PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15777
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Były tandetne brazylijskie, kolumbijskie itp seriale ,ą teraz turecki? wszystko to w jednym worku i to w TVP!

NJM

Dobrze, że w jednym worze to mniej śmierdzi i się nie rozłazi ;). Zresztą film jest "godnym następcą" Mody na sukces nawet lektor ten sam. Współczucia dla Olejniczaka, że go wpieprzają w takie czytanie ;). sam zresztą kiedyś to przyznał.

ocenił(a) serial na 7
NJM

Nie oglądaj i problem sam się rozwiąże. ;) Mój kolega ze studiów ma w akademiku wiele osób z Płw. Bałkańskiego. Kiedyś pytałam go, czy słyszał o tej telenoweli i powiedział, że wszystkie bałkańskie dziewczyny z jego akademika mają bzika na jego punkcie.A mój inny kolega, powiedział mi, że u niego w Grecji ten serial też bił rekordy popularności. Więc chyba coś w nim musi być. Nie mówię, że jest to serial wysokich lotów, ale jak na telenowelę, zrobiony bardzo dobrze.

ocenił(a) serial na 10
Gatiniusha

zrobiony marnie. sztucznie, niewiarygodnie, denerwująco, mdląco. ale babki lubią silnych walecznych i czułych wrażliwych zarazem, czyli nierealnych idealnych, skoro na kanapie obok siedzą pijaki i chamy. Po prawdzie taka tu recepta, że jak woj-poeta=>podnieta. No, czegoż chcieć więcej? Jest kryminał, jest historia, jest kostiumowość, telenowelowosć, malarstwo, poezja, strategia wojenna, stosunki dyplomatyczne, relacje poligamiczne, są choroby, są wypadki, są morderstwa, jest polityka, jest proza życia. Ot, pooglądać, posłuchać tych bredni o księżycu, syrenach, gwiazdach i pałacach i wrócić do dobijającej rzeczywistości. Trochę wielopłaszczyznowych barw w jesieni i szarości życia.

ocenił(a) serial na 7
Korekta

Nic dodać, nic ująć....zgadzam się z błyskotliwą wypowiedzią Korekty. I z własnego odczucia-irytuje mnie prowadzenie serialu przez scenarzystów -a mimo to oglądam. Rzadko mi się to zdarza...Chyba tylko ciekawość historii.

ocenił(a) serial na 9
Korekta

Co to za teksty?Nie chcesz nie oglądaj albo napisz sobie skargę to tvp
Lubię oglądać ten serial a rodzinę mam idealną: dobrego męża i dziecko, więc co to za gadanie?
Chociażby kostiumy w tym serialu zasługują na uznanie, fakt że niektóre sceny nie są dobre, ale co z tego, ogląda się lekko i przyjemnie.

ocenił(a) serial na 10
KatrinM

jak lubisz popatrzeć na kostiumy, to obejrzyj film kostiumowy.

ocenił(a) serial na 9
Korekta

Hmmm,chociażby Wilkip mówi że to gatunek kostiumowy :P więc oglądam :P

ocenił(a) serial na 5
Korekta

To czemuż ocena 10 ?

NJM

co ty piszesz za pier doly ,piszesz bo piszesz byl glupoty czlowieku przestan tak pisac to sensu nie ma? TYP ostatnio bardzo fajne seriale pokazuje wiec ogarnij sie mi sie podoba serial, jest ciekawy,kostiumy rewelacyjne,masz krytykowac krytykuj polskie filmy bo one sa na mizernym poziomie jeden na 10 jest w miare

ocenił(a) serial na 8
xxxfilmen

o mowo polska !!!!

ocenił(a) serial na 5
xxxfilmen

Zgadza się

ocenił(a) serial na 4
xxxfilmen

Wzajemnie.
A poza tym nie życzę sobie takich tekstów.

ocenił(a) serial na 5
NJM

Cóż, ten serial zdecydowanie różni się od południowoamerykańskiej tandety, czy też seriali pokroju Mody na sukces. To przede wszystkim serial historyczny, z tłem, tylko, że budżet nie za wysoki, więc nie ma wielkich scen bitewnych, zaś dużo jest intryg i wątków miłosnych. Ale zrealizowany jest przyzwoicie i na pewno bardziej mi się podoba niż masa reklamowanych jako kultowe współczenych seriali zachodnich.

chemas

bo ten film idzie obejrzec,turcy potrafia krecic filmy ale malo ich jest ,pamietam jeden turecki tytuł j hakan czy jakoś tak
I

ocenił(a) serial na 8
xxxfilmen

Witam .Chemas - nic dodać , nic ująć. 10/10

ocenił(a) serial na 8
chemas

Owe "kultowe współczesne seriale zachodnie" są zmorą naszych czasów. Owszem, można wśród nich znaleźć pozycje godne obejrzenia, większość jednak musi być pełna scen seksu, lejącej się strumieniami krwi, wnętrzności fruwających na prawo i lewo - inaczej serial zostanie uznany za szmirę.
Co do "Wspaniałego stulecia" - przyznaję, być może serial nie jest wybitny, jednak ocenianie go na poziomie 1 to lekka przesada. Skoro serial w wielu krajach jest hitem, to znaczy, że ma w sobie coś, co przyciąga widzów.
Nikt nikogo nie zmusza do oglądania. Telewizja oferuje tyle filmów i seriali, że każdy nacieszy swe oczy. :)

ocenił(a) serial na 5
lady_emma

Zgadzam się całkowicie

NJM

serial jest fantastyczny i bardzo mi sie podoba , zresztą dawno takiego serialu historyczno -kostiumowego o zyciu Sułtana władcy państwa osmańskiego jeszcze w tvp nie było i nie ma co porównywać do do opery mydlanej typu -MODA NA SUKCES