PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94864}

Xena: wojownicza księżniczka

Xena: Warrior Princess
1995 - 2001
6,3 26 tys. ocen
6,3 10 1 26340
7,2 5 krytyków
Xena: wojownicza księżniczka
powrót do forum serialu Xena: wojownicza księżniczka

W Herkulesie zaczerpnieto mitologie Grecka, Egipska, Celtycka, Germanska, Slowianska... W Xenie zaczarpniet omitologie Grecka, Hinduska, Japonska.. Ale widac ze najbardziej rozpowszechniona jest mitologia JudaoChrzescijanska.

Np. gdy kradli ta skrzynie w któryms odcinku i tam byly tablicy i przyczytali w czesci tablicy "Nie kradnij" - Takiego przykazania nie bylo w 10 przykazaniach Jahwe ale katolciy zmienili przykazania wiec to byly 10 tablic mojzesza..

Dodatkowo ten brodaty gosciu (Devi czy jakos tak) to cos w stylu Jezusa.

Pieklo w którym byla Callisto..

ocenił(a) serial na 7
Al_Bundy

to super, ale co związku z tym?

ocenił(a) serial na 8
angel94_filmweb

Nie wiem.

Al_Bundy

Nie mogę się z tobą zgodzić , najbardziej rozpowszechniona jest wiara w Bogów Greckich na Olimpie , jest ukazany ich kres i powstające po nich zamienniki religijne. Jak to bywa jedni bogowie umierają , nowi powstają bo są nowi wierni , a jak są wierni to jest i bóg , nie ma wiernych nie ma boga.Taki morał z filmu wypływa , równolegle w różnych krajach byli inni bogowie bo mieli swoich wyznawców. Twórcy filmu bardzo dobrze ukazali na tle wędrówek Xeny że w każdym kraju od Japonii przez Chiny a kończąc na Skandynawii są inne wierzenia i inni bogowie.

ocenił(a) serial na 8
6058145

To z innymi Bogami trudno pojac... Którzy sa najsilenisj iitp

ocenił(a) serial na 9
Al_Bundy

A propos 10
https://undergod.procon.org/view.resource.php?resourceID=000824
We wszystkich 4 wersjach Dekalogu z tabeli mamy 'nie kradnij'. Kolejność ujednolicona na potrzeby porównania [Ordered to match concepts in col. A.], ale tekst z podanym źródłem.