PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15807
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

tasiemiec dla opasłych kobitek okupujących kuchnie, zamiast harlekina ale powyżej poziomu tego ostatniego - mimo wszystko lepsze niz M jak M, czy Klan itp badziewia

esoxlucius

no, niestety prawda. Zaczęłam oglądać sądząc, że serial ma jakieś naście odcinków max, a tu patrze ponad 100.... Jestem na 4 i nerw mnie bierze, że te postaci takie nijakie, płytkie, bez werwy, opowieść bez ikry, bez pasji, gra aktorska drewniana - szczególnie tej Hurrem, nie wiem na co i po co ja pacze....

Ooo naiwna ja, liczyłam na drugich Tudorów ;)

ocenił(a) serial na 7
saike

Liczyłaś na drugich Tudorów w Operze mydlanej? Hehehe :D

aga160233

nie wiedziałam, że to opera mydlana. Też się uśmiałam z mojej naiwności :) Byłam i nadal jestem po 4 odcinku. Jakoś mnie serial nie porwał....

ocenił(a) serial na 7
saike

Powiem Ci, że ja też miałam tak jak ty. Już tak mi się nie chciało, że tylko z obowiązku oglądałam, ale często przewijałam. Jednak o dziwo akcja się potem rozkręca i nawet aktorzy zaczęli lepiej grać. Już jest mniej takich durnowatych scenek, jak pobicie Hurrem przez Mahidevran. Także może spróbuj od późniejszych odcinków obejrzeć serial? Moja mama nie oglądała od początku a i tak powiedziała, że wszystko rozumie xD

ocenił(a) serial na 7
esoxlucius

Nie prawda. Ja zaczęłam oglądać serial ze względu na aktorkę Meryem i wcale tłusta nie jestem, a tym bardziej nie lubię gotować. Także twoje stwierdzenie sensu ni ma ;)
Aczkolwiek zgadzam się z drugą częścią. Przynudzają momentami te odcinki np. gdy Hatice non stop łazi z kwaśną miną i wzdycha do Ibrahima. Idzie się porządnie wynudzić. Ale i tak ten serial ma coś w sobie.

ocenił(a) serial na 1
aga160233

ale będziesz...

esoxlucius

Oceniaj serial, a nie widzów, bo chyba nie na tym to polega. Nie wszystkim podoba się to samo, ale to nie powód, żeby kogoś obrażać, naklejając prostackie łatki.

ocenił(a) serial na 7
Annika_on_fw

Szkoda marnować słów na kogoś, kto nie jest w stanie napisać konstruktywnej krytyki, bo sugeruje się jakimś subiektywnymi odczuciami, czy uprzedzeniami. Ale jak to ogląda, no to pewnie sama jest otyła i siedzi w kuchni ;) haha

ocenił(a) serial na 1
aga160233

w przecciwieństwie do ciebie nie jestem hihihiiii

ocenił(a) serial na 7
esoxlucius

Yhym yhym... A teraz weź swoje tabletki, które przepisał ci doktorek na główkę.

ocenił(a) serial na 1
aga160233

doktorek mi nie przepisał ale zalecił na kaca poimpezowego solpadeinke, natomiast rozumiem, ze na twoja depresje i otyłośc kury domowej tabletek NI MA hahahaha

ocenił(a) serial na 7
esoxlucius

No ni ma. Chyba tylko rozwód pomoże. Ale szkoda byłoby jednak, bo tak uwielbiam gotować tłuste potrawy dla męża i naszych 8 dzieci.

ocenił(a) serial na 1
aga160233

zego ci z calego serca do konca dni twoich życzę, amen.

ocenił(a) serial na 7
esoxlucius

A ja życzę ci, by twe lędźwia wydały jeszcze więcej dzieci ;D

ocenił(a) serial na 1
aga160233

może kiedyś, na razie wole łożyć podatki z mich niezłych dochodów na wielodzietne biedne rodziny m.in. twoją

użytkownik usunięty
esoxlucius

"tasiemiec" -> 139 odcinków w porównaniu do klanu (ponad 2500 odcinków) czy "klasyka" - mody na sukces (7000 odcinków) wypada blado, powiedziałabym raczej serial o nieskomplikowanej fabule - kilka wątków, dzięki czemu nie da się pogubić jak np.w grze o tron (jeśli ktoś nie czytał książek)
"dla opasłych kobitek" -> no cóż, trzeba przyznać, że mam małe boczki :D hehe
"okupujących kuchnię" -> raz na jakiś czas zdarza mi się coś przygotować, a na co dzień "coś na szybko"
"zamiast harlekina ale powyżej poziomu tego ostatniego" -> harlekiny pozbawione są podobno wartości artystycznej (podobno, bo nigdy żadnego nie czytałam :) ), we wspaniałym stuleciu zdarza się czasami jakiś poemat miłosny :D

jak dla mnie ciekawy, powiedziałabym nawet wciągający tym bardziej, że serial oparty jest na wątkach historycznych.

Ps. właśnie zabieram się za kolejny odcinek. miłego oglądania :)

ocenił(a) serial na 7
esoxlucius

No niestety, mnie też nie pasuje ta przemiana w operę mydlaną, ale wciąż jest to najlepsza opera mydlana do tej pory stworzona! Turcy się w nich lubują, ale wiedzą kiedy zakończyć.

ocenił(a) serial na 7
esoxlucius

Mnie irytuje trochę długość scen. Poczytałam wcześniej o Sulejmanie i Hurem i jestem ciekawa jak to przedstawi turecka telewizja.

esoxlucius

Trollu polecam ci zapoznaj się z historią i dopiero się wypowiadaj ! ty zapewne 100 lat przedstawił byś w 13 odcinkach.

esoxlucius

To nie oglądaj, skoro Ci nie odpowiada:)

esoxlucius

Widząc twoje ulubione filmy to nie dziwię się twojej opinii o WS. Brakuje mi tylko Rodzinki PL i tym podobnego badziewia. Szczupły facet pozdrawia

ocenił(a) serial na 1
persis

ja też sie nie dziwię