Znow Jankesi dali upust swojej fobi anty polskiej. Polka przedstawiona jest jako brzydka, tepa i leniwa dziewucha z zabitej dechami wioski ktora za grosze pracuje w wytwornym sklepie. Ze tez w polskich serialach Jankeski nie sa przedstawiane jako osobniczki ktorych cien zadu wazy 30 kilo, dla ktorych Europa to kraj Wegry to kontynent a Arystoteles bylo belgiem a kosmopolita to rzecznik prasowy NASA. Serial dobry ale ten antyposlki motyw zepsol mi cala frajde z ogladania
Pewnie dlatego, że większość polskich emigrantów to tępaki z Podkarpacia i tak nas tępi amerykanie postrzegają.
Nie wiem czy z Podkarpacia czy z Podlasia czy innego zaglebia polonijnego ale moze juz tego starczy? Dziwne ze inne nacje nie sa w tak negatywnym swietle przedstawiane w filma z USA rodem. Chyba wiem dlacego tak sie dzieje ale... jak napisze to dostane po lbie za szerzenie spiskowych teorii.
Wiesz w jednym z pierwszych epizodów Ostrego dyżur dwaj lekarze wyszli coś zjeść przed szpital (Clooney i ten w okularach) i pada taki dialog - "mmmm jakie dobra polska kiełbaska". Parę odcinków później przywieźli kogoś na ER i pada z kolei takie zdanie " Zatruł się polską kiełbasą" :D tak mi no jakoś utkwiło w pamięci, to prawda, że po polakach amerykanie równo jeżdżą, ale jest też kilka fajnych wyjątków.
Ja rozumie ze przyjezdni z Polski w XIX/XX w byli zacofani cywilizacyjnie ale zeby orazu do roi Polki zatrudniac watpliwej urody aktorke i ze spora nadwaga??? W dziedzinie urody to Polki bija na glowe Wloszki Irlandki czy inne nacje ktore zasiedlaly USA.
Hehe, jak ty jesteś urażony z powodu pojawienia się przez 30 sekund Polki w niekorzystnym świetle, to co mają powiedzieć Irlandczycy, Włosi czy Żydzi? Każda z tych nacji została obsmarowana w tym serialu równo, ale wątpię czy ktoś z tego powodu lamentuje. W ogóle to chyba jesteście przewrażliwieni na punkcie rzekomej antypolskości w filmach z USA. Nie dość, że filmy z rodakami w roli głównej można policzyć na palcach jednej, no może dwóch rąk, to jeszcze nie zawsze jest to zły obraz (vide Lebowski czy Walt Kowalski). Z resztą jak ktoś był w USA (a ja znam kogoś kto był ;)) to przyzna że stereotyp polaczka nie odbiega zbytnio od rzeczywistości.
A poza tym wspomniani wyżej Włosi w prawie każdym filmie gangsterskim są pokazani jako tępi, agresywni, nażelowani rzezimieszkowie, a Irlandczycy w filmach z Hollywood to często nędzarze, których nie wpuszcza się do knajp bo śmierdzą.
PS. A w ogóle to niektórzy pewnie myślą, że każdy scenarzysta w USA ma polecenie od swojego żydowskiego producenta, aby przy każdej okazji oczerniać Polaków, którzy przecież stanowią intelektualny rdzeń Ameryki, świetnie mówią po angielsku, a ich kobiety nigdy nie pracowały i nie pracują w sklepach z odzieżą.
Dziękuję za uwagę.
Ktory to juz raz Polacy pokazywani sa w takim swietle? Wlosi i Zydzi zostali obsamrowani w tym serialu? Ile lat trawal wojna z pismakami w USA zeby przestali pisac o POLSKICH OBOZACH SMIERCI???Sa pokazai jak zaradni przedsiebiorczy ludzie. Zydzi dodatkowo jako narod zachowujacy swoje tradycje. Wlsoi sa pokazywani jako gangsterzy ale jak moze byc inaczej skoro Camorra czy Cosa Nostra wywodza sie wz Wloch. Polacy czesto czy bardzo czesto pokazywani sa jako tepi, leniwi a tu jeszcze dodatkowo aktorka grajaca Polke jest brzydka.
Nie watpie ze przyjezdzajacy do USA Wlosi czy Zydzi znali angielski znakomicie. Na koniec pytanie. Jakos sie dziwnie skalda ze o historii M/S St. Louis to w filamch sie milczy.
Nie wybieram sie do USA. Nie bede sie w ambasadzie spowiadal i prosil o wize. Pozatym nie ciagnie mnie tam tam rzadzi jakis Kenijczyk i kraj pograza sie w kryzysie, obowiazuje tam polityczna poprawnosc ktora mnie.... mierzi. Lubie swoja prace i nie amierzam jej zmieniac.
haha, Podkarpacie się obraziło, może być też mazowieckie, wszystko mi jedno, cały PIS i ich wyborcy to wieśniaki i ciemnota, więc się nie ma co się dziwić, że za takich nas w USA mają.
Czyzby sie pojawil nam na forum mlody wyksztalcony z wielkiego miasta dla ktorego Adas Michnik jest wyrocznia? Duzo to mogloby wyjasnic.
no i mamy tu przykład typowego człowieka przez którego Polska jest gnojona, niech sobie amerykańce myślą że jesteśmy ciemnotą, co mnie to obchodzi ja wiem że są zarozumiałymi spaślakami, a co do Polskiej polityki to wszyscy w ostatnich latach rządzący lizali dupę ameryce tylko po co ?
Nie wiem, czy odpowiedź (która się zresztą już wyżej pojawiła), że 'Polacy są tak postrzegani, bo taka jest prawda' cię usatysfakcjonuje??
Nie jest winą scenarzystów, że do Stanów emigrowali głównie ludzie z najniższych warstw polskiego (i tak niespecjalnie w jakiejkolwiek kwestii rozwiniętego) społeczeństwa. Do słusznie już wymienionego Podkarpacia, z pewnością dodałbym Podhale.
Z Irlandi tez emigrowal element rozny ale tu Iryska jest pokazana jako wrecz intelektualistka. napewno Trynity w dablinei ukonczyla.
No bardzo to przykre, ale uwierz mi, że taka opinia o emigracji jest to opinia w Polsce jak najbardziej powszechna....
Tymczasem radzę nie rozpamiętywać internetowych uraz, tylko wracać do zlewu.
Co ty wiesz o emigracji??? Emigruja lekarze i pomocnicy murarzy. Znam roznych od skonczonych debili po calkiem rozgarnietych. Ale nie po to zakladamlem ten temat zeby sie tu epitetami obrzucac. Chcialem zwrocic uwage na sposob w jaki Polakow pokazuja w filamch amerykanie.
oj jakoś ci nie wierze, a co do zmywania naczyń, to? słyszałeś o takim urządzeniu jak zmywarka do naczyń ? być może nie bo wiesz, widzę że trochę jesteś nierozgarnięty.
Jak rozumiem, sam jesteś emigrantem, więc powinieneś wiedzieć, że praca Polaka jest tańsza niż prąd zużywany przez zmywarkę.
Ale kończmy, bo polska emigracja zarobkowa (szczególnie ta z USA) ma już i tak marną opinię, naprawdę nie ma potrzeby, żebyś ją tutaj usilnie potwierdzał. Dobrej nocy życzę
Jednak nie masz pojecia o emigracji. Obecnie w wiekszosci firm place sa jednakowe na danym stanowisku bez wzgledu na kraj pochodzenia pracownika. Jedynym problemem moze byc awans ale.. dotyczy to tylko tych ktorzy deklaruja chec powrotu do Polski. Sytuacja o ktorrej piszesz to lata 80 ub wieku i czesto dotyczylo toosob pracujacych nielegalnie.
Oczerniaja nas i proboja sklocic co jak widac niezle im wychodzi. Robia z siebie jednoczesnie ofiary. Jada na tej karcie od lat. Tu nie chodzi o "jankesow" jako takich. Proponuje aby kazdy z was sprawdzil kto stoi na czele najwiekszych stacji telewizyjnych i radiowych w USA.
Oni wiedza, ze PRAWDZIWI Polacy zdaja sobie sprawe z mitu jakim jest holokaust (ilosc ofiar etc.) i calej reszty klamstw. W glownej mierze dlatego nas tak nienawidza. Mimo wielu lat Polska nie dala sobie wyprac doszczetnie glowy tak jak udalo sie to w USA w znacznie krotszym czasie. Jankes zamiast poczytac ksiazke woli odpalic wlasnie taki idiotyczny serial albo pojsc do kina na klamcow pokroju Spielberga i obejrzec debilny, mijajacy sie "lekko" z prawda film pokroju Amistad.
Odsylam do youtube na kanal dr David'a Duke'a.
"Oni wiedza, ze PRAWDZIWI Polacy zdaja sobie sprawe z mitu jakim jest holokaust (ilosc ofiar etc.)"
Brak słów... o takiej ciemnocie i głupocie właśnie mówiłem.
Nie neguje istnienia obozow tylko ilosc ludzi, ktorzy tam zgineli. Syjonisci zrobili z siebie ofiary wypisujac o 6mln zydow a zginelo tam udekumentowanych przez CK okolo 300tys ludzi wszystkich narodowosci. Na swiecie mialy miejsce znacznie liczniejsze masowe zaglady jak np w Afryce o ktorych sie praktycznie nie mowi. Po 2ws z tej tragedii zrobili maszynke do robienia pieniedzy i prania mozgow mlodym zydom. Raptem 10% odszkodowan trafia do pokrzywdzonych. Caly czas jest zreszta glosno Izrael ciagnie z Europy pieniadze, ktore ida na fabryki zbrojeniowe. (Izrael jest najwiekszym eksporterem broni na swiecie).
http://youtu.be/Rh9reGt7Jr0
Malo ? Odsylam do ksiazki Prof. Normana Finkelsteina, ktory jest zydem - "Przedsiebiorstwo Holokaust"
Hadia
Chcesz żebyśmy słuchali starego parcha który przyłączył się KKK.
Nie przepadam za żydami, ale twój rasizm kieruje się stereotypami.
haha, to nie jest żaden rasista tylko najzwyczajny w świecie kretyn, a Ty jeszcze z nim w dyskus próbujesz wejść.
jetli22
Nie mam nic do przecietnego zyda. Chodzi konkretnie o syjonistow. dlaczego ortodoksyjni zydzi protestuja przeciwko sztucznemu panstwu jakim jest Izrael ? Jeszcze raz odsylam na kanal Davida Duke'a. Sporo materialu. Co najwazniejsze weryfikowalnego materialu o tym jakim scierwem sa hazarzy. Co do KKK. Poczytaj troche wiecej zanim wysuniesz pochopne wnioski. Zreszta tak jak pisalem wczesniej walic kim jest dr Duke. Chodzi o info jakie przekazuje. Informacje te jak wspomnialem mozna bez problemu potiwerdzic. Facet nie gada bzdur tylko podaje na tacy czyste fakty o ktorych nie mielismy pojecia.
no obejrzałem David Duke vs Wolf Blitzer i powiem ci że ten koleś jest obłąkany ,i te twoje czyste fakty jak np. wojna w iraku zaczęła się przez izrael bo to izrael chciał tej wojny (tylko nie powiedział w jakim celu), a usa grzecznie ich posłuchało?, następnie że w takim kraju jak usa które się uznaję za najbardziej "WOLNE" media są kontrolowane, moim zdaniem koleś jest po prostu rasistą i oszustem zrobił sobie operację plastyczną żeby lepiej wyglądać w wyborach i dopuścił się oszust podatkowych do których się przyznał, radzę ci mieć zawsze lekki dystans do tego co oglądasz, w dzisiejszych czasach jest mnóstwo filmików w necie które służą do tego żeby manipulować ludźmi.
Tak jak pisalem wczesniej. Kazdy material obejrzany w sieci weryfikuje na wlasna reke. Jezeli wedlug Ciebie media w USraelu sa wolne to sorry, ale nie mamy o czym dyskutowac. Z mojej strony eot.