PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=549728}

Wyklęci

Misfits
2009 - 2013
7,6 35 tys. ocen
7,6 10 1 34959
8,0 7 krytyków
Wyklęci
powrót do forum serialu Wyklęci

Sprawa dotyczy tego, co powiedział Rudy na końcu 3 sezonu, a mianowicie, że Simon zostanie uwięziony w pętli czasu. Teoretycznie tak, jednak musi coś z tym zrobić, ponieważ istnieje zdjęcie z Vegas, a jak wiemy Future Simon ginie zbyte wcześnie i do Vegas nie jedzie, a obecny Simon cofa się w czasie, również przed wyjazdem. Raczej odpada wersja, że Simon cofał się w czasie już któryś raz z kolei, wtedy wiedziałby, co wywinie cnotka z nożem do tapet i zapobiegłby temu. Oto, co moim zdaniem może zrobić:

1. Zabić wcześniej człowieka GTA i w ostatnim odcinku wejść cnotce pod nóż. Wtedy jej zemsta zostaje spełniona a zdublowany Simon znika.
2. Zabić wcześniej człowieka Medium i popełnić samobójstwo.
3. Po starciu z człowiekiem GTA ostrzec Alishę o Medium. Tyle, że wtedy cnotka będzie ich ścigać póki się nie zemści.

Chwilowo więcej pomysłów nie mam. Pewne jest tylko to, że obecna ekipa już go nie zobaczy.

Teraz inna sprawa podróży w czasie. Curtis.
Jak wiemy jego podróżowanie w czasie w przeciwieństwie do mocy Simona polegało na cofaniu się umysłem w samego siebie (jak w Efekcie Motyla). Sprawa dotyczy epizodu z klubem, a więc:
1. Dlaczego w wersji, w której tylko on zostaje złapany a jego dziewczyna nie, Curtis po powrocie do przyszłości jest zdziwiony jej widokiem? Przecież jego linia wydarzeń biegła już inaczej i cały czas z nią był, a jeśli tak to, dlaczego zaczynał z Alishą mając dziewczynę.
2. Czy przypadkiem w wersji gdzie nikt nie zostaje złapany nie powinien po prostu zapomnieć kumpli? Przecież nigdy ich nie spotkał. Ale załóżmy, że pamięta wszystkie wersje, tak jest ciekawiej.

I najciekawsze. Czy podróżując umysłem (nie było przecież dwóch Curtisów w klubie) możliwa jest w ogóle podróż Kelly w epizodzie z Hitlerem? Przecież nie miała się w kogo cofnąć, bo nie było jej w tamtych czasach, a tak to po prostu przeniosła się fizycznie, co z kolei nie zgadza się z wersja wykonywaną przez Curtisa. Tak samo jak i dziadek powinien się cofnąć w młodszego siebie, tyle, że z całą posiadaną wiedzą…

ocenił(a) serial na 8
arekw

akurat sprawa Vegas jest zakończona, chociaż w serialu nie pokazana, a miała swoją relację na twitterach Simona i Nathana.

co do reszty podróżowania w czasie. myślę, że najlepiej jest tego nie analizować, bo twórcy chyba sami się w tym pogubili z tego co widać :D
tak samo sprawa nagrania wywiadu z Alishą kiedy stali się sławni, a które ona widziała w lapku Future Simona. skąd ono się tam wzięło skoro Curtis cofnął się w czasie na końcu tamtego odcinka (2x06)? hmmm.

ocenił(a) serial na 7
kaszyg

Skad Simon wiedzial, ze zamaskowany bohater to on z przyszlosci, skoro Curtis cofnal czas, co spowodowalo, ze nie poszedl niewidzialny za Alisha i nie powiedziala mu o tym?

Niedorzecznosci tego typu jest niestety pelno w tym serialu

ocenił(a) serial na 9
koovi

Ale wy nie myślicie :] Odpowiedź jest na to prosta jak Curtis cofał czas to robił coś by zmienić bieg historii i tak jak w przypadku tego gdy Alisha powiedziała Simonowi że to on z przeszłości to po cofnięciu czasu przez Curtisa dalej się to zdarzyło tylko po co mieli pokazywać tą samą scenę...
Następny przykład Ta moc którą miał dziadek i Kelly ją wzięła od niego to nie była moc Curtisa :] Bo moc Curtisa Seth dał swojej jaszczurce, trzeba tylko dokładnie i uważnie oglądać, scenarzyści się w tym nie zgubili, wszystko jest dobrze :]

ocenił(a) serial na 7
bryncu

srednio przekonujace to twoje tlumaczenie

bryncu

Curtis sprzedaje moc Sethowi. Ten sprzedaje ją dziadkowi. Dziadek się cofa, dzieje się wersja z nazistami, Seth zabiera moc dziadkowi w więzieniu, dziadek ginie (wszystko już w obecnych czasach), Seth daje moc Kelly, ta znów się cofa, zmienia bieg wydarzeń, naziści znikają, po czym Kelly oddaje moc Sethowi i bierze moc naukowca, a ten umieszcza moc w jaszczurce. Tak to chyba było. I znów nasuwa się pytanie, dlaczego mają moc z powrotem, nie oddali jej Curtisowi, żeby mógł uratować sobie tą laskę od teleportacji co zginęła w barze.

arekw

Nawet chyba Seth mówi do nich, gdy wrócili po moce, że podróż w czasie oddał jakiemuś Żydkowi.

ocenił(a) serial na 8
arekw

no dokładnie. więc kto tu nieuważnie ogląda? (@bryncu? :) )

@koovi, tu akurat twórcy wyjaśniali (w jakimś wywiadzie?), że nie chcieli kręcić kolejnej takiej samej sceny z Alishą i Simonem. mogli akurat o tym jakoś wspomnieć w kolejnym odcinku, żeby nie było wątpliwości.

ocenił(a) serial na 9
kaszyg

To, ze Curtis nie odzyskal mocy cofania sie w czasie jest raczej logiczne.
Nawet sama Kelly powiedziala, ze jest to zbyt niebezpieczna moc i kazda zmiana wydarzen z przeszlosci, ingeruje w przyszlosc oraz zmienia ja diametralnie.

''...dlaczego zaczynał z Alishą mając dziewczynę.''
Moze, dlatego zaczynal z Alishy, poniewaz do poprzednij dziewczyny nie czul juz nic.

Przeciez za kazdym razem, gdy Curtis cofal sie w czasie i powracal do terazniejszosci, jego wspomnienia pozostawaly, wiec nie rozumiem, dlaczego mialby zapomniec o ''grupie''.

''Czy podróżując umysłem (nie było przecież dwóch Curtisów w klubie)''
A czy bylo dwoch Curtisow, gdy pierwsza kuratorka znalazla swojego chlopaka w bagazniku, a Curtis cofnal sie w czasie?

Mathias_13cool

No dlatego właśnie napisałem "Ale załóżmy, że pamięta wszystkie wersje, tak jest ciekawiej." Zresztą w przytaczanym przeze mnie Efekcie Motyla było tak samo, bohater pamietał wszystkie wersje wydarzeń.

''Czy podróżując umysłem (nie było przecież dwóch Curtisów w klubie)''
A czy bylo dwoch Curtisow, gdy pierwsza kuratorka znalazla swojego chlopaka w bagazniku, a Curtis cofnal sie w czasie?

Nie za bardzo wiem o co ci chodzi....

ocenił(a) serial na 9
arekw

Sam nie wiem o co mi chodzilo....

ocenił(a) serial na 10
Mathias_13cool

Wszystko jest jasne i nie wiem o co wami chodzi, jakieś dziwne niejasności. A Mathias chyba po prostu odpowiedział Ci pytaniem na pytanie - logicznym.
Ogólnie miałbym wiele uwag do ruchów jakie wykonali ale cóż, mieli swoje powody zresztą gdyby robili tak jak ja sobie myślałem, że byłoby logicznie to nie istniała by reszta odcinków i nie było by wielu wątków - pisząc to, sam sobie zaprzeczam bo nadal mógłbym powiedzieć "ale idiota czemu on tak zrobił" ale to jest właśnie film, nie ma rzeczy 100% przewidywalnych itd.

arekw

a to ja mam inne pytanie...skoro Kelly z "nazi-czasow" dostala moc, cofnela sie i powstrzymala hitlera, a nastepnie wrocila spowrotem juz do nowej rzeczywistosci, to czy to jest dalej ta stara Kelly czy mentalnie jest ta z "nazi-czasow"? strasznie mnie to ciekawi, bo wychodzi na to ze jest z tej "gorszej" rzeczywistosci, a co za tym idzie nie powinnas tak dobrze znac np Simona, Rudiego, a juz wgl wiedziec np gdzie swoje biuro ma Seth x.x

ocenił(a) serial na 10
auxil

Cofając się, zaje... hitlerowi telefon i wróciła do "normalnych" czasów, więc teoretycznie była to Kell z przeszłością i nazi i normalną :D

ocenił(a) serial na 9
arekw

Dla mnie też jest to poniekąd zagadka ponieważ... Skoro u "normalnego" Simona działo się wszystko tak jak miało i jak powinno, czyli tak samo jak u Simona z przyszłości, to znaczy że ten Simon z przyszłości również wrócił do przeszłości w momencie kiedy to Alisha została zabita przez tą kobietę. Wrócił do przeszłości, uratował Alishę przed GTA, a później żyła z teraźniejszym Simonem normalnie, aż do momentu kiedy to Alisha została zabita i Simon wrócił do przeszłości i bieg wydarzeń znowu będzie taki sam... Poza tym troszke dziwne bo to co zrobili dowodzi tego że istnieją dwa światy. Simon wrócił do przeszłości i tam żył a w między czasie pokazali Rudy'ego , Curtisa i Kelly rozmawiających między sobą.

mejki

nie istnieją dwa światy tylko Rudy i reszta to teraźniejszość a Simon przeniósł się do przeszłości. To jest jeden świat.

wegrzynmi

joł joł ale 4 sezon w drodze, tam na pewno wyjaśnią się jakieś nieścisłości a poza tym jak wyjasnila się sprawa ze zdjęciem?

ocenił(a) serial na 10
kolo10017

Simon i Alisha pojechali do Vegas razem z Nathanem, tyle że oni wrócili, a on tam (jak wiadomo) został

ocenił(a) serial na 10
AtomicBomb

ale w 4 sezonie mógłby wrócić :(

ocenił(a) serial na 10
aleera89

też miałem na to nadzieję, ale nie ma co na to liczyć. Jeszcze jakoś odratowaliby ten serial..

ocenił(a) serial na 10
AtomicBomb

Buuu ale czemu :(

ocenił(a) serial na 10
aleera89

Nie wiem czy było ale wybrano już trójkę aktorów którzy dołączą do stałej obsady Misfits:
Finn (Nathan McMullen) http://static.hypable.com/wp-content/uploads/2012/05/nathanmcmullen.png?f0f9df
Alex (Matt Stokoe) http://2.bp.blogspot.com/-ypxP-M5hsdw/UABC1HPmB2I/AAAAAAAACr0/i-ak6olmKDw/s1600/ Matt_Stokoe.jpg
oraz Jess (Karla Crome) http://static.hypable.com/wp-content/uploads/2012/05/karlacrome.png?f0f9df
Jakby ktoś nie wiedział to Rudy i Curtis zostają, co o nich sądzicie tak na pierwszy rzut oka? myślicie, że uda im się stworzyć taką świetną paczkę jak poprzednia? Mimo, że uwielbiam Nathana, Simona, Alishe i Kelly to i tak nie mogę doczekać się nowego sezonu, bo wierzę,że będzie świetny tak jak pozostałe, zwłaszcza, że moja ulubiona postać (Rudy) zostaje! i Curtisa też lubię, w końcu został jako jedyny z "pierwotnych"

ocenił(a) serial na 10
gwiazdka123_2

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m7q96t4vFK1qf28e8o1_500.jpg jest pierwsze zdjęcie!

ocenił(a) serial na 10
gwiazdka123_2

to już nie będzie ten sam serial, chociaż kurde ile to można prace społeczne odrabiać.. mimo wszystko i tak obejrzę kolejny sezon