Siemka!
Jako że są wakacje postanowiłam wrócić do dzieciństwa i obejrzeć x-menów.
Skończyłam oglądać 4 sezony Ewolucji i tutaj mam kilka pytań ,ponieważ zaczęłam oglądać X-
men:tas i tu się właśnie wszędzie gubię... Mam nadzieje ,że pomożecie wyjaśnić kilka kwestii ,by
wszystko było jasne .
1.Jak mam rozumieć seria z 92 roku odnosi się do przyszłości ?Ewolucja była prologiem a
Animated kontynuuacją tego ?
2.Pierwszy odcinek -Gambit . Super :P .W zakończeniu Ewolucji jest pokazane ,że wszyscy razem
są ,bractwo przyłącza się do shild'a , magneto wielki przyjaciel x-menów i wszystko ładnie.
Wracając do Gambita , to on właśnie po wydarzeniach z ewolucji się do x-menów przyłącza?
3.Pierwszy odcinek jaki teraz właśnie zaczęłam z tej serii z 92 i pojawia się Jubilee .Czy to nie
jest ta cała Tabitha boom boom? Rozumiem ,że tutaj też się ta kwestia różni od Ewolucji?
4.Pojawiają się roboty. Należą one do tej samej organizacji , która pomagała zwalczyć
Apokalipsę?
A i jeśli możecie napiszcie ,które serie powinnam oglądać po kolei by się połapać.:P
ps.jest gdzieś na necie wersja tas'a z napisami pl?
Z góry dzięki za pomoc. :P
Jeśli chcesz to ' chomi kuj ' mam całych ( 5 serii ) tych kreskówkowych X-Menów z lat 92-97:
1. Szukasz ' chomi ka ' o nazwie ' RyanGiggs '
2. Wchodzisz w ' Filmy, Seriale & Bajki '
3. Wpisujesz odpowiednie, podane hasło.
4. Wybierasz podkategorię ' Bajki '
5. Potem ' X-Men I-V ' - tam całe 5 sezonów tej kreskówki, wstawione w odpowiedniej kolejności.
ps. musiałem rozdzielić słowo ' chomi kuj ' spacją bo inaczej nie zatwierdza Mi tej wypowiedzi.
Co do Tw pytań nie umiem Ci odpowiedzieć, ponieważ Ja znam X-Menów tylko na podstawie tej serii z lat 92-97 i nakręconych później filmów. Ale jeśli chcesz szukać innych wersji to albo torrenty, albo ' chomi kuj ', bo tak to może być baaaaardzo ciężko.
no właśnie jestem po oglądnięciu serii z feniksem i moge stwierdzić ,że pare rzeczy jest pokrewnych z Ewolucją ,lecz większość nie ma ładu ani składu.
Obserwacje:
-Całkiem inna Ruda,żywiołowa,energiczna i non emo .Poza tym ma dużą moc i umie latać(dzięki wchłonięciu siły Marvel Girl )
-Wolverine interesuje się Jean , w Ewolucji nikt by nawet o tym nie pomyślał :P
-W TAS'ie nie ma wielu kluczowych postaci np.Kitty Pryde,Amary (jest tylko w Pryde of x-men?)
-Nikt nie znał w TAS'ie Mystique
-Jest Pietro ale nie ma wzmianki o tym ,że Magneto jest jego ojcem,Wandy też nie ma
-Nie ma Spyke'a
-Jest Leech (pozbawiał energii mutantów)-już starszy
-Apokalips wygląda bardziej jak robot, w TAS'ie sposób jego "powstania "jest mniej satysfakcjonujący niż w Ewolucji (bo tam to ciągnęło się kilka odcinków)
-Jubilee w serii z 92 roku pełni funkcjie Kitty Pryde (choć moce ma Tabithy)
-Jest Iceman , w starszej wersji
-Jest Forge
-Jest Blob,Juggernaut,Szablozębny,Piro i większość wrogów
Ewolucje zrobili by pokazać postacie podczas ich młodzieńczych lat, jednak albo się im nie chciało albo chcieli własną wersje zrobić,bo wielu wątków tam brakuje.Starali się połączyć jakoś fakty z serii z 92 z nową odsłoną x-menów ale jak im wyszło ... to każdy może sobie sam odpowiedzieć :P
Napisałam ci żebyś tego nie łączyła. Z tego co czytałam to z TAS mieli problem już pod koniec, widziałaś różnice w ostatnim sezonie... Zrobili parę odcinków i zakończyli.
A po latach, zdaje się po filmie, ktoś postanowił odświeżyć X-menów, napisać historię od nowa i umieścić ich w szkole. Serial był skierowany do nastolatków... o nastoletnich mutantach.
Tak samo nie łączy się pozostałych seriali, Wolverine z USA i z Japonii ; )
ps To co zrobili z Rudą w Ewolucji woła o pomstę do nieba! ; /
Fakt , jednak racja.Nie da się jednak tego razem łączyć :D
Za duży chaos.Jednak kiedy oglądnęłam sobie Ewolucje to sobie przyswoiłam niektórych bohaterów.I w sumie mogłam się odnaleźć w TAS'ie.
A jeśli chodzi o rudą z Ewolucji... No cóż,mi jakoś tam zbytnio jej wygląd nie przeszkadzał ,lecz osobowość jest kompletnie inna od tej z 92 roku. W TAS'ie zaradna , dzielna babka ,która potrafi o siebie zadbać a w Ewolucji bezradna (może polegać tylko na swej mocy).Sam wątek z TASa lepiej przedstawia jej rozterki niż w Ewolucji .
TAS jest wierniejszy komiksom niż Ewolucja (która była tworem stworzonym na fali popularności kinowej wersji tej historii) i tak jak już Ci ktoś powiedział nie można ich łączyć, nie da się. ;)
Co do wątków Pietro i Wandy to ich pochodzenie jest w TASie poruszane i Mistique jest znaną postacią w tym serialowym uniwersum, nawet jedną z kluczowych w niektórych odcinkach. :)
Aj, będzie trzeba kiedyś sobie powtórzyć ten serial, pamiętam jak z przyjemnością się go za dzieciaka oglądało.