Gra jest doskonała. Połączenie FPS z elementami RPG dało niesamowity efekt, który trudno
mi będzie zapomnieć. Możliwości grania jest bardzo dużo - od dostosowywania amunicji do
danej broni, przez modyfikacje DNA, aż po plazmidy, które są esencją BioShocka.
SPOILER
Niestety, jestem baaaardzo zawiedziony zakończeniem gry. Przez calutką grę ratowałem
siostrzyczki, niestety na początku zabiłem dwie, jedną z ciekawości, a drugą przez przypadek
(zły przycisk), mimo to dostałem piekielnie złe zakończenie... I tu zdecydowany minus dla
twórców BS, gdyż mimo że uratowałem około 20 siostrzyczek, to ten głupi błąd na początku gry
zrujnował wszystko, co wcześniej robiłem...
Zamknij morde se
dopuszczalne w grach ✔
siebie
zaimek zwrotny; *nieakcentowana forma celownika "se" potoczna, używana głównie w języku mówionym
.
Wkurzają mnie tacy jak Ty co mają ból dupy, bo ktoś nie użyje polszczyzny oficjalnej tylko potoczną.
Bardzo mnie cieszą Twoje słownikowe poszukiwania. Sprawdź przy okazji, jak wygląda poprawna forma waszego nieszczęsnego "egzekwo".
Egzekwo to uproszczona forma oryginalnego słowa - potocznie można tego użyć. Weź idź stąd, bo masz ból dupska.
Tu nie chodzi o poprawność, a o potoczny język którego można używać w internecie - ja nie mówię nigdzie, że ''Egzekwo'' można napisać w tekście jakimś takim do jakiejś instytucji/pracy - przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.
Ale zapis "egzekwo" nie funkcjonuje nawet w języku potocznym. To po prostu niechlujnie spolszczony zwrot.
Możesz krzyczeć i ujadać ile Ci się tylko podoba, ale nikt dla Ciebie "egzekwo" do języka nie dopisze.
Mam to gdzieś - ja o języku potocznym mówię, a w nim może wiele słów istnieć - Egzekwo używa wielu ludzi - dopieprzasz się bo chcesz wykorzystać okazję by się wykazać gdyż pewnie niedawno miałeś na polskim jakieś kartkówki z języka i pojęć z łaciny, co ci nie wyszło, eh te dzieci.
"Egzekwo" jest jedynie próbą zapisania wymowy tego słowa wtedy, kiedy się nie zna jego poprawnej pisowni.
http://www.jaksiepisze.edu.pl/ex_aequo.html
Nie niechlujnie, ale normalnie. Tak jak keczup czy rezurekcja. Jak słyszysz, tak piszesz - najstarsza zasada w języku polskim
To tak samo jakbyś 'managera' nazwał 'menedżerem'.
Spróbuj dodać na takim FW w obsadzie 'manager' zamiast tego drugiego i werzy są gotowi odrzucić ci za to kontrybucję.
W tym przypadku jest to takie spolszczanie na siłę.
Ale do 'egzekwo' się nie czepiam, obie formy są, uważam, dobre. Inna rzecz z 'se'...
Pomijając zabawy w język polski. Bardzo polecam DEUS EX świetna gra. Liczne upgrady sprzętu nieliniowe drzerwo rozwoju zdolności. Wiele sposobów na ukończenie misji. Inteligentna gra. Daje mnóstwo opcji na rozwiązanie tego samego problemu. Możesz wysadzić drzwi lub znaleźć szyb wentylacyjny, albo shakować drzwi, walczyć z ochroną lub shakowac zabezpieczenia itd. Do tego świetna fabuła i dialogi...