Widzę sporo podobieństw między tymi bohaterami. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to koszule. Walter miał ich wiele i symbolizowały jego stan emocjonalny np. w czwartym sezonie najczęściej nosił czerwone i bordowe, ponieważ był zagrożony ze strony Fringa. Gdy był spokojny to nosił jasnozielony lub inne jasne kolory.
Podobnie Tomasz, którego głównym odzieniem była koszula. Na pogrzeb szara lub czarna, na egzekucję krwistoczerwona itd.
Walter szanowany wykładowca i naukowiec, a dopuścił się wielu morderstw i produkował narkotyki. Nie mógł znieść, że Shwarzowie trzepią kasę chociaż on również miał wkład w naukę. Czuł niesprawiedliwość. Choć pozornie zawsze dopowiadał sobie, że robi to aby zapewnić rodzinie byt.
Tomasz również czuł niesprawiedliwość . Bo pod jego nosem Burmistrzowa, Niemiec i Bernat chcieli ubić interes. To wydaje mi się był punkt zapalny, który posunął Tomasza aby porwać starego Bernata i działać dalej. Niby zrobił to dla syna i Masłowskich i dla sprawiedliwości. Nie czytałem książki, bo może tam jest wytłumaczone.