PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10023850}

Wszechświat

Universe
2021
7,9 36  ocen
7,9 10 1 36
Wszechświat
powrót do forum serialu Wszechświat

Czy wiecie może, gdzie można obejrzeć ten serial? Emisja na BBC Earth jakoś mnie ominęła. Zresztą, od czasu do czasu były emitowane odcinki serialu pod takim tytułem, ale jak się w rzeczywistości okazywało, naprawdę był to miniserial towarzyszący temu pod tytułem "Wszechświat - kulisy". A odcinków tego akurat dawno nie było już na którymkolwiek z programów. :(

ocenił(a) serial na 9
hando

Podejrzewam, że BBC Earth, przynajmniej to nadające w naszym kraju, nie wyemitowało w ogóle serialu pod tym tytułem. W oryginale występuje bowiem sławny prof. Brian Cox, który nie pojawia się w żadnym z 5 odcinków. Mało tego, nie ma nawet jego nazwiska wśród napisów z obsadą i twórcami! Zamiast tego polskie BBC Earth wyemitowało "bardziej inkluzywną" wersję tego, co wyszło normalnie z udziałem wyżej wymienionego, znakomitego i rozpoznawalnego naukowca, o niesłychanie ciepłym i delikatnym głosie. W tejże wersji prof. Briana Coxa, jak napisałem, nie ma - zamiast niego na ekranie widzimy naukowców różnej maści (należałoby powiedzieć chyba: różnych ras, wedle tego klucza chyba wybieranych), z ponadnormatywną chyba reprezentacją kobiet (pisząc to mam wyłącznie na myśli ich liczbę na ekranie w podobnych tego typu produkcjach, a w żadnym razie ich kompetencje czy naukowy dorobek). Co jednak najciekawsze, niektóre sceny z udziałem tych innych osób są ...kopią scen z oryginału z prof. B. Coxem. Ciekawe, czemu tak potraktowano polskich widzów...