga biegają i nikt ich nie widzi. :D

ocenił(a) serial na 9
avosette

Żebyś wiedziała :) nagle cisza w pałacu i nikogo :P ciało wywlekli, posprzatali a Izabeli tez się pozbyli, czyzby straże miely wolne :P

ocenił(a) serial na 9
avosette

Ja teraz juz całkiem przestałam lubić Ibrahima ;/ żona, dwójka dzieci i Nigar na boku....jeszcze jej dom kupił. Jemu wladza nieco odwala, tak samo jak gadal w swoim ogrodzie do rzeźb że kiedyś wszyscy beda sie kłaniac jego posagowi (Sulejman to slyszał-pewnie nie zaponi- on nie wypomina od razu ale pamieta)

KatrinM

A Hatice kiedy się dowie o zdradzie Ibrahima i o dziecku Nigar? W ogóle sułtanka matka i reszta świty się dowie?

ocenił(a) serial na 10
avosette

Hatice nie będzie ufała zbytni mężusiowi i pośle chłopka który będzie śledził Ibrahima. Jakimś sposobem dowie się o tym Sułtanka Matka i jako pierwsza pozna wyniki śledztwa. Zawoła do siebie Nigar by potwierdzić to co powiedział jej "detektyw". Ostatecznie właśnie ta informacja wykończy Valide potrwa to chyba ze 3 odcinki, No i Hurrem doleje oliwy do ognia. Uknuje bardzo ciekawy plan by pognębić Mahidevran aczkolwiek Nigar po raz kolejny zdradzi Hurrem! Swoją drogą Hurrem wciąż ratuje skore Nigar a ona ciągle zdradza... przykre...

ocenił(a) serial na 5
KatrinM

A jednak trochę trudno go za to winić. Jakby nie było, islam pozwala mężczyźnie mieć cztery żony, pod warunkiem, że go na to stać. A jego z pewnością stać, a nie może mieć innych tylko dlatego, że jego żona jest siostrą sułtana. Oczywiście to go nie usprawiedliwia i wcale nie znaczy, że nie jest szują, ale jednak pozwana na to spojrzeć inaczej.

ocenił(a) serial na 9
Kandara

Może i tak :) masz rację ze mogą, ale tam chyba wszystkie o sobie wiedzą? a Nigar nie jest jego żoną ( przynajmniej ja nic takiego nie widziałam chyba że się mylę) a on ją ma na boku jako kochankę. Można tłumaczyć ześwirowaniem nieco Hatice, ale on tak ja kłamie w żywe oczy, wredny typ.

ocenił(a) serial na 5
KatrinM

No tak wiedzą. Tak sobie tylko pomyślałam, że facet może czuć się potraktowany troszkę niesprawiedliwie, bo inni "mogą", a on nie. Nawet jeśli znał zasady, no ale mówiłam już, że to go nie usprawiedliwia. No i szkoda Nigar, zasługuje na kogoś lepszego. Jeśli chodzi o Hatice to sama nie wiem w sumie nieźle świruje od czasu poronienia pierwszej ciąży i można to zrozumieć, z drugiej... Nie ją jedną spotkała tragedia, a w tamtych czasach poronienia i śmierci niemowląt/małych dzieci były niemal na porządku dziennym.

ocenił(a) serial na 9
Kandara

To ma tez chyba związek w tym jak Hatice mu wygarneła przy akcji z Izabelą że gdyby nie ona to nie miałby tych swoich tytułów i pozycji i że jak straci ją to straci wszystko.
Ciekawa jestem kiedy sie dowie, bo póki co to jestem na odcinku gdzie Matrakczy wygadał się w karczmie do Bali Baya tzn mruknął cosik ale dokładnie nie powiedział

ocenił(a) serial na 10
KatrinM

Oj jeszcze jakiś czas nikt się nie dowie... jeszcze będzie rozwód Nigar z Matrakczym. Taki jak by bardziej oficjalny! Pierwsza o całej sprawie dowie się Daye Hatun...

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

Ona w sumie lubi Nigar i chyba nie doniesie? jak Hatice się dowie?
Sulejman to chyba tez nei za dobrze zniesie co ?

ocenił(a) serial na 10
KatrinM

Daye Hatun będzie broniła Nigar. Będzie ją przywoływała do porządku i będzie chciała ją ponownie wydać za mąż. Nawet zaczną poszukiwać męża dla Nigar aczkolwiek Gul Aga pomoże jej pozbyć się amanta już na pierwszym spotkaniu. Daye Hatun nie tylko nie doniesie ale w obronie tajemnicy Nigar będzie ją chroniła na tyle iż przypadkiem zabije dziewczynę w hamam. Wtedy Valide nie wybacz jej kolejnego błędu i każe jej usunąć się z pałacu. Hatice chyba dowie się od Hurrem, a poświadczy to jeszcze oszpecona Gulsza tak to pamiętam, ale to już jakieś 40 odcinków za mną, więc mógł wkraść się błąd w moją pamięć. Wydaje mnie się też iż na pewno nie dowie się tego od "detektywa" gdyż tego chyba zamordują na rozkaz Ibrahima... Konie końców - Nigar będzie rodzić w pałacu Hatice..... to też ciekawe historia, ale już na inny post...

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

Dzięki :)
a ja jakoś z YT kojarzę że Daye trzymała Valide za ręke gdy ta umierała, czy coś mi sie pomyliło?
Zawsze możesz takowy zalożyć i opisac co i jak :) pewnie nie tylko ja chętnie poczytam :)

Orchidea__00

A Hurrem czasem pierwsza nie wywęszy co się dzieje między Ibrahimem a Nigar?Nie będzie chciała go zniszczyć? Rozumiem,że sułtan dowie się na końcu i od razu zabije Ibrahima? Czy o ciąży Nigar też wszyscy się dowiedzą?

ocenił(a) serial na 10
avosette

Zawikłane są odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania. Po tym jak Daye Hatun po raz pierwszy podpadła Valide to Gülşah przejęła jej obowiązki. Gülşah jednak korzystając z powierzonej jej władzy zacznie jej zbytnio nadużywać aż wkońcu podpadnie i zostanie odsunięta od wysokich stanowisk. Wtedy poleci do Hurrem z prośbą o ochronę, ale musi się wkupić w łaski Hurrem. Wtedy podsłuchuje rozmowę Nigar z Ibrahimem akurat jak ta mowi mu o ciąży... Gülşah wycofując się z miejsca obserwacji zrzuca świeczniki i wtedy dopiero zaczyna się jej tragedia... po nieudanej próbie morderstwa na Gülşah odzyskuje ona siły i informuje Sułtankę Hurrem o tym czego się dowiedziała przed atakiem na jej życie Wtedy też otrzymuje ochronę od Hurrem po jakimś czasie znów wróci do haremu jako służąca Hurrem... a wtedy Mahidevran dostaje szału... O ciąży dowie się kilka osób z tym iż ta informacja nie przyczyni się zbytnio do śmierci Ibrahima. To się toczy w okolicy odcinka 60, a śmierć Ibrahima to chyba odcinek 88 +/- 1

ocenił(a) serial na 9
KatrinM

O tą sytuację mi chodzi.

ocenił(a) serial na 9
KatrinM

Jeszcze raz proszę o link gdzie to oglądasz-ciągle pytam i pytam i proszę ale nikt mi nie odpowiada. Może Ty-będę wdzięczna.

ocenił(a) serial na 9
Eemilek7_2009

Ja oglądam odcinki na YT pod nazwą Magnificent Century kryją się odcinki z angielskimi napisami, nie jestem pewna ale chyba nie ma tam wszystkich odcinków. Oglądam jeden odcinek oryginalny do przodu, a jeden oryginalny odcinek to o ile się nie mylę to 3 odcinki w TVP.
P.S. pod oryginalną nazwą serialu są w jezyku tureckim odcinki i różne skróty :)

Gulsonowa

ogladam pobieznie -czy sa w serialu wzmianki o Rzeczypospolitej ? jesli jak to jakie? pozdro

ocenił(a) serial na 9
parsxzywykutafon

Mam pytanie czy na jedynce był już ślub hurrem i sułtana.

ocenił(a) serial na 10
Koti_Uriel

Może czasem warto poczytać forum??
Ślub ma być w 42/43 odcinku w Polsce jest dopiero odcinek 36... wiec wniosek nasuwa się sam...

ocenił(a) serial na 9
Koti_Uriel

Dziś (20.02) rozpoczął się 41 odcinek w TVP ślub to rzeczywiście 42/43 odcinek wiec przypuszczam że ślub zobaczymy w przyszły piątek lub na początku marca :)

ocenił(a) serial na 10
Gulsonowa

Mało kto tu już zagląda...???
To doleję WAM oliwy do ognia...
Ktoś wcześniej pytał czy Hurrem jakoś tak dotkliwie upokorzy Mahidevran - otóż Mahidevran sama sobie zaszkodzi i to bardzo...
W oryginalnym odcinku ?? (numeru nie podam, by zbytnio nie podpowiadać i ktoś nie podejrzał odpowiedzi) na samym końcu Sulejman dostanie zawału. Cały odcinek ?? to nieprzytomny Sulejman i Mahidevran w roli Valide... jak myślicie jak to się skończy?

Orchidea__00

Czyżby Mahidevran zajeła miejsce Valide? Czy po pozbyciu się/zaginięciu Izabeli Sułtan znów będzie zapatrzony w Hurrem? Jak jeszcze Valide dopiecze Hurrem?

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

Hmmm widziałam odcinek jak Mahidevran miała być wygnana, ale koniec końców Mustafa pogadał z ojcem i razem z Mahidevran Mustafa wyjechał do Edyrne i wrócil już jako dorosły.
Co do zawalu Sulejmana to jeszcze nic nie wiem :) a jestem na 53 oryginalnym. jestem juz blisko tego? a może to sie tylko Hurrem snilo? ona ma takie wizje czasami :P

ocenił(a) serial na 10
KatrinM

jesteś juz bardzo blisko...

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

:)
dzieki :)
a powiedz bo ktos i innym watku pytał z czym spaceruje Sumbul w ostatnim odcinku? co to za książka?
nawet nie bardzo wiem bo nie widziałam tylko ktoś wspomnial o tym, wiesz może?
i jak to jest z tą pomocą Hurrem dla Aybige i Bali Baya? tu niby pomaga a tu kazała tej Efsun powiedziec o tym Mahidevran i teraz ta ich pilnuje.

ocenił(a) serial na 10
KatrinM

Szczerze powiedziawszy jestem ja odcinku 104. wiec jeszcze do tego momentu nie doszłam.
Aybige została odesłana na Crime, a Bali Bay do swojego miasta z tym że Bali Bey po kilkunastu odcinkach znów się pojawia ale ani słowa o Aybige także raczej się nie zeszli... W późniejszych odcinkach pojawia się jakaś siniorita Silvia o ile dobrze pamiętam... z którą Bali Bey już się kiedyś gdzieś zapoznał...
Pamiętajmy o tym iż Hurrem przede wszystkim dba o własne interesy, a to było jej na rękę iż dowiedziała się o miłości Aybige do Bali Beya, czekała tylko na dobry moment by to wykorzystać... Mustafa stałby się zbyt silny poślubiając Aybige tak jak kiedyś Ibrahima pozycję wzmocnił ślub z Hatice. Aybige była z rodu królewskiego tak jak Valide. Pamiętajmy iż Aybige była z tej samej rodziny co Sułtanka Matka.

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

No tak cała Hurrem, chociaż nie ukrywam że w glebi wierzyłam że stac ją jednak na jakis ludzki odruch, no ale jednak sie myliłam. Jedynym ludzkim odruchem było uratowanie dziecka Ibrahima i to chyba na tyle ;/

ocenił(a) serial na 10
KatrinM

Może i chciała pomóc Aybige na samym początku aż w końcu ta wiedza przydała jej się bardziej jako powód do zerwania zaręczyn. Swoją droga miała racje Ona do domu On do domu i mogą się spotkać na neutralnym gruncie i być razem po za podejrzeniami. Swoja droga nie rozumiem dlaczego Aybige i Bali Bey się nie zeszli...

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

W końcu zawdzięcza jej życie, gdyby nie Aybige to Hurrem wąchałaby już kwiatki od spodu. No szkoda że się nie zeszli. Ten ojciec od Aybige też miał o Balim dobre zdanie i go chwalił jak spotkali sie na wojnie. Może po tym co się stało woleli nie ryzykować, zresztą Bali Baya chcieli za to ściąć więc kto wie co by było gdyby chcieli jeszcze raz się spotkać

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

Kurcze no wlasnie jestem na odcinku gdzie Sulejman chyba ma ten zawał, ale ja YT kończy się na odcinku 55 i nie ma 56 ;/ wiesz moze gdzie oglądac z napisami angielskimi? albo gdzies indziej? bo po turecku to nie rozumiem :)

ocenił(a) serial na 10
KatrinM

Z angielskimi napisami kończy się na 57 odcinku. za kilka dni będzie 58 odcinek.
Przeszukaj dobrze internet. Albo prościej dodaj do FB profil... Magnificent Century English... Będziesz na bieżąco apropo nowych odcinków z angielskimi napisami... ;-)

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

Wielkie wielkie dzięki :) :) :)
Nie sadziłam ze tak mnie to wciągnie
Kurcze własnie w odcinku zawracaja statek Aybige, a mogło w sumie im sie udać, gdyby Mustafa zapobiegł jakos slubowi.
A mała Mihrimah tak mnie drażni że szok- mała wredna rozpuszczona.Biedny Bali Bay będzie jeszcze musiał ja znosić.kojarze że ona bedzie za latać jak bedzie dorosła,no ale on chyba za nia nie bedzie prawda? tylko tak jak ktos pisal że on zawsze mily itp to tak i wtedy?
No i jeszcze co sie stanie z dzieckiem NIgar? no bo jej je zabiora i co dalej? będą wiedzieć że to Ibrahima?

ocenił(a) serial na 10
KatrinM

Długa odpowiedź na krótkie pytanie...
Nigar będzie rodzić w pałacu Ibrahima. Hatice będzie wiedziała że to dziecko jej męża. Powie Nigar, że dziecko urodziło się martwe... i każe ściąś głowe Nigar. Tę znów ratują słudzy Hurrem... Po kilku latach wyda się iż dziecko Nigar jest całe i zdrowe i mieszka gdzieś w chatce z mamkami. Prawdopodobnie to Hatice tam umieściła tę dziewczynkę. Hurrem odkrywa prawdę i zabiera dziewczynkę do pałacu... informuje Ibrahima o tym iż jego dziecko z Nigar żyję. Ten przekopuje grób nie znajdując szczątek... Później dziewczynka trafia do pałacu Ibrahima a Hatice brakuje tchu... Każe Zabrać dziecko z pałacu wtedy Ibrahim umieszcza dziewczynkę w osobnym domu z opiekunkami aczkolwiek stosunkowo często ją odwiedza. Informują Nigar o dziecku. Nigar chce porwać dziecko ale Ibrahim jej przeszkadza w tym. Po śmierci Ibrahima nie ma w filmie dziewczynki Nie mam pojęcia co się z nią stało chyba przegapiłam jakiś Nigar, ale dlaczego decyduje się na porwanie wnuka Hurrem? Czy jej dziecko zyje? Myślę, że gdyby dziewczynka żyła Nigar, by się nie zdecydowała na taki krok by osierocić własną córkę... tak jak mówię chyba zagubił mi się któryś odcinek...

Orchidea__00

Po pozbyciu się księżniczki Izabeli Sułtan znów będzie zakochany w Hurrem tak jak wcześniej?
Jutro w TVP będzie odcinek,kiedy pozbędą się Izabeli.Kolejny odcinek oglądałam na yt pobieżnie.Jakim cudem sułtan nie obwini Hurrem o zniknięcie księżniczki?
Bali Bey nigdy się nie ożeni? Słyszałam,że niby chcieli go zeswatać z Mihrimah? Bali Bey będzie do końca serialu?