Sprawa dotyczy tego, co powiedział Rudy na końcu 3 sezonu, a mianowicie, że Simon zostanie uwięziony w pętli czasu. Teoretycznie tak, jednak musi coś z tym zrobić, ponieważ istnieje zdjęcie z Vegas, a jak wiemy Future Simon ginie zbyte wcześnie i do Vegas nie jedzie, a obecny Simon cofa się w czasie, również przed wyjazdem. Raczej odpada wersja, że Simon cofał się w czasie już któryś raz z kolei, wtedy wiedziałby, co wywinie cnotka z nożem do tapet i zapobiegłby temu. Oto, co moim zdaniem może zrobić:
1. Zabić wcześniej człowieka GTA i w ostatnim odcinku wejść cnotce pod nóż. Wtedy jej zemsta zostaje spełniona a zdublowany Simon znika.
2. Zabić wcześniej człowieka Medium i popełnić samobójstwo.
3. Po starciu z człowiekiem GTA ostrzec Alishę o Medium. Tyle, że wtedy cnotka będzie ich ścigać póki się nie zemści.
Chwilowo więcej pomysłów nie mam. Pewne jest tylko to, że obecna ekipa już go nie zobaczy.
Teraz inna sprawa podróży w czasie. Curtis.
Jak wiemy jego podróżowanie w czasie w przeciwieństwie do mocy Simona polegało na cofaniu się umysłem w samego siebie (jak w Efekcie Motyla). Sprawa dotyczy epizodu z klubem, a więc:
1. Dlaczego w wersji, w której tylko on zostaje złapany a jego dziewczyna nie, Curtis po powrocie do przyszłości jest zdziwiony jej widokiem? Przecież jego linia wydarzeń biegła już inaczej i cały czas z nią był, a jeśli tak to, dlaczego zaczynał z Alishą mając dziewczynę.
2. Czy przypadkiem w wersji gdzie nikt nie zostaje złapany nie powinien po prostu zapomnieć kumpli? Przecież nigdy ich nie spotkał. Ale załóżmy, że pamięta wszystkie wersje, tak jest ciekawiej.
I najciekawsze. Czy podróżując umysłem (nie było przecież dwóch Curtisów w klubie) możliwa jest w ogóle podróż Kelly w epizodzie z Hitlerem? Przecież nie miała się w kogo cofnąć, bo nie było jej w tamtych czasach, a tak to po prostu przeniosła się fizycznie, co z kolei nie zgadza się z wersja wykonywaną przez Curtisa. Tak samo jak i dziadek powinien się cofnąć w młodszego siebie, tyle, że z całą posiadaną wiedzą…
akurat sprawa Vegas jest zakończona, chociaż w serialu nie pokazana, a miała swoją relację na twitterach Simona i Nathana.
co do reszty podróżowania w czasie. myślę, że najlepiej jest tego nie analizować, bo twórcy chyba sami się w tym pogubili z tego co widać :D
tak samo sprawa nagrania wywiadu z Alishą kiedy stali się sławni, a które ona widziała w lapku Future Simona. skąd ono się tam wzięło skoro Curtis cofnął się w czasie na końcu tamtego odcinka (2x06)? hmmm.
Skad Simon wiedzial, ze zamaskowany bohater to on z przyszlosci, skoro Curtis cofnal czas, co spowodowalo, ze nie poszedl niewidzialny za Alisha i nie powiedziala mu o tym?
Niedorzecznosci tego typu jest niestety pelno w tym serialu
Ale wy nie myślicie :] Odpowiedź jest na to prosta jak Curtis cofał czas to robił coś by zmienić bieg historii i tak jak w przypadku tego gdy Alisha powiedziała Simonowi że to on z przeszłości to po cofnięciu czasu przez Curtisa dalej się to zdarzyło tylko po co mieli pokazywać tą samą scenę...
Następny przykład Ta moc którą miał dziadek i Kelly ją wzięła od niego to nie była moc Curtisa :] Bo moc Curtisa Seth dał swojej jaszczurce, trzeba tylko dokładnie i uważnie oglądać, scenarzyści się w tym nie zgubili, wszystko jest dobrze :]
Curtis sprzedaje moc Sethowi. Ten sprzedaje ją dziadkowi. Dziadek się cofa, dzieje się wersja z nazistami, Seth zabiera moc dziadkowi w więzieniu, dziadek ginie (wszystko już w obecnych czasach), Seth daje moc Kelly, ta znów się cofa, zmienia bieg wydarzeń, naziści znikają, po czym Kelly oddaje moc Sethowi i bierze moc naukowca, a ten umieszcza moc w jaszczurce. Tak to chyba było. I znów nasuwa się pytanie, dlaczego mają moc z powrotem, nie oddali jej Curtisowi, żeby mógł uratować sobie tą laskę od teleportacji co zginęła w barze.
no dokładnie. więc kto tu nieuważnie ogląda? (@bryncu? :) )
@koovi, tu akurat twórcy wyjaśniali (w jakimś wywiadzie?), że nie chcieli kręcić kolejnej takiej samej sceny z Alishą i Simonem. mogli akurat o tym jakoś wspomnieć w kolejnym odcinku, żeby nie było wątpliwości.
To, ze Curtis nie odzyskal mocy cofania sie w czasie jest raczej logiczne.
Nawet sama Kelly powiedziala, ze jest to zbyt niebezpieczna moc i kazda zmiana wydarzen z przeszlosci, ingeruje w przyszlosc oraz zmienia ja diametralnie.
''...dlaczego zaczynał z Alishą mając dziewczynę.''
Moze, dlatego zaczynal z Alishy, poniewaz do poprzednij dziewczyny nie czul juz nic.
Przeciez za kazdym razem, gdy Curtis cofal sie w czasie i powracal do terazniejszosci, jego wspomnienia pozostawaly, wiec nie rozumiem, dlaczego mialby zapomniec o ''grupie''.
''Czy podróżując umysłem (nie było przecież dwóch Curtisów w klubie)''
A czy bylo dwoch Curtisow, gdy pierwsza kuratorka znalazla swojego chlopaka w bagazniku, a Curtis cofnal sie w czasie?
No dlatego właśnie napisałem "Ale załóżmy, że pamięta wszystkie wersje, tak jest ciekawiej." Zresztą w przytaczanym przeze mnie Efekcie Motyla było tak samo, bohater pamietał wszystkie wersje wydarzeń.
''Czy podróżując umysłem (nie było przecież dwóch Curtisów w klubie)''
A czy bylo dwoch Curtisow, gdy pierwsza kuratorka znalazla swojego chlopaka w bagazniku, a Curtis cofnal sie w czasie?
Nie za bardzo wiem o co ci chodzi....
Wszystko jest jasne i nie wiem o co wami chodzi, jakieś dziwne niejasności. A Mathias chyba po prostu odpowiedział Ci pytaniem na pytanie - logicznym.
Ogólnie miałbym wiele uwag do ruchów jakie wykonali ale cóż, mieli swoje powody zresztą gdyby robili tak jak ja sobie myślałem, że byłoby logicznie to nie istniała by reszta odcinków i nie było by wielu wątków - pisząc to, sam sobie zaprzeczam bo nadal mógłbym powiedzieć "ale idiota czemu on tak zrobił" ale to jest właśnie film, nie ma rzeczy 100% przewidywalnych itd.
a to ja mam inne pytanie...skoro Kelly z "nazi-czasow" dostala moc, cofnela sie i powstrzymala hitlera, a nastepnie wrocila spowrotem juz do nowej rzeczywistosci, to czy to jest dalej ta stara Kelly czy mentalnie jest ta z "nazi-czasow"? strasznie mnie to ciekawi, bo wychodzi na to ze jest z tej "gorszej" rzeczywistosci, a co za tym idzie nie powinnas tak dobrze znac np Simona, Rudiego, a juz wgl wiedziec np gdzie swoje biuro ma Seth x.x
Cofając się, zaje... hitlerowi telefon i wróciła do "normalnych" czasów, więc teoretycznie była to Kell z przeszłością i nazi i normalną :D
Dla mnie też jest to poniekąd zagadka ponieważ... Skoro u "normalnego" Simona działo się wszystko tak jak miało i jak powinno, czyli tak samo jak u Simona z przyszłości, to znaczy że ten Simon z przyszłości również wrócił do przeszłości w momencie kiedy to Alisha została zabita przez tą kobietę. Wrócił do przeszłości, uratował Alishę przed GTA, a później żyła z teraźniejszym Simonem normalnie, aż do momentu kiedy to Alisha została zabita i Simon wrócił do przeszłości i bieg wydarzeń znowu będzie taki sam... Poza tym troszke dziwne bo to co zrobili dowodzi tego że istnieją dwa światy. Simon wrócił do przeszłości i tam żył a w między czasie pokazali Rudy'ego , Curtisa i Kelly rozmawiających między sobą.
nie istnieją dwa światy tylko Rudy i reszta to teraźniejszość a Simon przeniósł się do przeszłości. To jest jeden świat.
joł joł ale 4 sezon w drodze, tam na pewno wyjaśnią się jakieś nieścisłości a poza tym jak wyjasnila się sprawa ze zdjęciem?
Simon i Alisha pojechali do Vegas razem z Nathanem, tyle że oni wrócili, a on tam (jak wiadomo) został
też miałem na to nadzieję, ale nie ma co na to liczyć. Jeszcze jakoś odratowaliby ten serial..
Nie wiem czy było ale wybrano już trójkę aktorów którzy dołączą do stałej obsady Misfits:
Finn (Nathan McMullen) http://static.hypable.com/wp-content/uploads/2012/05/nathanmcmullen.png?f0f9df
Alex (Matt Stokoe) http://2.bp.blogspot.com/-ypxP-M5hsdw/UABC1HPmB2I/AAAAAAAACr0/i-ak6olmKDw/s1600/ Matt_Stokoe.jpg
oraz Jess (Karla Crome) http://static.hypable.com/wp-content/uploads/2012/05/karlacrome.png?f0f9df
Jakby ktoś nie wiedział to Rudy i Curtis zostają, co o nich sądzicie tak na pierwszy rzut oka? myślicie, że uda im się stworzyć taką świetną paczkę jak poprzednia? Mimo, że uwielbiam Nathana, Simona, Alishe i Kelly to i tak nie mogę doczekać się nowego sezonu, bo wierzę,że będzie świetny tak jak pozostałe, zwłaszcza, że moja ulubiona postać (Rudy) zostaje! i Curtisa też lubię, w końcu został jako jedyny z "pierwotnych"
http://25.media.tumblr.com/tumblr_m7q96t4vFK1qf28e8o1_500.jpg jest pierwsze zdjęcie!