PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427194}

Zakazane imperium

Boardwalk Empire
2010 - 2014
8,1 49 tys. ocen
8,1 10 1 49324
7,6 16 krytyków
Zakazane imperium
powrót do forum serialu Zakazane imperium

Która postać?

ocenił(a) serial na 9

Jak myślicie która postać wykończy Gypa Rosetti? Owen, Harrow, Luciano czy może Eli? A może jednak Nucky osobiście mu pośle kulkę?

ocenił(a) serial na 10
cavallas

Przed sezonem były plotki, że ma na niego polować Harrow. Mam jednak nadzieję, że przed nieuchronną śmiercią zdąży jeszcze zdjąć Margaret. Najbardziej irytującą postać w serialu.

ocenił(a) serial na 9
giant enemy crab

Nie liczyłbym na to. Prędzej Owen może pójść do odstrzału, czy to broniąc Margaret przed Gypem, czy też jako konsekwencję romansu, o którym jakoś dowie się Gus, kto wie, być może nawet od syna piromana, który podejrzy przypadkiem zbyt wiele.

ocenił(a) serial na 8
truegod

Zawsze lubię kiedy czarny charakter zostaje pozbawiony życia przez jakąś niespodziewaną, drugoplanową postać. Chciałbym aby to Meyer Lensky odesłał go na tamten świat. Osobiście jest to jedna z moich ulubionych postaci, szkoda że jest go tak mało.

ocenił(a) serial na 8
Morduch

Meyer Lansky pewnie nie, ale jego cyngiel Benny Siegel - bardzo możliwe. Nie udało mu się za 1. razem, ale może się zerwie ze smyczy Lucky'ego i Meyera i za drugim razem dopnie swego.

ocenił(a) serial na 9
Morduch

Raczej do tego nie dojdzie bo Lensky i Luciano będą raczej mieli na rozkładzie Joe Masseria więc Rossettiego pewnie załatwi ktoś od Nuckyego albo on sam zrobi to osobiście.

ocenił(a) serial na 8
JackTheRipper82

Teraz po obejrzeniu 9.odcinka też już to wiem :)
No to może Harrow jednak. Jeszcze nie użył przemocy w 3. serii, a widać ze ewidentnie zaczyna mu być nie po drodze z Gillian, będzie też potrzebował nieco forsy, więc kto wie...

użytkownik usunięty
Nano

>>"Jeszcze nie użył przemocy w 3. serii|"
Od kiedy odstrzelenie łba Horwitzowi i zawleczenie Doyle'a n muszce do Nuckego to nie jest użycie przemocy?

ocenił(a) serial na 9
giant enemy crab

Z jakiej racji Harrow miałby wykończyć kolesia, który nie ma dla niego żadnego znaczenia. Prędzej będzie sztame trzymał, kiedy w końcu wyjdzie na jaw, że Nucky za***** jego ziomka i razem z Gypem zapolują na Irlandczyka. Śmierć Rosettiego to najgorsze co może być dla dalszych losów tego serialu. Wykończyli już Jimmiego i Munnie, a Lucciano, Lensky i Rothstein pojawiają się od święta....smoluchy to samo- akurat Ci, którzy prezentują wybitny poziom aktorstwa kompletnie się nie liczą....a bez przerwy tylko muszę oglądać ten idiotyczny wyraz twarzy Margaret!!! Śmiem twierdzić, że tylko Rosetti ratuje 3 sezon.

ocenił(a) serial na 9
davidstar

Harrow nie będzie trzymał z Nim sztamy. On wie ze Nucky zabił Jimmiego. Powiedział przecież, że Jimmi był żołnierzem i umarł jak żołnierz. Zresztą Nucky zapytał czy On i Jego rodzina są bezpieczni a Harrow powiedział, że tak ponieważ okazali mu serce.

ocenił(a) serial na 7
davidstar

Co do Rosettiego to racja, gdyby nie on to w 3 sezonie nie byłoby co oglądać. Nie rozumiem też twórców serialu po co tyle scen z Margaret nudnych i nic nie wnoszących, zamiast niej mogliby rozwinąć postać Chalkyego White'a.

użytkownik usunięty
davidstar

Przecież Harrow doskonale wie, że Nucky odstrzelił Jimmy'ego. Powiedział mu o tym wprost, tak jak o tym, że nie będzie szukał zemsty za uczciwe i uzasadnione porachunki. Osobiście też bardzo lubiłem postać Jimmy'ego, ale było oczywiste, że musi umrzeć i traktowanie tego jako błąd twórców wygląda jak kompletne niezrozumienie tego czym jest ten serial. Skoro Nucky nie mógł zginąć, uśmiercenie go było jedyną i jak najbardziej uzasadnioną decyzją.

ocenił(a) serial na 9
davidstar

Ciężko powiedzieć, żeby Rosetti "ratował" trzeci sezon, po prostu jego wojna z Nuckym jest głównym wątkiem tego sezonu.

Mnie osobiście irytuje ta postać i wydaje mi się, że tak skrajnie antypatyczna, bezlitosna i konfliktowa osoba nie osiągnęła by tak wysokiej pozycji w środowisku przestępczości zorganizowanej. Ale mogę się mylić, nie siedzę zbyt mocno w tym środowisku.

ocenił(a) serial na 10
cavallas

a ja mysle ze rosetti zabije rothsteina, a nucky dogada sie z mlodymi:)

ocenił(a) serial na 9
szafri

Rothstein zginął w 1929 po turnieju pokerowym w Atlantic City a więc jeśli trzymają się faktów to Rosetti Go nie odstrzeli;)

ocenił(a) serial na 8
cavallas

zginął raczej w 1928 roku

http://en.wikipedia.org/wiki/Arnold_Rothstein

ocenił(a) serial na 9
krzys81

mój błąd;) w każdym bądź razie zobaczymy Go w IV sezonie ;)

cavallas

Luciano też nie. Ale to on zabójstwo zleci.

ocenił(a) serial na 10
Piotree

a nie czasem joe masseria?

szafri

Tego wątku nie słyszałem. Jeden kierunek, to porachunku karciane, drugi Luciano i Lensky, którzy przęjeli jego wpływy.

cavallas

Rossetti wprawdzie zginie od kulki siedząc w fotelu u golarza Filippo. Ale to raczej nie nastąpi w ciągu kilku/nastu najbliższych sezonów..

Piotree

Jezeli faktycznie Gyp w realnym swiecie mial byc Albertem "Mad Hatter" Anastasia to rzeczywiscie wdepneli troche z ta postacia albo celowo nazwali go inaczej niz pierwowzor aby mozna go bylo usmiercic.

ten_co_wie_lepiej

Oryginalny Nucky też nazywał się inaczej. I choć podobieństwo jest oczywiste, to jednak ta różnica daje pewne możliwości na "zamknięcie" serialu czy zmianę głównego nurtu, gdyby ten się wypalił. Tak, tym bardziej w kwestii makarona.
W ogóle, to tylko ekran, fikcja będąca - czasem mniej czasem bardziej oparta na rl.

ocenił(a) serial na 8
cavallas

Mi się zdaje, że Harrow będzie czarnym koniem trzeciego sezonu. Ten bohater miał chyba największy potencjał zaraz obok Van Aldena, twórcy odstawili go trochę na bok ale myślę że dopiero w 3 epizodach które jeszcze przed nami rozwinie skrzydła..

ocenił(a) serial na 10
MartinV

sprawa wyjaśniona ... napewno nie będzie to Owen ^ ^

mateuszz27

fakt. a szkoda

redmagic

Szkoda Owena, trochę "po cichu" go odsunęli . Rosetiego załatwi ten pomagier co stracił brata, tak strzelam :P

ocenił(a) serial na 8
Durabo

To był jego kuzyn, a nie brat. Ale i tak gdy tylko okazja się nadarzy to się będzie chciał zemścić.

ocenił(a) serial na 9
cavallas

mam wrażenie że postać która w jakiś sposób przyczyni się do śmierci Gypa będzie ten koleś któremu Gyp zamordował kuzyna, inaczej nie byłoby tego wątku

użytkownik usunięty
Oswaldd

Nie zgadzam się. Równie dobrze wątek mógł zakończyć się w momencie rozwalenia typka łopatą i jedynym jego celem mogło być ukazanie Rossetiego jako bezlitosnego, niezrównoważonego świra - tak jak na początku pierwszego odcinka, kiedy zabił przypadkowego gościa.

ocenił(a) serial na 8
cavallas

Prawdziwy Nucky zmarł śmiercią naturalną. Masseria zginął znacznie później po konferencji w Atlantic City. Tak więc żaden z nich nie zginie, a Nucky nie sprzątnie Rosettiego, póki ma poparcie Masserii. Myślę, że obaj bossowie dogadają się ze sobą i Joe "The Boss" zleci zabicie Gypa, albo wystawi go Thompsonowi. Wojna zawsze psuje interesy, a Rosetti jest nieobliczalny i nie daje się kontrolować.

kinomanpl

Nucky odmówił Rossettiemu sprzedaży. Rothstein i Co. nie chcą się zaangażować w konflikt. W tej sytuacji atrakcyjność handlu z makaronem rośnie drastycznie - Nucky rozwiąże jeden problem, Rossetti zyska dostawcę, zdecydowanie atrakcyjniejszą cenę niż miał wcześniej, i spokój a to równa się większa kasa. Poza tym Masseria wyraził się jasno, Gyp wie że sam musi załatwić swoje sprawy. Bossowie, nie zawsze, ale zdecydowanie cenili pokojowe rozwiązania, posłuszeństwo i rozsądekpodwładnych. Jeszcze raz: spokój = większa kasa, mniej trupów = mniej kłopotów z federalnymi, prasą, rządem.
Reasumująć: Na razie nie było większych osobistych strat po stronie żyda, także powinni się dogadać ...
I tak bym sądził, gdyby nie spoiler i piesek w ramionach zakompleksionego socjopaty. No i kulminacja III sezonu - musi się dziać!

ocenił(a) serial na 9
cavallas

Ja myślę, że Rosettiego sprzątnie Nelson Van Alden. Eli jechał do Ala Capone, który zgarnął Nelsona. Może będzie miał jakieś zadanie dla niego, by odkupić swoje "winy"... Przy okazji mogliby pozbyć się jakoś Margaret :P

ocenił(a) serial na 10
marek1987

Nie żartuj. To nie robota dla kolesia którego poznało się godzine temu i to w takich okolicznościach. Ja osobiście stawiam na Harrowa albo samego Nuckyego.

ocenił(a) serial na 9
Jinno

Właśnie o to mi chodzi :) Moja teoria jest taka, że nie będzie ryzykował swoich zaufanych ludzi, pośle gościa, który ma wobec niego "dług". Nelson wykona te zadanie i w czwartym sezonie będzie dla niego rola :)