PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427194}

Zakazane imperium

Boardwalk Empire
2010 - 2014
8,1 49 tys. ocen
8,1 10 1 49065
7,7 14 krytyków
Zakazane imperium
powrót do forum serialu Zakazane imperium

Martin Scorsese

ocenił(a) serial na 8

Zauważyliście że w filmach Scorsese często padają jakieś słowa co do Polaków ???

ocenił(a) serial na 8
ocenił(a) serial na 8
Jesionszwejk123

to obejrzyj więcej jego filmów

ANAKINS666

prawdopodobnie w NY wielu gdzieś tam żyło w jego okolicy i zna tę nację...

ocenił(a) serial na 8
Jacques_Mesrine

no i tez w 1 sezonie było o polakach w gang braci tez jego film nie wiem czy on ma coś do nas

ANAKINS666

wiem, że lubi polaków, bardzo ceni (de niro też) kieślowskiego. nie zgłębiałem tematu, ale gdzieś tam pewnie w NY mieszkał w pobliżu jakiejś małej polskiej społeczności, takie rzeczy zostają w człowieku jako część jego osobowości...

ocenił(a) serial na 8
Jacques_Mesrine

No fakt możliwe ale i tak ciekawe że często w jego filmach są Polacy :D

Jacques_Mesrine

gówno może wiedzieć o polakach skoro widzi tylko tych z brooklynu.

ocenił(a) serial na 10
ocenił(a) serial na 8
arthas74

Gangi Nowego Yorku

ANAKINS666

Po za gangami i zakazanym imperium podaj mi inne filmy. Wymień tak z trzy jak możesz. Zresztą jak był z nim wywiad z DDTVN to można by rzec, że wychował się na Polskich filmach zwłaszcza na filmach Wajdy, często je oglądał w kinie, zna szkołę filmową w Łodzi bo jak go uczyli na studiach teorie filmowe to pochodziły właśnie z Łódzkiej szkoły filmowej i na koniec dodał na żarty, że tam są jego korzenie (w Łodzi).

ANAKINS666

W USA mieszka ok. 11 mln osob pochodzenia polskiego, czyli prawie 10% mieszkancow tego kraju. Wiec chyba nie ma w tym nic dziwnego, ze wspomina sie o nich w amerykanskich filmach...

Wikol

3% mialo byc oczywiscie :)

ocenił(a) serial na 10
ANAKINS666

wiecie co by bylo interesujące? jakby tak wypisać filmy zagraniczne w których pojawia się akcent polski (nie zawsze pozytywny) i na podstawie tego sprawdzić jaka jest świadomość o Polakach w danym kraju:)

ocenił(a) serial na 8
jack_man

No co prawda to prawda ale z tego co wiem to np. Amerykanie nie przepadają za Polakami

ocenił(a) serial na 9
ANAKINS666

Najpierw musimy zacząć przepadać sami za sobą ;-) a później może nas inni polubią.
Na marginesie polskich akcentów w BE dostrzegłam dwa, pierwszy - Micky Doyle, nie przepada za sobą, na tyle, że zmienia nazwisko, a mimo to "okrutni" kolesie nadal nazywają go "polaczkiem" i zwracają się do niego - Miroslaw - swojsko brzmiące, prawda?
Czy filmowy Mirek jest gorszy od innych? Raczej nie, więc Martin nie ma do nas nic, albo..., ma JEDNO, gdzieś tam w świecie już dawno się połapali, że udajemy kogoś innego niż w rzeczywistości jesteśmy...? Każdy inny bohater wiedział skąd jest i kim jest.
Dwa - Nagroda pocieszenia, poparzony, uczciwy agent FBI polskiego pochodzenia, więc dostrzegają ktoś jeszcze oprócz Mirków... :)

ocenił(a) serial na 10
arczi72

Ja kolejne 2
Ostatni odcinek 2 sezonu
Kościół Matki Boskiej Częstochowskiej.
W 1 sezonie za Margaret zastępuje Polka.

użytkownik usunięty
arczi72

możesz mi powiedzieć o jakiego agenta Ci chodzi? tego poparzonego?

ocenił(a) serial na 9
ANAKINS666

http://www.polityka.pl/kultura/aktualnoscikulturalne/1526099,1,wywiad-z-prof-mbb -biskupskim.read

ANAKINS666

Montażystka współpracująca z M.Scorsese, Thelma Schoonmaker opowiadała kiedyś, że ich montażownie
zdobi plakat do filmu "Popiół i diament"... Sam reżyser, w wywiadzie udzielonym na kilka dni przed otrzymaniem
tytułu doktora honoris causa łódzkiej Filmówki powiedział: "Po przylocie do Warszawy spotkałem się z Andrzejem Wajdą
i dałem mu zdjęcie z czasów, gdy pracowałem nad "Wściekłym bykiem". Jest na nim właśnie ten plakat.
Zawsze byłem pod wielkim wrażeniem polskich filmów: Munka, Polańskiego,
Skolimowskiego, Wajdy a zwłaszcza "Popiołu i diamentu" czy "Kanału".