PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427194}

Zakazane imperium

Boardwalk Empire
2010 - 2014
8,1 49 tys. ocen
8,1 10 1 49062
7,7 14 krytyków
Zakazane imperium
powrót do forum serialu Zakazane imperium

Krotko mowiac - serial jest najzwyczajniej w swiecie przereklamowany. Osobom zachwycajacym sie nim i uwazajacym go za wielkie dzielo polecam zapoznac sie z innymi produkcjami HBO - OZ, Deadwood, The Wire (The Sopranos nawet nie wymieniam, to ten serial zna chyba kazdy), oraz The Shield od stacji FX (ta sama stacja, ktora dala nam Breaking Bad i Sons of Anarchy).

Pragne zaznaczyc, ze to ze uwazam go za przereklamowany, nie znaczy ze uwazam go za zly.
Jest wrecz bardzo dobry, ale niestety w zasadzie niczym (poza robiacym wrazenie poziomem realizacji - ale trudno, zeby bylo inaczej, skoro serial ma taki budzet) sie nie wybija.
Jak dla mnie wart 8/10 i nic wiecej. A przynajmniej poki co, bo nie wiemy co pokaza nastepne sezony.

ocenił(a) serial na 9
QlimaXer

Breaking Bad robi AMC :)

QlimaXer

z tego postu nic nie wynika dowiedziałem sie tylko że Imperium jest często reklamowany jak wszystko teraz ... pozdro :)

Domis

To nie mial byc post informacyjny - po prostu powiedzialem swoja opinie.
A mowiac przereklamowany mialem na mysli reklame, oraz ogolne zachwyty tym serialem itd.

QlimaXer

Nie wiem czy wiesz co kryje się pod nazwa "post" otóż post to wiadomość a każda wiadomość niesie ze sobą jakieś informacje ale dobra mniejsza z tym...nie chodzi mi o to ze ja chciałem się coś dowiedzieć, a ty nie napisałeś jak to stwierdziłeś "posta informacyjnego".... tylko ze jest on bez sensu, nic nie wnosi, i zresztą jak sam zaznaczyłeś nie zawiera w sobie żadnej informacji tylko twoja opinie. Piszesz ze serial jest przereklamowany, a niżej ze mimo to jest dobry, piszesz ze wysoki budżet i ze wszyscy się nim zachwycają a dajesz mu 8/10, płaczesz ze jest przereklamowany a sam go tym postem reklamujesz dając mu ocenę 8/10 no bądźmy szczerzy, ale taka ocena nie odstraszy raczej nikogo .... no i to zdanie mówi samo za siebie "Jest wrecz bardzo dobry, ale niestety w zasadzie niczymsie nie wybija."...masakra.... BEZ SENSU...

QlimaXer

perdolisz, srial jak serial nikt się nie zachwyca jest po po prostu dobry i tyle.

WzgorzaMajaOczy

masakra.. bez sensu? Zastanow sie
8/10 - bardzo dobry
9/10 - rewelacyjny
10/10 - arcydzielo
Z mojej oceny wynika ze serial nie jest ani rewelacyjny, ani nie jest arcydzielem.

Moj post nie mial nikogo zniechecac, bo serial jest godny polecenia. Napisalem go, poniewaz spotkalem sie w niesamowitymi "peanami" ze strony wielu ludzi..
Jego celem predzej bylo zachecenie ludzi zachwycajacych sie tym serialem, do obejzenia tych przytoczonych przeze mnie, bo sa od niego o klase lepsze.

Mam cytowac wypowiedzi wszystkich osob? Hah, dobre mi sobie. Jesli uwazasz ze ""perdole" to radze, chocby pobieznie, przejzec chociazby pare tematow na filmwebie. Konkretny przyklad to ja ci moge dac co najwyzej jeden "Faktycznie, świetnie zbudowane postacie są w tym serialu.".

Postacie nie wychodza poza banal, nie ma w nich nic specjalnego ani odkrywczego. Sa wrecz przecietne, wiele serialow robilo to o wiele lepiej.
Oprocz tego beznadziejnie nakreslona postac Van Aldena - nakreslona bez zadnego ladu i skladu (a niektorzy sie nia zachwycaja).

Wiele osob zachwyca sie zakonczeniem, a nie jest wcale jakies dobre - jest co najwyzej OK.

Jesli nie ogladales dowolnego z tych serialow: Deadwood, OZ, The Wire, The Shield, The Sopranos, ewentualnie Six Feet Under, Breaking Bad (te ostatnie dwa seriale to troche inny typ - znacznie roznia sie od reszty) to w zasadzie nie mamy o czym gadac, bo czego bym nie powiedzial, to nie zrozumiesz o czym mowie.

ocenił(a) serial na 9
QlimaXer

Myślisz, że ludzie piszący na tym forum nie oglądali innych produkcji HBO czy AMC? Raczej ten argument proponowałbym pisac na forach seriali wielkiej czwórki, gdzie ludzie się zachwycają bardzo słabymi serialami, bo nie mieli styczności z prawdziwymi produkcjami. Więkośc ludzi nie ma pojęcia co to za serial, pierwsze o nim słyszą. Ludzie którzy do tej pory oglądali i zachwalali ten serial (w tym ja) widzieli już inne produkcje HBO i to one i ich poziom przyciągnął ludzi do nowego serialu. Co do oceny to bym się jeszcze wstrzymał, to dopiero 1 sezon. Według mnie The Sopranos również nie miał jakiegoś super miażdżącego 1 sezonu, rozwijał się z sezonu na sezon by ostatecznie stac się jednym z moich ulubionych seriali. Podobnie było z The Shield, który szczyt osiągnął w 5-7 sezonie. Mocno przecenianym serialem jest Dr. House, czy Dexter (oprócz głównego bohatera, cała reszta postaci to schemat) który stacza się z sezonu na sezon.
Co do postaci to trochę przesadzasz. Chcesz zobaczyc banał i schemat? Oglądnij zachwalany i podziwiany The Walking Dead...
Prawda jest taka, że obok Mad Men i Breaking Bad to najlepszy serial od paru lat posuchy i dobrze, że ludzie doceniają takie produkcje.
P.S który serial uważasz za swój ulubiony? Jak dla mnie Six Feet Under jest najlepszy.

QlimaXer

"masakra.. bez sensu? Zastanow sie
8/10 - bardzo dobry
9/10 - rewelacyjny
10/10 - arcydzielo"

dla mnie film bardzo dobry to jednak musi się czymś "wybijac" . wychodzi na to ze każdy tytuł któremu dałeś 8 niczym sie nie wybija no sorki ale w skali od 1 do 10 to raczej nieprawda.... na ta 8 musiał czymś sobie zasłużyć....

"Z mojej oceny wynika ze serial nie jest ani rewelacyjny, ani nie jest arcydziełem."

czyli nic z niej nie wynika...., koleś zastanów się sam co chcesz napisać....
kończę z tym tematem szkoda czasu pozdro.

Domis

Jak to nic nie wynika? Wynika jak wol, ze nie jest ani rewelacyjny, ani nie jest arcydzielem, jest co najwyzej bardzo dobry. Idac twoim tokiem rozumowania nie ma takiej rzeczy z ktorej by cos wynikalo.

A nie wybija sie na tle calosci "serialografii", jednak jesli chodzi o aktualnie krecone seriale to moze i jest w czolowce.

@Mr Pink - wiem, ze wiele osob ogladalo inne warte uwagi seriale, jednak na pewno znajdzie sie sporo rodzynkow, ktore zachwycaja sie tym, a nie maja porownania do innych. Do takich osob byla skierowana moja wypowiedz :

Co do tego ze to dopiero pierwszy sezon - w pelni sie zgadzam. Poki co byla to tylko jego ocena, nie wiadomo jak sie dalej rozwinie serial - na pewno bede mial go na oku.

Ktory ulubiony? Chyba Deadwood - szkoda tylko, ze HBO go skasowalo, zostawiajac historie niedokonczona,

użytkownik usunięty
QlimaXer

"Z mojej oceny wynika ze serial nie jest ani rewelacyjny, ani nie jest arcydziełem."
Nie, z twojej oceny wynika tylko tyle, że niezbyt ci się spodobał serial o Nuckym. I tyle. Nic więcej
Ja oceniłem "Boardwalk..." na 9. I co z tego wynika? Ano, też nic szczególnego. Tyle, że mi się spodobał...
A jeśli chcesz napisać o tym serialu tekst, z którego będzie coś wynikało, to będziesz się musiał bardziej postarać.

ocenił(a) serial na 6
QlimaXer

No i co ze reklamowany to źle skoro stać ich na to to do dzieła ! jeśli jest twoim zdaniem 8/10 to dobrze ze go reklamuja jest to gorzej by było jak by był reklamowany a by był -10/10 jak np; Avatar czy incepcjia bełkot trochę wyszedł z twojego komentarza.

ocenił(a) serial na 10
QlimaXer

przereklamowany ? nie sądzę . . .jest to wysokobudżetowa produkcja adekwatna do przepychu elit z tamtych lat . . . w serialach co wymieniłeś całkiem inne czasy i inna klasa ludzi . . . oglądałem wszystkie co wymieniłeś i też są dobre jak i ten . . . teraz by zachęcić widza do oglądania nowego serialu trzeba zrobić porządny marketing, ludzie przyzwyczaili sie do swoich tasiemców , w tym momencie jest tyle seriali do oglądania ze naprawdę ciężko wybić się z nowym pomysłem. pozdrawiam

QlimaXer

Zapoznałem się z Deadwood, The Wire i uważam je za gorsze od ZI. Nie rozumiem takich komentarzy, ocena 8,5 a twoja 8 to taka wielka różnica? Czy ja ci zarzucam że zachwycasz się innymi filmami? Tobie podoba się jedno, innym co innego czy to tak trudno pojąć?

QlimaXer

Ja uważam serial za dobry. Nie zachwycił mnie ale bardziej wynika to z faktu że gatunkowo mnie mało interesuje, podobnie zresztą jak fabuła którą opisuję. Słyszałem wiele rewelacyjnych opinii i sam postanowiłem serial zobaczyć. Muszę przyznać że się go dobrze oglądało i nawet mnie lekko wciągnął. Polecam obejrzeć każdemu, bo jest ciekawy. (ale bez rewelacji...przynajmniej dla mnie)

indyjones

Heh - szkoda, ze osoby pokroju Bernarda maja problemy z jasnym rozumowaniem.
8/10 - bardzo dobry
9/10 - rewelacyjny
10/10 - arcydzielo
Tak wyglada skala filmwebu.
a wiec:
* Skoro NIE OCENILEM go na 9/10 TO NIE UWAZAM GO ZA REWELACYJNY
* Skoro NIE OCENILEM go na 10/10 TO NIE UWAZAM GO ZA ARCYDZIELO
Tak trudno to pojac?

Pozatym juz napisalem, ze piszac przereklamowany mialem na mysli ogol opinii na temat tego serialu, oraz wypowiedzi roznych osob.
Tak - boli mnie ocena tego serialu na filmwebie. Niestety patrzac przez pryzmat ocen innych seriali, jest ona niesprawiedliwa.

Niestety - przykra prawda jest taka, ze spolecznosc Filmwebu nie docenia tego co najlepsze. Juz wieksza sprawiedliwosc wykazuje IMDB.
Oto przekroj ocen roznych seriali na IMDB i na Filmweb.
OZ_____________ ocena na filmweb: 8,3_______________ ocena na IMDB: 9,3
The Shield_______ocena na filmweb: 8,3________________ocena na IMDB: 8,9
The Wire________ocena na filmweb: 8,4________________ocena na IMDB: 9,7
Deadwood_______ocena na filmweb: 8,2________________ocena na IMDB: 9,2
Mad Men ________ocena na filmweb: 8,3________________ocena na IMDB: 9,0
Six Feet Under____ocena na filmweb: 8,0________________ocena na IMDB: 9,2
Boardwalk Empire_ocena na filmweb:8,5________________ocena na IMDB:9,0

Nie uwazam, ze ocenianie na IMDB jest idealne (chociazby nie zgadzam sie z ocena Breaking Bad - 9.3, a jesli chodzi o Boardwalk Empire to bardziej adekwatna ocene ma FW), jednak z tego zestawienia jasno i nie zaprzeczalnie wynika jeden fakt, ktorego nie da sie podwazyc. Na filmwebie niedoceniona zostaje cala gama wspanialych seriali, ktore z kolei zostaja bardziej docenione na IMDB.
Nie mowie, ze wszystkim wymienione przeze mnie seriale musza sie podobac, bo niektore sa od siebie skrajnie rozne. Jednak jest jedna wazna rzecz. Ludzie moga miec rozne gusta - jeden moze wolec jedno, ktos inny drugie z roznych wzgledow. Jednak podobanie sie czegos a ujrzenie kunsztu to dwie rozne rzeczy. Dana rzecz nie musi sie komus podobac, zeby mogl docenic jej faktyczna jakosc.
Rozwijajac ta mysl - ktos kto ceni w serialach gesta akcje bedzie wolal Breaking Bad od The Wire. Nie zmienia to jednak faktu, ze jesli jest inteligentna osoba, to bedzie musial docenic realizm tego serialu oraz kompleksowe, wieloaspektowe przedstawienie tematu.

2smoki - ciekawe. Czy moglbys rozwinac pod jakimi niby wzgledami Deadwood i The Wire sa gorsze od Boardwalk Empire? Co najwyzej tamte seriale moga sie tobie mniej podobac.
Jest roznica miedzy tym, ze komus sie cos mniej podoba, a tym ze jest gorsze. Prawda jest taka, ze to co przedstawiaja te dwa seriale, przedstawiaja w sposob idealny, chyba nie moznaby bylo tego zrobic lepiej.
Biorac pod uwage kreacje postaci, wiarygodnosc serialu, przedstawiane konspekty, oraz szeroko pojety kunszt tamte seriale bija BE na glowe - Boardwalk Empire niestety poki co zamkniete jest w schematach. Oprocz tego w odrozneniu od tamtych seriali - nie ma w nim nic swiezego.

Tak naprawde BE wybija sie tylko epickim poziomem realizacji. Ten serial ma ogromny budzet, i to widac po perfekcyjnie odwzorowanych strojach, scenografii itd.

Pragne jednak zauwazyc, ze rozumiem to, ze serial Boardwalk Empire moze sie bardziej podobac od np. Deadwood, bo komus chociazby moze bardziej odpowiadac tematyka.

użytkownik usunięty
QlimaXer

Nawet zabawne
Więc jeszcze raz powtórzę, z twojej oceny nie wynika że serial jest lepszy lub gorszy. Ocena którą wystawiasz nie świadczy o filmie a jedynie o TOBIE. o tym czy TOBIE się spodobał, czy TOBIE dobrze się go oglądało, o tym, gdzie się plasuje na TWOIM prywatnym rankingu itd...
Śmieszą mnie osoby jojczące nad oceną jakiegoś serialu, wszelkie porównania serwisów (Patrzcie, na IMDB sprawiedliwiej oceniają. Skąd wiem, że sprawiedliwiej? Bo tak oceniają jak JA). Nie jojcz, weź sprawy we własne ręce - stwórz kilkaset kont użytkowników na filmwebie i masowo głosuj na filmy, seriale, żeby im poprawić "średnią"!!!

Bernard - blagam, NAUCZ SIE CZYTAC. Czy ja naprawde musze cytowac samego siebie?!?
* Skoro NIE OCENILEM go na 9/10 TO NIE UWAZAM GO ZA REWELACYJNY
* Skoro NIE OCENILEM go na 10/10 TO NIE UWAZAM GO ZA ARCYDZIELO
Tak trudno to pojac?

Chyba, ze pijesz do tego co napisalem wczesniej, ale tam tez czarno na bialym widnieje: Z MOJEJ OCENY WYNIKA.
Powtarzam - z MOJEJ oceny.
Z twojej oceny wynika, ze jest rewelacyjny.
Capisce ?

Widziales wogole te seriale o ktorych pisalem? Nie mowie, ze musisz sie zgadzac z moimi wszystkimi ocenami, bo to jest niemozliwe, ale powiem tyle: jesli zgadzalbys sie z wszystkimi ocenami, jakie te seriale uzyskaly na filmwebie, to delikatnie mowiac bylbys bezgusciem.
Jednak z tego co widze, to nie zgadzasz sie ze wszystkimi (The Wire oceniles na 10/10).

Cala sprawa roznosi sie wokol tego, ze w tym kraju niektore seriale uzyskuja wielki przyklask, podczas gdy inne pozostaja w cieniu. Nie mozesz sie z tym nie zgodzic, bo takie sa fakty.
The Wire, Deadwood, OZ i inne swietne seriale - w naszym kraju zostaly docenione jedynie przez garstke ludzi.

Wystarczy spojrzec na filmweb. Boardwalk Empire - nowy serial, ma dopiero jeden sezon. Ile glosow na FW? 1539
The Wire - stary serial, wyszlo tego 5 sezonow, a glosow ma 1292.
No to teraz pomysl co bedzie, jak tego BE wyjdzie jeszcze 5 sezonow - ilosc glosow jeszcze bardziej wzrosnie.

Jak dla mnie jest to oburzajacy stan rzeczy.
A juz kompletnie rozwalaja mnie osoby zachwycajace sie BE, a ktore nie widzialy, nie slyszaly, ani nie chca slyszec, ani widziec inynch seriali. Siedza ze swoimi klapkami na oczach i karmia sie niewiadomo czym, z niewiadomo jakich wzgledow.
Niby BE sie podobalo, ale innych swietnych serialow, ktore powstaly podczes zlotego wieku HBO nie chca widziec (ze nie wspomne o swietnych seriach innych stacji).

ocenił(a) serial na 10
QlimaXer

"A juz kompletnie rozwalaja mnie osoby zachwycajace sie BE, a ktore nie widzialy, nie slyszaly, ani nie chca slyszec, ani widziec inynch seriali."

Czyli nie mogę uważać serialu za arcydzieło bo nie widziałem tych które Ty uważasz za lepsze? Idąc tym tokiem rozumowania nie powinienem w ogóle oceniać filmów/seriali bo mogą istnieć lepsze, których nie obejrzałem. Ocenianie na filmwebie polega na wystawieniu noty od 1 do 10, a nie na np. The Wire > Boardwalk Empire. Nie oglądałem wymienionych przez Ciebie seriali, ale nie dlatego, że "nie chce o nich słyszeć ani ich widzieć", ale po prostu nie mam na to czasu.

"Jednak podobanie sie czegos a ujrzenie kunsztu to dwie rozne rzeczy. Dana rzecz nie musi sie komus podobac, zeby mogl docenic jej faktyczna jakosc."

Zdecydowanie się z Tobą zgadzam. W jednym z postów napisałeś: "Biorac pod uwage kreacje postaci, wiarygodnosc serialu, przedstawiane konspekty, oraz szeroko pojety kunszt tamte seriale bija BE na glowe." Piszesz to w taki sposób jakby była to ogólnie znana prawda, a przecież jest to Twoja opinia i nie każdy musi się z nią zgadzać. Uważasz, że ludzie którym bardziej od wymienianych przez Ciebie seriali podoba się BE mają "nieprawidłowy" gust? (Przypominam, że tych seriali nie oglądałem, być może masz racje i faktycznie są lepsze)

"Wystarczy spojrzec na filmweb. Boardwalk Empire - nowy serial, ma dopiero jeden sezon. Ile glosow na FW? 1539
The Wire - stary serial, wyszlo tego 5 sezonow, a glosow ma 1292.
No to teraz pomysl co bedzie, jak tego BE wyjdzie jeszcze 5 sezonow - ilosc glosow jeszcze bardziej wzrosnie.

Jak dla mnie jest to oburzajacy stan rzeczy."

O to nie możesz mieć chyba pretensji do żadnego z użytkowników ;)

ocenił(a) serial na 9
QlimaXer

Wszystko jest w naszych czasach nadmiernie reklamowane, jednak BE to serial z najwyzszej polki. To nie jest produkt dla fanow Mangi cierpiacych na deficyt koncetracji. To serial refleksyjny, zrobiny przez inteligentnych ludzi i szanujacy inteligencje odbiorcow. Ma 10 razy wiecej wyrazistych postaci niz wspanialy Rubicon, wszystkie watki poboczne maja istotny wplyw na motywy i dzialania bohaterow, gra aktorska-same objawienia ( Michael K. Williams jako Chalky White szczytuje aktorsko jednak sa jeszcze lepsi, w przereklamowanym The Wire jego Omar byl jedyna zapadajaca w pamieci postacia). Kelly MacDonald i Buscemi to godni rywale pary Falco/Gandolfini , Margaret Schroeder-chapeau bas. No i jeszcze Paz....