Czy wiecie może, gdzie można obejrzeć ten serial? Emisja na BBC Earth jakoś mnie ominęła. Zresztą, od czasu do czasu były emitowane odcinki serialu pod takim tytułem, ale jak się w rzeczywistości okazywało, naprawdę był to miniserial towarzyszący temu pod tytułem "Wszechświat - kulisy". A odcinków tego akurat dawno nie było już na którymkolwiek z programów. :(
Podejrzewam, że BBC Earth, przynajmniej to nadające w naszym kraju, nie wyemitowało w ogóle serialu pod tym tytułem. W oryginale występuje bowiem sławny prof. Brian Cox, który nie pojawia się w żadnym z 5 odcinków. Mało tego, nie ma nawet jego nazwiska wśród napisów z obsadą i twórcami! Zamiast tego polskie BBC Earth wyemitowało "bardziej inkluzywną" wersję tego, co wyszło normalnie z udziałem wyżej wymienionego, znakomitego i rozpoznawalnego naukowca, o niesłychanie ciepłym i delikatnym głosie. W tejże wersji prof. Briana Coxa, jak napisałem, nie ma - zamiast niego na ekranie widzimy naukowców różnej maści (należałoby powiedzieć chyba: różnych ras, wedle tego klucza chyba wybieranych), z ponadnormatywną chyba reprezentacją kobiet (pisząc to mam wyłącznie na myśli ich liczbę na ekranie w podobnych tego typu produkcjach, a w żadnym razie ich kompetencje czy naukowy dorobek). Co jednak najciekawsze, niektóre sceny z udziałem tych innych osób są ...kopią scen z oryginału z prof. B. Coxem. Ciekawe, czemu tak potraktowano polskich widzów...