Oficjalnie potwierdzono realizację 10 sezonu w formie komiksu który będzie tworzony przez Chrisa Cartera. W pierwszym numerze Scully i Mulder wiodą spokojne życie pod nową tożsamością gdy nieoczekiwanie nachodzi ich pewien stary znajomy, dowiadują się że ktoś poluje na osoby powiązane z archiwum. Nie czytałem wcześniejszych numerów wiec nie wiem czego tak dokładnie się spodziewać. Szkoda że nie ma planów nakręcenia dalszych losów archiwum X jako serialu.
fajnie fajnie ... ale bardziej bym się ucieszyła z serialu :(:(:(
kmiksu w Polsce i tak nie będzie a jak będzie to 100 lat później od premiery :(:(
Ja bym wolała, żeby najlepsze odcinki przerobić na komiks ;) "Bad blood" (szczęka szeryfa! wieeelkie sztuczne kły chłopaka od pizzy! :D) aż się prosi o taką wersję. Albo Post-Modern Prometheus, który o komiks w sumie zahaczał. Poza tym Wolni Strzelcy mają bardzo komiksową urodę ;)
A ja bym się nie zdziwił, gdyby komiks odniósł duży sukces a potem nakręcono 10 sezon. Bo dlaczego nie? Po tylu latach i nauczce, jaką był ostatni film - mogłoby znowu wyjść coś fajnego.
Na comic conie odżegnywali sie od całego serialu, ale pytani o 3 film kinowy nie zaprzeczali :) Ja osobiscie nie wierze ze pojawili sie tam razem przypadkowo , moze cz.3 powstanie, ale na serial bym nie liczyl (przynajmniej nie z tymi aktorami, ale pomarzyć można)
Ja bym sie nie obrazil ani na kolejne filmy ani nawet kolejne sezony serialu, np. z Duchovnym i Anderson wystepujacymi gościnnie. Jeśli tyko scenariusz by trzymal poziom i dobrali by dobrze nowych aktorow to czemu nie :) Juz raz ten zabieg przeprowadzili z Doggettem i dali rade. Ale to pewnie sentyment przeze mnie przemawia :)
Niby dali, ale tak naprawdę - dla masowego odbiorcy X-Files to duet Duchovny-Anderson.
jasne jest kto w powszechnej swiadomosci tworzy X-Files, duchovny i anderson , ale odcinki z doggettem daly temu serialowi świeżość po tylu latach i jest tam pare dobrych historii :)
No, scenariusz właśnie musiałby być bardzo dobry. Nie dość, że teraz sporo seriali się kręci, to jeszcze Archiwum jako "odgrzewany kotlet" musiałoby się popisać czymś więcej niż w swoich ostatnich sezonach. Zwłaszcza, że fabuła drugiej kinówki moim zdaniem mocno kulała.
Druga sprawa, to to, że mitologię w pewnym sensie już zakończono, a teraz masowego widza bardziej interesują wątki terroryzmu czy konflikty religijne, niż sprawy pozaziemskie ;) No i jak się już zapowiedziało apokalipsę całej planety, jak to teraz odkręcić i czy w ogóle jest sens?
Ciekawe jak ten nowy komiks się odnosi do mitologii serialu.
Scenariusz powinien byc dobry i wciagajacy bez wzgledu jakie tematy podejmuje. Moze by im sie udalo stworzyć tajemnicza historie, ktora by zadowolila starych i nowych odbiorcow. Tylko z tymi watkami religijnymi i terroryzmem sie nie zgadzam , zupelne pójście w tym kierunku byloby nudne, juz sporo tego mamy w tv , necie, prasie, siłą starych odcinków bylo to ze mimo wątku z kosmitami i kolonizacją to jednak odcinki były zupelnie różne. Terroryzm i religia tez tam byly :)
Jasne, ja nie piszę, że należałoby zająć się terroryzmem i religią, bo takich seriali jest całe mnóstwo. Piszę tylko o tym, że po 11 września w Stanach (jak i na całym świecie) to te kwestie przyciągają teraz największą uwagę i najbardziej zajmują masową wyobraźnię. Kiedyś, być może po części na fali Gwiezdnych Wojen, podbojów kosmicznych, Roswell etc. w USA ludzie fascynowali się życiem pozaziemskim, kosmosem i tak dalej. Pamiętam nawet jakiś artykuł z lat 90. odnośnie Archiwum, gdzie analizowano fenomen tego serialu i była tam wzmianka, że znacząca większość Amerykanów wierzy w UFO. Teraz pojawiły się rzeczy bardziej przyziemne, które przykuwają uwagę (wystarczy spojrzeć na ograniczenia w budżecie USA zw. z finansowaniem NASA). Myślę, że w tę nowa konwencję Archiwum średnio się wpisuje i ciężko było by uwić nowa teorię spiskową, która ładnie by połączyła stare z nowym.
Chociaż - wątek badań na cywilach można by rozwinąć i podprowadzić pod szpiegowanie obywateli przez rząd, o którym też ostatnio głośno ;)
Życie samo podsuwa scenariusze :) A tak z ciekawostek to wg. badan z zeszlego roku 70% amerykanow wierzy w ufo, chyba 6% w to ze swiatem rządzą jaszczurki mogące zmieniac sie w ludzi :) doszukiwano sie tego u busha i putina :) spory procent ale juz nie pamietam jaki wierz w bilderberg , rząd światowy. Mysle ze Archiwum X jest tak glebokie ze by sie pare historii znalazlo. A to ze ograniczyli kase dla nasa to raczej wynik wojen ktore zadłużyły usa na bln, bo prawda jest taka ze o tym co jest troche dalej niz mars g... wiemy :) nawet oceaby, 90% powierzchni nie jest zbadane.
To bardzo ciekawe co piszesz.
...Jaszczurki zmieniające się w ludzi? :D Poważnie? :D
Ograniczenie funduszy NASA to po części kryzys, po część potrzeba wyłożenia tych pieniędzy na militaria, a co za tym idzie też 'przekierowanie' masowej uwagi na bardziej 'przyziemne' sprawy kraju. Myślę, że większość Amerykanów obecnie widziałaby te pieniądze gdzieś indziej, poza finansowanie projektów badawczych, więc politycy upiekli dwie pieczenie na jednym ogniu - zaoszczędzili i jeszcze sprostali oczekiwaniom społeczeństwa.
http://www.itvl.pl/news/czy-swiatem-rzadza-reptilianie to tylko jeden z materiałów , które na ten temat znalazłem po wpisaniu frazy "jaszczurki rządzą światem" :)
Przyznam, że dwa pierwsze tomy komiksu dają radę.
Fabuła stara się naprawić niektóre "błędy" fabularne dwóch ostatnich sezonów, przy czym jest kontynuacją tego co widzieliśmy zwłaszcza w sezonie 9. Mamy przy tym zaczątki nowej konspiracji. Do końca zostały jeszcze 3 tomy, ale ciekawość mnie zżera co będzie dalej więc to wystarczający znak, że jest dobrze :)
Co do warstwy graficznej, prezentuje się świetnie, szkoda tylko, że są takie krótkie....