PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15778
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Na TVP był w piątek 66 odcinek,czyli 33 turecki.Każdy odcinek turecki ma ok 2 godziny i wychodzi na to,że w Polsce są z tego 2 odcinki.TVP ponoć zakupiła wszystkie 139 odcinków(tureckich),co by oznaczało,że w Polsce będzie ich ok 280.Mam nadzieję,że wszystkie zostaną pokazane,że ramówka się nie zmieni,jak to często bywa.

ocenił(a) serial na 9
avosette

Oby :) jeśli utrzyma się taka oglądalność to czemu mieliby przestać :) Popatrz ile leciała "Moda na sukces " pamiętam jak byłam w podstawówce (dawno temu :P ) i moja mama oglądala :P

ocenił(a) serial na 8
avosette

Też mam taką nadzieję . Najlepiej lubię poniedziałki ;). Oglądam piątkowy i nowy po południu. Aż wstyd się przyznać :)

ocenił(a) serial na 8
avosette

No serial nawet jest ciekawy mimo wielu kontrowersji w Turcji zwłaszcza,że zdaniem premiera Turcji serial przedstawia w złym świetle historię Turcji i jednego z najsłynniejszych władców Sulejmana Wspaniałego.Oczywiście nie wiadomo jaka jest konkretnie prawda nawet jeżeli taka jak w serialu to premier Turcji musi chronić historii swojego kraju przed światem :P

ocenił(a) serial na 1
spartakus_94

o żesz kurde aż tyle odcinków będzie??!!!kto to będzie oglądał?

bishop_filmaniak

W tym samym czasie antenowym leciała wcześniej "Moda na sukces" 5 tysięcy odcinków i dalej by ludzie oglądali,gdyby nie zdjęli z ramówki,więc myślę,że tych "marnych" 280 odcinków jakoś przejdzie. :D

ocenił(a) serial na 5
avosette

Wcześniej myślałam, że odcinki są po prostu podzielone na dwa, bez dodatkowych cięć, ale teraz widzę, że jednak cięcia i usuwanie scen jest, zupełnie jakby TVP chciała poprawiać tureckich montażystów. Uważam, że to niedopuszczalne, tak samo jak niedopuszczalne jest pomijanie tego, czy tamtego w przekładzie książki. Na szczęście nie wycinają ważnych scen, a jedynie takie, bez których i tak da się zrozumieć ciąg przyczynowo-skórkowy, bez uczucia, że "coś jest nie tak", ale to i tak straszne barbarzyństwo.

Kandara

Obejrzałam sporo odcinków w wersji tureckiej z napisami angielskimi na yuotube i nie zauważyłam cięć tylko w połowie odcinka tureckiego na TVP są napisy,czyli są podzielone na dwa odcinki.

ocenił(a) serial na 5
avosette

Wydawało mi się, że z ostatniego odcinka wypadała jedna dość małoważna, co prawda, ale jednak scena. Aktualnie sprawdzam to na VOD TVP, ale dalej mam wrażenie, że w wersji tureckiej Hatice zanim podcięła sobie żyły, wyprosiła z łaźni służące, a w tej wersji nijak tej "rozmowy" nie widzę.

ocenił(a) serial na 9
avosette

wycinanie- wycinaja wiele scen
np. gdy Gul Aga przychodzi spac do dziewczyn nie pokazuja jak sie kłócił w komnacie z Sumbulem ( a szkoda :P )
Co do wyproszenia slużących tez nie yło tej sceny.
Gdyby przeanalizaować wszystkie odcinki znalazlo by się wiele. dopiero etraz gdy oglądam oryginalne to to widzę. Oglądam na YT i polskie bo te napisy sa czasami daremne.

KatrinM

Myślę,że wycinają niektóre motywy,po to,żeby odcinek trwał ok 50 minut.2 godzinne odcinki w Polsce by nie przeszły.
Ja oglądam z angielskimi napisami odcinki na zaś.

ocenił(a) serial na 5
avosette

W sumie nie wiem czy by nie przeszły. Pamiętam jak parę lat temu tele 5 puszczało "Łowców Niewolników" gdzie odcinek trwał ponad godzinę. Wydaje mi się, że obyło się bez cięć. I tutaj pytanie czemu w innych krajach przechodzi, a w Polsce akurat by nie przeszło?

Kandara

Przeciętny widz jest przyzwyczajony do odcinków max godzinowych.A tutaj każdy trwa prawie 2 godziny,to moim zdaniem zbyt długo.Wielu ludzi ogląda ten serial w przerwie między np.pracą,a obiadem,wydaje mi się,że przy 2godzinnych epizodach spora część odpuściłaby sobie oglądanie,zwłaszcza,że godzina wyświetlania to 15.50..

ocenił(a) serial na 5
avosette

fakt, że godzina jest niefortunna, myślę, że jakby przesunąć to przynajmniej na 18, to byłoby lepiej. A widz jest generalnie przyzwyczajony do tego, co serwuje mu telewizja i do tego co telewizja mu wmawia, że jest przyzwyczajony.

ocenił(a) serial na 5
avosette

No i tak sobie myślę, że czym innym jest dzielenie odcinków na pół, a czym innym wycinanie scen... Czemu nie wytną przydługiej czołówki?

ocenił(a) serial na 10
Kandara

Kultowy serial

ocenił(a) serial na 10
kaczmarek1984

Oglądam od samego początku , fajnie ze w sumie będzie aż 278 odcinków

ocenił(a) serial na 10
kaczmarek1984

Romantyzm doskonały

ocenił(a) serial na 10
kaczmarek1984

wspaniała opowieść

ocenił(a) serial na 10
kaczmarek1984

ciary przeszywające na wylot

ocenił(a) serial na 10
kaczmarek1984

dawkowana akcja

ocenił(a) serial na 10
kaczmarek1984

cięcia odcinkowe

ocenił(a) serial na 10
kaczmarek1984

wydłużona liczba odcinków

ocenił(a) serial na 10
kaczmarek1984

intrygi , spiski , knucia , zawirowania, pioruny, grzmoty, dreszczyki emocji

ocenił(a) serial na 10
kaczmarek1984

mam głęboką nadzieję że zostaną wyemitowane wszystkie odcinki tego niesamowitego serialu

avosette

oj dzieci , dzieci oni nasze przyzwyczajenia mają tam gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę dwugodzinny odcinek równa się reklamy razy 2 , dwa odcinki równa się reklamy razy 4 a sceny wycinaną bo reklamy ważniejsze. Proste ? Proste !
Jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o kasę