PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427194}

Zakazane imperium

Boardwalk Empire
2010 - 2014
8,1 49 tys. ocen
8,1 10 1 49065
7,7 14 krytyków
Zakazane imperium
powrót do forum serialu Zakazane imperium

SPOJLER SPOJLER SPOJLER

Uważam, że zakończenie drugiego sezonu było re-we-la-cy-jne!!! Zginął Darmody, nie powiem żebym nad tym rozpaczała, bardzo denerwowała mnie gra aktorska Piit'a, jego wieczne miętolenie ust przed każdą wypowiedzianą kwestią... Jego postać choć bardzo tragiczna (dzieciństwo, wojna, małżeństwo bez miłości) aż sama prosiła się o takie zakończenie. Był za młody na przejęcie władzy, nie okazał w ogóle szacunku dla Nucky'ego, który naprawdę otoczył go opieką. Jako jedyny z Grupy Młodych (Capone, Lensky, Lucky) nie zachował się fair w stosunku do swojego szefa, dokonał zamachu odbierając władzę Nucky'emu a potem jeszcze ta próba morderstwa... Dodatkowo nie miał tyle szczęścia co Eli, który jest bratem głównego bohatera, a który wyrasta na główny schwarz harakter całego serialu.
Postać Pani Schroeder, pardon Thompson przeciekawa od samego początku. Juz w pierwszej serii można przyuważyć że nie jest do końca obliczalna, gdy idzie kapować na Nucky'ego przed Dniem Św. Patryka. Wtedy widzimy, że nie jest aż tak dobra i potulna jak chce być postrzegana. W drugiej serii z odcinka na odcinek było z nią coraz gorzej. Doskonale wie, że Nucky jest okrutnym zbrodniarzem, więc postanawia go pokarać przekazując grunty na Kościół. Jest to tak naprawdę bardzo szlachetne, no ale z drugiej strony jest to szczyt głupoty - już zamiast na Kościół mogła to przepisać na swojego syna bądź pozostać właścicielem... czyżby też w ogóle nie wzięła pod uwagę reakcji małżonka, która domyślam się, może skończyć sie nawet tragicznie? Poza tym postac Margaret jest bardzo negatywna - ciagle smutna, obrażona, nadąsana...
Podsumowując super serial :)

ocenił(a) serial na 9
paulinesta

Mi akurat gra Pitta nie przeszkadzała i będzie mi brakować jego postaci, ale chwała twórcom serialu że mieli jaja i tak zakończyli historie Jimmiego. Nic tylko czekać do września. :)

ocenił(a) serial na 10
paulinesta

Pitt zagrał rewelacyjnie ale wkurzyłem się że go zabił, w końcu bardzo mu pomógł a Nucky pokazuje swoje prawdziwe oblicze socjopaty pazernego na każdy grosz ale Margaret nie jest lepsza, bez szacunku do siebie, zwykła kur ewka. Co do przepisania ziemi na kościół nie uważam że to głupota, w końcu co może jej zrobić, chyba jej nie zabije a przepisanie stało się faktem. Mam przeczucie co do Margaret że to ona kiedyś będzie rządziła miastem i przelanie krwi nie będzie dla niej problemem

ocenił(a) serial na 9
viciu_080

Znając Nucky'ego to możliwe jest, że w 3 sezonie zostanie wdowcem)

mariben85

Och nie, myślę, że Margaret jednak uniknie tragicznego losu - chociaż pierwsze co przyszło mi do głowy po scenie z przepisaniem to "głupia, on cię zabije". Nie wydaje mi się, żeby Nucky ją sprzątnął z tego świata, także ze względu na jej dzieci, prędzej całkowicie odizoluje ją od siebie przez umieszczenie gdzieś indziej.

ocenił(a) serial na 9
viciu_080

Szczerze powiedziawszy, zabicie Jimmiego, moim zdaniem, nie ujawnia negatywnych cech Nucky'ego, w pewien sposób on zrobił to dla Jimmiego, a nie przeciwko niemu. Jimmy nie był realnym zagrożeniem dla Nucky'ego, to nie ten poziom. Poza tym, Darmody bardzo wydoroślał,a raczej zdał sobie sprawę z klęski swoich dziecinnych zapędów w ostatnich odcinkach i wydaje mi się, że przeczuwał, że sytuacja się tak rozwiąże. Jednak mimo jego 'wydoroślenia' w ostatniej scenie zastał pokazany dokładnie cały jego charakter nacechowany głównie przez niedojrzałość i przybranie niewłaściwej roli, sztucznych ambicji, którym podświadomie pewnie wiedział, że nie jest w stanie podołać. Ta śmierć była dla niego raczej wybawieniem niż karą, i on, i Nucky o tym wiedzieli.

ocenił(a) serial na 10
soulful

To nie były ambicje Jimmiego, w dużej mierze napędzała go matka. Gdyby nie to James nie zwróciłby się przeciwko Nucky'emu.

ocenił(a) serial na 9
SosCzosnkowy

Zgadzam się, ambicje wyszły od matki, jednak po pewnym czasie wydaje mi się, że Jimmy zaczął fałszywie postrzegać je jako własne.

ocenił(a) serial na 9
paulinesta

Nie wiem czy tylko mi to utkwiło w pamięci ale Nucky mówił że on aktualnie na siebie posiada tylko 30 procent tej ziemi a resztę ma na fałszywych slupów ,więc połowa z 30% to nie jest tak źle dla tej dewoty.Widziałem wczoraj trzy ostatnie odcinki i to było w którymś z nich.

paulinesta

ja myslę, że w nowym sezoniu jakoś naprostuja z tą ziemią, że tylko część pójdzie na kościoół albo całośc nawet wróci do Nucky'ego. a co do MArgaret to specjalnie pewnie też nie oberwie, bo z serialu wynika że Nucky naprawdę jest w niej zabujany, zresztą przyzwyczaił się do jej wybryków, a Jimmy'ego to zlikwidował bo mu na nim nie zależało tak naprawdę, była taską jedna scena jak Jimmy mówi, że "Tobie nigdy na mnie nie zależało, miałeś jedynie wyrzuty sumienia" a na to Nukcy nic nie odpowiedział, zresztą małolat za bardzo mu podskoczył, chciał go zabić, usunąć z interesu itd ... a sprzeciwu nie można tolerować ;p a Eli - brat to brat jaki by nie był to brat i tyle w tym wątku.

ocenił(a) serial na 10
steepien

Eli zginie prędzej czy później, jego postępowanie było nawet głupsze od Jamesa w niektórych momentach.

paulinesta

zakończenie było epickie, troche przypominało mi scene z flmu droga do zatracenia z tomem hanksem

ocenił(a) serial na 10
kawa_czy_kawa

Eli zginie jak to uczynił Michael w Ojcu Chrzestnym za zdradę płaci sie krwią tyle w temacie