PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=152990}

Złodziejka

Fingersmith
2005 -
7,5 5,0 tys. ocen
7,5 10 1 4970
Złodziejka
powrót do forum serialu Złodziejka

Przeczytałam "Złodziejkę" Sarah Waters na kilka dni przed obejrzeniem filmu - ciekawie zarysowane postacie, XIX-wieczny Londyn odtworzony z godnymi podziwu detalami, a przede wszystkim dusicielska, osaczajaca atmosfera sprawiły, że książkę czytało się znakomicie - rozszalała fabuła dodawała całości rumieńców! W ekranizacji brakowało detali, drobiazgów, które stanowiłyby przeciwwagę dla galopujących wydarzeń, mimo to ciekawie odtworzono relacje społeczne, rodzinne i emocjonalne między bohaterami. Zachowano też szktaułkową kompozycję fabularną. Aktorsko "Złodziejka" została skradziona przez dwie, młode dziewczyny - znaną choćbyz "Innych" Elaine Cassidy i Sally Hawkins. Pozostaje żałować, ze w Polskich produkcjach serialowych nie dochodzi do tak spektakularnych kradzieży!

ocenił(a) serial na 10
wwwiedzma

Dla mnie ten film był przepiękny.Ta miłość tak delikatnie pokazana.Normalnie popłakałam się w ostatniej scenie ;(
-Co tam napisałaś?
-Jak bardzo cię pragnę.Jak cię kocham.

Aaa! ;((( ja wiem,że się dobrze skonczyło,ale to było takie wzruszające :):):) (a,no i płakałam jeszcze,jak panią Sucksby powieszono :( )

ocenił(a) serial na 10
idulec

Ja też się popłakałam na tym filmie. Aż chciałoby się przeżyć taką miłość.

Moim zdaniem ten film zasługuje na Oskara.

Książki co prawda jeszcze nie czytałam, ale w najbliższych dniach wybieram się do księgarni by ją kupić.

ocenił(a) serial na 8
gosiek_9

Zgadzam się - miłość jest klamrą tego filmu. Bardzo subtelną klamrą.

ocenił(a) serial na 8
gosiek_9

Piekny film, swietna gra aktorska, ciekawa i oryginalna fabula. Uklon w strone TV4 za danie nam mozliwosci obejrzenia tej ekranizacji. Mam wielka ochote przeczytac ksiazke :)

miss_russ

i to w całości :D - bez jakiejś cenzurki jak na TVP ble

ocenił(a) serial na 8
wwwiedzma

Właściwie to w całości zgadzam się z powyższym.
Chociaż ja akurat pomyślałem, że nie tyle zabrakła tu detali/drobiazgów, co po prostu reżyserii - stylu. To chyba wada większości mini seriali-ekranizacji. Bywają bardzo wierne w stosunku do oryginałów, ale niewiele od siebie nie wnoszą. Takie trochę ilustracje.
Co nie znaczy, że film mi się nie podobał. Bardzo mi się podobał.
Dziewczyny wypadły świetnie (ale Sue w powieści, była chyba troszkę bardziej zadziorna, odniosłem wrażenie) no i sama historia opisana przez Waters jest tak fajna i oryginalna, że wciąga nawet na TV 4, z reklamami co dziesięć minut.
Swoją drogą, miło trafić na jakąś pozytywną opinię odnośnie tej fantastycznej powieści :)

ocenił(a) serial na 10
caterpillar

nie znam się na reżyserii,hehe :P ale mi się tam bardzo podobało i...chcem jeszcze raz :( i bez kitu,aż chciałoby się przeżyć taką miłość... :(

wwwiedzma

Bałam się trochę że film okaże się totalną kichą i na szczęście miło się rozczarowałam. Już niedługo będę mieć zarówno film jak i książkę :). I kolejna nieprzespana noc...

ocenił(a) serial na 8
Aylinn

A skąd będziesz mieć film?:) Tez bym chciała, bo niestety nie mogłam aż tak dokładnie go oglądać, ale podobał mi się i chciałabym go obejrzeć jeszcze raz na spokojnie. Pozdrawiam

Sharlet

ściągnęłam przez torrenta sobie, trackery są do pobrania na stronach www.mininova.org lub www.torrentspy.com. :)

użytkownik usunięty
wwwiedzma

taaa....bardzo fajny film, miałam okazję oglądać w TV4, choć nie planowałam, ale nie było nic ciekawego w TV:P i na szczęście że nie było:) książke też bym sobie poczytała, ale niestety nie mam skąd jej wziąć..:( może ktoś ma jakiegoś eBOOKA...? po polsku oczywiście:) byłabym wdzięczna gdyby mi ktoś dał znać o możliwości przesłania m tej książki np na pocztę:)

ocenił(a) serial na 6
wwwiedzma

A czy mogła byś mi powiedziec gdzie mozna go znaleźć?

sibel85

film na adresach podanych wyżej, a książkę jako e-booka niestety nie wiem. Ja mam tylko oryginał, który kupiła mi gdzieś moja przyjaciółka.

sibel85

wejdż na www.napisy.org wpisz w wyszukiwarkę tytuł filmu i Ci znajdzie :).Napisy powinny być zsynchronizowane do filmu:).pozdrawiam

Aylinn

no właśnie już szukałam tam :-/ ale są tylko jedne i na 2cd jeśli masz napisy do wszystkich odcinków to czy mogłabyś mi przesłać? edast1@wp.pl z góry wielkie dzięki!!!!

eda

a na ilu płytach masz ten film? bo oryginalnie to były tylko 2 odcinki i ja właśnie mam na dwóch płytach. ale jezeli trzeba będzie to postaram się przerobić napisy na więcej płyt :).pozdrawiam

Aylinn

ja mam 3 części ale w formacie rmvb :-/

eda

hmmmmm cholipka to moze być problem bo ja mam tylko avi. nigdy się nie spotkałam z tym filmem w formacie rmvb i nie za bardzo wiem jak napisy do tego przerobić.

Aylinn

ale wiesz co to jakbyś mogła to na 3 cd poprostu przerób powinno wejść czasem tylko taki format wymaga innej synchronizacji tekstu. Z dóry wilkie dzięki. mój e-mail: edast1@wp.pl

eda

problem tylko taki że potrzebowałabym tych 3 płyt bo bez tego nie wiem jak czasowo są rozłożone dialogi na każdej z tych płyt.

ocenił(a) serial na 9
Aylinn

Złapałam trochę zonka, bo najpierw film ściągnęłam sobie z torrentów, ale niestety nie chce mi się odtworzyć druga część, wyskakuje jakiś błąd. Zajrzałam na stronkę, którą podałaś wcześniej jako tę, zktórej można sobie ściągnąć film, ale niestety nie znalazłam na niej linka do ściągnięcia. Gdzie on jest?

Orzelska

link został przeniesiony na www.moviesmammoth.blogspot.com :).

ocenił(a) serial na 9
Aylinn

Dziękuję pięknie za odpowiedź. =] Mam jeszcze jedno pytanie: bo to jest w trzech częściach (w sensie cd 2 jest podzielone na trzy cześci). Da się je później jakoś połączyć w jedną?

Orzelska

one są spakowane rarem, więc po prostu zacznij rozpakowywać pierwszą część a reszta części również sie rozpakuje automatycznie i połączy w cały film :). jakby co to nowa domena moviesmammoth to moremoviesmammoth :). Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 9
Aylinn

Już sobie poradziłam. Zauważyłam, że tak się rozpakowuje. Dzięki za odpowiedź =] Film działa jak należy =]

Orzelska

No to już mi pozostaje życzyć miłego oglądania :). Pozdrawiam