...dlaczego by nie usmiercic Gabrieli i nakręcic czegoś w rodzaju X&G in the Otherworld? Skoro
mają tyle wyborów, jeżeli chodzi o światy, na pewno by się coś znalazło....
nie mam zielonego pojęcia na co oni, a konkretnie na co Universal czeka. film Xena z prawdziwego zdarzenia powinien miec juz premiere kilka lat temu, wszyscy go chcą, od fanów po samych tworcow, z Robertem Tapertem i Lucy Lawless na czele. wszystko blokuje universal pictures, posiadacze licencji XWP.
Z tego, co słyszałam, LL w jednym z wywiadów powiedziała, że nie będzie już żadnego filmu. Ale z drugiej strony, na Twitterze stwierdziła później, że o film trzeba pytac właśnie Universal. Trochę to zagmatwane.
oficjalna wersja to universal, ale jak piszesz, jest to bardzo zagmatwane. nie podejrzewam pani LL o granie na naiwnosci fanow, jesli ona pisze, ze z taka sprawa do universal to jej wierze. pomijajac juz moze kwestie starej obsady (oczywiscie kazdy by chcial film o Xenie z L&R, ale mimo wszystko jak na dzisiejsze czasy sa juz dosc stare, gora 5 lat mozemy czekac, potem juz film z oryginalna obsada raczej bedzie niemozliwy do realizacji) to oczywiscie jest mozliwe wskrzeszenie Xeny z nowa obsada, ale tu sie rzecz rozbija moim zdaniem o dwie rzeczy. popularnosc. mimo wszytko. mimo, ze Xena w wielu krajach to obiekt kultu to globalnie jest juz niestety zapomniana. byc moze universal robi ciagle badania rynku i po prostu nie ma popytu, mimo, ze fantasy jest obecnie bardzo na fali, ale tego nie wiemy. druga rzecz, moim zdaniem wazniejsza, to rozdrobnienie praw autorskich. prawdopodobnie universal nie posiada pelni praw autorskich do Xeny, byc moze rowniez paramount rosci sobie prawa do Xeny, byc moze inne koncerny filmowe. wydaje mi sie, ze rzecz rozbija sie o jakies prawne kwestie miedzy koncernami filmowymi, a ze marka stara to nikt jej nie chce ruszac, ale moze sie myle. w kazdym razie warto alarmowac universal, na fb jest caly czas akcja pisania postow dot. filmu o xenie na wszystkich stronach universal, o ile centrala ma to gdzies (przynajmniej jak dotad), o tyle odpisaly universal oddzial we Francji i w Finlandii, a zatem jest to dobry adresat, bo by nie odpisali, gdyby universal nic z xena nie mial do czynienia. coz, szansa caly czas jest, marna, ale zawsze;)
ehe hujek
z tym inne wytwurnei tez mg zrobic film z tymi aktorami a nie tylko universal xd
ale nie kazda moze zrobic film z tytulem np. star wars albo park jurajski, bo ktos ma prawa do tych marek. np. lucas film sprzedal star wars disney'owi i teraz tylko disney moze robic rzeczy ze star wars, gdyby lucas film chcial zrobic teraz cos ze star wars to by mial zalozona sprawe sadowa. to samo z xeną, jak np. new line cinema by chcialo zrobic film o xenie to nie moze, bo nie ma praw do tej nazwy. poki co wiadomo, ze na pewno prawa do xeny ma universal, kumasz?
ehe ale rezyser xeny mzoe wspolpracowac z inna wytwornia xene nei wysmylilo universal tylk oktos inny xd
nasza klase tez wymyslili jacys Polacy, ale ja komus sprzedali i to nie oni sa decydentami co i jak ma byc na nk robione. rezyser nie moze isc z pomyslem na film, w ktorym jest wykorzystana zastrzezona nazwa dla jednej wytworni do innej wytworni, po prostu. jak chce zrobic cos zupelnie nowego to ok, ale z czyms co jest zastrzezone - nie moze. nie ma znaczenia kto wymyslil Xene, tylko kto posiada do niej prawa aktualnie. niestety, tak jest, ze rezyser i aktorzy stoja nizej niz posiadacze licencji, czyli wytwornie filmowe, ktre łożą kasę na filmy i to do nich nalezy decydujacy glos.
i, niestety, ale universal od poczatku byl zwiazany z xena, wszak xena pochodzi z serialu Herkules, ktorego producentem, zarowno serialu jak i filmow bylo universal. o ile film czy cokolwiek innego o herkulesie moze zrobic kazde studio filmowe, bo Herkules to po prostu postac mityczna (mozna zastrzec nazwe Hercules: The legendary journeys, ale samego Herkulesa juz nie), o tyle Xena jest postacia fikcyjna, wymyslona na potrzeby serialu, a ze jej popularnosc tak sie rozrosla to Xena: Warrior Princess jest zastrzezona nazwa i decydentem jest ten, kto posiada do tej nazwy prawa, a oficjalnie z tego co wiemy prawa te posiada universal pictures. nie wiemy, kto dokladnie wpadl na pomysl stworzenia tej postaci, to nie ma wiekszego znaczenia. w xenie jeszcze maczali palce oczywiscie sam raimi i rob tapert i ich renaissance pictures, ale przy universal to płotki i prawdopodobnie ich rola bylo tworzenie serialu jako takiego, a prawa do marki zgarnal universal jako wykładajacy pieniadze na caly projekt. nalezy jeszcze zaznaczyc, ze 6 sezon nie mial byc ostatnim. serial byl wtedy tak popularny, ze mozna bylo nakrecic jeszcze kilka sezonow. zdecydowano sie go tak dupnie zakonczyc nie ze wzgledu na ciagle rosnaca widownie i popularnosc, tylko z powodow "blizej nieokreslonych" finansowych. szukalam informacji czemu dokladnie, ale nie znalazlam. byc moze wtedy powstal jakis konflikt dot. prawa do marki, ktory powoduje, ze jest zamrozona do dzis.
powodem bylo ze zrobili blad zem inelo 25 l bo duzo postaci z wczesniej juz nie bylo xd
powodem bylo ze zrobili blad, ze minelo 25 lat bo duzo postaci juz nie bylo, to napisales? bo sie doczytac nie mozna tego co piszesz... zreszta jakie 25 lat? co to w ogole ma do rzeczy?oO
no to ze jak minelo 25 lat pod koniec 5 sezonu to 1 sezon po 25 latach bez wielu tych postaci to juz i tak za duzo w 6 byl tylko ares iafrodyta z poprzednich sezonow procz xeny i gabrieli
nie wiemy, jak wygladal scenariusz napisany przez Fugate w 2005 roku, nie wiadomo czy to byly wydarzenia po FINACH czy przed czy zupelnie odrebna historia. faktem bylo, ze poza Aresem, ktorego z naturalnych powodow byc nie moglo, w filmie tym miala pojawic sie mocna reprezentacja ze starej obsady.
eehm ja powiem ci kto ma byc a najlepeij by zrobili film hercules i xena cos tam ;D
no, paramount robi film o Herkulesie na podstawie jakiegos komiksu, dla chcacego nic trudnego jak widac i widza popyt, a tu nie chca juz dawno zrobic filmu, ktory bylby murowanym hitem, no ale coz...
nie wiem czy masz konto na fejsie, ale moze Cie zainteresuje, to na jakies 90% nie jest fake
https://www.facebook.com/hudson.leick
konta nie mam, ale faktycznie ciekawa sprawa, porównałem te 2 zdjęcia , ech co ten wiek robi z ludzmi .. straszne !
Hudson bez makijazu
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4874545906473&set=pb.1382198778.-2207520 000.1367440800.&type=3&theater
i 'na wypasie':p (ten sam wiek)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10100393640982370&set=t.1382198778&type= 3&theater
to nie wiek, to makijaz robi cuda:P i jak mozesz pisac straszne, nic strasznego w jej wygladzie nie widze
Czas zrobił z nią swoje, tak uważam bo ja widzę kolosalną różnicę pomiędzy tym jak wyglądała w latach 90tych a teraz i żadem makijaż itp. takich różnic nie zniweluje bo młody naturalny wygląd to co innego.. a tak trochę z innego tematu to jeśli jeszcze nie widziałaś "Heat" to koniecznie to zmień, kapitalny film! (23:40 tvp1)
wiadomo, ze 40 nigdy nie bedzie wygladac jak 20, pewnych rzeczy nie przeskoczysz, ale czas i tak bardzo sie z nia obchodzi lagodnie i pewnie gdyby ja wlozyc we wdzianko Callisto nie wygladalaby dramatycznie gorzej niz z czasow serialu. a figure caly czas ma zabojcza. a heat sie obejrzy, mam przynajmniej jakies zajecie na wieczor ;p
zresztą...
http://hercxena.wikia.com/wiki/Xena_movie
tu masz wszystko wyjasnione jak na tacy
no jak nie ma? masz jasno napisane, ze byl konflikt prawny o prawa do xeny miedzy Universal i Robertem Tapertem, ktory prawdopodobnie Tapert przegral, bo zalecil fanom, razem z Katherine Fugate, ktora w 2005 roku juz napisala scenariusz do tego filmu, aby ci pisali do universal i ich filii o "uwolnienie" praw, zeby nakrecic ten film. universal w koncu sie zgodzilo na film o xenie, ale nie wczesniej niz w 2017 roku! jak Tapert to uslyszal to go ch...j strzelil i po dwoch latach gosc spasowal i powiedzial tylko ze universal w ciagu 10-20 lat zrobi remake, ale ze on z tym nie chce miec nic wspolnego. ogarnij wreszcie, ze tego nie da sie przeprowadzic z zadna inna wytwornia filmowa, JESLI UNIVERSAL MA WYLACZNE PRAWA DO XENY.
ehem po co im te ulpmne prawa jak nei chca robic filmu szybko cioty male a usa
pies jest pogrzebany jeszcze w jednym miejscu: byc moze, ale tego nie wiemy, wiecej osob rosci sobie prawa do xeny poza wytwornia universal i tapertem, bo wydaje mi sie, ze oni ze soba doszliby do porozumienia. wszak Xena to jeszcze cala gama gadzetow, gier video, ksiazek itd., a kto na tym trzyma łapę to nie wiem. jesliby nakrecono taki film wiadomo, ze poszedlby za tym konkretny przemysl gadzeciarski. i kolejne sprawy sadowe o prawa do nazwy. jeszcze moze byc opcja, ze Tapert moze chcial zbyt duzego udzialu w zyskach z nowego filmu i universal postanowil zamrozic licencje na nowe czasy, by wypuscic remake z zupelnie nowymi ludzmi i w innej konwencji i bez uczestnictwa Taperta, stad tekst o 2017 roku. coz, cokolwiek z tych dwoch, z kazdym rokiem ewentualny film z xena jawi sie byc coraz wieksza porazka, bo bez L&R to bedzie zupelnie co innego.
jest jeszcze nadzieja! to jest stara informacja, w universal zmienil sie od tamtego czasu zarząd, dlatego caly czas warto ich męczyć:P
Aż się zrobił cały czerwony przed komputerem jak przeczytał jak go p. Sylwia podsumowała ... (widziałem ..)
Ostatnio śledziłam losy petycji, która prosi o film z Xeną, i która jest chyba oficjalną petycją tego fejsbukowego projektu. Z tego co widzę, od poprzedniego roku podpisało ją ok. 5000 osób. Pomimo, że są to osoby z całego świata, to 5000 to chyba niezbyt dużo :/
Poza tym, szczerze mówiąc, niezbyt wierzę, że ten film kiedykolwiek powstanie, Xena z lat 90 nie za bardzo pasuje do czasów współczesnych (jeżeli widzicie, o co mi chodzi).
oczywiscie, to nie powinno byc 5000, tylko 500 tys zeby mialo jakas sile przebicia. problem jest w tym, ze fanow Xeny jak sie patrzy na fb jest naprawde sporo, sama strone popiera 60 tys osob, serial telewizyjny lubi 210 tys, wystarczyloby tylko ich podpisy i juz mozna z czyms do universal startowac, tylko niestety jak widac wiekszosc z nich to zwykli "likersi" i nic ponadto. coz, jak na dzialalnosc od 2011 roku to sie troche malo reklamuja i to jest problem.
co do samego filmu to mam pewnosc, ze kiedys powstanie, ale nie z ta obsada i nie w tej formule, a moze raczej nie tyle w formule, co nie w tej konwencji, bo jesli chodzi o fabule, poruszane tresci itd. to jest to serial wrecz uniwersalny i niestarzejacy sie. bo jesli chodzi o film z oryginalna obsada to decyzja o tym musialaby pasc gora w przyszlym roku, wiec ja juz w taki film nie wierze i jest to rzecz juz niemozliwa do przeprowadzenia. prawdopodobnie jesli wytwornia sie na Xene zdecyduje to przekaze projekt w rece kogos nowego a ten ktos najprawdopodobniej, z mysla o jak najwiekszym zwrocie, postara sie go przerobic na komiksowa modle, przerysowujac postaci w skrajny sposob, pewnie zrobi sie z tego krwawa sieczke, bedzie mnostwo akcji i efektow specjalnych, troche golizny i zero tresci, czyli zgodnie z dzisiejszymi standardami;) sam film pewnie tez okaze sie totalna klapa, bo universal zrobi go raczej na "wybadanie" rynku i nie wylozy zbyt duzo pieniedzy. i bedzie rysa na legendzie serialu. i dopiero wtedy universal sie zorientuje jak sp...przyl sprawe i jak z kretesem pogrzebal dobra marke, ale coz, serialu nikt nie zniszczy;)
Po trzykroć (i więcej) przykre, mam przynajmniej nadzieję, że Xena: WP bez LL i ROC nie będzie KOMPLETNĄ klapą...
no, ale nadzieja umiera ostatnia itd.... malo czasu na to juz jest, ale jeszcze minimalna szanse sa;)