Jak z arcydzieła można przejść w taką szmirę....?KAŻDY odcinek ostatniego sezonu to DNO.Pod każdym względem.
Widocznie serial nie podszedł szerszej widowni tak jakby tego oczekiwali ludzie siedzący gdzieś tam na gorze i postanowili go zakończyć. Ci niżej dostali budżet na 8 odcinków i tak wyszło. Przypuszczam, że gdyby mieli wolną rękę to obejrzelibyśmy jeszcze wiele krwistych i istotnych dla tamtych czasów wątków w przynajmniej dwóch dodatkowych sezonach, ale tak się nie stanie. Szkoda, bo serial jest naprawdę wybitny i wybija się spośród tej bezpłciowej, popkulturowej papki, którą jara się większość. Mimo wszystko ostatni sezon trzyma wysoki poziom, zachwyca klimatem i detalami. Rozumiem, że krytyka może być podyktowana tym przeskokiem akcji w czasie i rozgoryczeniem, że nagle ktoś postanowił zakończyć tą fascynującą podróż w lata 20/30, ale nic na to nie poradzimy. Gdy kończyła się Rodzina Soprano też żałowałem, że już więcej nie zobacze Tonyego, ale trzeba też znać umiar i wiedzieć kiedy należy zejść ze sceny, co dla tamtego serialu było akurat idealnym momentem. Mam tylko nadzieję, że ktoś jeszcze kiedyś powróci do tematu włoskiej mafii w Ameryce i zrobi to w tak dobrym stylu jak Terence Winter, Scorsese czy Sergio Leone.
Rzeczywiście, coś się psuje, jeszcze 2 odcinki i koniec, a nie zapowiada się, żeby coś się ruszyło. Moim zdaniem brytyjski Peaky Blinders http://www.filmweb.pl/serial/Peaky+Blinders-2013-680981 jednak w temacie mafijnym tamtego okresu (no może nie dokładnie), pokona Boardwalk Empire.
Peaky blinders jest o mafii, podobnie jak Zakazane imperium, różnica zaledwie parunastu lat i kontynentu. W obu serialach przewijają się postacie historyczne z tamtych okresów.
Nie, to sa pojcia bardzo bliskoznaczne i wymienne. Roznice sa czesto niewielkie, zacieraja sie, albo nie ma ich w ogole. Cytuje: "A wide variety of gangs, such as the Order of Assassins, the Damned Crew, Adam the Leper's gang, Penny Mobs, Indian Thugs, Chinese Triads, Snakehead, Japanese Yakuza, Irish mob, Pancho Villa's Villistas, Dead Rabbits, American Old West outlaw gangs, Bowery Boys, Chasers, the Italian mafia, Jewish mafia, and Russian Mafia crime families have existed for centuries. According to some estimates the Thuggee gangs in India murdered 1 million people between 1740 and 1840". Mafia wloska w literaturze to nic innego, jak powiazane ze soba gangi.
Ale Peaky Blinders byli gangiem angoli z przemysłowego, brytyjskiego miasta, to nie była wcale mafia, co ty w ogóle porównujesz.
Nawet twój cytat pokazuje, że jest różnica między mafią a gangiem. Włoską mafię prędzej można porównać z yakuzą niż z angielskim gangiem.
A jakie ma to znaczenie, oba seriale są o zorganizowanej przestępczości, jakkolwiek to nazwiesz gangiem, czy mafią, to synonimy, to samo zjawisko. Jak można napisać, że PB jest ZUPEŁNIE o czymś innym. Jest dokładnie o tym samym: o dominacji, o zbrodni, o przewadze jednych grup przestępczych nad innymi, o zdobywaniu terenu i zysku z nielegalnej działalności, o gangsterach. Al Capone był gangsterem, Thomas "Tommy" Shelby też był gangsterem.
No zorganizowana przestępczość już brzmi lepiej. Ale mi bardziej chodziło o to, że nie można porównać mafii ogólnoamerykańskiej z jakimiś wieśniakami z Birmingham, to przestępczość zupełnie innego ,,kalibru". Dlatego i seriale są różne, mafiozi amerykańscy zarabiali tyle że angole mogli sobie o tym co najwyzej pomarzyć. Mafiozi amerykańscy przejmowali, związki zawodowe, całe gałęzie przemysłu, mieli w kieszeni polityków i policję nawet takich miast jak Nowy Jork czy Los Angeles. A gangi angielskie o co walczyły? O jedną dzielnicę czy podwórko, i zarabiały na niewielkich w porównaniu z kolegami z Ameryki przedsięwzięciach. Dlatego właśnie uważam, ze jednak seriale, a raczej ich treść bardzo się różnią. Choć przyznaję że przesadziłem z tym, że są zupełnie różne.
Sory że tak trochę bez ładu i składu ale sie spieszę a chciałem przed wyjściem z chaty odpisać.
Tu się zgadzam, skala znacznie mniejsza. Aczkolwiek w Peaky Blinders żyletki zaczynają podbijać już Londyn w drugim sezonie.
Nie interesowałem się zbytnio tym serialem widziałem u kumpla na wyrywki kilka odcinków ale obejrze sobie ten serial i zobaczę jak dokładnie sprawa wygląda.
Kpisz? :) Peaky Blinders to niezły, przyzwoity serial, ale jak świetnie ktoś tutaj napisał to "brzydki, odstający brat Zakazanego Imperium"
Haha, Peaky Blinder to arcydzieło. Zakazane Imperium po prostu przyjemnie się ogląda.