Ile ona ma lat? Daniel jest od niej młodszy? Jestem dopiero po dwóch odcinkach, ale w
retrospekcjach, kiedy Emily miała 9 lat, Victoria chyba nie miała jeszcze dzieci (ojciec
Amandy/Emily mówił coś w stylu, że ona pomoże mu ją wychowywać, bo ciężko jej bez matki).
To by znaczyło, że między Emily a Danielem jest 9 albo więcej lat różnicy. Daniel ma jeszcze
rok szkoły biznesu na Harvardzie, więc jeśli naprawdę jest taka duża różnica wieku, to ona ma z
30(?) lat albo więcej. Nie wygląda na tyle. Do tego Nolan, wygląda jak rówieśnik Emily, a skoro jej
ojciec mu pomógł, kiedy był studentem MIT, to w czasie retrospekcji miał 20 lat albo więcej, z
tego wynika jakby teraz miał trzydzieści z hakiem.
Błagam niech mi ktoś to wyjaśni;)
zacytuję milkaway: "Daniel jest rzeczywiście młodszy od niej o kilka lat, są jakieś dokładne wyliczenia, ale juz nie pamiętam. Emily ma jakieś 26-28 lat, a Daniel chyba powinien być na ostatnim roku na Harvardzie, ale zrobił sobie rok przerwy o ile pamiętam?"
co do Nolana... może być starszy od Emily, ale sama nie jestem pewna. nie wiem, ile mogę powiedzieć, w końcu jesteś dopiero po 2 odcinkach :)
Dziękuję za odpowiedź;) Możesz mi powiedzieć, o co chodzi z Nolanem? Nawet jak to będzie związane, z tym co dopiero przede mną. Zresztą ja i tak należę do tych osób, które przed obejrzeniem filmu chcą znać jego zakończenie. Z tego co było, w tych dwóch odcinkach wynikało, jakby on był od niej starszy o jakieś 10 lat. Chociaż może po prostu aktor tak młodo wygląda, zresztą ja Victorii nie dałabym tylu lat, ile ma w serialu. Oczywiście obejrzę pozostałe odcinki, bo strasznie mi się podoba;)
Nolan musi mieć coś ponad trzydziestkę, tak wynika z tego, co usłyszeliśmy w serialu. Wyglądem nie ma się co sugerować - aktor grający Nolana ma skończone 40 lat! A wygląda jakby miał jakieś 15 mniej, prawda? ;D Może to dlatego, że był kiedyś modelem.
Nolan jest tak na oko z 10-12 lat straszy od Amandy/Emily a Amanda/Emily od Daniela tak ze 3-4.Aktorka co gra Victorię świetnie się trzyma plus botoks i może coś jeszcze co mogło mieć swój udział(chirurg plastyczny?) zwłaszcza że ma kobieta swoje lata..
Charlotte ma 15 lat, a jest córką Davida czyli wydarzenia w serialu mają miejsce około 16 lat po jego aresztowaniu. Emily miała wtedy 9 lat, teraz ma jakieś 25. Nie wiem ile dokładnie ma Daniel, ale myślę, że nie jest dużo młodszy od Emily. Victoria miałą już syna w czasie romansu z Davidem, nie raz wspominała, że to ze względu na niego nie może opuścić Conrada.
Dziękuje bardzo;) Ja pisałam dopiero niedawno zaczęłam oglądać i sporo przede mną. Jeszcze przede mną te wątki, o których piszesz;) Na razie obejrzałam dopiero pięć odcinków;)
omg, idiotka ze mnie. wyleciało mi z głowy, że dopiero zaczynasz. przepraszam i miłego oglądania ;) x
Nic się nie stało, zwłaszcza, że lubię wiedzieć wcześniej, co będzie;) Dziękuję;)
Charlotte jest na pewno starsza, około 18 jesli się nie mylę. Jest rówieśniczką Declana, właśnie zaczęli college. Emily spędziła ok. 8-10 lat (nie pamiętam w jakim dokładnie była wieku, kiedy aresztowano Davida Clarke'a) w różnych instytucjach wychowawczych, z poprawczaka wyszła w wieku 18 lat. A obecna akcja toczy się ok. 10 lat po tamtych wydarzeniach, z czego wynika, że Emily ma ok. 26-28 lat.
nie rozumiem systemu edukacji w Stanach, ale sprawdziłam: akcja serialu ma miejsce 17 lat po aresztowaniu Davida czyli Emily ma 26 lat, a Chralotte 16
http://beta.abc.go.com/shows/revenge/bios/emily-thorne
No to już bardziej przejdzie, ale scenarzyści sami sobie czasem zaprzeczają. Do college'u idzie sie po szkole średniej, mogą być wyjatki oczywiście, ale zwykle to są dzieciaki w wieku 17-18 lat. Poza tym, odcinek retrospekcyjny przeniósł akcję 10 lat wstecz - a Amanda miała wtedy lat 18, była dosyć świeżo po wyjściu z poprawczaka, czyli powinna mieć w "dniu dzisiejszym" ~28 lat. Rozdzielono ją z ojcem w wieku 9 lat, czyli niby minęło od tego momentu 19. JAk widać twórcy się sami nieco pogubili w pewnym momencie.
W takim wypadku najdziwniejsza jest kwestia psa, duze psy, jak Sammy zyja srednio 10- 12 lat a ten zyje wiecznie i ma sie dobrze :PP
No trochę z tym przesadzili, ale takie wyjątki też się zdarzają. Poza tym <<ten zyje wiecznie i ma sie dobrze>> sytuacja się już zmieniła. ;D
W USA o ile dobrze kojarzę pojęcie koledż oznacza nie tylko studia ale i szkołę średnią wyższego stopnia.Jak dla mnie uczę się w jakiejś ekskluzywnej średniej przygotowującej na studia..
jak dla mnie to Charlotte&Declan mogliby nie istnieć tutaj xD ot, niech gdzieś tam się przejdą, dla przypomnienia, że Graysonowie maja córeczkę, a Jack braciszka, a tak poza tym ich związek wieje nudą. to było do przewidzenia, że Charlotte będzie zażywać te pigułki, że Declan ją wyda itp. itd. ^^
W krajach anglosaskich to pojęcie rzeczywiście jest dość rozległe znaczeniowo. W Wielkiej Brytanii do college'u mogą uczęszczać dzieci od lat ok. 14, ale może to też być szkoła przygotowawcze przed studiami lub rodzaj studiów. Natomiast w USA college jest formą szkolnictwa wyższego, chociaż czas nauki jest różny i uzyskane tytuły mogą być różne. Dlatego byłam pewna, że Charlotte jest bliska pełnoletności. Declan chyba wspominał w rozmowie telefonicznej, kiedy chciał wynająć mieszkanie, że będzie pełnoletni wkrótce - chociaż to ostatnie mogłam sobie wyobrazić. :)
Oni mają tak z 17-18 lat..Gdzieś czytałam że koledż to właśnie szkoła średnia wyższego stopnia coś pośredniego między szkołą policealną a liceum i jest jeszcze koledż jako normalne studia,ale to dawno temu czytałam i mogłam coś pokręcić.I w USA takie coś też jest nie tylko w Anglii,no i nie zapominajmy akcja dzieje się na wschodnim wybrzeżu wśród dumnych anglosaskich purytan...
Właśnie przejrzałam sobie ich system szkolnictwa.Oni mają w USA szkołę podstawowa co może mieć 5,6 lub 8 lat,potem szkołę średnią 6letnią w systemie 3 lata szkoła średnia niższa+ 3lata szkoła średnia wyższa,lub 4letnią szkołę średnią.Potem następują szkoły o nazwie koledż :o.2 letnie mające na celu przygotowanie do studiów i studia właściwe też pod nazwą koledż...
Wychodzi mi że nasze dzieciaczki tj.Declan& Charlotta zaliczyli już szkołę średnią chyba 4letnią skoro żadne z nich nie ma 18lat(albo oboje są tak utalentowani że skończyli z rocznym lub półroczny wyprzedzeniem edukację średnią bo w USA tak można) i są w koledżu co ma ich przygotować do studiów głównych...Zresztą amerykański system edukacji jest bardzo elastyczny i na papierze dobrze wygląda,a w praktyce?chyba jednak dość różnie.
ok obejrzałam cały sezon i nie widze powodów dla ktorych emily/amanda mialaby byc starsza od davida.po kolei, charlotte ma 17 lat, jest to kilkukrotnie powiedziane, prawie 18, declan jest starszy o te kilka miesiecy (miał wczesniej 18) analogicznie emily/amanda jest starsza od charlotte 9 lat, czyli ma 26 prawie 27 lat. teraz david, wiemy ze był dzieckiem i mial sie dobrze kiedy victoria romansowala z davidem wiec nie mógł byc 9 lat młodszy od emily/amandy jak tu ktos proponowal. dalej wiemy ze jest na ostatnim roku studiów, teraz zalezy jakie studia ale na harvardzie jest jeden najpopularniejszy kierunek - prawo, kazdy kto ma kase i firme do przejecia idzie na tego typu kierunki, a to sie w stanach studiuje 10 lat, wiec david ma spokojnie 29, moze 28, moze 30 ale jest starszy o te kilka lat od emily. nie moze miec wiecej niz 30 bo za duzo by pamietał. dalej nolan, on jest stary, cholera, musiał miec 20 cos gdy poznał davida obstawiam 23, wtedy amanda miala 9, czyli jest starszy o te 14 lat, co w momencie akcji serialu daje nam faceta w wieku 40 lat! tu troche tego nie rozegrali bo on nie wygląda, no ale nie chce byc inaczej, popatrzcie chociaz na tą jego ciocię, starszawa kobietka, z 60 spokojnie.
Chyba chodziło Ci o Daniela;) Ja już też zdążyłam obejrzeć cały sezon i już wszystko rozumiem, ale i tak dziękuję za odpowiedź;) Mimo wszystko, nie sądzę by to Daniel był starszy od Amandy;)
Trochę źle liczysz na początku serialu jest mowa ze Declan nie jest pełnoletni czyli nie mógł mieć jeszcze 18 lat ale na pewno jest rówieśnikiem Charlotty może być od niej faktycznie kilka m-cy starszy ale raczej to niewielka różnica wieku.Co do Daniela nie przesadzajmy on na pewno nie ma 30 ani nawet 29 lat,i jakoś nie wierzę żeby był starszy od Emily /Amandy.Harward owszem jakieś 4-5 lat tam spędził ,ale ponieważ jego edukacja wyglądała podobnie jak jego siostry tj prywatna ekskluzywna uczelnia średnia to poszedł na studia przygotowawcze na Harwad w wieku o.18-19 lat.Nie był raczej na pewno absolwentem pomniejszego lokalnego uniwerka.Takie studia trwają ok.2-4 lata i są zależne od zdolności studenta,a ponieważ był absolwentem prywatnej i raczej ekskluzywnej szkoły średniej,oceniam ze jego przygotowania na studia trwały 2 maks3 lat.Czyli gdy znalazł się na Harwardzie miał o20-.21lat.Na Harwardzie zaliczył 4-5 lat w tym roczna przerwa co oceniam że ma 26-27lat czyli ma tyle co Emily/Amanda i raczej nie jest od niej starszy najpewniej rówieśnik ewentualnie kilka miesięcy młodszy lub starszy.Zwrócimy uwagę ze Emily/Amanda skończyła już studia bo nie brała rocznej przerwy w studiach co podkreśla moje przypuszczenia że są rówieśnikami.
co do reszty sie zgadzam ale declan i charlotta na poczatku mieli 17 lat ale mineło troche czasu i potem wielokrotnie było powiedziane że declan ma juz prawie 18, a potem jak chcieli sie wyprowadzić declan rezerwowal mieszkanie powiedzial ze za tydzien konczy 18 lat i jack tez cos tam gadal ze to ze staje sie pełnoletni nie sprawia ze jest dorosły czy cos takiego