Stara gierka, kiedyś pamiętam grałem w demo, nawet mi się dobrze grało, a teraz (dopiero) przyszedł czas na pełną wersję.
Plusy:
+ dwie postacie - nie sprawdzałem czy można grać tylko jedną, ale fajnie że można dwiema
+ quicksave - to stara gra, więc spodziewałem się, że nie będzie takiego ułatwienia jak szybki zapis
Minusy:
- grafika - pewnie jak na tamte lata to było coś, w końcu to 1999 rok, ale i tak jest ona kanciata, pikselowata, męczy oczy, to już lepiej jakby zrobili w rzucie izometrycznym w 2D, bo mi ta grafika przeszkadzała i nawet nie usprawiedliwię tej gry rocznikiem wydania
- klawisze - jeszcze ruch kamery mogłem zmienić, ale nie wszystkie przyciski działały po zmianie, a co ciekawe, to że w grze nie można nic zmieniać, trzeba wejść w katalog gry i znaleźć plik, w którym będziemy mogli zmienić ustawienia klawiszy
- pasek głodu - nie przepadam za takimi "usprawnieniami"
- brak info o zadaniach - chyba nie ma żadnego dziennika, żadnych wskazówek, po wysłuchaniu co mają do powiedzenia postacie, trzeba najlepiej sobie zapisać gdzieś na kartce, a do tego nie wiadomo kto ma dla nas jakieś zadanie, najlepiej gadać ze wszystkimi
- nieraz kompan nie atakuje wroga - grałem walczącym wręcz i strzelającą z łuku, no i jak walczący wręcz staną na linii strzału, to moja kompanka nie kwapiła się do pomocy w tłuczeniu potwora
- mały ekwipunek - szybko się miejsce zapełnia, a warto zbierać i sprzedawać, bo kasa potrzebna
Podsumowując, przerwałem granie w tą grę, dlatego też nie oceniłem fabuły, może i dobra, ale przez ten czas jak grałem to nic specjalnego. Jednak nie ma to jak niektóre ułatwienia w nowszych grach, jak np. znaczniki zadań na mapie, ustawienia klawiszy w grze, czy nawet rozjaśnienie ekranu, a tego nie dało się zmienić w Darkstone. Nie wszystkie stare gry są dobre, były dobre ze względu na to, że były pierwsze, a teraz co niektórym sentyment w duszy gra, a prawda jest taka, że Darkstone to co najwyżej przeciętna rozgrywka.