PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427194}

Zakazane imperium

Boardwalk Empire
2010 - 2014
8,1 49 tys. ocen
8,1 10 1 48980
7,7 14 krytyków
Zakazane imperium
powrót do forum serialu Zakazane imperium

bo cos sie pogubilem jak ten maly powiedzial do nuckiego ze byl na pogrzebie arnolda

ocenił(a) serial na 9

odpowiedź fana serialu - na to wygląda.
odpowiedź fana serialu, który dodatkowo sprawdził wikipedię - Arnold zmarł w 1928

Ten mały. xD

Ten mały to Meyer Lansky, Żyd polskiego pochodzenia i jeden z bardziej znanych gangsterów XX wieku. Jako jeden z nielicznych dożył sędziwego wieku na wolności.

ocenił(a) serial na 8

ej bo jak bez Arnolda to ja się nie bawię.

ocenił(a) serial na 9
Ciekawostka

Został zamordowany w roku 1928 z powodu długów.

ocenił(a) serial na 8
czesiol

Akcja V sezonu rozpoczyna się w 1931, tak? Strasznie po macoszemu potraktowali moją ulubioną postać.

Ciekawostka

Po prostu wtedy działy się ciekawsze rzeczy. Oprócz zabójstwa Rothsteina pominęli jeszcze zabójstwo Hymie Weissa w 1926 (tego, co pod koniec czwartego sezonu zrobił zamach na Capone). Ale jak wiadomo, każdy sezon reprezentuje dość krótki okres.
Zabójstwo Rothsteina jest wciąż owiane tajemnicą i nie wiadomo na pewno, kto go zabił. Wiadomo jedynie, że najprawdopodobniej z powodu długów. Ciężko by opierać cały sezon na tym jednym niepewnym zdarzeniu.
Pominęli również masakrę w dniu św. Walentego z lutego 1929. To jest ciekawe wydarzenie. Chyba najsłynniejszy wątek z historii Ala Capone. Ale wiadomo, że ten sezon będzie ostatni. Zaraz nastąpi spojler, więc uwaga, jak ktoś nie chce wiedzieć. Widocznie twórcy postanowili pokazać koniec Capone (poszedł siedzieć chyba na początku 1932), być może początek końca Nucky'ego (poszedł siedzieć dopiero w 1941, ale kłopoty zaczęły się na początku lat 30.), dojście do władzy Luciano (jako szefa wszystkich szefów) no i przede wszystkim koniec prohibicji.
Ten okres kończy wiele spraw, a przede wszystkim kończy to, o co w ogóle w tym wszystkim chodzi, a więc zakaz sprzedaży alkoholu.
Nie mogli przecież skakać z roku na rok, żeby pokazać wszystko. To byłoby trochę chaotyczne. Musieli zrobić skok w czasie i wszystko pomiędzy wepchać w jakieś dialogi.

ocenił(a) serial na 8
NickError

Ma to sens, zwłaszcza, że to ostatni sezon i wypadałoby jakoś logicznie zamknąć cały serial.
Ale będzie mi brakowało Arnolda, ponieważ to moja ulubiona postać.
Pozdrawiam ;)

Ciekawostka

Jedna z moich ulubionych, ale jednak bardziej wolę Meyera, choć głównie dlatego, że znam jego późniejszą historię. Fajnie, jakby mieli do dyspozycji ze 2 sezony więcej, o ile nie zabrakło by im inwencji.
Rothstein mógł być jednym z najbogatszych ludzi w USA (podobno Meyer był później), jakby nie słabość do hazardu. Ogólnie najciekawsza historia z nim to ustawienie World Series w baseballu w 1919. Ale to się działo rok przed akcją z I sezonu.
W ogóle fajnie się ogląda te osoby wiedząc, co z nimi później będzie.