Zakładam temat na wszelkie dyskusje o serialu, gdzie będą jawne spoilery. Można pytać, dyskutować, co tam chcecie ;)
To nie Nigar jest świnia tylko Ibrahim. To Ibrahim - Nie wiem na ile jesteś obeznana z całą sytuacją filmu aczkolwiek - to Ibrahim nakazał Matrakczemu rozwieść się zaraz po ślubie! Także po zaślubinach przyszedł do Nigar (w momencie, gdy pierwszy raz się widzą jako małżeństwo i powinna nastąpić konsumpcja małżeńska) powiedział że się z nią rozwodzi. Nigar płakała, pytała czym zawiniła, gdzie jest jej błąd, że on jej nie chce... Matrakczy wyszedł, a sekundę później wszedł Ibrahim. Nigar była przygotowana i pogodziła się iż będzie mężatką, a Ibrahim po raz kolejny wtrącił swoje 2 grosze...
Nie w tym sęsie. Ibrahim to nie tyle świnia co kawał sk.... za przeproszeniem. Chodzi mi o to, że Nigar czasami mogłaby pewne rzeczy zachować dla siebie. Wszystkim by to na lepsze wyszło :)
Na pewno ten serial nie pokazuje pełnej prawdy historycznej bo jest to typowo rozrywkowa telenowela dodatkowo podkoloryzowana na potrzeby lepszego odbioru przez zachodniego widza, Historycy starają się z reguły do prawdy dojść choć z różnym skutkiem, zaś autorzy tego filmu otwarcie przyznają, iż scenariusz nawiązuje jedynie do postaci historycznych a nie przedsawia ich zgodnie z calą dostępną nauce prawdą historyczną.
Po dzisiejszym odcinku jestem przekonany że Sulejman wiedząc o słabości Ibrahima do pożądania władzy i popadania w nadmierną pychę cały czas celowo winduje go do góry aby się go potem z większą chwałą dla siebie czyli sułtana, pozbyć. Im silniejszy przeciwnik zostanie pokonany tym większe zwycięstwo dla sułtana. Była w poprzednich odcikach taka scena jak Sulejman walczy w "matraka" z Ibrahimem a po jego pokonaniu rzuca mu w twarz że jest ciągle za słaby aby go pokonać . Może więc w tym celu Ibrahim został mianowany głównodowodzącym wojsk a przy tym sułtan dał mu specjalne przywileje i uprawnienia w tym prawo do ferowania wyroków bez odwołania i bez konieczności pytania siebie czyli Sulejmana o zgodę. Kazał mu odczytać odpowiedni dokument podczas "posiedzenia dywanu" a sam siedząc w swojej "loży" fałszywie się uśmiechał pod nosem. Potem Sulejman w rozmowie bepośredniej z Ibrahimem powiedział mu że ten dokument zabezpiecza go także przed samym sułtanem . Ale jak sie pozniej okaże sułtan znajdzie i na to odpowiedni religijno-prawny wybieg
Czy ktoś wie na czym konkretnie bedzie polegać ukazana pozniej w filmie zdrada Ibrahima - ja z kilku fragmentów widziałem tylko że ponoć kazał tytułować się też "sułtanem" a do jednrgo z europejskich posłów powiedzial słowa przyrównujące sułtana do lwa a siebie do jego pogromcy. Swoją drogą trochę to dziwne by publicznie mówić o takich rzeczach do osób trzecich tym bardziej iż wszystko notował nadworny skryba... ale w filmie jak to w filmie wszystko jest możliwe.
No a sama Hurrem za swoją intrygi wobec Mustafy też została ukarana przez los bo straciła swojego syna a pozniej gdy jej dwaj kolejni synowie zaczeli ze sobą walczyć o władzę, ginie na rozkaz Sulejmana kolejny syn Hurren /Bajazid/.
Nie popadajmy w skrajność... Jeśli kogoś interesuje prawdziwa i niczym niezakłamana historia państwa osmańskiego proponuję sięgnięcie po jakieś książki czy filmy stricte historyczne, a nie po telenowele opartą na postaciach historycznych. Jeśli interesuje cię historia II wojny światowej to nie oglądasz "Czterej pancerni i pies" a "Sensacje XX wieku" Bogusława Wołoszańskiego... Proste i logiczne!
A gdzie tutaj jest jakaś skrajność? Pierwsza część to było nawiązanie do stwierdzenia iż "żaden historyk, ani żaden film nigdy nie pokażą 100% prawdy" a druga a dotyczyła treści kolejnego odcinka serialu. A ponadto nie przypominam sobie byśmy byli ze sobą na Ty.
Przeczytałam co najmniej dwie twoje wypowiedzi na forum obie nawiązują do szczegółów historycznych. W obu wypowiedziach masz napisane w rzeczywistości było tak a w filmie jest tak... to nie jest popadanie w skrajność???
PS. Nie mam nic przeciwko jeśli ktoś mówi do mnie na TY!!! pod warunkiem ze mnie niczym nie obraża nie wyzywa mnie itp. itd... Pisanie czy mówienie do kogoś na TY nie uwłaszcza nikomu godności jeśli odnosi się do tej osoby z szacunkiem... Jeśli TY jesteś tak wygórowaną osobą iż nawet na takim forum wymagasz by mówiono/ pisano do ciebie per pan/ pani to może powinnaś/powinieneś przejść na forum prawnicze tam raczej nikt nie będzie pisał do ciebie na TY. Kolejna sprawą to to iż chcesz być panią/panem podpisz się jako Adam Kowalski wtedy będą pisać panie Adamie a z takim nikiem to Bóg jeden wie czyś baba czy facet!!! A i jeszcze coś jak masz cheć na hejty to może lepiej nie zaśmiecaj nam forum i od razy przejdź na inny wątek forum!
Mi się wydaje,że może Sulejman nadając coraz to wyższe stanowiska Ibrahimowi chciał zobaczyć do czego ten się posunie? Jak daleka i wielka będzie jego pycha? Taka jakaś dedukcja mi na myśl przyszła. Przecież nie ufał mu od dawna...a jak grali w te swoje "pałki" (nigdy nie pamiętam jak to sie nazywa) to spuścił mu takie manto, że aż żal było patrzeć :) I wydaję mi się, że masz rację pisząc: "Po dzisiejszym odcinku jestem przekonany że Sulejman wiedząc o słabości Ibrahima do pożądania władzy i popadania w nadmierną pychę cały czas celowo winduje go do góry aby się go potem z większą chwałą dla siebie czyli sułtana, pozbyć. " Niewątpliwie jest to ciekawy duet i dobrze się ich ogląda.
Nie wiem dokładnie jak będzie ze zdradą i śmiercią ale co do tego, że to trochę to dziwne by publicznie mówić o takich rzeczach do osób trzecich to widzę, że Ibraś zbytnio na to nie zwraca uwagi. Ile razy sułtan przyłapał go na różnych wywodach?
P.S. betdin, ciekawy nick swoją drogą, wybacz za korespondencję per "Ty" ;)
hej mam 2 pytania do znawców :)
1)dlaczego Hatice mówiła do Hurrem, że ślub jest niemożliwy i coś o tradycji? bo oglądam z napisami i nie było dokładnie przetłumaczone...
2)co znaczy zwrot wypowiadany przyz Sumbula? "In shalah" czy "Inszala" nie wiem jak to się piszę ale ciekawi mnie co znaczy :)
2 ) insallah - odpowiednik polskiego - jak Bóg da .. - jak Bóg pozwoli
mashallah - wspaniale , brawo
1. Wydaje mi się, że zgodnie z zasadami haremu sułtan nie może poślubić swojej konkubiny/niewolnicy. Bazuję tutaj na tym co mówiła Hatice a także (nie wiem, czy wcześniej czy później) sułtanka matka. W każdym razie było powiedziane, że taka sytuacja nigdy nie miała miejsca w haremie i że taki ślub byłby hańbą dla całej dynastii. Jednak nie jestem do końca pewna czy dobrze to zrozumiałam. W każdym razie tak czy siak do ślubu dojdzie, bo jak sami już zauważyliście Sulej za sprawą Hurrem złamał już wiele zasad i tradycji ;)
No to chyba dokładnie tak było :) Może i Sulejman ją tam pare razy kantem puścił ale jednak miał do niej słabość i chyba jednak ją kochał skoro jej tyle wybaczał i na tyle pozwalał. Co jak co ale nikt nie pozwalał sobie na takie zachowania jak ona :) no i zawsze wybronial się tym że żyje tylko jego miłością a on jak chce może ja zabić skoro jej nie kocha i takie tam no i wiadomo zawsze dobrze się dla niej kończyło :)
Dobraa dziewczyny ja to wiem odnośnie 1 ale w takim razie skąd pochodzi Mahidevran? Ona nie była niewolnicą?
Są dwie możliwości pochodzenia Mahivevran czyli Rosne Pranvere... Pierwsza mówi iż Rosne Pranvere była córką Abdullah Recai, który był bogatym muzykiem albańskim. O ile się nie mylę takie pochodzenie Mahidevran przedstawione jest w serialu. Druga możliwość pochodzenia Rosne Pranvere to ród krymskich tatarów i tym samym była by siostrzenicą Valide...
Istnieje kilka historycznych teorii na temat jej pochodzenia. Z tego co wyczytałam na angielskiej wikipedi serial "wybrał taką opcję", że Mahidevran to córka bogatego albańskiego muzyka. Wydaje mi się, że była niewolnicą ale z tą różnicą, że Sulejman, czy też jego rodzice, najpierw wybrali ją jako kandydatkę na żonę. Ja widzę to tak: Sulej mieszka w Manisie, ma tam swój harem a w nim niewolnice, z którymi robi to i tamto. Mahidevran żyje sobie spokojnie razem ze swoją rodziną w Albani aż pewnego dnia wpada w oko sułtanowi. Jako że sułtan zawsze dostaje to czego chce, obywają się zaręczyny, potem ślub (kobitki świętują razem, mężczyźni też razem). Następnie Mahidevran przyjeżdża do Sandżaku Sulejmana, obywa się noc poślubna i od tego momentu staje się własnością Sulejmana już tak na AMEN. Podkreślam, że TO TAKA MOJA TEORIA :P
Dla porównania z Hurrem było inaczej: przyjeżdża do haremu jako niewolnica porwana przez tatarów i przekazana w darze sułtanowi, zostaje jego konkubiną a dopiero później prawowitą żoną.
Nie pamiętam dokładnie, ale chyba w momencie zawału Sułtana, gdy Mahidevran myśli, że ten umiera a jej syn obejmie tron i ona zostanie Valide to wtedy ona mówi kim jest... wiecie to ich słynne" "Ben Mahidevran Sultan..."
Ale chyba nie było powiedziane jak doszło do ich zaręczyn (?) Szczerze powiedziawszy nie bardzo skupiłam sie na tym co ona wtedy mówiła :P
Część rzeczy z przeszłości będzie pokazana jak Sulejman będzie nieprzytomny, albo podczas gdy Valide bedzie nieprzytomna :)
Była też taka scena że Hatice nawrzeszczała na Mahidevran i Hurrem że one sa tylko matkami książąt a ona urodziła się sultanką i umrze jako sultanka a one zawsze będę tylko służacymi dla ich rodziny i nie maja prawa stawiac się z nimi na równi.
Lubię Mahidevran, której większość tutaj nie lubi, nie rozumiem dlaczego? Jest piękna, skromna i jest w przeciwieństwie do Hurrem dobrą matką. Szkoda tylko że jej postać tak "okrojono z dzieci".
Sułtan dal jej wolnośc wiec do ślubu doszło z wolną kobietą a nie z niewolnicą.
A Sulejman ożenił sie z Hurrem bo tak bez slubu to grzech ha ha
Zobaczyłam sobie wlasnie pierwszy odcinek tak po kawałku i widze że jest tam Gul Aga. Jak to się stało że potem był w Edyrne?nie pamietam juz :) a swoja drogą jaki on młody :P Sumbul też :) No i Hurrem jaka mlodziutka i szczupla :)
z tego co kojarzę to nie, bo Hurrem mu powie że tam nic waznego nie było, potem pamiętnik przetoczy sie przez parę rąk, ale ostatecznie zostanie zniszczony :) a Valide uknuje jeszcze pułapke na Hurrem :)
Mnie zastanawia jedno z dzisiejszego odcinka - dlaczego ten pamiętnik (Leona?) jest po rosyjsku? Przecież Roksolana i on powinni pisać albo po polsku, albo po rusku. Chyba, że Leon pochodził z Księstwa Moskiewskiego, ale tego nie wiem.
czekaj,bo nie kumam Twojego postu. Dziennik jest po rosyjsku, czy rusku inaczej mówiąc przecież :)
Ruski i rosyjski to nie to samo. Ruski to język używany przez Rusinów, dziś już nieistniejący, a rosyjski to język używany na terenie Rosji przez Rosjan. I nie to nie te same tereny co Ruś.
Bedzie chciała pogrążyc Hurrem w oczach Sulejmana. Chciała żeby Hurrem sie przyznała i w tym celu zawołala ją do siebie a Sulejmana ukryła w komnacie. I już prawie prawie by sie jej udało gdyby nie spostrzegawczość Hurrem,która dojrzała jego odbicie i wszystkiego sie wyparła,ba nawet zrobila z siebie ofiarę a Valide była w szoku :P
o widzisz,nie wiedziałam:) a ja też mam pytanie, skąd Nigar zna ten język? Przegapiłam jej pochodzenie chyba...
:(
z tego co kojarze to Nigar własnie tak powiedziała ze jej niania znała ten język :)
Tak apropo poślubienia niewolnicy... KatrinM nasunęła mi właśnie tę myśl jak napisała ze oglądał pierwszy odcinek... Pamiętacie akcję w haremie jak tylko Aleksandra tam trafił i jej buntownicze zachowania? Nigar wzięła ją wtedy na bok i przegadała do rozumu Aleksandrze - Pamiętacie co jej powiedziała? Cytuję:
"Wszystkie tu trafiłyśmy jako niewolnice.
Jeśli pójdziesz po rozum do głowy odzyskasz wolność...
Ucz się, milcz i słuchaj.
Każda chce zwrócić uwagę Sułtana.
Jeśli Cię wybierze, a Ty go zadowolisz i dasz mu syna zostaniesz jego żoną... i będziesz rządzić światem..."
Tak właśnie myślę, że nie było zakazu poślubienia niewolnicy z Haremu. Valide i Hatice to chyba najbardziej bolało, że tą poślubioną niewolnicą miała być Hurrem... A jedynym argumentem przeciwko tym zaślubinom było to iż wcześniej nigdy taka sytuacja nie miała miejsca...
Postanowiłam się cofnąć do pierwszych odcinków (nie oglądałam serialu od początku) i rzeczywiście masz rację. Zresztą nie tylko Nigar tak mówi, nawet Sumbul, powiedział Hurrem, że najpierw musi zostać muzułmanką bo sułtan nie poślubi "niewierzącej". I zauważyłam jeszcze coś. Hatice ciągle gapi się na Imbrahima aż w końcu Gulfem mówi jej że "patrzeniem niczego nie osiągnie". Ta jej na to odpowiada coś w stylu "Nie mogę zrobić nic więcej, jest to wbrew zasadom", a Gulfem na to: "Czym są zasady? (uśmieszek)". Można powiedzieć, że taka sytuacja miała już miejsce tylko w drugą stronę: Sułtanka Hatice poślubiła sługę - Ibrasia.
No w sumie tak, tylko że on był na stanowisku Wielkiego Wezyra :) więc miał i władzę i przywileje a nie jak Hurrem.
No tak tylko ale.... Tak czy inaczej wielki wezyr to też sługa... a wolna osoba w tym przypadku wolna kobieta to już nie niewolnica czy służąca... Tak czy inaczej Ibrahim nawet jako wielki wezyr nadal był tylko sługą. Przy okazji Izabelii, kiedy to Hurrem się pomyliła i powiedziała Hatice o Izabelli jako o kochance Ibrahima, sama Hatice powiedziała do Ibrahima, że jest on tylko sługą jej rodziny. Więc faktycznie jak napisała Nennek : " Można powiedzieć, że taka sytuacja miała już miejsce tylko w drugą stronę: Sułtanka Hatice poślubiła sługę - Ibrasia." Pamiętajmy też, że Valide jak się dowiedziała o miłości Hatice do Ibrahima była obrażona na córkę i chyba kilka odcinków z nią nawet nie rozmawiała... Czyli też to odczytała jako hańbę dla jej rodziny... W takim przypadku "nie pamiętał wół, jak cielęciem był" mam tu na myśl Hatice...
Faktycznie :) racja :) nawet stanowisko tego nie zmieniło bo potem się żalił że ciage mu przypominają że jest tylko sługą.
Pamiętajmy też o tym, że "Teo" był synem rybaka a swoją pozycję zdobył z czasem. Został zabrany siłą z rodzinnego domu i miał wielkie szczęście że Sulejman go spotkał i "awansował".
A tak poza tym, 59 odcinek został przetłumaczony więc oglądamy :P
Co się stało ze zaległe taka cisza.Dziewczyny uwielbiam was za te komentarzre,ale proszę piszcie co dalej
Hehehe... Byłam tu chyba z 30 razy dzisiaj i tez zadałam sobie to pytanie... no ale nie ma pytań nie ma odpowiedzi....
Ja pytałam w innym poście o ten pamietnik co z nim Sumbul na końcu chodzi ale nikt chyba nie wie :P
Teraz czekam na przetłumaczenie 60 :)
Pytań bym miała pewnie kilka :) ale biedna Orchidea już mi nie raz na wiele odpisywac musiała :P ta moja ciekawość.
Np teraz mnie zastanawia jak umrze Mehmet od Hurrrem? widzialam na yt że wstaje z łóżka i pada,otruty?
No bo Mustafa na rozkaz Sulejmana tak? A Bajazyd? Chenzagir(czy jak tam sie pisze). Z tego co widziala dorosłości wszyscy dożywają a potem pyk i umierają tylko ten Selim co jak dla mnei już z samego wyglądu jak hulaka ma wyraz twarzy to nie na darmo ma tai przydomek potem chyba :P i że on tron obejmie? dziwne tamci lepsi chyba byli
No i czemu harem zostal pusty? Widziałam że Mihrimach chyba jako Valide,a potem co jak Sulejman zmarł?
Nie przeszkadzi mi ani odrobinę Twoja wielka ciekawość. Też czekam na odpowiedź na zadane przez Ciebie pytanie na temat tego "pamiętnika w ręku Sumbula" Moja ciekawość też była nie zaspokojona stąd jestem już na 104 odcinku... Niestety nie mogę się zmusić do oglądania innej Hurrem, wiec jak utknęłam na 104 tak stoję... Ta inna- zastąpiona Hurem jest chyba na siłę wyszukaną aktorką albo brali co popadło... Hurrem straciła te iskrę w oku... Nie ma już tej CHEMI pomiędzy Hurrem, a Sulejmanem... Moim zdaniem nie nadaje się ta aktorka do charakteru Hurrem jaki stworzyła Meryem Uzerli... Przeczytałam gdzieś iż fani Meryem Uzerli pisali do producentów, żeby zapłacili jej więcej pieniędzy za rolę żeby tylko wróciła i dokończyła rolę... Więc jest więcej takich którzy tak jak by nie zaakceptowali nowej Hurrem...
Nie znam odpowiedzi na te pytania, ale wydaje mnie się iż Mihrimah nie mogła zostać Valide, gdyż jej dzieci nie mogły zostać Sułtanem... Mustafa do Mahidevran też mówił Valide tak samo jak i Dzieci Hurrem tak ją tytułowały... Valide - Matko... Oryginalną i jedyną Valide była Ayşe Hafsa Sultan, czyli Matka panującego Sułtana... A Selim... to taka ciapcia rapcia... Wymiotywał jak Sulejman ścinał głowy zdrajców...
Tak mi się skojarzyło bo jak oglądałam filmiki na yt to ona stala w tej komnacie od Valide a kak wchodzili to się jej kłaniali, nie wiem bo nic nie rozumiałam :P
Ale to oni w tym 104 jeszcze wszyscy zyją? Mehmet też? bo on zginął przed Mustafą chyba? Widziałam chyba że któryś w wąwozie wylądował no chyba że się mylę.
Co do zmiany aktorki to jak patrze na te krótkie filmiki to już mnie odtrąca więc Ci się nie dziwię. Ta obecna jest swietna zarówno jak sie śmieje a już szcególnie jak się wścieka :P Jedynie troche teatralnie płacze :P
Widzialam z tych odcinkach jak to kręcili i była tam koronacja Hurrem. No cóż muszę przyznać że nieco zawiedziona jestem myślałam że będzie z większą pompą :)
Jakoś jak oglądałam sobie ten finalny odcinek i widziałam tego starego Sumbula to jakoś tak mi przykro było.
O a może wiesz bo widziałam jakąś taka scenę gdzie Sulejman znów lezy chyba nieprzytomny a ktoś atakuje Hurrem (nie wiem czy to nie była Gulfem ale to była migawka i nie jestem pewna) napdaja ją od tyłu i przykaldają hustke chyba czymś nasączona czy coś. Kojarzysz?
Chciałam jeszcze zapytać po jakiemu oglądasz :) ?
W ostatnim odcinku Nigar ma już spory brzuszek :) oni ja wygonią czy jakos cichaczem umknie np za pomoca Ibrahima?
Fakt płacz Hurrem jest dość teatralny, aczkolwiek dobrze jej to wychodzi... Jeśli chodzi o śmiech Hurrem to jest to oryginalny smiech Meryem Uzerli... Chciałam dodać linka ale mnie przyblokowało forum. Wpisz w google: "Halit Ergenc & Meryem Uzerli ''GQ'' Man of the Year'' ...TRANSLATED....ENGLISH subs !!!!! " filmik ma 10 min, ale warto obejrzeć...
Jeśli chodzi o ataki na Hurrem będzie ich jeszcze kilka... znów jak Sulejman będzie na wyprawie...
Nowa kalfa jest podstawiona przez Sah Sultanę i Hatice i niby jest ona lojalna w stosunku do Hurrem to tak na serio gra na dwa fronty... Będzie atak na Hurrem na korytarzu. Jakis facet pierw zaatakuje nowa kalfe i Sumbula i będzie chciał zabić Hurrem, ale wtedy Kalfa zabije napastnika. Inny atak będzie na Hurrem w łaźni o ile pamiętam to właśnie kalfa chce ja zabić ale nadchodzi Sumbul i wychodzi na to że to Kalfa ją znów uratowała... Tak to pamiętam aczkolwiek mogę się mylić...
Jeśli chodzi o ten atak z hustką... Jest to atak zaplanowany na Hurrem przez Hatice (ale ten atak jest już po powrocie Sulejmana z wyprawy)... a pomogła jej w tym Nigar Kalfa. Nigar powiedziała Jej coś o Mihrimach, i Hurrem poszła tam i spotkała Hatice. Wtedy Hurrem rozmawiała z Hatice, a jakaś baba przyłożyła jej tę huste. Jakaś Baba pomaga Hatice i rzuca na Hurrem jakiś urok, po tej scenie jak przykładają jej hustę do ust następne akcję pokazują Hurrem jak by obłąkaną... Jest osłabiona, w nocy nęka ją jakaś czarna chmura... W tych dniach obłąkania Hurrem napotyka na korytarzu Hatice i strzaska ją jak schabowego na kotlet... Wyrzucą Hatice gdzieś do lasu... Ta odzyskuje przytomność i wraca do pałacu, po małym podleczeniu mówi Sulejmanowi, że to Hurrem ją pobiła... Hurrem mówi, że to oszczerstwa no i jak zawsze wychodzi z tego cało...
Oglądam i po turecku i po angielsku.
Nigar będzie wieziona przez Hurrem a pilnować jej będzie Gulsah wtedy wyjdzie na jaw zdrada Ibrahima i Hatice pojedzie do domu gdzie jest Nigar... Pisałam o tym w którymś wcześniejszym poście... Hatice wtrąci Nigar do lochu i będzie odpytki robiła czy to na serio dziecko jej Ibrasia. Hurrem będzie chciała ja uwolnić ale podczas ucieczki Nigar zaczyna rodzić i porzucają ja przed pałacem Hatice. Nigar rodzi i dziecko znika a jej mówią, że umarło. Wtedy Nigar idzie na ścięcie, ale ratuje ją Rustem pasza na rozkaz Hurrem...
No widziałam pare filmików z ta aktorka i wiem że to jej śmiech :) oryginalny ni ma co :) oglądalam sobie też parę filmików różnych na yt :)
Szkoda że te z napisami angielskimi tak wolno tłumacza, na fb też jeszcze nie ma ale widze że już dali zapowiedź :)
Kojarzę jak pisałas o tym że Hatice pojdzie do tego domu gdzie Nigar będzie :) tylko nie kojarzyłam jak z pałacu odejdzie.
Co do tego trzaskania Hatice no to nieźle że nawet z tego Hurrem się wybroniła :P ta to wszystkiego uniknie :P ale że obłąkana to nie wiedziałam.
Z tymi zlepkami na yt też różnie bywa bo czasem człowiek cos źle zinterpretuje. Jakos kojarzę że w łaźni Nigar z nożem na Hurrem atak przypuściła ale pewna nie jestem.
No ale tak samo jest zlepek o miłości Armin i Bali Baya i pojawia się tam malutkie dziecko (oczywiście nie pokazane w ich ramionach ani nic) no ale szło by przez chwilę pomyślec że może się doczekają. Tak więc fajnie sobie pooglądac ale czasem zamieszanie to wprowadza.
Ja po turecku oglądałam to jak kręcą ten serial i mimo ż enic a nic nie rozumiałam to od deski do deski :P
Kilka słów w temacie poślubienia niewolnicy przez sułtana .
"Wszystkie tu trafiłyśmy jako niewolnice.
Jeśli pójdziesz po rozum do głowy odzyskasz wolność...
Ucz się, milcz i słuchaj.
Każda chce zwrócić uwagę Sułtana.
Jeśli Cię wybierze, a Ty go zadowolisz i dasz mu syna zostaniesz jego żoną... i będziesz rządzić światem..."
Myślę,że Nigar chodziło raczej o to ,że islam nie zabrania poślubienia byłej niewolnicy a w życiu wszystko się może zdarzyć, nawet to co do tej pory nie było w zwyczaju :-P
Ja mam takie jedno pytanko (jeżeli się już pojawiło wcześniej to nie zauważyłam): Czy Bali Bey kiedyś się jeszcze pojawi?
Dziewczyny pisały ze sie pojawi :) jak Mihrimach będzie już dorosła prawie i będzie miala na niego znów oko :P
Nie wiem po co i na co bo obecnie jestem na etapie gdzie odjechał do swoich rodzinnych stron po tej sytuacji z Aybige
Bali Bey będzie piastował potem stanowisko szambelana, co wkurzy Ibrasia:) Jeszcze sie na niego zdążycie napatrzeć :):) A ja mam pytanie do naszej kochanej Orchidei, gdyż ona to dobrze opisuje :) Chodzi mi o moment napaśći na Hurrem w lesie zaplanowany przez Valide. Daye(chyba dobrze pisze?) powie Bali Beyowi, że Valide powiedziała,żeby wyjechał Hurrem na spotkanie. Czy to znaczy, że Daye będzie sprzyjała Hurrem? I jeszcze jedno jakie dokumenty w zamian za dziennik Leo dała jej Hurrem? Przegapiłam ten moment :/
Daye Hatun w zamian za ten pamiętnik Leo dostała od Hurrem majątek, który Ona sama dostała od Sulejmana. Przekonała ją tym "co się z Tobę stanie jak Valide nie wydobrzeje? Dokąd się udasz? Co z Tobą będzie??" Powiedziała wtedy, że odda jej ten majątek by miała godne życie na starość... Aczkolwiek Daye zostanie okradziona i pobita... a po śmierci Valide Daye popełni samobójstwo... Właściwie to nie wiem, czy dokument własności, który dała jej Hurrem trafi spowrotem w jej ręce Sułtanki...
Hurrem myśli, że Daye Hatum jej sprzyja, a sama Daye tłumaczy to troską o Valide. Ponieważ wiedzieli wszyscy, że ma przybyć Hurrem do pałacu zobaczyć dzieci tak jak by za zgodą czy rozkazem Sułtanki Matki. Cały ten wyjazd zamiast za dnia jest zaplanowany na wieczór... Co później wypomina Hurrem Sulejmanowi... Wnioski nasuwały się same... zamach na Hurrem... Daye Hatun dała tak jak by rozkaz Bali Bey-owi za plecami Valide... Aczkolwiek ten ruch ocalił życie Hurrem i odsunął podejrzenia od Valide...
Daye Hatun oddając przysługę Hurrem przynosząc jej dziennik Leo zyskała wsparcie w Hurrem...
Po tej akcji Daye Hatun została zdegradowana przez Valide i wygnana. Hurrem zadbała o to by Daye Hatun została w Pałacu i nadal pełniła funkcję zarzadczyni Harremu. Gdy Valide leży na łożu śmierci, a Daye Hatum została jakiś czas wcześniej ponownie wygnana z pałacu... Hurrem rozmawiając z Sulejmanem sprawia, iż Daye Wraca do pałacu... ba no bo kto by tak zadbał o Valide jak nie Daye Hatun... ;) Myslę, że nic nie poknociłam. Meczy mnie dziś grypa z wysoka goraczką w parze, ale prawie jestem pewna, że układam to chronologicznie...