PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15780
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Zakładam temat , w którym spróbujemy wyłapać elementy prawdziwe i fikcyjne w serialu Wspaniałe stulecie. Proponuję aby na początku wspólnej analizie (jak to mówią w jedności siła) poddać : postaci, wydarzenia, sytuacje i prawa:)
Zapraszam do dyskusji, mile widziane źródła historyczne :).

Smith_filmweb_fw

Jak do tej pory nie znalazłam innego źródła, które potwierdziłoby te dodatkowe żony. Istnieją domniemania, że miał Sulejman kochankę pochodzącą z królestwa Węgierskiego, porwaną w wieku lat 13 na dwór ottmański.Jasię jednak z tymi żonami nie spotkałam jeszcze w innych źródłach. Pewnie w tej książce jest o tym mowa Leslie P. Peirce, Imperial Harem: Kobiety i suwerenność Imperium Osmańskiego, Oxford University Press, USA, 1993,, ale ta pozycja jeszcze nie wpadła mi w ręce.

filmona81

Filmono,wiesz coś na temat Mustafy?Czytałam,że w rzeczywistości miał 6 żon,w tym jedna była córką Saadet I Giraya.Ojcem Aybige w serialu był Sahip Giray Han.Czyżby to podobne postaci?
Czy faktycznie Hurrem maczała palce w spisku na życie Mustafy?
W serialu Mustafa była z Efsun,potem Fatmą,niedługo pozna Elenę,a finalnie jego żoną zostanie Mihrunnisa.Czy jest to postać autentyczna?

avosette

Przyznam, ze zaskoczona jestem tym ze Mustafa miał 6 żon, może chodzi o faworyty ?Ja wiem tylko o jednej :) Proszę o źródło, bo osobiście nie mam takich informacji, choć muszę przyznać, że bardziej jestem skupiona na rozgrywkach politycznych, tym jak urósł w potęgę niż takim życiu łóżkowym księcia :)
Mnie się wydaję że Mihrunnisa, córka Rudobrodego, nie była żona Mustafy. Już kiedyś czytałam, ze Rudobrody miał tylko syna, jednak mogę się mylić.
Hurrem razem z Rustemem sfabrykowała list, w którym Mustafa prosi szacha perskiego o pomoc w obaleniu Sulejmana. zdecydowana większość opowiada sie za takim rozwojem wydarzeń. Nie mniej jednak fakt,ze sułtan tego nie sprawdził i wydał wyrok na syna, świadczy także o tym, ze faktycznie nie ufał Mustafie, obawiał się jego potegi, a list Hurrem był takim punktem zapalnym.

filmona81

Wracając do tych żon, nie mógł mieć sześciu bo w islamie mogli mieć 4 żony. Żoną księcia mogła być tylko ta kobieta która była z nim zaślubiona lub dała mu syna. Podobnie jak z sułtanem. Z tym ze książe musiał poslubić konkubinę po narodzinach potomka.

ocenił(a) serial na 9
filmona81

Cześć Filmona, przyłączam się do pytanie forumowiczki Anabelle25 o relacje Selima I z Hafsą. Czy wiesz jak one wyglądały? Dziewczyna musiała mieć mocny charakter, skoro wytrzymała z nim i zmusiła, żeby ją szanował.

madgge

Hafsa pochodziła z dynastii Krymskiej, to stawiało ja trochę wyżej od innych kobiet Selima. Była drugą żoną, pierwszą była, już sprawdziłam dzięki łukaszowi z forum, Aysha Hatun , ale nie dała Selimowi syna i poszła w odstawkę. Hafsa mimo, że została oddana do ożenku, najpierw trafiła na drugą stronę haremu, Selim ponoć chciał ja wypróbować sprawdzić czy da jemu syna. Dla pretendującego do tronu, choć trzeba zaznaczyć nie pierwszego w kolejności, księcia potomek męski był najważniejszy. Więc Hafsa została żoną dopiero po narodzinach Sulejmana.
Na pewno była piękna i niezwykła. Miała w sobie taką dostojność i klasę. Ładnie ukazaną zresztą w serialu. Była damą a Selimowi zależało na wyjątkowej żonie. I była "płodna". Selim jakimś sposobem szanował Hafsę skoro inne kobiety zabijał razem z dziećmi. Uważał że nie potrzebuje robić sam sobie konkurencji, a skoro Sulejman przeżył okres dziecięcy, raczej nic mu się nie stanie.
Selim był tyranem i bardzo pragnął władzy i głównie władza była dla niego najważniejsza. Odsunął własnego ojca od władzy i zabił brata Ahmeda faworyzowanego przez ojca na przyszłego sułtana. Kiedy objął władzę usunął wszystkich męskich potomków z dynastii, kuzynów, wujów...wszystkich kazał podusić.
Raczej Hafsa nie kochała swojego męża, trudno kochać kogoś, kto kocha wyłącznie władzę.Tym bardziej że czuła zagrożenie ze strony męża w stosunku do kochanego syna. Bała się jego i miała świadomość że jest on zdolny do wszystkiego. Niewykluczone, że Hafsa znała faworyty które kazał zabijać. On zapewne skoncentrował się na walkach i powiększaniu terytorium, nie miał czasu na nowe uczucia. Jego miłość do Hafsy nie minęła, ani nie znalazł sobie nowej żony, bo nie miał na to czasu. Tak jak już pisałam, dla mnie nie było lepszego sułtana, bardziej krwawego i żądnego walki. Za jego sprawą terytorium Osmańskie powiększyło się prawie trzykrotnie. Był sułtanem 8 lat, kto wie może gdyby był dłużej pokochałby inna faworytę a tak faworyt używał tylko dla urozmaicenia. Hafsa pewnie odetchnęła z ulgą kiedy zmarł, a na tron wstąpił Sulejman.

filmona81

Przepraszam, oczywiście o pierwszej żonie Selima napisał
rafal4792 :) nie łukasz.

ocenił(a) serial na 8
filmona81

Z tego co piszesz wynika, że Selim naprawdę był chory na punkcie władzy. Tak się zastanawiam, zresztą już kiedyś o tym pisałam, czy Selim mógł mieć coś wspólnego ze śmiercią swoich pozostałych synów, których urodziła mu Hafsa, właśnie po to by nie robić sobie dodatkowej konkurencji?

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Odchodząc troche od tematu ,wiecie cos ciekawego na temat aktorów z serialu? Jakie sa miedzy nimi stosunki? Gdzieś słyszałam ze Meryem Uzerli (Hurrem) i Halit Ergenc (Sulejman) za sobą nieprzepadaja.

Nennek

Pamiętam naszą rozmowę :)
Tak, sprawdziłam i mógł faktycznie chcieć zabić Sulejmana na samym początku po objęciu tronu tak plus minus 3 lata. Nie znalazłam jednak potwierdzenia z kaftanem. Potem cały czas wojował z dala od bliskich. Po około 7 latach po tym jak został sułtanem zaczął chorować. Historycy uważają, że Selim dostał choroby skóry od konia. Zbyt długo przebywał w siodle, kurz i pot koński w jakiś sposób podrażniały jemu skórę. Choroba przeszła z ud na plecy i zmarł.
To, prawda Selim był zły, ale od samego początku. Otwarcie mówił ze chce być sułtanem. Był tyranem i despotą, ale z racji że niczego nie ukrywał wszyscy wiedzieli że można spodziewać się po nim najgorszego. Oczy i uszy mieli cały czas otwarte.
Sulejman cały sułtanat uciekał od tego aby być takim jak Selim, ale stał się takim samym potworem dla bliskich. A nawet gorszym, bo najpierw udawał miłość do synów a potem dla dobra ogółu poświęcił ich dla władzy. Mustafa nie spodziewał się, ze ojciec wyda na niego wyrok z obawy, że ten odbierze mu tron. Drugiego syna zabił tylko dla przydłużenia swojego sułtanatu, bo kiedy umarł Bajazyd był już dziadkiem i na co mu ten tron? Moim zdaniem nie było warto.

ocenił(a) serial na 8
filmona81

W zasadzie to chodziło mi o braci Sulejmana, którzy podobno zmarli w wyniku jakiejś epidemii. Jednak skoro Selim kazał zabić praktycznie wszystkich, którzy mogliby zawalczyć z nim o tron równie dobrze mógłby "zostawić" sobie tylko jednego syna a resztę zlikwidować, mam tu na myśli synów Hafsy. Jeden syn - jeden konkurent, wystarczy by zapewnić ciągłość dynastii. Nie to co Sulejman, który wychował sobie całą gromadkę i później miał problem, bo miał aż trzech rywali. Nie liczę tu Mehmeda ani Dżihangira.
Oczywiście to takie moje spekulacje ;)

ocenił(a) serial na 9
filmona81

Dziękuję bardzo za ciekawą i wyczerpującą odpowiedź. Też bardzo lubię historię, zwłaszcza okres rewolucji francuskiej. Tylko mało filmów chyba o tym jest. Pozdrawiam

madgge

Przyjemność po mojej stronie :) Pozdrawiam :)

filmona81

Filmona mam pytanie.Po śmierci Bajezida Sulejman polewa jego czoło wodą,co to oznacza?Czy w rzeczywistości też tak robił?Czy Guflem po straceniu tytułu sułtanki była jeszcze w jego alkowie,czy została odtrącona?Czy wiesz coś więcej o pierwszej żonie Sulejmana,ile miał lat gdy ją poślubił?Pytałam już w innym temacie,lecz nikt mi nie odpowiedział,czy
Sulejman w rzeczywistości miał romans z Firuze?W serialu pokazana jest również niejaka Valeria z którą ma dziecko,odtrąca wówczas Hurrem,czy sułtan miał jeszcze jakieś kochanki,które znaczyły dla niego coś więcej?

isabella95

polewanie czoła wodą to coś w rodzaju znaku wybaczenia, w tym wypadku zdrady syna, w stosunku do ojca, zmycia hańby takiego czynu. Chyba Sulejman po zabiciu Bajazyda zdał sobie sprawę z tego że książę tak na prawdę nie miał wtedy wyjścia :(

Gulfem straciła syna, zmarł na ospę w 1521 roku i tym samym przestała byc sułtanką. Istnieje teza, że poród Gulfem był bardzo trudny i ona nie mogła mieć więcej dzieci. Dlatego sułtan ją odtrącił. Taką wersję popiera turecka historyk Hacer Topaktas.
Topaktas przedstawia także śmierć syna Mahidevran w tym samym roku, uważą że moment żałoby w pałacu po książętach wykorzystała właśnie Hurrem. W tym samym roku urodziła Sulejmanowi syna Mehmeda i na zawsze wkupiła się w łaski sułtana, bo będące w żałobie żony nie były w stanie zadowalać władcy. Wtedy to Sulejman podjął decyzję i nie odesłał konkubiny z dzieckiem na prowincję.

Nie potrafię odpowiedzieć,czy miał romans z Firuze, perską pięknością. Wątpliwe choć nie nierealne :) jednak nie uszłaby raczej z życiem.
Nie wiem ile lat ma ta Valeria i jej dziecko.
Jednak ja jestem zdania, ze Sulejman miał wiele kochanek i być moze miał inne dzieci. Zaraz mnie tutaj zlinczują ze to domniemania ale wystarczy policzyć. Hurrem trafiła do Haremu w wieku ok. 17 lat w 1520/21 roku ostatniego syna Dżihangira urodziła ok. 1533 roku, żoną została rok później w 1534. Miała więc 31 lat, to jeszcze młoda kobieta biologicznie bardzo płodna, ale więcej dzieci z Sulejmanem już nie miała, a ponoć ona rządziła w alkowie. To jednak dziwne :)

filmona81

Hej :)

to Rustem był eunchem?

czy ktoś coś wie na temat Firuze tzn interesuje mnie w 1 kolejności to czy to postać historyczna czy nie?

M9J1

Cześć :)
Dlaczego uważasz, że był eunuchem ?

filmona81

ktoś kiedyś, chyba nawet Ty, tłumaczył że Aga to przydomek dotyczący eunuchów jak Sumbul, czy coś źle zrozumiałem ?

M9J1

A widzisz całkiem możliwe:) Jedni piszą, że urzędnik inni że eunuch:) Rustem był koniuszym na początku, nie był eunuchem, bo w serialu był najpierw mężem Nigar a potem samej Mihrimah. W tym wypadku piszę "pas" bo nie wiem dlaczego nazywany jest Rustem Aga. Może musi kłamać i udawać eunucha bo tylko eunuchowie mieli wstęp do Haremu, a jego wcisnął Iskender aby mieć kontakt z Hurrem:)
Na dzień dzisiejszy tak to bym wytłumaczyła :)

filmona81

jak on zwrócił na siebie uwagę sułtana i jak dostał się do władzy? naprawdę zaczynał od dbania o konie ?

ocenił(a) serial na 8
filmona81

Przepraszam, że znowu się wciskam z serialem ale Rustem nie mógł być eunuchem i nawet sułtan wiedział o tym, że nim nie jest, ponieważ w jednym z odcinków zapytał Rustema czy ma rodzinę, dzieci... kiedy zaprzeczył Sulejman powiedział, że kiedyś znajdą mu żonę... Po co eunuchowi żona? A z drugiej strony wszyscy typowi zarządcy-eunuchowie są pozbawieni zarostu (wiem, że eunuch to nie to samo co kastrat, ale tak są pokazani w serialu) a Rustem jest dosyć brodaty ;))

I nasunęło mi się tym samym pytanie... kiedy Mahidevran chciała wydać Gulsah za halabardzistę, z którym rzekomo zabawiała się w kącie. Halabardzista przebywał w haremie więc raczej musiał być eunuchem?

Nennek

Witam :)
Halabardzista, czy też halabardnik, to strażnik pałacowy. Nie byli eunuchami i nie wolno im było patrzeć na sułtanki, przebywać w Haremie po stronie nałożnic. Hurrem zawsze z halabardzistą spotyka się w ukryciu, to było zakazane. Eunuchowie byli wzywani jawnie i mogli wykonywać rozkazy sułtanek, służyć im.
Jeśli chodzi o Rustema to w jego przypadku Aga znaczy po prostu sługę, bo ani z niego eunuch, ani urzędnik, choć ubrany jest podobnie do pałacowych eunuchów.

filmona81

Aga to nie żaden eunuch! To zwykły tytuł grzecznościowy w tym przypadku dla mężczyzn, którzy nie stali bardzo wysoko w hierarchii ale też nie na jej dole. Coś jak pan Rustem, zwyczajnie.

Aga nie znaczy sługa ani tego nie implikuje.

Karina_15

Tak, masz rację Aga to coś jakby "Pan" :)
Zmylił mnie tytuł Aga u Sumbula i Gula, siłą rzeczy pomyślałam, ze skoro " trzecia płeć" to dlaczego "Pan" :)
Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 7
filmona81

Witam wczoraj w gazecie regionalnej czytałam artykuł "Roksolana". Piszą tam że sułtan mógł mieć z jedną kobietą ( żoną czy nałożnicą)tylko jednego syna.Po urodzeniu syna kobieta była odsuwana od alkowy sułtana a gdy dziecko podrosło odsyłana razem z nim na prowincję gdzie przygotowywano go do ewentualnej roli przyszłego władcy. Podobno nie było też zasady pierworództwa, każdy z synów miał równe szanse ,"wygrywał" ten który najbardziej przypadł do gustu sułtanowi. Aha jest jeszcze wzmianka że Mustafa został uśmiercony w tym samym roku w którym urodził się Dżihangir, w serialu trochę inaczej.

lukrecja5

to ta gazeta chyba nie pisze całej prawdy, np. w chwili zabicia Mustafy Dżihangir miał już ponad 20 lat i to w serialu jest poprawnie ukazane

lukrecja5

Z nałożnicą powinien mieć jedno dziecko, potem nałożnica odsyłana była z tym dzieckiem na prowincję. Z żoną mógł mieć więcej, przyjmowano ze zawsze jeden umierał w dzieciństwie na choroby wirusowe. Jednak w tym wszystkim chodziło o to, aby brat biologiczny nie musiał zabijac brata biologicznego z jednej matki, podczas walki o tron. Dzieci były wychowywane z dala od siebie, nierzadko w innych prowincjach. Miały mieć ze soba mały kontakt, nie mieć więzi emocjonalnej. Jednak plany takie dały w łeb nie tylko za Sulejmana.
Kazdy syn mógł zostać nastepcą. Wiadome jednak ze pretendentem do tronu zawsze jako pierwszy zostaje najstarszy syn. Jako pierwszy składa przysięgę. Najszybciej zarządza prowincją, zdobywa doswiadczenie, płodzi potomstwo, zostaje poparty przez wojsko. Jesli dodatkowo matka pochodziła z dynastii, jego pozycja wzrasta po zawarciu zwiazku z kobietą z jakieś dynastii. Automatycznie dostaje poparcie "armii państwowej swojej żony". Ale niekoniecznie.
Z historii osmańskiej wiemy, ze nie zawsze najzdolniejszy syn zostawał sułtanem. Albo przez błędy samego władcy, podyktowane strachem o własny stołek, albo przez haremowe intrygi, które to były jednym z powodów upadku cesarstwa. W ich wyniku często na tronie zasiadał figurant.
Mustafa został zabity w 1553 r. i był jedynym przyjacielem Dżihangira, który urodził się w 1530/33 roku a zmarł w tym samym roku co Mustafa.
Pozdrawiam:)

filmona81

Czy jeżeli Dżihangir nie umarłby tak wcześnie,to czy Selim chciałby się go pozbyć,czy "nie opłacałoby" mu to się to?
Biorąc po uwagę,iż jednak nie stanowił zagrożenia ze strony objęcia tronu to czy jednak przeszkadzałby w selimowskiej władzy?

isabella95

Bajazyd i Selim nie zachowywali się względem siebie jak bracia. Selim miał żal, że matka faworyzowała Bajazyda i moim zdaniem słuszny, bo matka nie powinna tak robić, nigdy. Dżinhangir nie był brany pod uwagę ale zrozumiałym jest ze w przypadku walki o tron między Selimem i Bajazydem musiałby i on umrzeć. W przypadku walki tylko jeden syn mógł zostać przy życiu.
Mustafa chciał uniknąć walki o tron. I zaraz po objęciu tronu zmienić prawo sukcesji zeby nie zabijac braci. Ale Mustafa był wychowany w miłości.Ona nie nastawiła syna przzeciw braciom, Hurrem ani sułtanowi. Choć zdawała sobie sprawę, że Hurrem będzie chciała pozbyc się Mustafy. Wbrew pozorom, to jak przedstawiona jest Mahi w serialu, realnie nie ma nic wspólnego z prawdziwa postacią. To była spokojna sułtanka, która pogodziła sie z utratą miłości Sulejmana i wyjechała na prowincję. Skupiła sie na Mustafie i córce. Gdyby była taka jak w filmie w zyciu syn nie chciałby chronić braci. A dzieci Hurrem nie darzyłyby sympatią Mahidevran.

ocenił(a) serial na 10
filmona81

To prawda ze Hatice i Hurrem sie nienawidziały?

historiomanka

Tak, sułtanki nie lubiły się.

ocenił(a) serial na 10
filmona81

Mam małe pytanie.... Filmona napisałaś w jednym ze swych postów, że Cihangir był wspaniałym księciem. Co by było, gdyby urodził się w pełni zdrowy? Jak myślisz, byłby największym przeciwnikiem Mustafy (bo to on wg większości historyków byłby najlepszym wyborem na sułtana) czy byłby jego najlepszym przyjacielem? I jak wg ciebie stała hierarchia wszystkich synów Sulejmana? (lubię sobie pogdybać ;) )

simonpl95

Dżihangir był ostatnim względem urodzenia synem Sulejmana. Między Mustafą a Dżihangirem było ok. 15/18 lat różnicy lat różnicy ( niektórzy jako datę narodzin Dżihangira podają 1533 ). To bardzo dużo w gonitwie o tron. Nie uważam jednak aby Mustafa miał dobry kontakt z Dżihangirem, bo był on chory, raczej po prostu bardzo go lubił a przede wszystkim nie przyjaźnił się z bratem z litości. Gdyby Dżihangir był zdrowy wydaje mi się, ze braci mieliby bardzo podobną więź. Mehmet nie był chory, a mimo to Mustafa kochał go bardzo i nie widział w nim rywala o tron. Uczył wszystkich braci władania mieczem, chciał aby byli silni i sprawiedliwi. Taki był Mustafa. Dżihangir był bardzo podobny do Mustafy, z tej dobrej strony :)

ocenił(a) serial na 10
filmona81

Dziękuję za odpowiedź! A jak traktowali Cihangira pozostali bracia? Oraz Mihrimach? A miał on jakiś kontakt z córką Mahidevran?

simonpl95

Dżihangir nie był dobrze traktowany przez pozostałe rodzeństwo. Hurrem też nie traktowała go zbyt dobrze. Spotkałam się ze stwierdzeniem po macoszemu i jak popychadło.
Kiedy Mustafa wyjechał do Manisy z siostrą i matką, mniej więcej jak w serialu, po 1534 roku, Dżihangir był malutki. Córka Mahi dość szybko została wydana za mąż, więc nie wiem czy Dżihangir w ogóle ją poznał.

ocenił(a) serial na 10
filmona81

A podkochiwał się w Huricihan (córce Ibrahima i Hatice) ? Bo tak jest pokazana jego sytuacja w serialu ...

simonpl95

Huricihan jest postacią fikcyjną

filmona81

Witaj filmono81
Jako, że nikogo nie zainteresowało to, co mnie (vide horacy43), więc mam parę pytań "serialowych". Dla Ciebie to będzie fraszka -igraszka.
1) re: czy ten mułła, co głosił wyższość proroka Jezusa nad Mahometem, to postać historyczna? Jeśli tak, to jak skończył i czy w Imperium Osmańskim trafiali się inni heretycy?
2) czy gigantowi intelektu Suleymanowi Prawodawcy i jemu nie mniej genialnemu wielkiemu wezyrowi Ibrahimowi z Pargi nigdy nie zaświtał taki pomysł, by w ówczesnych warunkach o ograniczonym obiegu informacji przekształcić Imperium w coś w rodzaju federacji suwerennych chanatów, co pozwoliłoby uniknąć wyniszczających walk o TRON PADYSZACHA? Czy nie podzielacie poglądu, że to właśnie Osmanowie ze swym tolerancyjnym podejściem do różnych kultur i religii, brakiem uprzedzeń rasowych, etnicznych i kulturowych, jako jedyna dynastia pretendująca do władzy nad całym ówczesnym światem, byłaby do tego zdolna.
3) skoro pomysłu z tym chanatem wschodnim Ibrahim nie skonsultował z padyszachem i nie uzyskał przyzwolenia, czy to nie był po prostu pomysł na dokonanie żywota we "wspaniałej katastrofie"?
4) jeśli uważnie odczytałem poprzednie informacje o Ibrahimie, to dobrze rozumiem, że był on niewolnikiem cały czas, mimo objęcia funkcji szambelana, potem wielkiego wezyra i wicesułtana, małżeństwa z siostrą sułtana i nie wolno mu było posiadać nałożnicy, choć każdy muzułmanin mógł mieć cztery żony i dowolną liczbę nałożnic?
Z góry dzięki za każdą odpowiedź. Następne pytania nie będą łatwiejsze. Pozdrawiam.

horacy43

1. W XV-XVI wieku w Cesarstwie Osmańskim było wielu głoszących wyższość Jezusa. Czy ten konkretny, to nie wiem.Wydaje mi się, że ten człowiek jest symbolem obecności takich ludzi, ale także ukazaniem jak bardzo tolerancyjne to było cesarstwo. Każdy mógł w swoim domu i świątyni czcić swego Boga, dopiero kiedy próbował wpływać na wiarę członków innej wiary był sądzony jak heretyk. Nawet wyznawca islamu, w swoim kraju nie mógłby od tak przyjść i przemawiać o wyższości Allaha nad Jezusem wśród katolików, bo byłoby to naruszeniem równości wiar w aspekcie tolerancji prawno-etycznej Cesarstwa.
2. Sulejman w życiu nie wyraziłby zgody aby Cesarstwo przekształcić w coś w rodzaju suwerennych chanatów. Osmanowie mieli wyryte w swoich ambicjach, że jednym państwem, krajem, Cesarstwem może rządzić tylko jeden król, sułtan, tak jak jest jeden Bóg. Dzielenie cesarstwa w znacznym stopniu ograniczyłoby potęgę władzy sułtana. Zaczęłyby sie konflikty natury prawnej i religijnej, Jedni chcieliby modyfikować prawo inni byliby za konserwatyzmem. Synowie Sulejmana raczej nie doszliby do porozumienia, gdyby każdy z nich dostał " po kawałku" cesarstwa. Walka o tron, albo chociaż, aby bratu odebrać jego część, trwałaby latami. I najważniejsze jak wtedy organizować wyprawy wojenne, kazdy sobie walczy o nowe terytoria, czy walczą wspólnie.

"Dywan jest wystarczająco duży, by siedzieli na nim dwaj sufi, ale świat nie jest wystarczająco duży, by rządzili nimi dwaj królowie". Silim I Okrutny.

3. Ciężko powiedzieć, mnie się jednak wydaje, że Ibrahim chciał postąpić słusznie. Trzeba było położyć kres buntowi, ile razy można tłumić powstania tracąc siły, pieniądze i zaczynać od początku. Nie dziwi mnie takze, ze to Ibrahim chciał rządzić tą częścią. Za każdym razem z powodzeniem przywracał tam porządek. Siłą rzeczy przed nikim innym jak nim samym ludność miałaby respekt. Dodatkowym aspektem były sprawy ekonomiczne. Oczywiście taki rozwiązanie byłoby tymczasowe, jednak jedyne na tamten czas.

4.Prawo Mahometa dotyczy tylko prawowiernych muzułmanów, czyli tych którzy mają prawa decydowania o sobie w świetle szariatu. Ibrahim nie był muzułmaninem z ojca, tylko niewolnikiem który przeszedł na islam, przechrztą, co mu tak często wypominano. Jako niewolnika, prawo jego nie dotyczyło w 100%, musiał robić to co ono nakazywało, ale nie mógł robić tego, co było dozwolone. Nie mógł mieć więc Haremu. Dodatkowo był mężem królewskiej córki, a ona miała inne prawa niż zwykłe muzułmanki.

filmona81

Filmona81 chylę czoła przed twoją ogromną wiedzą.
A nawiązując do kobiet które były blisko sułtana. Na początku serialu było że matka sułtana nigdy nie była niewolnicą . Czyli w została oddana do haremu Selima jako wolna osoba czy to jest jakieś serialowe przegięcie.

Livia83

Witam chyba po raz pierwszy odpowiadam na Twoje pytanie :)
Jest mi bardzo miło:)
Przechodząc do odpowiedzi w serialu Valide po śmierci Selima odzyskała wolność. I tak własnie było. Wszystkie nałożnice, nawet te oddane do ożenku były niewolnicami. Wszystkie były innowiercami. Do Haremów nie trafiały muzułmanki, to było zakazane.

filmona81

Przyznaje się od niedawna oglądam ten serial :)

ocenił(a) serial na 4
filmona81

Może mi ktoś wytłumaczyć za co ta Roksolana jest bohaterką na Ukrainie, za co ten pomnik, bo nie pojmuję. Ona przecież nic dla Ukrainy nie zrobiła. Jest bohaterką za to że była żoną sułtana ( to faktycznie osiągnięcie) ona przecież nawet nigdy o Ukrainie nie wspomniała a oni ją kochają, zabijała, myślała tylko o sobie i władzy. Rozumiem może Polacy mogą być jej może w jakiś sposób wdzięczni że niby te dobre stosunki z Turcją mieli ale to i tak wątpliwe. Dziwne to tak jakby każdej porwanej do haremu dziewczynie, która zrobiła " karierę" miano robić pomniki....

Nataljet

Aleksandra Lisowska była Rusinką i pochodziła z Rohatyna z Rusi Czerwonej, wtedy to były terytoria należące do Królestwa Polskiego. Obecnie należą do Ukrainy. Wydaje mi się, ze tutaj pochodzenie powoduje ten zachwyt nad Hurrem Sułtana na Ukrainie. Są dumni, ze kobieta z tych ziem została Cesarzową Osmanów.

ocenił(a) serial na 8
filmona81

czy ona nie była po prostu Polką ? nazwisko na to wskazuje.

ocenił(a) serial na 10
filmona81

Nie wiem, czy to pytanie było, ale bardzo mnie ciekawi. Mianowice: czy Ibrahim jako muzułmanin mógł mieć własny harem? Gdzieś czytałem, że mógł i właśnie miał. W serialu znów pokazane jest, że nie ma do tego prawa. Więc nie wiem, jaka jest prawda. :)

adam2002_filmweb

Witam :) Musiałabym poznać źródło z którego masz takie informacje.

Ibrahim wszystko co dostał, dostał od sułtana, ale tak naprawdę nie miał nic, mieszka w pałacu sułtana, dostaje pieniądze od sułtana, stanowisko dostał od sułtana. Jest muzułmaninem, ale fakt ten nie sprawia, ze nie jest niewolnikiem. Jako człowiek nie ma żadnych praw, zawsze będzie Grekiem synem rybaka. Musi przestrzegać Koranu, ale nie wolno mu korzystać z tego co dozwolone, a wielożeństwo jest przyzwoleniem a nie nakazem dla prawowiernych muzułmanów, dla wolnych mężczyzn.
Nawet Hurrem jako niewolnica musiała robić wszystko co kazał jej sułtan, musiała cudzołożyć a była przecież przeszła na wiarę muzułmańską, dopiero kiedy zostaje wyzwolona prawa religijne te dozwolone zaczynają jej dotyczyć. Może odmówić sułtanowi, bo nie jest jej mężem, pójścia do alkowy, bo nie chce więcej grzeszyć. Wcześniej nie mogłaby oprzeć swojego sprzeciwu na religii. Straciłaby zapewne głowę po takiej odmowie.

ocenił(a) serial na 4
filmona81

W "Angorze" jest rozmowa z dr. Jerzym S. Łątką- turkologiem, historykiem kultury i autorem książek o Turcji , który mówi coś takiego na pytanie: "Lisowska została wzięta w jasyr przez Tatarów krymskich i sprzedana w niewolę. Kupił ją Ibrahim Pasza i podarował Sulejmanowi. Historycy zastanawiają się czy była jego kochanką."
"- Co prawda potem przyczyniła się do śmierci Ibrahima, ale to oczywiście o niczym nie świadczy. Gdy Roksolana została pojmana przez Tatarów była dzieckiem. Prawdopodobnie trafiła do haremu padyszacha gdy miała około 15 lat. Nie sądzę żeby wielki wezyr, który TAKŻE MIAŁ własny harem podarował padyszachowi swoją kochankę, gdyż to zmniejszyłoby wartość podarunku. Myślę, że trafiając do haremu Roksolana była dziewicą."

Nataljet

To dziwne, bo w roku 1520-1521 Ibrahim był szambelanem. Wezyrem został w 1523 roku. Wtedy Hurrem była już w ciąży z Selimem. W jak sposób szambelan mógł miec Harem skoro mieszkał w Pałacu Sulejmana 24 godz na dobę. Nie posiadał własnego domu, a harem jest prywatną częścią tylko gospodarza domu. Nie mógł mieć swojego haremu w pałacu. To nie ma sensu.

ocenił(a) serial na 10
filmona81

Niestety nie pamiętam strony :/ Ale dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)