Zauważyliście że w filmach Scorsese często padają jakieś słowa co do Polaków ???
no i tez w 1 sezonie było o polakach w gang braci tez jego film nie wiem czy on ma coś do nas
wiem, że lubi polaków, bardzo ceni (de niro też) kieślowskiego. nie zgłębiałem tematu, ale gdzieś tam pewnie w NY mieszkał w pobliżu jakiejś małej polskiej społeczności, takie rzeczy zostają w człowieku jako część jego osobowości...
Po za gangami i zakazanym imperium podaj mi inne filmy. Wymień tak z trzy jak możesz. Zresztą jak był z nim wywiad z DDTVN to można by rzec, że wychował się na Polskich filmach zwłaszcza na filmach Wajdy, często je oglądał w kinie, zna szkołę filmową w Łodzi bo jak go uczyli na studiach teorie filmowe to pochodziły właśnie z Łódzkiej szkoły filmowej i na koniec dodał na żarty, że tam są jego korzenie (w Łodzi).
W USA mieszka ok. 11 mln osob pochodzenia polskiego, czyli prawie 10% mieszkancow tego kraju. Wiec chyba nie ma w tym nic dziwnego, ze wspomina sie o nich w amerykanskich filmach...
wiecie co by bylo interesujące? jakby tak wypisać filmy zagraniczne w których pojawia się akcent polski (nie zawsze pozytywny) i na podstawie tego sprawdzić jaka jest świadomość o Polakach w danym kraju:)
No co prawda to prawda ale z tego co wiem to np. Amerykanie nie przepadają za Polakami
Najpierw musimy zacząć przepadać sami za sobą ;-) a później może nas inni polubią.
Na marginesie polskich akcentów w BE dostrzegłam dwa, pierwszy - Micky Doyle, nie przepada za sobą, na tyle, że zmienia nazwisko, a mimo to "okrutni" kolesie nadal nazywają go "polaczkiem" i zwracają się do niego - Miroslaw - swojsko brzmiące, prawda?
Czy filmowy Mirek jest gorszy od innych? Raczej nie, więc Martin nie ma do nas nic, albo..., ma JEDNO, gdzieś tam w świecie już dawno się połapali, że udajemy kogoś innego niż w rzeczywistości jesteśmy...? Każdy inny bohater wiedział skąd jest i kim jest.
Dwa - Nagroda pocieszenia, poparzony, uczciwy agent FBI polskiego pochodzenia, więc dostrzegają ktoś jeszcze oprócz Mirków... :)
Ja kolejne 2
Ostatni odcinek 2 sezonu
Kościół Matki Boskiej Częstochowskiej.
W 1 sezonie za Margaret zastępuje Polka.
http://www.polityka.pl/kultura/aktualnoscikulturalne/1526099,1,wywiad-z-prof-mbb -biskupskim.read
Montażystka współpracująca z M.Scorsese, Thelma Schoonmaker opowiadała kiedyś, że ich montażownie
zdobi plakat do filmu "Popiół i diament"... Sam reżyser, w wywiadzie udzielonym na kilka dni przed otrzymaniem
tytułu doktora honoris causa łódzkiej Filmówki powiedział: "Po przylocie do Warszawy spotkałem się z Andrzejem Wajdą
i dałem mu zdjęcie z czasów, gdy pracowałem nad "Wściekłym bykiem". Jest na nim właśnie ten plakat.
Zawsze byłem pod wielkim wrażeniem polskich filmów: Munka, Polańskiego,
Skolimowskiego, Wajdy a zwłaszcza "Popiołu i diamentu" czy "Kanału".