PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427194}

Zakazane imperium

Boardwalk Empire
2010 - 2014
8,1 49 tys. ocen
8,1 10 1 49062
7,7 14 krytyków
Zakazane imperium
powrót do forum serialu Zakazane imperium

to bede raczej niewiele wiedział czy niebedzie mi to przeszkadzało w zrozumieniu fabuły?

ocenił(a) serial na 10
narin2o3

Raczej będzie. Przede wszystkim dlatego, że w 1 sezonie jest przedstawiona relacja Nucky-Jimmy.

ocenił(a) serial na 10
knoxville_fw

Ale poza relacją Nycky-Jimmy która mogę Ci skrócić w dwóch zdaniach nie ma nic ciekawego. Drugi sezon jest o wiele bardziej ciekawszy i więcej się dzieje przede wszystkim. Jeżeli jesteś w miare wprawionym oglądaczem to możesz sobie odpuścić.

ocenił(a) serial na 9
benek2411

Gdybys był łaskaw to możesz skrocic te relacja;)

ocenił(a) serial na 10
narin2o3

Jimmy ma za złe Nyckiemu, że ten go utrzymywał jak był małym chłopcem, nie dlatego że go kochał, tylko dlatego że jego wspólnik(ojciec Jimma) w interesach poszedł siedzieć i ten czuł się odpowiedzialny.

ocenił(a) serial na 10
Slowianin

Zakazane imperium to opowieść fabularna każdy czyn bohatera ma swoje uzasadnienie i wynika z jakiegoś faktu z przeszłości więc oglądanie go od połowy wydaje mi się bezsensu.

Spoiler
Odniosłam inne wrażenie po obejrzeniu 1 serii. Jimmy nie ma za złe, że ten go nie kochał tylko o to że to Nucky był odpowiedzialny za stręczenie jego nastoletniej wówczas matka jego ojcu.
Nie wiem czy Nucky kochał Jimmiego ale na pewno żywił do niego ciepłe uczucia, zależało mu by chłopak poszedł na studia zamiast na wojnę więc jego los nie był mu obojętny.

ocenił(a) serial na 10
narin2o3

1)Jimmy i Nucky kiedyś byli ziomkami, ten drugi wychował w zasadzie tego pierwszego. Natomiast w drugim sezonie Jimmy występuje przeciwko Nuckiemu z racji tego iż ojciec Jima ma plan by przejąć władze w Atlatnic City.

2)Margaret - kobieta Nuckiego to wdowa po panu Schrorder którego N.Thompson kazał zamordować w 1 sezonie - wątek jest kontynuowany w 2 sezonie dlatego o tym mówię.

3)Nelson van Alden (agent działający w walce z gorzałą) to gorliwy katolik, wręcz asceta (bije się biczami po plecach). Wraz z żoną pragną mieć dziecko jednak nie jest to możliwe. Wpada na przecudowny plan by zalac formę kobiety do towarzystwa - wątek kontynuowany w 2 sezonie.

ważne postacie przewijające się w 2 sezonie:
-Richard - wspólnik Jimmiego, weteran wojenny. Poznali się na "komisji lekarskiej".
-Ange - żona Jimmiego, biseksualistka.
-Lucky Luciano -posuwał matkę Jimmiego, w 2 sezonie już tego nie robi.
-Arnold Rothstein - największa szycha w... zapomniałem, z resztą nieważne. Istotne jest to że rządzi on pewnym kawałkiem w filmie i jest partnerem biznesowym głównych bohaterów.
-Komandor czyli ojciec Jimmiego. jeden z założycieli Atlatnic CIty, szycha wśród społeczeństwa.
-Chulky White - przywódca czarnej rasy w Atlatnic.

By przystąpić do drugiego sezonu więcej wiedzieć nie musisz.

ocenił(a) serial na 9
benek2411

Odnośnie relacji Luckyego i matki Jimmiego to kolega oglądał bardzo nieuważnie 2 sezon chyba hehe

ocenił(a) serial na 10
bonhart22___

A faktycznie posuwa też ją w drugim sezonie :D

ocenił(a) serial na 10
benek2411

"-Lucky Luciano -posuwał matkę Jimmiego, w 2 sezonie już tego nie robi." Haha, rozje bałeś mnie tym zdaniem...

narin2o3

Nie będziesz wiedział ocb w kilku wątkach, ani znać motywacji bohaterów.

ocenił(a) serial na 10
Arg

Też mi się tak wydaje, dlatego polecałbym obejrzeć od początku ;)

ocenił(a) serial na 6
narin2o3

Serial jest zwarta fabula, nie ma niezaleznych od siebie epizodow, wszystko sie ze soba splata w opowiadanej spojnej ciaglej historii. Ogladanie tego od drugiego sezonu, to jak czytanie powiesci od 100 strony albo od 4 rozdzialu.