PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15773
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Zakładam temat na wszelkie dyskusje o serialu, gdzie będą jawne spoilery. Można pytać, dyskutować, co tam chcecie ;)

avosette

Po tym jak Sułtan wygania Hurrem i córke do pałacyku mysliwskiego zaprasza Mahidevran do swojej komnaty, czy spędzi z nią noc?

123Aleksandra123

Czyli sułtan będzie chciał dać nauczkę Hurrem,zapraszając Mahidevran?
Czy sułtan kiedykolwiek się dowie o zabójstwie księżniczki?

ocenił(a) serial na 10
123Aleksandra123

Zaprosił ją tylko po ty aby omówić obchody obrzezania Mustafy:)

użytkownik usunięty
avosette

Co do tego zabójstwa - ja myślę, że Hurrem może chcieć upozorować np. ucieczkę. Może kazać Nigar rozpowiedzieć, że ona z pomocą swojej służącej uciekła. To chyba jedyne jakieś wyjście ;p.

Ibrahim zdradzi jeszcze raz żonę?

ocenił(a) serial na 10
123Aleksandra123

...i to nie tylko jeszcze jeden raz... dość długo będzie miał 2 kobiety...

Orchidea__00

Hej dziewczyny:) Jako, że ostatnio wciągnęłam się w ten serial podczytuje wszystkie spojlery :) Bardzo mnie interesuje wątek niejakiej Fruze:) Możecie coś więcej napisać w tym temacie? Dzieki i pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
izunia86i

Putasz o Firuze? Kochankę Sulejmana? Pojawia się znikąd i tak samo znika...
Pierw pokazują jakiś statek i piratów i dziewczyny trafiają do niewoli. Pożniej trafiają na targ niewolników, i tak jak by zupełnie przypadkiem trafiają do Haremu. Kiedy to kupiec znęca się nad kobietami na skraju drogi a akurat przejeżdżała tamtędy Hurrem. Firuze uczy się grać na Harfie i tym urzeknie Sułtana. Dość długo utrzyma się w pałacu jako Służąca Mihrimah. Hurrem długo i wielokrotnie będzie próbowała się jej pozbyć... Nie udaje jej się to do czasu aż zaplanują upadek z konia... A Rustom pasza zamiast skręcić jej kark Znajduje na jej karku jakiś tatuaż... Wtedy Firuze trafia do lichu a po jakimś czasie zostaje odesłana z pałacu... Na karoce napadają jacyś ludzie... Ale zamiast ograbić czy zabić wychodzi z powozu Firuze jako jakaś ważna postać... i tyle o niej...

Orchidea__00

Dzięki:) bo ogólnie na filmach ukazana jest jako wielka fascynacja i miłośc Sulejmana. Ciekawiło mnie czy będzie dla niego kims bardzo ważnym. Czyli ogólnie sobie zniknie jak Izabela :) Dzieki

Orchidea__00

Jakim cudem notatnik Leona znalazł się w rękach sułtanki matki? Przecież Nigar zakopała go w ogrodzie.Czy potem komuś go jeszcze dała?
Skoro sułtan wygnał Hurrem do innego pałacu,jakim cudem nagle stwierdzi,że chce z nią brać ślub?
Czy między sułtanem i Hurrem będzie jeszcze wielka miłość jak wcześniej czy tylko przykry obowiązek? :D
Ktoś jeszcze urodzi sułtanowi dzieci?

ocenił(a) serial na 10
avosette

Pytanie 1 i 2 -Nigar miała opuścić pałac i wykopała notatnik Leona by zabrać go ze sobą zkradła go Gulszach i dała go Mahidevran a ta dała go Valide.
Pytanie 3 - Valide i Ibrahim zaplanowali jak się pozbyć Hurrem i Valide dala pozwolenie na odwiedziny u dzieci dziwnym trafem późnym wieczorem wtedy ludzie Ibrahima napadli na powóz. Ale Daye Hatun Powiedziała Bali Bey-owi ze Valide chce by ten wyjechał Hurrem na przeciw. I dojechał w ostatniej chwili by rozgonić sprawców napadu. Hurrem uciekła w las upadła i straciła przytomności. Poszukiwał ja nawet Sulejman w tym lesie, jak ją znalazł to on ją niósł do pałacu i właśnie wtedy go oświeciło, że nie może jej nigdy stracić...
Pytanie 4 - Między Hurrem a Sulejmanem miłość będzie aż do samego końca filmu widać cierpienie Sulejmana, gdy umiera Hurrem...
Pytanie 5 - O ile mnie wiadomo Ostatnim dzieckiem Sulejmana jest dziecko Hurrem miała 4 chłopców 1 córe... przy czym najmłodszy z chłopaków będzie chory...

użytkownik usunięty
Gulsonowa

Jak Roksolana pozbyła się Izabeli? :O Albo mi to jakoś umknęło, albo TVP znowu maczało w tym palce.

Własnie czy ktoś wie jak pozbyli sie z pałacu Izabeli i jej służącej ?

ocenił(a) serial na 9
123Aleksandra123

Kto będzie służył Hurrem? I co z jej służącymi

Nie zostało to pokazane.Hurrem żegna się w pralni z Izabelą,a następnie wydaje rozkaz Nigar i Guladze,żeby zlikwidowali księżniczkę i na tym koniec.Następnego dnia wszyscy szukają księżniczki. :D

ocenił(a) serial na 10

Tak jak w TVP tak i w oryginale... Hurrem rozmówiła się z Izabella w tej ich pralni... Powiedziała jej że mogła uciec jak miała ku temu okazję a teraz to czeka ją śmierć... I tyle... Na drugi dzień nie było ani Izabeli, ani służącej ani ich rzeczy... nikt nic nie wie, nikt nic nie widział... Podejrzenia padły, że obie panie uciekły...

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

Ale później jest scena między Sulejmanem a Ibrahimem i ten I mówi, iż Izabella wsiadła na taki to a taki statek i dopłynęła zdaje się do Triestu, gdzie wstąpiła do klasztoru i że jesli Ibrahim o czymś się dowie to musi mieć świadomość iż on Sulejman już o tym wie i nadaje stanowisko szambelana Bali Beyowi a Ibrahima zżera zazdrość /jeśli wszystko dobrze pamiętam/.
Skąd sułtan to wie raczej nie pokazano, albo coś mi umknęło?
A propos jutro lub w week-end instaluję GG. Do usłyszenia.BZ

ocenił(a) serial na 10
Eemilek7_2009

A no tak...
Była taka rozmwa nie bardzo pamiętam o czym ale pamiętam moment gdy stanowisko szambelana dostał Bali Bey... A Ibrahim mało co się nie popłakał... hahaha

ocenił(a) serial na 9
Gulsonowa

Dziewczyny! Jesteście nieocenione:) Normalnie aż założyłam konto na filmwebie(do czego już dawno się zabierałam),ale chyba was potrzebowałam :p Serial mnie bardzo wciągnął. W tej chcwili opiekuje się moją córeczką i ona o dziwo jak tylko słyszy muzykę filmu, od razu cisza i oglądamy :) A co do serialu:
Ibrahim o mało pary uszami nie puścił jak zobaczył scenę, kiedy to przystojniaczek zostaje szambelanem:) Poprawili mi nastrój na cały wieczór:) Denerwuje mnie tylko to, że doliczyłam się, że Ibrahiś będzie jeszcze dychał w TVP coś koło 100 odcinków! O ile dobrze wyliczyłam...Masakra jakaś. Jego osoba mnie zdecydowanie za bardzo irytuje.

Mam tylko takie pytanie. Powiedzcie mi proszę dziewczyny jak to jest, że Valide przyczyni się do zabicia tego biednego konia! A co koń winien?! Dziwne babsko. Domyślałam się, ze ona nigdy nie zaakceptuje Hurrem, ale delikatnie przegina. Jest zdecydowanie zbyt stronnicza.

ocenił(a) serial na 9
Kasik_filmaniak

Valide rozkaże aby g zabić, no cóż koń niczemu winien ale Valide wie jak bardzo jest on wazny dla Hurrem i jak bardzo ona go kocha, no i był to najcenniejszy podarek od Sulejmana i nazwała go milość. Tak więc Valide wie co robi nie ma co, wiedziała jak zadać Hurrem ból. Nawet Hatice nie chce uwierzyć ze Valide rozkazała ot naiwna mysli że matka taka poukładana

ocenił(a) serial na 9
KatrinM

Hatice to w ogóle jest tępa. I w sprawach Hurrem i swojej matki a szczególnie Ibrahima. Sama swojej stajni nie umie ogarnąć a wtrąca się do wszystkiego. A stara na początku wydawała się taka normalna. Ot, zwykła zarządczyni która odpowiada za porządek. A to masz! Valide ma plan na wszystko. A Sulejman jakoś zareaguje na wieść o koniu? Cholera opuściłam dziejszy odcinek....

Kasik_filmaniak

Czy Sulejman dowie się o różnych złych incydentach Valide które robiła Hurrem ?

123Aleksandra123

Co do samego serialu to oglądam sporadycznie i może wiele szczegółów mi umknęło - ale na wtępie kilka ogólnych. Przyznaję jest wciągający , nieżle zrealizowany z ładną scenografią i muzyką. Na pewno nie jest to film historyczny a jedynie rodzaj telenoweli osadzonej w tamtych czasach, mimo to jest ciekawy. Życiorysy bohaterów w serialu są w wielu szczegółach całkiem wymyślone , niektóre postacie także (Leon, książniczka Izabela itp.) co zresztą przyznają sami autorzy iż serial ten jedynie "nawiązuje on do wydarzeń historycznych".

Jak już wspominano niejednokrtotnie wcześniej jest wiele naciąganych czy wręcz naiwnych scen scen , które zapewne wynikają z wymogów scenariusza , aby bardziej zagmatwać akcję serialu i uczynić ją ciekawszą dla widza

-np słynna scena jak Sadyka "usiłuje" poderżnąć gardło sułtanowi oglądajac sie wokół nie wiadomo na co i po co dobrych kilka minut

- dlaczego Ibrahim nie wyjawia od razu sułtanowi sprawy Leona - tłumaczy sie głupio że nie chce aby duma sułtana ucierpiała ale potem nie ma juz takich skrupułów

- dlaczego nie raczy przez tyle lat zapoznać się z tekstem pamiętnika Leona /przez jakiegoś zaufanego tłumacza/ - wtedy miałby pewnosc czy zawiera cos kompromitującego dla Hurrem czy nie - tylko daje go swemu najwiekszemu wrogowi /czyli Hurrem/ do przeczytania i tłumaczenia i to w jedynym egzemplarzu nie zachowując żadnej kopii dla siebie. Oczywiscie "rezolutna" Hurrem wyrzuca go przez okno zamiast zniszczyć - o tym juz byla mowa

- Sułtan początkowo wsciekły po zniknięciu Izabeli potem jak zdaje sobię sprawę z jej prawdopodobnej smierci kompletnie nic nie robi aby ukarać winnych - tym bardziej że Valide powiedziala mu wczesniej jak osobiście słyszała jak Hurrem mowiła do Mihrimah o eliminowaniu przez nią kolejnych przeszkód (Izabela, Ibrahim , Valide, Mahidevran) w celu uzyskania pelni władzy - żadnego śledztwa żadnych konsekwencji dla Hurrem. A przeciez ten sam Sulejman odcinek wczesniej ostrzegał Hurrem "ostatni raz" aby ta nie wtrącała sie do jego spraw z Izabellą. Taki podejzliwy Sulejman a nic nie robi z "wypadkiem" Izabeli na koniu , natomiast pozabiciu konia Hurrem jest sledztwo.

We wspomnianej rozmowie Valide słusznie wypomina Sulejmanowi iż ten jest bardzo pobłażiwy dla Hurrem i jej przewinien a czesto niesprawiedliwy lub zbyt surowy dla innych.

Wracając do samych serilowych bohaterów

Wracając do samego serialu

betdin

Co do punktu drugiego to można to tłumaczyć tym źe Leon po prostu chciał mieć haka na Hurrem. 2 Ale wezyr doskonale wie co było w tym pamiętniku ( historia miłości Hurrem i Leona ) a to że wtedy kazał jej przeczytać pamiętnik to takie dodatkowe cierpienie zadane sułtance a nie chęć dowiedzenia sie co w nim jest

ocenił(a) serial na 9
betdin

Jeśli chodzi o zachowanie Sulejmana to można to rozumowac dwojako

ocenił(a) serial na 9
Kasik_filmaniak

Pamiętacie tą akcję jak Sadyka zabiła faworytę Sulejmana? Valide od razu poleciała do synalka powiedzieć,że to Hurrem. Oczywiście była to nieprawda, ale Sulejman widział jak bardzo dotknęło to Hurrem. Nawet nie dał jej się wytłumaczyć. Myślę, że wtedy zapaliła mu się czerwona lampka co do intryg matki. Bo Mahidevran tez święta nie jest i Sulejman to wie, a Valide zawsze jej broniła. Więc to nie jest do końca takie glupie. A co do Izabelli to tak na prawdę nie wiemy co sie stało. Więc i śledztwa nie ma, a wypadek na koniu? Nawet najlepszemu się zdarza. Ale zabicie konia to już by było coś. Takie prawo seriali :)

Kasik_filmaniak

Wystarzczyło by Ibrahim zapoznal z tekstem sułtana - i dlaczego dal Hurrem oryginał a nie kopię - Juz Mahidevran byla do pewnego stopnia bardziej zapobielgliwa bo nie dala Nigar pamietnika aa pozwolila czuytac tylko w swojej komnacie. Ale i tutaj duza naiwnosc bo zmiast ukryc go pod kluczem ot tak po prostu pamietnik lezal sobie schowany miedzy poduszkami na sofie . Szkoda tylko że Sulejmanowi w rownmym stopniu nie zapala sie lampka gdy intrygi robi Hurrem. Ta ma zresztą słuszne pretensje ze od poczatku Valide czy Mahidevran traktowaly ją zle a teraz dokladnie tak samo zle i pogardą sama traktuje innych - Izabela - zastraszanie , grozby i w końcu morderstwo

Ale zgadzam sie takie jest prawo seriali i wspomniane naiwnosci czy niekonsekwencje slużą podtrzymaniu akcji czy zawiazaniu kolejnej intrygi.

ocenił(a) serial na 9
betdin

Ale pamiętajmy,że Hurrem owszem kocha Sulejmana(chyba:p),ale też mści się moim zdaniem za to wszystko co jej zrobiono. Zabito rodzinę, ją sprzedano potem też nie była traktowana lepiej. do tego Leo. Z kim przystajesz takim sie stajesz. Sulejman tak samo zachowuje się np. w stosunku do Ibrahima. Skoro już coraz bardziej mu nie wierzy i wie a przynajmniej domyśla sie wielu rzeczy ale nadal go trzyma. A co do morderstwa Izabeli,chęci były,ale nie wiadomo co tak naprawdę sie stało:) Jeśli wchodzisz między wrony krakaj tak jak one mówi przysłowie. Jeśli Hurrem nie knułaby tak jak reszta dawno wąchałaby kwiatki od spodu. Jak każda normalna kobieta dba o siebie i dzieci. Grzeszy nie bardziej niż Valide czy inni.

betdin

Oczywiscie nikt nie jest świety w tym serialu , Sulejman też nie jest .

Mieni się być sprawiedliwym władcą a taki nie zawsze jest bo często rożne miary stosuje do rożnych osób i także do siebie. Np. wymaga od innych prawdomówności a sam też nieraz kłamie. Wymaga pokory a sam nie zawsze jest pokorny.

Mnie np. zastanawia jego dziwne podejscie do Ibrahima. Znali się bardzo dobrze od bardzo wielu lat więc trudno uwierzyć by nie znał też skłonności Ibrahima do popadania w pychę a jednak daje mu stanowisko głownego wezyra. A nawet gdyby nie zauwazyl tego wczesniej to przecież widzi te cechy pozniej - Jesli tak to dlaczego od razu nie skarci go surowo wprost albo nie zdejmie z urzędu? Albo celowo i perfidnie prowadzi grę i utrzymuje go na wysokim stanowisku aby Ibrahim sam w koncu upadł albo jest mu on potrzebny do wykonywania rożnej "czarnej roboty", albo jedno i drugie - ale w żadnym z wymienionych przypadków trudno nazywać go przyjacielem Ibrahima , bo przyjaciel powinien od razu surowo napomnieć a sprawiedliwy władca nawet sprawiedliwie ukarać drugiego jesli jego winy są udowodnione.

Jest w jednym z odcikow taka scena jak Sulejman przechadza sie "incognito" z Ibrahimem i switą po ulicach stolicy i rozmawia z napotykanymi ludzmi pytajac o ocene rzadow Sulejmana czyli swoich - poddani wypowiadają sie bardzo pozytywnie a swoim władcy ale o Ibrahimie już nie - chodzi glownie zarzut sprowadzenia rzeźb do swego pałacu oraz ze kosztuje "naszego pana" tak dużo - chodzi podwyzszenie jego dochodów po bitwie pod Mohaczem - Sulejman z wyrazem truimfu i cynicznym uśmieszkiem patrzy na Ibrahima - jakby chcial powiedziec - "patrz ludzie mnie kochają a ciebie nienawidzą" A przeciez to Sulejman zdecydowal o sprowadzeniu tych rzezb i o podwyżce poborow Ibrahima jakby chcial aby ludzie go coraz bardziej znienawidzili? czyzby juz wtedy planowal jego zabójstwo w przyszlosci i przygotowywał odpowiedni grunt pod opinię publiczną?

A ten zaprasza go na ucztę a

betdin

Jeszcze jedna uwaga - Sulejmanowi w związku z zaginięciem Izabeli powinna zapalić sie czerwona lampka z imieniem Hurrem nie tylko z uwagi na słowa Valide:

- sam jest swiadkiem w pałacu Ibrahima ostrej wymiany zdan miedzy Izabella a Hurrem - stoi za uchylonymi drzwiami ale nie wchodzi

- widzi co stało sie z naszyjnikiem ktory dał Izabelli

- slyszy z ust samej Izabelli informacje o wizycie u
niej Hurrem z pogrozkami i ze ta jej nienawidzi

- sama Hurrerm namolnie waraca do tematu Izabelli w rozmowach z Sulejmanem , a jego głowna reakcja to uśmieszek jakby mu pochlebiało że dwie kobiety walczą o jego względy
A ze jedna z nich zginie - nie ma dla niego znaczenia , bedzie następna

ocenił(a) serial na 9
betdin

Sulejman jest dzwoną osobą, ale no taki jest. Jak każdy w tym serialu ma swoje wady i zalety. Choć dla mnie on ma więcej wad. W tym pałacu każdy jest zakochany we własnym interesie. Ibrachim,Hurrem,Valide...O to chodzi w pałacowych intrygach. Bez tego serial byłby niewyobrażalnie nudny.

Kasik_filmaniak

Tak wiem ale że taki jest i jak każdy ma swe wady. W sumie jak na razie chyba najbardziej poczciwy jest chyba Matrakczy ale jak bedzi dalej nie wiem.

Wygląda na to że Sulejmana bardziej zdenerwowała śmierć konia Hurrem niż śmierć księżniczki Izabeli. Zawsze taki podejrzliwy i wszystkowiedzący a wcześniejsza próba otrucia Ibrahima jakoś też nie wzbudziła jego podejrzeń.

Jeszcze jedna rzecz mi się nie spodobała u Sulejmana - najpierw szukał furtki religijno-prawnej by unieważnić swoje przyrzeczenie odnośnie Ibrahima (radził sie w tym celu chyba jakiegoś uczonego muzułmańskiego który stwierdzil że może go ukarać bez naruszania tego przyrzeczenia podczas snu) a potem podle potraktował ciało Ibrahima po śmierci - kazał zakopać jak psa a przecież mimo wszystko miał on też wielkie zasługi dla państwa. Wymowne słowa Hatidze ktora powiedziała do Sulejmana że teraz w jego spojrzeniu widzi nie brata ale ich okrutnego ojca (Selim Grożny) . To samo mowila Sulejmanowi wczesniej jego matka Valide - jedna połowa dobra druga zła. Ale czemu się dziwić skoro rownie okrutnie potraktował swoich synów Mustafę i Bajazyda.

ocenił(a) serial na 8
Gulsonowa

Zaczęłam oglądać serial w TVP gdzieś ok. 19 odc. Na początku mnie nie zachwycił i oglądałam sporadycznie, głównie dlatego, że moja mama się wkręciła, aż w końcu sama sie uzależniłam :P Doszło nawet do tego, że zaczęłam oglądać następne odcinki na youtube, te z angielskimi napisami. W tym momencie jestem załamana, gdyż muszę czekać aż zostanie przetłumaczony kolejny odcinek. Muszę przyznać, że z odcinka na odcinek coraz bardziej nienawidzę Hurrem a jednocześnie jej współczuję. Jak dotychczas najbardziej wzruszający wątek to choroba małego Dżihangira. Scena w której go "leczą" wzruszyła mnie do głębi. Mały książę cierpi a Sulejman razem z nim. Niesamowicie uderzające jest to, że jest on nie tylko Władcą Imperium ale także ojcem, kochającym ojcem, a dzieci jest jego jedyną słabością (nie licząc Hurrem oczywiście). Jak dotychczas postrzegałam go głównie jako pana i władcę, kobieciarza, niby zainteresowanego swoimi dziećmi ale nie do końca (pewnie zaraz posypią sie hejty :P). No cóż...myliłam się bo Sulej naprawdę boi się o życie swojego dziecka.

A teraz moje pytanie dla tych którzy są już po 58 (oryginalnym) odc: Gdzie Mustafa wywiózł swoje rodzeństwo i jak zareaguje na to sułtan?

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Dzieci Hurrem zostały wywiezione na rozkaz Sulejmana :) a nie na rozkaz Mustafy...więcej nic nie powiem ;)

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

No to mnie teraz zadziwiłaś :) w zyciu bym nie pomyślała :)

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

:) przetłumaczyli kolejny odcinek i właśnie widziałam :)

ocenił(a) serial na 10
KatrinM

Hey KatrinM - I jak po 58? na czyj rozkaz wywieźli dzieci ?

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

Sulejman zabral ich sobie na polowanko a Hurrem w panice pognała :) No tak jak powiedział jej Mustafa nie wszyscy są tacy jak ona. chociaż większośc tak nie da sie ukryć :P
Teraz znów muszę czekać na przetłumaczenie bo na fb tam gdzie mi pisałaś tez jeszcze nie ma,ech no coż pozostaje czekać.
a napiszesz jak Sulejman i Hatice się dowiedzieli o zdradzie Ibrahima? Valide właśnie otwarla oczy ale tak skończył sie odcinek i cóż czekac pozostało no chyba że bedziesz tak dobra i napiszesz :)

ocenił(a) serial na 10
KatrinM

No wprawdzie Valide otworzy oczy, ale będzie trwała walka o władzę w haremie...
Poczatkowo te władze dostaje Mahidevran... W tym czasie Hurrem Sultana zaplanuje piękną intrygę uduszenia sułtanki matki gdzie wina miała być Mahidevran a Hurrem miała zapobiec śmierci Valide i tym samym dostać władzę haremu.... Intryga idealnie zaplanowana... jedna z lepszych w filmie moim zdaniem... niestety nie udana, gdyż Nigar podejrzała całą tę akcję i pobiegła do Ibrasia poskarżyć... Zatem kolejna zdrada Nigar wobec Hurrem i tym razem zdradziła Gul Age. Póżniej wraca Gülşah, która w potajemnym spotkaniu z Hurrem przekazuje sułtance co podsłuchała za rozmowę pomiędzy Nigar a Ibrahimem. Wtedy dostaje opiekę od Hurrem. Następnie to śmierć Valide i próba Hurrem poinformowania Hatice o zdradzie Ibrahima. Ostatecznie Hurrem podrzuca list Hatice. Jedzie ona do domu kobiety z którą niby Ibrahim ma romans i spotyka Nigar i widzi, że Nigar jest w ciązy... W tych odcinkach pojawia się Beyhan Sultana, która straciła męża z rozkazu Sułtana Sulejmana... Wszystko to tak jak by się zaczyna łączyć wychodzi zdrada Ibrahima przyjeżdża wdowa której mąż stracił głowę wiec teraz kolej na Ibrahima i Wdowa pocieszać będzie wdowe - Hatice... Aczkolwiek Sulejman chyba się o tym nie dowie... bo Ibrahim ciągle ma głowę na swoim miejscu... No i czas na kolejną wojnę imperium osmańskiego... A Ibrahim nacieszy się jeszcze bliźniakami z Hatice i krótko, ale jednak córką z Nigar...

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

No tak, pamiętam że Bayhan mówila Hatice że zrozumie ja dopiero wtedy gdy Sulejman każe zabic jej męża. Ale to że Ibraś zginie na rozkaz Sulejmana chyba nie wyjdzie na jaw?
Ech ta Hurrem i te jej intrygi, no ale fakt ze gdyby Mahidevran miala wladzę w haremie to piekło by jej urządzila.
A Hatice to chyba nieźle wygarnie Ibrahimowi czy nie? ona mam tendencje do świrowania. A Nigar wybyła w końcu z haremu?widzieli że jest w ciąży czy jakoś inaczej ją wyrzucili z haremu?Kto ja zastąpi na stanowisku?
Wiem że masa pytań :) ale zanim przetlumacza kolejne odcinki :P
Nawet jak wiem co będzie nie psuje mi to przyjemności oglądania :) Oglądam tez na tvp mimo ze jestem sporo do przodu, ale z lektorem przyjemniej bo te ich tłumaczenia z napisami czasami nie sa za dobre.

ocenił(a) serial na 10
KatrinM

Aj KatrinM KatrinM masz nie zaspokojona ciekawość...
Ok napisze więcej niż bym chciała... Hatice dowie się o kochance Ibrahima. Przyjmie to raczej na spokojnie ( lamenty płacze jak zawsze zresztą) ale i poprowadzi śledztwo wypyta Nigar w obecności Beyhan Sultan. Wypyta też Matrakçi Nasuh i Hurrem - jej słowa natomiast potwierdzi Gülşah. Hatice sama sobie to przemyśli, ąż wkońcu sam pójdzie do Sulejmana powiedzieć mu o zdradzie Ibrahima. Cudzołóstwo Ibrahima nie jest jednak przyczyną jego śmierci... O ciąży Nigar dowiaduje się kilka osób np. Sumbul Aga czy też sama Mahidevran, która odwiedza Nigar w lochu...Będzie to w odcinku 64...
Natomiast w 63 toczy się w pałacu walka o władzę w haremie... I kolejna intryga to podduszenie Gülfem Hatun, która zaraz po Mahidevran przejęła władzę w haremie na rozkaz Sułtana. Mahidevran natomiast chce zająć komnatę zmarłej Vailide już nawet zarządziła remoncik... Oczywiście Hurrem przeszkadza jej w tym. Ostatecznie to Gülfem Hatun informuje Mahidevran, że ta nie może zając komnaty po Valide. Wtedy intryga podduszenia Gülfem Hatun totalnie pogrąża Mahidevran co skutkuje.... długo przez was wszystkie oczekiwaną sceną.... Koronacją Sułtanki Hurrem...
Wreszcie - co nie?

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

Jesteś wielka :) spokojniej mi sie czeka jak już coś wiem a poza tym jak oglądam z napisami nie jestem pewna czy wszystko dobrze lapię.
No i mam małe dzieckow więc oglądainie jednego odcinka zajmuje mi czasem od 2-3 dni :)
Mahidevran po latach milczenia teraz chce powojować. Biedna Gulfem ona taka poczciwa dobra, nic nigdy nie chciała i z nikim nie walczyla
A Gulsah no tej tępoty to nie cierpię, durne to takie i zawsze coś namąci,a już totalnie znienawidzialm ja po tym jak kazała napaść na Daye Hatun. Biedna poczciwa Daye fakt że może i tam zdradziła Valide ale wiedziala że ta nie gra czysto i ile złego chce zrobić. Ciekawa jestem co z nią dalej będzie b obecnie widzę jak Valide umiera a ona ma wrócic do palacu na rozkaz Sulejmana.
No nareszcie koronacja Hurrem :) chociaz aż ta wielką sympatią do niej nie palam ciekawa jestem :) Tearz będzie sobie mogla nosić koronę i nikt jej nic nie powie :P

ocenił(a) serial na 8
KatrinM

Było tak jak mówiłaś :P tylko Hurrem nie miała o niczym pojęcia i dlatego ta cała panika.

Nennek

Niby tak, ale ten sam Suleman potem zabija swoich dwóch synów i wielu wnuków - nie wiem jak to pokażą w filmie ale Mustafę na skutek sfabrykowanego listu do szacha perskiego - za faktycznego autora tych fałszywych listow uważa się paszę Rustema, faworyta i zięcia Hurrem - nie wykluczone że i sama Hurrem brała w tym udział. Jedna z legend glosi ze ofiarą tej zbrodni stał się także Dzihangir , najmłodszy syn Hurrem. Miał on być bardzo związany uczuciowo z Mustafą do tego stopnia że gdy dowiedział sie o śmierci brata "zmarł z przejęcia". Potem życie stracił Bajazid , stracony wraz ze swoimi czterema synami . Liczący trzy lata piąty syn Bajazida został z rozkazu dziadka uduszony nieco wcześniej. W wyniku tego po smierci Sulejmana tron przypadł najmniej zdolnemu synowi Selimowi , który potem zyskał mało chwalebny przydomek Mest /pijak, opój/

ocenił(a) serial na 8
betdin

W filmie Sulejman boi się że stanie się taki jak jego ojciec. W jednym z odcinków (wydaje mi się, że krótko przed śmiercią matki) przyznaje sam przed sobą, że patrząc w oczy Valide widzi swoje odbicie a tym samym swojego ojca, tego ojca, którego utracił kiedy ten wręczył mu zatruty "Kaftan". Można przez to rozumieć, że w głębi duszy jest żądny władzy (chociaż próbuje sam siebie przekonać, że jest skromny, sprawiedliwy itd.) a przed popełnieniem jakiegoś głupstwa powstrzymuje go tylko obecność Valide.

Nennek

Hej mam kilka pytań.oglądam na you tube odcinki z napisami angielskimi. w ostatnim odcinku Valide źle się poczuła , bo dowiedziała się o śmierći Ibrachima.
1. czy sułtan dowie się o zdradzie niedługo i Ibrachim zginie?
2. Kto będzie rządzić haremem? tradycja nakuzuje ze Mahidevran , ale ... decyzje może zmienić Sułtan .
3. Dlaczego Sułtan będzie chciał zabić Mustafę , przecież go popiera narazie jako przyszłego władce?

ocenił(a) serial na 9
anna_olsztyn

Valide źle sie poczula gdy miała powiedzieć Sulejmanowi o zdradzie Ibrahima a nie o jego śmierci.... ( chociaż wiązało by sie to ze ścięciem ) gdyby wyszlo na jaw

ocenił(a) serial na 9
betdin

Tak na prawdę to intryga goni intrygę.Każdy ma swoje wady i zalety. Wydaje mi się, że w miarę jak pogłębiały się podboje Sulejmama on stawał się bardziej podobny do ojca. Zaślepiały go zwycięztwa itp. Ale jego polityki wobec niektórych spraw,np. Ibrahima to nie rozumiem. To samo ze sprawą np. Izabeli. No cóż,zobaczymy co będzie dalej. Co do sprawy Mustafy to Roksolana miała w tym swój udział(choć różne źródła różnie mówią),chcąc w ten sposób usunąć najpoważniejszego rywala w drodze do tronu dla jej dzieci. Jak było naprawdę wiedza tylko oni.Żaden historyk, ani żaden film nigdy nie pokażą 100% prawdy.

Moje pytanie: wytłumaczcie mi jakim cudem Gul Aga został wyrzucony? z pałacu? Chodziło o jesgo konszachty z Hurrem czy poszło o coś innego?

ocenił(a) serial na 10
Kasik_filmaniak

Hurrem wymyśliła intrygę w której miała ucierpieć Mahidevran, niestety całą intrygę podejrzała Nigar i poleciała do Ibrahima na skargę... Nigar po raz kolejny będąc lojalną wobec Ibrahima zdradziła Hurrem, która nie raz ratowała jej 4 litery i tym razem zdradziła też Gul Age... który z rozkazu musiał opuścić pałac...

ocenił(a) serial na 9
Orchidea__00

Jednak Nigar to świnia. Ibrahim chciał ją wydać za mąż, co później zresztą uczyniono z Matrakczym a ta jak durna wciąż do niego lata. Co za kobita namolna jakaś...