PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427194}

Zakazane imperium

Boardwalk Empire
2010 - 2014
8,1 49 tys. ocen
8,1 10 1 49062
7,7 14 krytyków
Zakazane imperium
powrót do forum serialu Zakazane imperium

Jakis czas temu obejrzalem w 2 tyg. cala serie Soprano,kopara do dzis w sumie lezy na glebie,genialny serial i mialem tylko po nim dola,ze nic z podobna tematyka juz tak dobrego nie powstanie,a i wogole nie bedzie lepszego lub chociaz na tym poziomie serialu

No i nadszedl wczorajszy dzien kiedy to przyadkiem natrafilem na tytul "Boardwalk Empire".
Przeczytalem pare watkow na filmwebie,obczailem kto tu gra,jaka tematyka,sprawdzilem kilka postaci historycznych itp...no i se mysle "dobra zobaczymy czy to cos warte bedzie<<najwyzej zaczne "the wire" maglowac,bo tez sciagnalem 1 sezon" ...no i bez przerwy przelecialem juz 8 odcinkow,zaraz pojdzie 9 i poki co magia :).Fantastyczny serial,nie nudzi wogole,postacie sa swietnie sportretowane,genialne role wielu aktorow.Kazda postac praktycznie przykuwa uwage w jakims stopniu,sa one bardzo wyraziste i z przyjemnoscia sie sledzi losy wiekszosci bohaterow tego serialu.Swietna sceneria,dbalosc o szczegoly,dialogi mogloby czasem byc lepsze,ale pare perelek juz jest i mysle,ze bedzie jeszcze lepiej.

HBO po raz kolejny zaserwowalo nam produkcje na bardzo wysokim poziomie,oby ogladalnosc nie malala i mam nadzieje na przynajmniej 3-4 sezony(2 sezony beda na 100% z tego co czytalem).Jest tu tyle ciekawych postaci i watkow z nimi zwiazancyh,ze spokojnie ten serial moglby miec dlugosc i forme Soprano,5-6 sezonow po 20 kilka odcinkow<<chyba wiele osob na to liczy.Oby poublika w US i na swiecie nie zawiodla.

I zaznaczam,ze Sopranos to to jeszcze nie jest i mozliwe,ze nigdy nie bedzie,ale jezeli poziom bedzie wzrastal z sezonu na sezon to moze byc blisko.B.E to sa Sopranos z lat 20 i tyle heh...Swoja droga w B.E widzialbym wielu aktorow z Soprano...Kurcze mam nadzieje,ze Tony Sirico moze sie tu pojawic<<to bylaby rzeznia hehe.

Moze sie nazbyt podniecam,ale bardzo lubie ta tematyke i poki co swietnie mi sie to oglada.Ostatnio mocno sie jaram Dexterem,ale B.E. to jest jednak magia,cos zupelnie innego...

ThugMan4shoo

Wspomniałeś o The Wire - jak dla mnie lepszy od Boardwalk Empire.

ocenił(a) serial na 9
ThugMan4shoo

A mnie bardziej przypomina Rzym niż Sopranos, bo więcej tu polityki niż gangsterki.

ocenił(a) serial na 9
dbrzost

Jak dla mnie to ani Rzym ani Sopranos nie są podobne do tego serialu. Hbo nie lubi powtarzac wątków ze swoich poprzednich produkcji, dlatego niezwykle przyjemnie ogląda się każdy ich serial. Swoją drogą to z niecierpliwością czekam na inny projekt Hbo: Luck- produkowany przez Michaela Manna.

ocenił(a) serial na 10
dbrzost

dlatego wiecej,bo wtedy gangsterka sie glownie o polityke opierala i uklady...w soprano tez to jest, juz w nieco mniejszej skali,bo wiadomo,ze dzis trudniej takie sprawy i powiazania z gangsterami jest tuszowac ludziom na szczycie wladzy..rzymu nie ogladalem,wiec nie wiem.

ocenił(a) serial na 9
ThugMan4shoo

W Rzymie też jest cały długi i dość rozbudowany wątek "starożytnej mafii" na Awentynie i jak Marek Antoniusz wykorzystuje półświatek w polityce. Ciekawie pokazali rywalizacje gangów.

ocenił(a) serial na 9
ThugMan4shoo

ThugMan4shoo. Jak Ci się podobają produkcje HBO to zobacz koniecznie jeszcze ,,Oz''.

ocenił(a) serial na 9
pawel123

The Wire>Oz>BE>Sopranos

ocenił(a) serial na 9
danteusz

Six Feet Under>Sopranos>Carnivale>Boardwalk Empire>In Treatment>Rzym......daleko w tyle True Blood:)
Na szczęście mam jeszcze nie tknięte: The Wire, Oz, Deadwood:) A już w przyszłym roku szykują się swietne: Game of Thrones, Luck.
HBO jest lata świetlne przed innymi stacjami (może jedynie AMC i ShowTime próbują dotrzymac kroku, ale i tak są daleko), ich produkcje to niemal filmy podzielone na części.

ocenił(a) serial na 9
Mr_Pink____

The Wire=The Sopranos>Carnivale=Boardwalk Empire>In Treatment>Six Feet Under=Treme>Deadwood>.............True Blood, Oz

ocenił(a) serial na 9
EmiL0s

No i jeszcze można podciągnąć Band of Brothers. Jak widać tyle różnych gatunków seriali i wszystkie na najwyższym poziomie.

ocenił(a) serial na 9
Mr_Pink____

HBO wyrobiło sobie markę to fakt. Mają tylko jedną wadę (lub zaletę) jak serial "nie idzie" ucinają produkcję jak Deadwood, Carnivale, Rzym. Może to i lepiej, niż mieliby ciągnąć serię za serią z malejącym budżetem, gorszym scenariuszem, sypiącą się obsadą...

Oby tylko nie produkowali Game of thrones tak długo, jak Martin pisze książkę.

ocenił(a) serial na 9
dbrzost

O ile w Rzymie w miarę ładnie większośc wątków zakończyli, to Carnivale zakończyło się w najgorszym dla widzów momencie. Zawsze zastanawiałem się dlaczego ten serial miał taką słaba oglądalnośc. Może w złym czasie trafił na antene, może dziś odniósł by sukces. Dla mnie osobiście przerwanie produkcji Carnivale to najgorsza decyzja HBO, wręcz niewybaczalna. Ten serial miał niesamowity potencjał, było widac, że wszystko jest zaplanowane, cała fabuła zmierzała w konkretnym kierunku (podobno była zaplanowana na 6 sezonów). Nie to co w serialach "wielkiej czwórki", że fabuła na 1 sezon, a później "ciągną" na fali popularności, gdzie absurd goni absurd. HBO ma jak piszesz wadę ze ucinają czasami produkcje, ale mają wielką zaletę, nigdy nie przeciągają serialu chociaż by miał rewelacyjną oglądalnośc.

Mr_Pink____

mylisz się Pink, gdyż Oz przeciągnęli.

Mr_Pink____

Oz przeciągnięte, The Sopranos też :).

ocenił(a) serial na 9
ThugMan4shoo

To samo u mnie było, jak zobaczyłem 1szy odcinek to później kolejne oglądałem kiedy tylko się dało. Dextera też obejrzałem wcześniej i myślałem że jeśli chodzi o seriale to przyjdzie czekać mi rok na kolejny sezon a tu ktoś powiedział mi że jest zajebisty serial na HBO. Niedawno oglądałem dużo filmów gangsterskich i bardzo mi się spodobało ( w filmie Gangsterzy / Mobsters są postacie które w Imperium się pokazują). 2 sezon Boardwalk zapowiedziany jest na wrzesień, co lepsze Dextera też ( będzie maraton :)

ocenił(a) serial na 8
ThugMan4shoo

Jeśli już zestawiamy z innymi serialami, to pozwolę sobie przytoczyć słowa, które napisałem kiedyś na jakimś forum:

To naprawdę niesamowity serial. Nie wiem jak oni to robią, ale HBO znów stworzyło nową jakość. Czegoś takiego rzeczywiście jeszcze w telewizji nie było. Mamy rozmach produkcji, jak w "Rzymie", tematykę odrobinę jak z "The Sopranos", nietuzinkowe postaci jak w "Deadwood", czasy "Carnivale", pietyzm w odtworzeniu realiów jak w "Mad Men" (AMC), aktorstwo na tak wysokim poziomie, jak w "Six Feet Under", zaskakujące rozwiązania jak w "True Blood", celną wiwisekcję społeczną jak w "The Wire" i "Treme" oraz dialogi jak w żadnej innej serii. Słowem - najwyższa półka.