PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=833558}

Zniewolona

Krepostnaya
2019 -
7,4 2,5 tys. ocen
7,4 10 1 2454
Zniewolona
powrót do forum serialu Zniewolona

Z jednej strony wizualnie zachwycający, z drugiej - dlaczego - jak w prawie każdym współczesnym serialu - seks musi być przedstawiony tak dosadnie i wulgarnie? Sama fabuła na razie bardziej przypomina telenowelę. Może się rozkręci w bardziej ambitnym kierunku.

Ribanna

Co do scen seksu nie mam do twórców pretensję, podejrzewam że właśnie tak to wtedy wyglądało ;)

Natomiast uważam największą bolączką jest właśnie historia, którą niestety uważam za mało angażującą i nie zrehabilitują tego piękne stroje ani wnętrza.

ocenił(a) serial na 10
buterfly

eee tam moja żona jest zachwycona.Serial wgniata w fotel a koncówka pierwszego sezonu miazdzy.Pozdrawiam

Bratis

Cóż mnie na razie po 3 odcinkach nie wgniótł ;)

ocenił(a) serial na 10
buterfly

to oglądaj dalej , ale to serial dla kobiet

Bratis

Po tych pierwszy odcinkach zdążyłem już to zauważyć :) - Co prawda uważam tragedii nie ma od można obejrzeć, wiec obecnie oceniłbym go na czwóreczkę ;)

ocenił(a) serial na 10
buterfly

to poczekaj jeszcze troche

Bratis

Oczywiście obejrzę serial do końca :) - Wątpię jednak abym zmienił zdanie o całości serialu nawet jeżeli końcówka jest świetna :)

buterfly

Polecam jednak wytrwać... ;) Jestem właśnie po seansie 1 sezonu. Absolutnie zaskoczona i usatysfakcjonowana! Dlaczego? A to dlatego, że po 3 pierwszych odcinkach wyemitowanych w naszej publicznej pomyślałam sobie dokładnie to, co komentujący powyżej- wspaniała robota od strony technicznej, ale fabuła zapewne ograniczy się do bezdennie ckliwego romansiku jakie zazwyczaj można zakupić w formie "książki" z charakterystyczną przesłodzoną okładką (która mówi już o całej zawartości) w kioskach. Nic bardziej mylnego. Zawsze uwielbiałam rosyjskie i ukraińskie kino kostiumowe (podobnie jak i nasze) i czułam gdzieś pod skórą, że słowiańska dusza ukraińskich twórców serialu wypłynie na powierzchnie ekranu, a przede wszystkim, że nie mogą oni zmarnować takiego potencjału. I faktycznie miałam rację. ;) Oczywiście to kwestia gustu i być może na Was (odnoszę się do wszystkich użytkowników tego forum ;) ) nadal nie zrobi żadnego wrażenia serial po pierwszym sezonie. Tyle, ze przecież nie mamy do czynienia z ambitnym kinem autorskim. "Krepostnaya" nie ma jednak nic wspólnego z ckliwym romansidłem. Rzekłabym, że jest to produkcja na miarę netflixa, a nawet lepiej, bo oni nie wykazują aż takiej dbałości o detale w wymiarze technicznym (mam na myśli głównie kostiumy). Wytrwajcie i oglądajcie- zacznie się dziać ;)

Klaudia_Anastazja

Oczywiście serial oglądam dalej - Tak jak wspominałem na plus wykonie wizualne, chociaż historia też się rozkręca ciekawi mnie jak potoczy się losy młodego Czerwinskiego bo zapowiada się ciekawą postacią.

buterfly

Tak!!!! To mój ulubiony bohater- pełnokrwisty i pełen sprzeczności. Jedyny, który tak na dobrą sprawę napędza akcję. Przywodzi mi na myśl sienkiewiczowskiego Bohuna ;) Jest w nim ta sama nuta demoniczności i opętanie namiętnością. No i zarówno jednego jak i drugiego bohatera wybitnie zagrali aktorzy. Aleksander Domogarow powalił na kolana, a Michaił Gawriłow w niczym mu nie ustępuje- rewelacyjny aktor! :D

Klaudia_Anastazja

Zdecydowanie się zgadzam bardzo sprzeczny bohater dlatego też interesujący, aktorsko też uważam Michaił Gawriłow wyróżnia się w tym serialu.

Klaudia_Anastazja

Nie rozumiem zachwytu nad Grigorijem. Jest bardzo podobny do ojca - z wyrachowania wziął sobie za żonę Natalie. Podobnie jak Piotr Anne Lwowne. To że ma jako taki szacunek do matki wynika z tego że broniła go przed ojcem gdy ten trwonil ojcowskie pieniądze. Za duzo sprzeczności w nim wobec tego nie ma. Jest zły na ojca że ten ma kochanki a sam próbowal z Katii kochankę sobie uczynić za czasów narzeczenstwa z Natalią. W dodatku jest oszustem, dezerterem i do pracy się nie garnie.

la_madeleine

Więc spieszę z wytłumaczeniem! :D Dlaczego uwielbiam Griszę? Bo to postać "autentyczna"- tj. taka, w której istnienie jestem w stanie uwierzyć, wiarygodna po prostu. Do tego rewelacyjnie zagrana. Tak, zgadza się. Jest oszustem, dezerterem i do pracy się nie garnie. Ba! Nawet molestuje i dopuszcza się (prawie)gwałtu. Nie jest jednak całkowicie mroczy, zły z natury do szpiku i głębiej czy chory psychicznie ( a przynajmniej fabuła tego nie zdradziła). On jest najzwyczajniej w świecie oportunistą i egocentrykiem bojącym się o własny tyłek. Takich ludzi jest wokół mnóstwo. I wtedy i dziś. A teraz spójrz na Aleksieja. Odważny w każdej sytuacji, szlachetny, mądry, czuły, bla bla i tak do porzygu. Znasz takich ludzi? Bez najmniejszej skazy? No właśnie. Takie postacie dobrze sprawdzają się w baśniach dla dzieci, którym przedstawia się świat czarno- biało, ale w produkcji dla dorosłych widzów to męczące. Na szczęście twórcy zadbali o jedną wadę Aloszy. Dupa nie facet skoro tak pilnował ukochanej, że mu ją odbili chwilę po wyjściu z cerkwi- gratuluje mu spaceru z uprowadzoną małżonką główną ulicą Kijowa ;P Natomiast Grigorij to postać jak najbardziej ludzka ze wszystkimi odcieniami szarości. Nie ręczę za jego czyny w kolejnych odcinkach- nie mam pojęcia co wymyślili twórcy, a mają ułańską fantazję, ale na tym etapie co zarzuca się Griszy? Że jest leniem? Słaby zarzut- całą arystokrację możemy o to winić. Że jest dezerterem? Okey wedle prawa wojskowego to niedopuszczalne, hańba, grozi za to sąd itd. A wedle moralnego? Z tego co wiem, w wojnie krymskiej Rosja była agresorem. Gościu być może wcale nie chciał brać w niej udziału. Stało się. Jest na polu walki, widzi ludzkie cierpienie, dantejskie sceny i orientuje się, że nie może na to patrzeć, że dłużej nie wytrzyma. Wymyśla sposób ucieczki z pola walki. No każdy ratuje się jak może ;) Mówcie co chcecie, dla mnie ludzki odruch jak najbardziej. Czy może bardziej ludzki jest ten, w którym z Bogiem na ustach idzie się mordować ludzi w imię chorych planów jakiegoś idioty na górze- bo to zazwyczaj są Ci "odważni" oficerowie, do których wzdychają kobiety. Dobra poniosło mnie ;) Póki co, dla mnie zarzutami wobec Griszy godnymi pożałowania są niewątpliwie: kradzież orderów, bicie Hali i próba gwałtu. No, bo sprawa z Aloszą wyglądała tak, że on sam prosił się o tę śmierć.

Klaudia_Anastazja

* tzn. nie zarzuty godne pożałowania, a jego czyny. xD

ocenił(a) serial na 5
Klaudia_Anastazja

To wyglądało tak, jakby Grigorij po prostu się bronił tym strzałem, przecież Aleksiej by go udusił.

Klaudia_Anastazja

Zgadzam się z Tobą co do oceny postaci Griszy w 100 procentach. Jeśli chodzi o odgrywającego go aktora, Michała Gawriłowa, to jest on prawdziwą perełką: bardzo przystojny, bardzo zdolny i wspaniale pasuje do ról kostiumowych, a w tym serialu wygląda jakby wyskoczył z dziewiętnastowiecznego zdjęcia.
Znakomitym wyborem była też aktorka Anna Sagaidachnya jako żona Grigoriego, Natalia. Interesujące byłoby zobaczyć, jak zmienia się ze słodkiej, nieco naiwnej dziewczyny, w silną kobietę, prawdziwą gospodynię, panią domu i matkę dzieci. Dobrze byłoby też zobaczyć, gdyby "Grigorij" pod wpływem jakiegoś wstrząsu (np. amputacji nogi), zrozumiał, ile zła narobił, przejrzał na oczy i poprosił "Natalię" o wybaczenie (Grisza spowoduje pod wpływem narkotyków bardzo ciężki wypadek Natalii) i zostanie przy nim. Piszę tak, ponieważ aktorzy Anna Sagaidachnaya i Mikhail Gavrilov tworzą piękną, młodą parę ziemiańską, która wygląda tak jak z dagerotypu z XIX wieku. Rzadko kiedy spotkałam w filmie aktorów, którzy by wizualnie tak pasowali do epoki, w której film się toczy (oprócz tego są według mnie najlepszymi młodymi aktorami w "Zniewolonej"). Dlatego znakomicie by było, gdyby "Natalia" i "Grigorij" byli pod koniec serialu zgodną parą małżeńską.

Klaudia_Anastazja

Nic Griszy do Bohuna. Bohun to byl rycerz z honorem, a Grzechu to ostatnia gnida :P jedyne, co ich laczy to nieopanowana kozacka namietnosc :P ktora faktycznie generuje akcje.

Mimo to ja tez uwielbiam Grisze :P Moze nie jego jako osobe- ale kreacja aktora jest tak artystycznie przekonujaca, ze nawet w najbardziej dramatycznych momentach ciezko mi stlumic smiech, widzac, ile kunsztu Michail Gawrilow wklada w te role xd serio- szacun. najlepiej zagrana gnida ever ;)

selenitas

Czy Bohun był rycerzem??? Hmm... polemizowałabym ;P

Klaudia_Anastazja

No i właśnie przez wzgląd na ową namiętność kozacką wywołało we mnie takie skojarzenie. Przecież nie porównywałam ich w innym kontekście. :)

Klaudia_Anastazja

no wieeem, ale wiesz o co chodzi.Bohun byl na uslugach kogo tam, Chmielnickiego?? Zawsze chetnie sie stawial w boju na sluzbie swego pana, dotrzymywal slowa, no i nie stronil od pojedynkow, ktore mu wychodzily zacnie, a nie jak ten gnidozol jeden Grisza :p

selenitas

Tak, to ich różni:)

la_madeleine

Zgadzam sie. Grigorij jest postacia ciekawie zbudowana, ale jednowymiarowa- jest po prostu zly. Bardziej interesujaca byla obserwacja przemiany innych bohaterow, np. Nazara czy Halki- chlop musial nauczyc sie oglady, a dziewczyna w koncu zawalczyla ze swoim wrednym charakterem.

A Grigorij- jedyna pozytywna w nim cecha to jako taki szacunek do matki. Poza tym nie ma nikomu ze swoich bliskich nic dobrego do zaoferowania- no ale jaki ojciec, taki syn.

selenitas

Nie jest jednowymiarowy. Właśnie odniosę się do tego, co na końcu Twojej wypowiedzi- jaki ojciec... Myślę, że Grigorij tak na dobrą sprawę jest postacią tragiczną. Wszystkie problemy z jakimi się borykał, w tym i emocjonalne mają swoje podłoże w paskudnej relacji ojciec- syn. Wystarczy spojrzeć na pierwsze odcinki, jak traktowali go rodzice i wszystko staje się jasne. Przykład z podręcznika psychologii. Nawet egoizm i wyższość miał wpojoną w domu. Niemniej jednak nie usprawiedliwia to jego nikczemnych czynów. Przyznam, że w ostatnim odcinku było mi go autentycznie żal, a złościłam się na pozytywnych bohaterów, którzy niemalże spluwali na jego wspomnienie. Możliwe, że to kwestia rewelacyjnej gry aktora. Tak czy siak miałam całe pokłady sympatii do Grigorija, a jeszcze bardziej zachwycona tym bohaterem byłam w pierwszym sezonie (jak zresztą całą produkcją). Mam wrażenie, że twórcy nie wykorzystali w pełni jego potencjału. Szkoda... Drugi sezon rozczarował mnie do granic i jednak "Zniewolona" wylądowała obok Trędowatej ;) Lepiej, żeby nie brali się za trzeci...

ocenił(a) serial na 5
Klaudia_Anastazja

Piękna była scena po śmierci Griszy, kiedy Natalie wylosowała imię Grigoria w klasztorze

filmowiec1989_2

Hłe hłe hłe... w momencie kiedy ona losowała ja w myślach powiedziałam sobie "pewnie dostanie żeński odpowiednik imienia swojego męża Grigorja" i Natalia: Grigorja. A ja śmiech;D

Klaudia_Anastazja

Na jakiej stronie można obejrzeć cały 1 sezon nawet nie w języku polskim?

ocenił(a) serial na 8
XxjuletkaxX

Na VOD.tvp.pl jest po polsku

XxjuletkaxX

Ja oglądałam w oryginalnej wersji językowej. Być może dla nierosyjskojęzycznych widzów jest opracowana wersja np. z angielskimi napisami. Trudno mi powiedzieć, bo nie miałam potrzeby szukać.
Link do strony, na której dostępny jest cały pierwszy sezon:
http://onser.info/ukraine-serial/krepostnaya-serial.html
Życzę przyjemnego oglądania :)

Klaudia_Anastazja

A wiesz może jaki aktor gra kowala? - Bo szukałem na imdb, ale raczej nie jest on tam wymieniony ):

buterfly

Tak :) Ten aktor to Тарас Цимбалюк (Taras Czimbaljuk) Urocze imię swoją drogą ;)
Link do rosyjskiej strony kino-teatr - taki ichni filmweb ;P :

https://www.kino-teatr.ru/kino/acter/m/post/385541/bio/

Na you tube są dodane kilkuminutowe reportaże z planu i jeden z nich jest poświęcony właśnie Tarasowi- oczywiście po ukraińsku. Tutaj link:
https://www.youtube.com/watch?v=ows3vn9nxLA&list=PLsVj9szba66jb2g59VdioR1eBGa63t wr6&index=19

Klaudia_Anastazja

Ze swoją aparycją to by też pasował na rozbójnika :)

Klaudia_Anastazja

Będziemy mieć okazje też zobaczyć go w rosyjskim serialu - Dzisiaj pierwszy odcinek na Tele 5

Ostatni Janczar - https://www.teleman.pl/tv/Ostatni-Janczar-1-1898361

buterfly

już leci https://programtv.interia.pl/audycja-ostatni-janczar,aid,109439546

faana_2

Wiem oglądałem pierwsze cztery odcinki - Ale wspomniany aktor pojawia się chyba tylko z pierwszym z nich :)

Bratis

Dla kobiet?
Jakoś żadnej mojej kobiety nie zainteresował - ani żony, ani córek. Natomiast teściowie (oboje) pochłaniają to, jak kiedyś wspomnianą już Isaurę.
Moja diagnoza: to serial dla widza w podeszłym wieku.

Bratis

No pewnie. Prawdziwy mężczyzna ogląda piaty sezon Skazanego na Śmierć a nie babskie filmy

buterfly

Może fotel masz za twardy... ;-)))

eltoro10000

Mam inną diagnozę, serial dość pomału się rozkręcał ;)))

ocenił(a) serial na 9
Bratis

Pięknie! :)

Bratis

Wiadomo czy będzie kolejny sezon? Ciężko znaleźć jakieś informacje o tym serialu

ocenił(a) serial na 5
Buzka_007

Drugi sezon jest już nakręcony i też liczy 24 odcinki jak pierwszy

ocenił(a) serial na 7
Ribanna

to zaczyna przypominac Isaure, 24 odcinki i pewnie na pierwszym sezonie sie nie skonczy... ale, serial jest profesjonalnie zrobiony, z dbaloscia o detal, kadr, swiatlo, kolory, charakteryzacja, scenografia, moze nieco to wszystko kiczowate, ale oko cieszy...

shivar

Mam tylko właśnie nadzieje że TVP wyemituje też 2 sezon.

buterfly

Wydaje mi się, że z logicznego punktu widzenia powinni to uczynić, ponieważ drugi sezon jest bezpośrednią kontynuacją sytuacji z 24 odcinka i niewyemitowanie kolejnych to trochę tak, jakby dać widzom tylko połowę książki do przeczytania. W każdym razie nie mogę się doczekać ukraińskiej premiery! Już niedługo :D

ocenił(a) serial na 5
Klaudia_Anastazja

Podobno ma nie być przerwy między sezonami, 2. sezon ma być wyemitowany zaraz po pierwszym :)

filmowiec1989_2

Hmm... Naprawdę "nasza" telewizja tak powiedziała? ;) To bardzo ciekawe, bowiem sezon drugi wciąż czeka na premierę w swoim kraju i jest ona zaplanowana na 2 września. :P

Klaudia_Anastazja

Ale rzeczywiście na to wygląda. Sprawdziłam przed chwilą program tv i figuruje tam 25 odcinek zaplanowany na sobotę 03.08.2019. Co jest dosyć dziwne, bo to by oznaczało, że polska widownia dostanie sezon 2 szybciej niż ukraińska. O.O

Klaudia_Anastazja

Też właśnie czytałem że wyemituję 2 sezon bez przerwy, widać wiec serial cieszy się oglądalnością - Może dzięki niemu TVP pomyśli też o innych ukraińskich serialach.

ocenił(a) serial na 5
buterfly

Skoro serial ma taką popularność, to może niebawem zobaczymy któregoś z aktorów ze Zniewolonej w jakiejś polskiej produkcji, Olga Sumska(matka Aloszy) już grała w Dziewczynach ze Lwowa

filmowiec1989_2

Gra też w Blondynce właśnie Ukrainkę :) -Wiec nie jest to wykluczone :)