PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427194}

Zakazane imperium

Boardwalk Empire
2010 - 2014
8,1 49 tys. ocen
8,1 10 1 49065
7,7 14 krytyków
Zakazane imperium
powrót do forum serialu Zakazane imperium

SPOILER!

Ci, którzy widzieli już zajawkę nowego odcinka zapewne cieszą się, że w końcu
spotkają się dwie solidne postaci serialu: Gyp i Chalky. Szkoda, że musieliśmy czekać
na to spotkanie tyle czasu, jednak mam nadzieję, że dzięki temu ten sezon zyska w
końcu trochę akcji! Nie mam pojęcia jakim cudem scenarzystom udaje się po
napisaniu tylu świetnych postaci nakręcić sezon z tak niewielką ilością czystej akcji.

Nucky, Owen, Al, Harrow, Chalky (i ten jego nowy człowiek), Rothstein, Mayer, Lucky no
i przede wszystkim Gyp, a 1/2 czasu opowieści poświęcona jest drogom rodnym
Margaret & Co. Strasznie to wszystko nierówne. Kolejną rzeczą, która mega mi się nie
podoba jest fakt, że w tym sezonie historia dziejąca się w Chicago jest tak oderwana
od reszty wątków. Słabo np. że do tej pory Gyp nie spotkał się chociaż na chwilę z
Alem, chociażby w pierwszym odcinku w piwnicy Nucky'ego. Mogliby napisać parę
naprawdę fajnych linijek dla tej dwójki.

Mocnym, a także trochę chyba niedocenionym punktem sezonu jest aktor wcielający
się w postać Masserii. Nie wiem jak Wam, ale mi momenty w których ta postać mówi
po włosku, się naprawdę podobają. Fajnie, że w tym sezonie Joe dostał zdecydowanie
więcej minut niż w poprzednim. Mam szczerą nadzieję, że w czwartym sezonie pokażą
nam wojnę Joe z Maranzano, i że do roli tego drugiego Terrence Winter wybierze
aktora co najmniej tak dobrego jak Bobby Cannavale. Z pewnością pokazanie wojny w
Nowym Yorku przyśpieszyło by nieco akcję, a i Nucky'ego można by jakoś sprytnie
wpleść w tę historię.

ocenił(a) serial na 8
chodztu

No właśnie...
Pierwszy i drugi sezon naprawdę trzymały bardzo wysoki poziom, było wszystkiego jak w sam raz.Scenarzyści z niczym nie przesadzali było akurat rozpierduchy i proporcjonalnie do tego polityki, emancypacji kobiet itd.Sezon trzeci jeszcze się nie skończył więc jest nadzieja... nadzieja na naprawde dwa mocne odcinki, które wynagrodzą zmarnowane połowe sezonu na "problemy" Pani Schroeder i jej zabawe w wolontariuszkę.
Niestety wiele ciekawych postaci, których było o jakieś 50% za mało lub tę które zostaly całkowicie olane... Jakiż potencjaił drzemie w osobach typu Al, Masseria i cała ekipa NY&Chicago.Interesuję się tą tematyką i wiem jak wiele można by pokazać w tym serialu nawet w obecnych latach (mam tu na myśli początki duetu Lansky&Lucky, Capone i innych) I mam delikatny żal do twórców za ten sezon bo mogli bardziej skupić się na istotnych wydarzeniach, historiach które naprawde miały miejsce zamiast w co drugiej scenie pokazywać głupawo-wykrzywioną twarz Margaret.

Serial pewnie zakończy się na roku 1929 czyli na Konferencji w Atlantic City, którą zresztą zoragnizował prawdziwy Enoch Lewis "Nucky" Johnson.Do tego wydrzenia jeszcz sporo czasu no bo, który mam rok 1923-24 ? Więc jeśli nakręcą dalsze sezony, może być naprawdę ciekawie.Może ten trzeci był taki preludium do czegoś naprawde wyjątkowego :) Oby !