PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427194}

Zakazane imperium

Boardwalk Empire
2010 - 2014
8,1 49 tys. ocen
8,1 10 1 49062
7,7 14 krytyków
Zakazane imperium
powrót do forum serialu Zakazane imperium

Serial genialny fakt klimat i ten cały świat ale jedno mnie tam wkurzało to że znowu jaka to Ameryka nie jest. Chodzi mi o to że obrażają w tym serialu Polaków np. Jak była ta nowa pracownica u tej Madame coś tam... albo jak Nucky Thompson gadał z tym murzynem od alkoholi to też padła obraza na Polaków to mnie właśnie wkurza.Podobnie z resztą było w Filmie Swat też się z nas naśmiewali.Ale co do Filmu to genialny gdyby nie te incydenty był by jeszcze lepszy.

Jak myślicie czy was też to denerwuje dajcie swoje opinię

ocenił(a) serial na 10
ANAKINS666

Trudno się z polaków nie śmiać, zawistni i leniwi ludzie. Zresztą dobrze wiedzą że my się śmiejemy z hamburgerów więc niech się mszczą : ). Zważ uwagę jak są przedstawieni Irlandczycy - jako pijusy. Żydzi - jak to żydzi zachłanne dusigrosze. Włosi - pół mózgi ledwie znające alfabet , a biorące się za interesy.
Ja natomiast uważam że zostaliśmy pominięci w znacznych kwestiach, Cosa Nostrę w dużej mierze budowali Polacy z Żydami i Włochami, Meyer Lansky np jest polskiego pochodzenia, Bugsy Siegiel człowiek który zbudował Las Vegas miał przodków w Polsce itd itp.. Przydał by się jakiś gangster z polski w końcu w tym serialu.

ocenił(a) serial na 10
SHOGUN_

Prawdopodobnie w 2 sezonie bedzie jakis Polak gangster , wydaje mi sie ze bedzie to Earl "Hymie" Weiss aka Wojciechowski , Polak z gangu northside w chicago to byl gang O'Baniona skladal sie z irlandcow i Polakow jak dobrze pamietam. Sam Al Capone bał sie naszego rodaka :)

ANAKINS666

Madame obrażała i żle traktowała wszystkie swoje podwładne. Przypomnij sobie co mówiła na początku Margaret

ocenił(a) serial na 8
shwejk

No fakt z tą Madame nie zauważyłem :) ale co do wypowiedzi Shoguna to masz rację że oni w tym Filmie pokazują narodowości takimi jakie są tylko szkoda że nic nie mówią o sobie :)

ANAKINS666

A ja powiem szczerze, że wkurza mnie... ale to jak ciągle ktoś pisze o tym, że jego wkurza, że ktoś w jakimś serialu obraża Polskę/Polaków. Rzadko tak mam, ale tak mnie to drażni, że głowa mała, do tej pory się powstrzymywałem, aż właśnie teraz czytając taki setny już komentarz nie wytrzymałem i postanowiłem odpisać. Ludzie trochę dystansu do siebie i do swojej narodowości. Ja tam kocham swój kraj jakim jest Polska, ale takie negatywne komentarze w serialach/filmach nie mają dla mnie ŻADNEGO znaczenia, nie wiem może nie jestem patriotyczny, ale pisanie takich komentarzy jak ten autora tematu jest żałosne moim zdaniem, biorąc dodatkowo pod uwagę fakt, jak nasz naród śmieję się z Ameryki (i innych krajów) - również nie mając racji. Po prostu utarły się jakieś stereotypy i wszyscy się ich usilnie trzymają. Począwszy od tego, że naród Amerykański jest gruby i głupi co nie jest prawdą, ale już w to nie wnikam bo to nie czas i miejsce. Dajcie spokój z tymi komentarzami o obrazie Polaków bo normalnie z jednej strony mnie to irytuję, a z drugiej śmiać mi się chcę, bo wyglądacie tak żałośnie pisząc te rzeczy, że brak słów. Wystarczy wejść w spis tematów pod tym serialem, i co 3 temat jest o obrazie Polaków przez twórców serialu. Normalnie to jest takie błahe, że nie wiem jak może to być aż takim problemem dla kogoś, w dodatku w filmie/serialu - fikcji! Przepraszam jeśli kogoś uraziłem, ale dla mnie jest to nie do pojęcia. Dystansu trochę ludzie.

ocenił(a) serial na 7
Dances_with_Life

Zgadzam się,Polacy są zbyt drażliwi na swoim punkcie,czyżby kompleks niższości ?
A tak na marginesie obejrzałem już 7 odcinek serialu i nie dopatrzyłem się obrazy polaków,słychać tylko o makaroniarzach,szwabach,Irlandczykach i żydach - o naszej nacji niewiele.

german1

German będzie o tym trochę dalej, nie wiem czy miałeś scenę już jak Margaret pracowała u tej Pani w tym sklepie i tam ona też coś pokusiła się o porównanie jej do Polki i jeszcze później też coś będzie, bodajże Nucky w rozmowie z kimś też coś tam wspomni. Jednak zgadzam się, jest tam tego jak na lekarstwo, sam ledwo wyłapałem takie urywki z tych dialogów odnośnie Polaków. Z tym kompleksem to by się pewnie zgadzało.

ocenił(a) serial na 9
Dances_with_Life

Mnie dziwi tylko jedno twoje stwierdzenie :) "Kocham swój kraj jakim jest Polska.....nie wiem może nie jestem Patriotyczny" Wytłumacz mi jak można kochać swój kraj i nie być Patriotyczny ? To swoje granice Tylko kochasz a ludzi i innych spraw nie? Nie mam nic do Ciebie po prostu dziwi mnie taki tok myślenia. :) Co do Polaków, cóż nie jesteśmy pokazywani nigdy tak jak powinniśmy gdyż ktoś napisał że Polacy to "Trudno się z polaków nie śmiać, zawistni i leniwi ludzie." Takimi się staliśmy po wojnie yo raz po dwa Polacy mają swój udział w wielu wynalazkach, filmach, gangach, i innych spraw które Amerykanie wywyższają mały przykład a jest Tego dużo więcej http://freeisoft.pl/?p=34814 np głupi lakier do włosów :). Śmieją się z Włochów ale dają im uznanie, Irlandczykom też , Chińczykom itd Polaków lubi się pomijać ;/ Co do Tego że Ameryka to zlepek Narodów to jest oczywistość, lecz Amerykanin pochodzenia lat 20, 30 XX.w To inny Amerykanin od gościa z XXI wieku, nie wiedzącym o innych narodowościach nic, mało sobie zdając sprawy że bez innych narodowości nie było by ich :) Mam dystans i mnie to nie boli ale nie piszcie że to jest normalne itd. Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
ANAKINS666

@ANAKINS666
Zauważ też że USA budują imigranci więc uderzając w te wszystkie narodowości uderzają w siebie..

SHOGUN_

Dokładnie, USA to nawet kraj nie jest tylko zlepek imigrantów. Jedynie Indianie pochodzą z tamtych ziem ale oni znów nie przyznają się do tego kraju.

ocenił(a) serial na 7
ANAKINS666

Nie we wszystkich serialach tak jest np. ostatnio w nowym serialu Anatomia Prawdy ofiarą był syn polskich imigrantów który okazał się porządnym facetem broniącym swojej ukochanej w dodatku czarnoskórej, więc nie jest tak źle ale mnie tam cieszy że coraz to częściej są jakieś nawet wzmianki w amerykańskich serialach o Polakach i Polsce, a nie tylko przy okazji filmów o II wojnie światowej. Poza tym prawie zawsze jest jakiś bohater o polsko brzmiącym nazwisku, mam tu na myśli bohaterów epizodycznych w odcinkach seriali.

ocenił(a) serial na 9
ANAKINS666

Aż mi się przypomniał żart który slyszałem dziś w Southpark - How many Pollacks does it take to eat a burrito? Two.
Przesadzasz pan , przecież trudno sie z tego narodu nie śmiać .

ocenił(a) serial na 10
ANAKINS666

No ale wez pod uwage jaki ten polak byl debil... powinien byc odpalony za taki numer :) przypomnij sobie co zrobił :)