PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10033079}
5,9 3,7 tys. ocen
5,9 10 1 3675
Xo, Kitty
powrót do forum serialu Xo, Kitty

Moja młodsza siostra, która dopiero wkracza w dorosłość, poleciła mi ten serial. Mimo iż nie oglądam takich produkcji, zwiastun mnie zaciekawił.
Z początku serial zapowiadał się dobrze, niewinna komedyjka romantyczna, ot co.
Główna bohaterka niesamowicie irytująca, jednak miała minimalny urok.
Wątek adopcji przewidziałam kropka w kropkę w momencie gdy się pojawił, jednak nie spodziewałam się że Netflix jest w stanie coś takiego wcielić w życie, co pozytywnie mnie zaskoczyło.
Niestety produkcja wraz z każdym odcinkiem stawała się mniej ciekawa i zamiast oglądać serial dla nastolatków, miałam wrażenie że widzę propagandę. Jest to na tyle przeważający minus, że nie jestem w stanie polecić tego serialu, szczególnie młodym i podatnym na wpływy osobom.
Serial jest przepełniony lgbtg+ na tyle że z czasem zaczyna to zakrywać cały ekran.
Nie zrozumcie mnie źle, nie mam nic przeciw takim wątkom, jednak jak to mówią ,,Co za dużo to nie zdrowo". Wciskanie na siłę czegoś co nie jest koniecznie potrzebne, nie sprzyja produkcji, a wręcz przeciwnie.
Kolejnym minusem jest przedstawienie Korei Południowej.
Z początku zapowiadało się na to iż pokażą różnice kulturowe, jednak z każdym odcinkiem się one zacierały. Zamiast pokazać szkołę w Korei Południowej, widzimy szkołę Amerykańską, malowaną nieudolnie na Koreańską, a raczej na jej wyobrażenie. To co tu niestety widzę to jedynie wpieranie własnych ideałów, oraz podążanie ślepo za modą.

Tak jak wspomniałam wcześniej, mimo iż zapowiadał się na przyjemny, serial nie jest godny polecenia. Na koniec, pochwalić mogę jedynie aktorów, ponieważ wykonali bardzo dobrą robotę.

ocenił(a) serial na 3
nicol_sweet

ja jestem fanką koreańskich seriali, więc z ciekawością włączyłam ten. Obejrzałam tylko niecały pierwszy odcinek i wyłączyłam w momencie w którym główna bohaterka podchodzi do dyrektorki i wita się z nią zwykłym: "cześć". No każdy chyba kto lubi koreańskie produkcje wie, że coś takiego byłoby zupełnie niedopuszczalne i taka młoda osoba dostałaby chyba mega ochrzan za brak kultury i taktu.

KasiaK_10

przecież XO, Kitty nie jest żadną kdramą - a przynajmniej nie stricte pod względem gatunku, jak już tylko czerpie z niej pewne elementy. główną bohaterką jest Amerykanka - ponadto z natury ekstrawertyczka - więc sam fakt że podeszła do dyrektorki nowej szkoły w Korei witając się z nią zwykłym "cześć" jest więcej niż dopuszczalne, a wręcz bardzo wiarygodne i sensowne.

takie zachowanie jest po pierwsze wybitnie amerykańskie, po drugie bardzo w stylu Kitty. jako Amerykanka miała pełne prawo nie wiedzieć, że popełnia faux pas. nie została wychowana w tradycyjnym koreańskim domu.

swoją drogą, tak na chłopski rozum, przecież to jest międzynarodowa szkoła, a nie typowa na wskroś koreańska. jako dyrektorka takowej szkoły musi być przyzwyczajona do niewychowanych uczniów z zagranicy.

ocenił(a) serial na 3
isobel

Tak, to nie jest K-drama i nią nie będzie. Nie miałam na myśli ignorancji Kitty, która jest tu jak najbardziej na miejscu. Chodziło mi bardziej o realia Koreańskiej szkoły. Pomimo iż jest to szkoła w której uczy się wiele osób zza granicy, nie znajduje się ona w Ameryce, co warto podkreślić. Na początku serialu zwrócono uwagę na to iż w Korei związki wyglądają inaczej, w szczególności te homoseksualne (ludzie się z nimi nie obnoszą), jednak pod koniec serialu między parami dochodziło do zbliżeń również w miejscach publicznych. Także mam większe zastrzeżenia co do nie trzymania się tego niżeli do zachowania uczniów z wymiany.

ocenił(a) serial na 8
KasiaK_10

może nie zwróciłaś uwagi, ale jest to anglojęzyczna szkoła, a w języku angielskim "hello" jest na równi z naszym "dzień dobry"

nicol_sweet

Ty się dziecko drogie najpierw dokształć i poznaj znaczenie słowa propaganda. Jako 40- letnia kinomanka i pedagog, spokojnie mogę polecić ten serial nastolatkom.

ocenił(a) serial na 3
SatineNic

Bardzo dobrze znam znaczenie słowa ,,propaganda". Cytując ze słownika jest to: Sterownie poglądami ludzi w celu pozyskania zwolennik&oacute;w, wpajanie pożądanych przekonań; manipulowanie. <br/>Czyż nie tym jest wciskanie na każdym kroku lgbt+? Tym bardziej w serialu dla nastolatk&oacute;w? Oglądają to osoby o bardzo podatnym umyśle. A jak statystyki pokazują w dzisiejszych czasach, kiedy coraz bardziej dotyczy ten temat i młodych ludzi, występuje wśr&oacute;d nich więcej przypadk&oacute;w depresji oraz samob&oacute;jstw. Rozumiem iż osoby należące do tej grupy chcą aby takie związki były postrzegane na r&oacute;wni, ale kiedy pr&oacute;bują wpajać takie poglądy dzieciom, szczerze mnie to obrzydza. <br/>Jest to moja prywatna opinia do kt&oacute;rej mam prawo, tak jak i ty. Co nie zmienia tego iż osoba w twoim wieku powinna wiedzieć jak się zachować z kulturą. Jeśli sądzisz iż tw&oacute;j wiek oraz ukończone studia tworzą z ciebie osobę kt&oacute;ra jest powyżej innych, to grubo się mylisz.

nicol_sweet

Dziś LGBT mamy wszędzie na ulicy,w filmach,serialach i choćby się chciało o nich zapomnieć niestety się nie da a nawet w Hiszpanii przeszło prawo że 13 latek może decydować już o zmianie swej plci

ocenił(a) serial na 3
Weronka90

I jest to bardzo przykre. Młode osoby nie są na tyle rozwinięte emocjonalnie żeby decydować o takich rzeczach samemu. Dlatego uważam iż powinniśmy z tym walczyć zamiast godzić się z tym. 

nicol_sweet

Wczoraj jakoś znalazłam zdjęcie faceta trans który był w ciąży że kiedyś był kobietą postanowił być facetem i chyba w trakcie terapii hormonalnej się okazało że jest w ciąży.tolerancja to jedno ale te osoby chciałyby by tylko o nich mówiono jakby byli pępkiem świata a oglądałam dokument We are Perfect i jest jednak wiele młodych w Polsce którzy czują się źle ze swoją płcią od urodzenia

ocenił(a) serial na 8
Weronka90

Ja tam wolałbym aby nie mówiono wcale, ba nie było to potrzebne..

Kubafcbarca

czego żyjemy w wolnym kraju i jak ktoś źle się czuję w swoim ciele może dokonać korekty płci jest XXI wiek i to norma

ocenił(a) serial na 8
Weronka90

chodzi mi o to, że w świecie idealnym ludzie nieheteronormatywni nie musieli by o tym mówić głośno bo nie było by to potrzebne..

Kubafcbarca

Dziś niestety który film czy serial nie włączę tam pełno LGBT osób homo a wtedy czar pryska i człowiek nie ma ochotę na dalszy seans bo się tak afiszują jakby byli pępkiem świata a ludzie hetero też są wyjątkowo i chcą normalnie i godnie żyć :)

ocenił(a) serial na 6
Weronka90

No właśnie, osoby homoseksualne też chcą tylko normalnie i godnie żyć. I móc się identyfikować z postaciami, które widzą na ekranie, zamiast wiecznie oglądać zafałszowany obraz świata, a przecież do niedawna tak właśnie wyglądały niemal wszystkie produkcje, z białymi, heteroseksualnymi bohaterami.

nicol_sweet

dokładnie tak działa propaganda i to jest propaganda. moja grupa znajomych jak byliśmy nastolatkami oglądaliśmy skins, wszyscy zaczeliśmy brac

nicol_sweet

Zawyżam średnia wiekową, nastolatką byłam wieki temu, ale..Oglądam od I części z sentymentu, gdyż kiedyś jako nastolatka przeczytałam książkę. Jeśli natomiast chodzi o to czy młodzież może go obejrzeć - może, nie dzieje się w nim nic szokującego. Fakt pełno lgbt-jak to na netflixie, ale nie sądzę że ktoś zmienia orientację po obejrzeniu filmu..takie czasy.

ocenił(a) serial na 3
Evel_23

Niestety ale im bardziej przywalamy na to, tym bardziej staje się to niebezpieczne dla młodych ludzi. W Internecie można znaleźć setki osób które np. Zmieniły medycznie płeć w młodym wieku i po latach zmagają się z tego konsekwencjami. A co sprawiło że to zrobili? Właśnie taka propaganda i ludzie którzy wpajają dzieciom że jest to coś wyjątkowego i lepszego, manipulując nimi jak im się podoba. Skoro nie mogą przekonać dorosłych, piorą mózgi dzieciom. Osobiście znam kilku młodych nauczycieli którzy uważają iż powinno się dzieci na ten temat edukować, co mnie osobiście niesamowicie przeraża. W jakim świecie będą żyły nasze dzieci i wnuki jeśli będziemy na to przymykać oko?

nicol_sweet

Trzeba też na to spojrzeć z drugiej strony. Są osoby które ' od urodzenia' źle się czują w swojej skórze, czują że są inne i to też ukłon w ich stronę, że są inni ludzie tacy jak oni. Tak było zawsze, tylko że kiedyś ludzie się z tym ukrywali. Rozumiem też fakt,że to wrażliwy temat. Ale wracając do filmu, nie wydaje mi się, żeby ktoś w tym filmie sugerował cokolwiek. Byc może ktoś powie -brzydko mówiąc- jedna para gejów i lesbijek na jeden serial to za dużo..ale przecież nikt nie sugeruje że jest to ' lepsze wyjscie'.Wręcz przeciwnie, pokazane są trudności z jakimi zmaga się jedna z bohaterek w związku z tym. Ukrywa przed światem swoją prawdziwą ' naturę' i przede wszystkim nie mówi tego wprost konserwatywnej matce. A że główna bohaterka zaczyna błądzić i sama się zastanawia nad swoją osobą? Myślę że ten wątek nie zostanie rozwinięty w kolejnej części, a ona sama stwierdzi że jednak woli chlopcow, bo co by się stało z tymi wszystkimi jej adoratorami :)a tak na poważnie może chciano pokazać, iż jako dorastająca osoba ma prawo błądzić i szukać swojego ja. A czy w szkole powinno się poruszać ten temat? Jeśli odpowiednio wykwalifikowane osoby by się tym zajęły- czemu nie, lepiej tak niż kształtować swoje poglądy na podstawie materiałów w necie.

ocenił(a) serial na 3
Evel_23

Rozumiem twój punkt widzenia. Jednak z mojej perspektywy wygląda o trochę inaczej. Wiele osób tego nie zauważa ale w tego typu produkcjach, kiedy poruszany jest wątek różnych orientacji seksualnych, osoby konserwatywne przedstawiane są w złym świetle. Wszędzie widzimy tak zwane ,,ukłony,, w kierunku osób z odmienną niż heteroseksualną orientacją, jednak drugiej strony nikt nie stara się zrozumieć czy zapytać o powody dla których mają takie poglądy a nie inne. W taki sposób wpaja się młodym osobom że bycie osobą konserwatywną jest złe i powinno się takie osoby źle postrzegać oraz ,,edukować". Moim zdaniem nie jest to tolerancja a hipokryzja. Właśnie głównie dlatego uważam iż serial ten jest propagandą, gdyż zamiast pokazać dwie strony problemu, przedstawia tylko jedną w dobrym świetle i manipuluje młodym widzem do tego aby postrzegali świat tak jak oni chcą, zamiast dawać im wybór.

nicol_sweet

Czyli nie polecasz serialu dorosłemu który lubi koreańskie seriale?:)

ocenił(a) serial na 3
Weronka90

Z mojej perspektywy ta produkcja to tylko i wyłącznie strata czasu. To co ma wspólnego z K-Dramami to prawie nic.

nicol_sweet

Niby lubię koreańskie seriale jak Its okay to not be okay,Niezwykła prawniczka Woo i myślałam że to coś w ten deseń ten serial :0

ocenił(a) serial na 3
Weronka90

Niestety ten serial nie ma nic wspólnego z żadnym z tych tytułów.

nicol_sweet

Jestem na 3 odcinku i chyba zrezygnuje bo już skam czy skina było lepsze niż to

ocenił(a) serial na 8
nicol_sweet

"nie mam nic do lgbt, ale nie chcę go widzieć na oczy, broń boże, żeby ktoś pokazywał normalne zachowanie nastolatków na ekranie". jesteś po prostu niesamowicie uprzedzoną osobą i tyle.

ocenił(a) serial na 3
triumfatorka

I co z tego, każdy ma prawo do decydowania czego nie chce oglądać, ja przewijam każdą postać lgbt jak tylko wyczuję że będą ją używać do propagandy

ocenił(a) serial na 3
nicol_sweet

Oglądam trochę koreańskich i rzyg mnie bierze na to, jak netflix poucza i propaguje, wmawia że wszedzie powinno być jak w zgniłej ameryczce