PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=605963}
8,7 26 tys. ocen
8,7 10 1 26297
Gothic
powrót do forum gry Gothic

Objaśni mi ktoś w końcu czemu uważacie tą denną gierkę za ósmy cud świata. Bo ja jakoś nie
mogę zrozumieć fenomenu tej słabej bądź co badź gierki

GeraltRiv

Pewnie Mario :P

Qeen78030

Nawet mario jest trudniejsze od tej gry. Nie mówiąc już o tym , że Mario to klasyka czego o Gothick-u już nie powiem

Qeen78030

Nie ma to jak świetny komentarz , zwłaszcza w momencie gdy brak argumentów i nie ma się nic mądrego do napisania

GeraltRiv

Racja mario jest nawet trudne ale spróbuj w gothic'u ubić trolla pałką na pierwszym levelu.Tu nie ma porównania.

GeraltRiv

Jeszcze pytanie patrzałem na twój profil i masz 0 gier w które grałeś.Dlaczego??

Qeen78030

Bo oceny do gier i filmów mam poukrywane.

ocenił(a) grę na 10
GeraltRiv

"...przechodziłem gry 100 razy trudniejsze,"

Ciekawe jakie gry,może wiedźmin?,owszem są trudniejsze (np: Ultima IV czy pierwszy Fallout) ale Gothic w wielu aspektach jest grą trudną i wymagającą.

",więc przejście Gothick-a to był dla mnie spacerek."

Więc czemu wypowiadasz się o grze,której nawet nie ukończyłeś?

"Nie rób z siebie pośmiewiska ,"

Ty robisz z siebie pośmiewisko,pisząc o grze która najwyraźniej cię przerosła,i jeszcze prowokując innych do kłótni przez swoje posty,zamiast podać jakieś sensowne argumenty.

Gorn_2

"Ciekawe jakie gry,może wiedźmin?,owszem są trudniejsze (np: Ultima IV czy pierwszy Fallout) ale Gothic w wielu aspektach jest grą trudną i wymagającą."

Widać , że masz max 10 lat skoro ta gra jest dla ciebie trudna. Jestem starym graczem i wychowałem się na grach dużo trudniejszych od tych. A gothic to gra przeznaczona dla półgłowków ( dzisiejszych graczy ) , w której myślenie odstawia się na niższy tor , a bardziej ceni się nieskomplikowaną i żałosną w swej prostocie akcje. Nie dziwie się , że świetnie się w niej odnalazłeś.

"Więc czemu wypowiadasz się o grze,której nawet nie ukończyłeś?"

Dziecko jak ja przechodziłem gothick-a to ciebie jeszcze w planach nie było. Jeszcze dobrze pamiętam , że dołączyłem do Starego Obozu.

"Ty robisz z siebie pośmiewisko,pisząc o grze która najwyraźniej cię przerosła,i jeszcze prowokując innych do kłótni przez swoje posty,zamiast podać jakieś sensowne argumenty"

Najwyraźniej ? Twoim jedynym argumentem są przypuszczenia. Gothicka 1 , 2 i 3 przeszedłem z zamkniętymi oczami i bez jakiekolwiek wysiłku , mam nadzieję że za drugim razem zrozumiesz , bo nie wiem ile jeszcze razy mam powtarzać to komuś takiemu jak ty żeby wkońcu zrozumiał. Nie jestem z tych którzy oceniają grę , bez jej przejścia ale komu ja to piszę. Gothic może przerosnąć jedynie jakiegoś domorosłego gimbusa cierpiącego na przerost ambicji ( jak ulał do ciebie pasuje ). Nikogo nie prowokuje , chciałem tylko zrozumieć fenomen tej gry , szkoda tylko że niektórzy nie umieją poprawnie czytać.

ocenił(a) grę na 10
GeraltRiv

"A gothic to gra przeznaczona dla półgłowków..."

Według ciebie każdy kto lubi Gothic-a należy, jak to obrazowo nazwałeś, do : "półgłówków" ?.

"...w której myślenie odstawia się na niższy tor , a bardziej ceni się nieskomplikowaną i żałosną w swej prostocie akcje."

Are you serious?
Aha,

ocenił(a) grę na 10
Gorn_2

"...w której myślenie odstawia się na niższy tor , a bardziej ceni się nieskomplikowaną i żałosną w swej prostocie akcje."

Are you serious?
A czego Ty oczekiwałeś od RPG AKCJI? trudnych zagadek? czy może jakiś ukrytych przejść czy skarbów?To nie jest przygodówka (mimo wszystko w Gothic-u znalazło się miejsce na zagadki,choćby ta z chromaninem.)

Żałosna akcja?, na tym polega fenomen tej gry,na prostocie oraz klimacie.

"Dziecko jak ja przechodziłem gothick-a to ciebie jeszcze w planach nie było. Jeszcze dobrze pamiętam , że dołączyłem do Starego Obozu."

Z doświadczenia wiem,że Ci którzy wyzywają innych od dzieci, sami nie ukończyli gimnazjum(lub podstawówki).

"Najwyraźniej ? Twoim jedynym argumentem są przypuszczenia. Gothicka 1 , 2 i 3 przeszedłem z zamkniętymi oczami i bez jakiekolwiek wysiłku ..."

I w tym zdaniu,potwierdzasz moje przypuszczenia,co do twojej wiedzy o świecie Gothic-a (no może poza pierwszą częścią)

"Gothic może przerosnąć jedynie jakiegoś domorosłego gimbusa cierpiącego na przerost ambicji ( jak ulał do ciebie pasuje )"

Daruj sobie szczekanie,czy ja pisałem że mnie Gothic przerósł? Pisałem że jest grą trudną i wymagającą.
Przerost ambicji? Jeśli ktoś napisze Ci prawdę,od razu jest gimbusem? Proszę Cię, zastanów się nad tym co piszesz.

"Nikogo nie prowokuje , chciałem tylko zrozumieć fenomen tej gry , szkoda tylko że niektórzy nie umieją poprawnie czytać."

To po jakiego ***** założyłeś ten temat?Nie po to by sprowokować fanów Gothic-a? Nie można było napisać co Ci się w tej grze nie podoba (np: trudne sterowanie,nudna, nie czuje klimatu, itp.) zamiast czekać aż ktoś napisze ci jakiś przykład, a Ty będziesz miał go w du**e ?
Nie mówiąc już o twoich postach na każdym profilu gry z serii Gothic (!!) w których zakładasz tematy : "jaka to jest gra durna,głupia,stara itp."

"...domorosłego gimbusa cierpiącego na przerost ambicji ( jak ulał do ciebie pasuje )"
Potrafisz tylko obrażać,portretujesz tym zachowaniem człowieka z megalomanią i wywyższającego się Gimbusa.
Nie mam zamiaru się z tobą kłócić,masz swoje zdanie, a Ja mam swoje.

Gorn_2

"A czego Ty oczekiwałeś od RPG AKCJI? trudnych zagadek? czy może jakiś ukrytych przejść czy skarbów?To nie jest przygodówka (mimo wszystko w Gothic-u znalazło się miejsce na zagadki,choćby ta z chromaninem.)"

Jezu naprawdę tak trudno jest zrozumieć , że nie jestem kolejnym dzieciaczkiem które lubi zadania typu "przynieś , podaj , pozamiataj"? A w gothicku takich jest od groma i ciut ciut. Kiedyś dawno temu jeden dzieciak za + G3 powiedział cytuje "bo ma dobre questy" ale , że posiadam odrobinę ludzkiej przyzwoitości nie roześmiałem mu się
w twarz jak powinienem zrobić. Tak więc chce przede wszystkim rozwiniętych questów a w Gothick-u tkaich na lekarstwo.

"Żałosna akcja?, na tym polega fenomen tej gry,na prostocie oraz klimacie."

Cóż zgadzam się Gothik w obsłudze jest tak prosty jak budowa cepa , ale mylisz pojęcia , prostota to moim zdaniem wada. I jaki klimat masz na myśli , hę?

"Z doświadczenia wiem,że Ci którzy wyzywają innych od dzieci, sami nie ukończyli gimnazjum(lub podstawówki)."

Lub po prostu wiedzą , że granica wieku fanów Gothicka rzadko przekracza pułap 15 lat. Niestety nie wiem jak mam ci udowodnić , że ukończyłem podstawówke czy też gimnazjum , papierów ci przecież przez internet nie pokarze. Dowodem niech będzie to , że zazwyczaj mam dużo do powiedzienia w danej sprawie i staram się pierwszy nie obrażać jeśli mój oponent nie obrazi mnie pierwszy lub nie wykaże się ignorancją lub głupotą.

"I w tym zdaniu,potwierdzasz moje przypuszczenia,co do twojej wiedzy o świecie Gothic-a (no może poza pierwszą częścią)"

Czyli według ciebie Gothik to gra dla wybranych z która nawet najlepszy hardkor sobie nie poradzi ? - co cóż jedno słowo - żałosne. Widocznie mamy różne pojęcia na temat trudności gier. Jak uważasz , że Gothik jest szczytem twoich umiejętności z nowszych jak masz x pograj chociażby w Dark Souls. Pograj i przeproś.

"Daruj sobie szczekanie,czy ja pisałem że mnie Gothic przerósł? Pisałem że jest grą trudną i wymagającą.
Przerost ambicji? Jeśli ktoś napisze Ci prawdę,od razu jest gimbusem? Proszę Cię, zastanów się nad tym co piszesz."

Po prostu nie rozumiesz , że gothik dla niektórych może być łatwy , z góry ustaliłeś ( błędnie ) , że gothik jest grą trudną , a ten dla którego jest łatwa prawdopodobnie w nią nie grał. Ignorant.

"To po jakiego ***** założyłeś ten temat?Nie po to by sprowokować fanów Gothic-a? Nie można było napisać co Ci się w tej grze nie podoba (np: trudne sterowanie,nudna, nie czuje klimatu, itp.) zamiast czekać aż ktoś napisze ci jakiś przykład, a Ty będziesz miał go w du**e ?
Nie mówiąc już o twoich postach na każdym profilu gry z serii Gothic (!!) w których zakładasz tematy : "jaka to jest gra durna,głupia,stara itp."

Założyłem go w wiadomym celu. Jest podany u góry. Moja logika jest prosta wystawiam 10 grą które znacząco wpłynęly na dany gatunek , zmieniły go , dodały coś od siebie. Więc nie rozumiem czemu gimbusy wystawiają 10 grze które jest mierną kopią pozostałych gier cyklu , w których każdy element szwankuje na każdym kroku i w którym fabuła przez wszystkie 4 części się nie zmienia , teraz to czujesz?
Co do postów na temat innych gier z cyklu wyjaśnie to prosto i przejrzyście dla każdego - Żadna część Gothika mi się nie podoba , ale jako że jestem częścią filmwebu i są to fora publiczne mogę zamieszczać moje nawet nieprzychylne posty pod warunkiem nie łamania zasad netykiety ( których staram się nie łamać ).

"Potrafisz tylko obrażać,portretujesz tym zachowaniem człowieka z megalomanią i wywyższającego się Gimbusa.
Nie mam zamiaru się z tobą kłócić,masz swoje zdanie, a Ja mam swoje."

Yhmm nie wiem czy wiesz co napisałem , ale dobra :)
Nie chcesz się kłócić ale ciągle to rozbisz.
Próbuj dalej

Gorn_2

Nie zrozumieliśmy miałem na myśli to , że Gothicka przejdzie nawet laik zaczynający dopiero co przygodę z RPG.

Qeen78030

Na początku napisałem

GeraltRiv

Mógłbyś napisaćGeraltRiv , które gry z gatunku RPG cenisz?

muchamacha

Proszę bardzo:
Fallout
Baldur
Icewind Dale
Morrowind & Skyrim & Daggerfall
Divine Divinity
Arcanum
Dark Souls
Diablo 1
Fable 1
Nox

W skrócie tyle

ocenił(a) grę na 10
GeraltRiv

Cenisz dla samego cenienia, bo tak jest modnie? Czy grałeś, przynajmniej w kilka tych gier? Jakoś nie widzę twoich opinii w komentarzach do tych gier, a w Gothicach, których tak nie znosisz jest ciebie pełno. No i wytykasz bugi Gothicowi i cenisz wyżej Daggerfalla, który jest cały zabugowany...

sebogothic

Grałem we wszystkie tytuły ale nie będe tłumaczył tego komuś kogo wiedza o RPG kończy się na Gothick-u.

"Jakoś nie widzę twoich opinii w komentarzach do tych gier, a w Gothicach, których tak nie znosisz jest ciebie pełno"

Jakbyś nie zauważył nie wchodzę na fw za często , więc nie mam czasu na takie pierdołki jak pisanie komentarza do każdej gry w którą grałem i którą lubię. A ty za punkt honoru obrałeś sobie odpowiadanie na wszystkie moje posty , lol. Masz jakąś obsesję na moim punkcie? Z góry uprzedzam jestem hetero hehehheheh.

"No i wytykasz bugi Gothicowi i cenisz wyżej Daggerfalla, który jest cały zabugowany..."

W grze której wielkość świata jest porównywalna do rzeczywistej wielkości Wielkiej Brytanii , ilość frakcji liczy około 60 , liczba npc-ów idzie w setki tysięcy naprawdę ciężko ustrzec się od bugów. Jest to największy cRPG jaki kiedykolwiek powstał i obowiązkowy tytuł dla każdego fana cyklu. Dla porównania Gothic posiada 3 obozy , i powiedzmy 100 npców , wow.

ocenił(a) grę na 10
GeraltRiv

"W grze której wielkość świata jest porównywalna do rzeczywistej wielkości Wielkiej Brytanii , ilość frakcji liczy około 60 , liczba npc-ów idzie w setki tysięcy naprawdę ciężko ustrzec się od bugów. Jest to największy cRPG jaki kiedykolwiek powstał i obowiązkowy tytuł dla każdego fana cyklu. Dla porównania Gothic posiada 3 obozy , i powiedzmy 100 npców , wow."
Super. Cały świat jest wygenerowany losowo a kolejne wioski i miasta wyglądają tak samo, zadania non-stop się powtarzają... Wow. Wolę zdecydowanie mniejszy świat, ale ciekawy i różnorodny. Twórcy Daggerfalla też chyba to zrozumieli, bo tworzą mniejsze światy, ale za to ciekawsze. Rozumiem, że gdy powstanie gra w której świat dorównuje mapie całego świata a NPCów będzie kilka miliardów będzie to dla ciebie najlepsza gra świata? Bo widocznie na tej podstawie oceniasz gry...

sebogothic

"Cały świat jest wygenerowany losowo a kolejne wioski i miasta wyglądają tak samo, zadania non-stop się powtarzają... "

Sam jesteś wygenerowany losowo. Miasta i wioski wyglądają tak samo bo to 2d to po raz . 2 jest ich tyle , że naprawdę ciężko o dużą różnorodność.

"Twórcy Daggerfalla też chyba to zrozumieli, bo tworzą mniejsze światy, ale za to ciekawsze"

Widać , że się nie znasz na grach. Twórcy zrobili mniejszy świat bo w świecie gier skończyła się pewna epoka , a otworzyła nowa.

"Rozumiem, że gdy powstanie gra w której świat dorównuje mapie całego świata a NPCów będzie kilka miliardów będzie to dla ciebie najlepsza gra świata? Bo widocznie na tej podstawie oceniasz gry..."

Gdzie napisałem , że najlepsza? Typowy przykład trolla - gdy nie ma argumentów wyrywa zdania z kontekstu. Daggerfall jest największym RPG jaki dotychczas wyszedł i jest to fakt niezaprzeczalny.

GeraltRiv

tia, Diablo to trochę inny garunek. Ale co się dziwić. Po postach widać że z iq bliżej Ci do patyczaka niż średnio wykształconego forumowicza.
Ps. nie grałem w gothika. odbiłem się po 10 minutach więc się nie sepleń tylko wymyśl jakby się tu odgryźć :P

ocenił(a) grę na 4
muchamacha

Vampire the Masquerade Bloodlines
seria Might and Magic
seria Wizardry
Diablo
Divine divinity
Fallouty
TESy, zwłaszcza Morrowind
Arcanum
Światynia Pierwotnego Zła
Baldury
saga Icewind dale
Torment
i cała mas ainnych gier niszczy gotika. A teraz wyjdź.

Iselor

Jeżeli nie możesz uszanować zdania innych i nie masz krzty tolerancji to ty wyjdź. Poza tym bądźmy trochę bardziej precyzyjni, gothic to RPG - akcji a ty wymieniłeś głównie klasyczne RPG więc wybacz. Nie można porównywać tych gier, ponieważ polegają na innej rozgrywce.

ocenił(a) grę na 4
przemekhe

Można, można, zwłaszcza że każda z nich jest inna. Ty po prostu dalej udajesz durnia i wywyższasz gotika nad te tytuły. Co jest błazenadą.

Iselor

Wcale nie wywyższam gotika i też twierdzę, że są lepsze gry dajmy na przykład baldury które wymieniłeś ale to nie zmienia faktu, że gothic jest grą dobrą. Nie wiem czy mnie zrozumiałeś jeżeli chodzi o to ocenianie, chodzi mi o to, że można porównać w tych grach tylko parę aspektów a nie całość jako gry. OK można porównywać na podstawię własnych odczuć co do tych gier ale ty chyba chciałeś objąć obiektywny punkt widzenia z którym się nie zgadzam, owszem dla mnie gothic dostaje 10/10 ale patrząc na to w sposób chłodny i bez faworyzowania przez własne zdanie dałbym mu może 8/10 jeżeli nie 7/10.

ocenił(a) grę na 10
GeraltRiv

Ktos kto mówi, że Gothic ma słabą ścieżkę dźwiękową chyba nie ma uszu...

mariusz87kox

Albo słyszał w życiu lepsze soundtracki od tego "czegoś".

GeraltRiv

Zacznę od tego, że czytając twoje posty odniosłem wrażenie, że za tym wyszukanym słownictwem które prezentujesz starasz się wywyższyć i zamaskować to iż tak naprawdę niczego konkretnego i wnoszącego do tematu który sam założyłeś, nie napisałeś. A tylko odpowiadasz na posty innych.
Załóżmy jednak, że wierzę w to co napisałeś czyli deklarowanie przejścia wszystkich części gothic, w co niestety wątpię bo skoro nie lubisz tak bardzo tej gry jak mogłeś przejść wszystkie części jak wspomniałeś nawet nie raz, nie rozumiem co zmusiło cię do tego skoro uważasz ją za dno.
Twierdzisz również, że fani gothic to 15-latkowie, gra wyszła w 2001 roku (w polsce 2002) więc do tej pory te gimbusy jak wymyślnie nazywasz co drugiego użytkownika który wypowiedział się pod twoim tematem teraz mieliby około 25 lat. Znam ludzi w przedziale wiekowym od 12 do 45 lat którzy bardzo cenią sobie serie gothic.
Chciałbym zauważyć też to jak starasz się nam wmówić, że nie maiłeś na celu atakowania fanów serii a to ty pierwszy przeprowadziłeś atak personalny na wiele osób które się wypowiedziały chociaż niczym cię nie uraziły.
''Co z tego , że postacie nie opuszczają swoich domostw czy chodzą w kółko ( jak w Gothick-u) skoro Morrowind posiada wiele elementów które biją na głowę te z Gothick-a , a więc System walki czy magii , fabułę , klimat , prawdziwie zróżnicowany świat , i jego historię , udźwiękowienie i zabawę na naprawdę długie godziny.'' chciałbym cię prosić abyś nie był hipokrytą skoro kreujesz się tutaj na osobę dojrzałą i mającą dużą wiedzę na temat gier rpg. Bo robisz dokładnie to co zarzucasz tutaj ludziom i poniżasz osoby które uważają tą grę za dobrą. Osobiście morrowind jakoś mnie nie oczarował i muszę przyznać, że go nie przeszedłem. Za to skyrima przeszedłem 4 razy i jest świetną grą, Piszesz o słabej fabule w gothic, nie wiem jak z morrowindem ale jeżeli w swojej wypowiedzi miałeś na myśli również skyrim to muszę cię niestety zapytać jaka fabuła jest w skyrimie?? Przecież żeby przejść główny wątek wystarczy 4 godz. i wcale nie zachwyca mnie jakoś ta fabuła jest przeciętna. Myślę, że sam zdajesz sobie z tego sprawę skoro tak dobrze znasz tą grę.
Mówisz, że nie uwierzysz iż ktoś przeszedł gothic kilkanaście razy, muszę cię rozczarować bo ja jestem taką osobą. Zarzucasz mu również niski poziom trudności i twierdzisz, że to gra dla półgłówków, wybacz ale znowu odniosę się do Skyrima czy choćby Fable które wymieniłeś, niby jaki poziom trudności te gry prezentują?? Śmiejesz się z qestów jak to powiedziałeś ''zadania typu "przynieś , podaj , pozamiataj", podaj mi grę w których nie ma takich zadań?? Bo przynajmniej w części tych co wymieniłeś jest och również sporo. Powiedziałeś również o Daggerfall i chyba nie przeszkadzają ci bugi, przepraszam ale wolę pograć w grę gdzie mam tylko 100 NPc i niewielki świat która da mi frajdę niż denerwować się co chwila na bugi co na pewno odebrało by mi w dużej części przyjemnść z gry. Jeżeli chodzi o ścieżkę dźwiękową nie powiem, że jest świetna ale nie o to chodzi, ona pasuje do tej gry i to jest ważne.
Na koniec tak jak chciałeś podam ci argumenty które według mnie działają na korzyść tej gry, podkreślam ''według mnie'' ponieważ każdy może mieć inne zdanie czego ty nie dopuszczasz do siebie. A więc tak: Fabuła jest przeciętna albo dobra a na pewno nie gorsza niż w fable czy skyrim. Co do ścieżki wypowiedziałem się przed chwilą. Co do dialogów są normalne, proste i bez przesadnie bohaterskich i przeciekających dobrocią wypowiedzi głównego bohatera czy NPc-ów. Co do niczym nie wyróżniających się bohaterów myślę, że chodzi ci o brak ich wyrazistych i głębokich osobowości lecz gry tego typu raczej nam tego nie oferują, jeżeli chcesz mieć długie dialogi z NPc o ich przeszłości czy poglądach to powinieneś wyrzucić parę tytułów z listy którą podałeś. System walki za prosty?? A czego chciałeś ?? 20 przycisków na klawiaturze które będą za to odpowiadać?? Gothic nie jest dobry bo nie wniósł nic do gatunku ?? Oczywiście, że wniósł może niewiele ale większość gier które ty podałeś raczej też wielkiej rewolucji nie zrobiły. Co do gothic 3 muszę się niestety w pewnym stopniu z tobą zgodzić, wypadł słabo, nie przeszedłem tej gry choć wysoko sobie cenie 2 poprzednie części. Chociaż grafika jest świetna i do tej pory nie odstaje zbytnio od nowych gier. To prawda, że gothic nie jest grą wymagającą jeżeli chodzi o poziom trudności ale gra się w niego lekko i bez 2 godzinnego zatrzymywania się na jednym queście. Raczej dałbym gothic 10/10 ponieważ oceniam jak mi się grało i jak MI się podobała a nie to co wniosła do gatunku. Chciałeś aby ktoś przedstawił argumenty przemawiające za serią gothic a więc spełniłem twą prośbę, to czy się ze mną zgodzisz czy nie niestety mnie nie interesuje. Co do całej treści po prostu czytając temat nie mogłem się powstrzymać

przemekhe

"Zacznę od tego, że czytając twoje posty odniosłem wrażenie, że za tym wyszukanym słownictwem które prezentujesz starasz się wywyższyć i zamaskować to iż tak naprawdę niczego konkretnego i wnoszącego do tematu który sam założyłeś, nie napisałeś. A tylko odpowiadasz na posty innych."

To jest normalne słownictwo które używam na co dzień , nie wiem co w tym zdrożnego? Takiego słownictwa powinien używać każdy z nas by podkreślić swoją klasę , ale też większość ludzi to idioci albo impertynenckie buraki.

"Załóżmy jednak, że wierzę w to co napisałeś czyli deklarowanie przejścia wszystkich części gothic, w co niestety wątpię bo skoro nie lubisz tak bardzo tej gry jak mogłeś przejść wszystkie części jak wspomniałeś nawet nie raz, nie rozumiem co zmusiło cię do tego skoro uważasz ją za dno.'

Po pierwsze , oceniam jakiś tytuł po zapoznaniu się z nim. Tak też zrobiłem z Gothickiami. 1 i 2 przeszedłem 2 razy bo za 1 mi się nie spodobały z ww powodów ( a często mam tak , że zaczynam coś doceniać dopiero za n-tym razem) , niestety za 2 podejściem były tak samo słabe jak poprzednio. Nie obchodzi mnie w co wierzysz a w co nie , nie mam zamiaru ci tego udowadniać , tylko dla tego , że ty masz jakieś wątpliwości.

"Twierdzisz również, że fani gothic to 15-latkowie, gra wyszła w 2001 roku (w polsce 2002) więc do tej pory te gimbusy jak wymyślnie nazywasz co drugiego użytkownika który wypowiedział się pod twoim tematem teraz mieliby około 25 lat. Znam ludzi w przedziale wiekowym od 12 do 45 lat którzy bardzo cenią sobie serie gothic."

Przecież gimb urodzony w 97 też może grać w g , czyż nie? Przykro mi to mówić ale średnia wieku ludzi grających w g rzadko przekracza osiemnaście lat ( z moich wnikliwych obserwacji). Gothic jest dla nich obiektem kultu , chociaż to baaardzo słaba gra.

"Chciałbym zauważyć też to jak starasz się nam wmówić, że nie maiłeś na celu atakowania fanów serii a to ty pierwszy przeprowadziłeś atak personalny na wiele osób które się wypowiedziały chociaż niczym cię nie uraziły."

Nie prawda , gdybyś miał choć odrobinę przyzwoitości to przyznałbyś mi rację , chociaż stoisz po drugiej stronie barykady.

"Mówisz, że nie uwierzysz iż ktoś przeszedł gothic kilkanaście razy, muszę cię rozczarować bo ja jestem taką osobą. Zarzucasz mu również niski poziom trudności i twierdzisz, że to gra dla półgłówków, wybacz ale znowu odniosę się do Skyrima czy choćby Fable które wymieniłeś, niby jaki poziom trudności te gry prezentują??"

Teraz zagram tak jak ty i tobie podobni , nie wierze ci , nie przeszedłeś tej gry kilkanaście razy , ba nie przeszedłeś jej nawet raz.
Skyrim i Fable mimo , że to gry proste są od g o wiele trudniejsze. Dla przykładu w g wbijesz 20 lvl i każdego pobijesz bez trudności , w Fable i Skyrimie są potwory które bez względu na poziom sprawią ci trudność.

"chciałbym cię prosić abyś nie był hipokrytą skoro kreujesz się tutaj na osobę dojrzałą i mającą dużą wiedzę na temat gier rpg. Bo robisz dokładnie to co zarzucasz tutaj ludziom i poniżasz osoby które uważają tą grę za dobrą. "

Po pierwsze zdanie zaczynamy od kropki. Po drugie to jest moje zdanie , to jest forum publiczne , na którym mogą wypowiadać się w negatywny jak i pozytywny sposób o danym tytule ( przestrzegając netykiety ).

"Osobiście morrowind jakoś mnie nie oczarował i muszę przyznać, że go nie przeszedłem. Za to skyrima przeszedłem 4 razy i jest świetną grą, Piszesz o słabej fabule w gothic, nie wiem jak z morrowindem ale jeżeli w swojej wypowiedzi miałeś na myśli również skyrim to muszę cię niestety zapytać jaka fabuła jest w skyrimie?? Przecież żeby przejść główny wątek wystarczy 4 godz. i wcale nie zachwyca mnie jakoś ta fabuła jest przeciętna."

Wątek główny w gothick-u to akurat mistrzostwo świata. Poza tym miałem na myśli Daggera i Morrowind. Aha i g2 można przejść w 15 minut wystarczy wsiąść na statek i pokonać ożywieńca. Sam pamiętam jak go pokonałem lagą.

"Na koniec tak jak chciałeś podam ci argumenty które według mnie działają na korzyść tej gry, podkreślam ''według mnie'' ponieważ każdy może mieć inne zdanie czego ty nie dopuszczasz do siebie. "

I kto to mówi jw. Przyjmuje każdą opinię byle by tylko była sensowna i na temat , ale nie znoszę obrażania mojej osoby z powodu innych poglądów ( patrz sebogothic ). Niestety obrażanie innej osoby zwłaszcza przez internet jest żałosne , niedojrzałe i typowe... Zwłaszcza dla fanów gothicka.

"To prawda, że gothic nie jest grą wymagającą jeżeli chodzi o poziom trudności ale gra się w niego lekko i bez 2 godzinnego zatrzymywania się na jednym queście"

Ja wole się zatrzymać 2 , 3 , 4 , 5... 35 godzin. Niż przechodzić questy z których najbardziej wymagającym jest o ironio zbieranie rzepy z pola. Dlatego wole gry trudniejsze , bo z prostych zręcznościowk już niestety wyrosłem. Aha i na tej samej podstawie oceniasz też filmy? W takim razie polecam Zmierzch film do granic prosty , film w sam raz dla ciebie , gwarantuje ci , że ani razu w trakcie seansu nie będziesz musiał użyćszarych komórek :p

"System walki za prosty?? A czego chciałeś ?? 20 przycisków na klawiaturze które będą za to odpowiadać?? Gothic nie jest dobry bo nie wniósł nic do gatunku ?? Oczywiście, że wniósł może niewiele ale większość gier które ty podałeś raczej też wielkiej rewolucji nie zrobiły."

Oki doki jedna rzecz jaką gothic wniósł do serii RPG , słucham. I tutaj widać twoje braki , każda z gier które tam podałem jakoś wpłynęła na gatunek , pewnie w nie , nie grałeś, więc nie dziwię się , że nie wiesz.

"Co do niczym nie wyróżniających się bohaterów myślę, że chodzi ci o brak ich wyrazistych i głębokich osobowości lecz gry tego typu raczej nam tego nie oferują, jeżeli chcesz mieć długie dialogi z NPc o ich przeszłości czy poglądach to powinieneś wyrzucić parę tytułów z listy którą podałeś."

Masz rację chodziło mi właśnie o brak osobowości , bohaterowie z Gothicka w moim mniemaniu tworzą jedną wspólna świadomość , która niczym specjalnym się nie wyróżnia , ale też nie odstaje od reszty.
Teraz porównaj dialogi z Gothick-a do dialogów z Tormenta czy Wiedźmina. Największym ich atutem jest humor ( czarny ) którego w gothicku nie ma i możemy się z nich dużo dowiedzieć na temat otaczającego nas świata jak i przeszłości bohaterów.

GeraltRiv

"Aha i g2 można przejść w 15 minut wystarczy wsiąść na statek i pokonać ożywieńca. Sam pamiętam jak go pokonałem lagą."

No to gratulacje dla ciebie, skoro grę na kodach przechodzisz.

Stanislaw_monter

Gratuluje , że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Grę przeszedłem normalnie , ale wiem że istnieje taki bug.

GeraltRiv

Co tam napinaczu? Coś długo na forum nie wchodziłeś. Wymyślałeś nowe teksty, jak ludziom odszczekać? No to nie udało ci się.

Co do rzekomego "nie czytania ze zrozumieniem", to nie wiadomo, jak to się ma do twojego gadania, że grę przechodzisz w 15 minut, a smoka-ożywieńca zabijasz byle lagą. Może tylko buraki na twoim poziomie to rozumią. Każdy normalny, kto przechodził G2 bez kodów po prostu wyśmieje cię.

Żegnam więc, ale możesz się czuć wygrany, bo przez ciebie straciłem jednego posta.

Nie pozdrawiam.

Stanislaw_monter

*rozumieją

Stanislaw_monter

Może i by to było śmieszne gdyby to napisał normalny człowiek. Ale przecież ty jesteś trollem ( w dodatku marnym ) wystarczy prześledzić twoje wypowiedzi , żeby do tego dojść. Ożywieńca da się ubić lagą może byłeś po prostu za słaby? Ja miałem okolo 43 level najlepszy pancerz ( byłem paladynem ) i dobre statystyki. Ubicie takiego bota to jest igraszka ( dla mnie przynajmniej ).

GeraltRiv

"Teraz zagram tak jak ty i tobie podobni , nie wierze ci , nie przeszedłeś tej gry kilkanaście razy , ba nie przeszedłeś jej nawet raz.
Skyrim i Fable mimo , że to gry proste są od g o wiele trudniejsze. Dla przykładu w g wbijesz 20 lvl i każdego pobijesz bez trudności , w Fable i Skyrimie są potwory które bez względu na poziom sprawią ci trudność. "

W Skyrime wszystko zależy od poziomu trudności :) a co do Fable to jeżeli zagrało się magiem to trudności miałem tylko na początku jak we wszystkich grach zresztą. Ja również nie wymagam abyś mi wierzył, ale kiedyś naprawdę miałem szajbe na punkcie tej gry.

"Aha i na tej samej podstawie oceniasz też filmy? W takim razie polecam Zmierzch film do granic prosty , film w sam raz dla ciebie , gwarantuje ci , że ani razu w trakcie seansu nie będziesz musiał użyćszarych komórek :p"

Nic trudnego zajrzeć do filmów które oceniłem, oczywiście znajdziesz tam pewnie, uważane za mało inteligentne filmy które oceniłem wysoko bo zapewniły mi rozrywkę ale jest tam też kilka perełek :). Co do zmierzchu to porwałem się tylko na książkę. A odnośnie używania szarych komórek to czasami trzeba obejrzeć coś mało wymagającego np. jakąś sieczkę.

Owszem widzę błędy w mojej wcześniejszej wypowiedzi, jednak nie zmienię zdania odnośnie gry. Myślę, że nie znajdziesz już nic interesującego w tym temacie, na wszelki wypadek zajrzę od czasu do czasu.
PS. Zbieram pieniądze na nowy sprzęt dla Wiedźmin 3. Dziki gon :-) Osobiście polecam całą sagę książkową.

ocenił(a) grę na 4
przemekhe

Bronisz tego gówna bo jesteś takim samym gimbusem jak każdy fan tego tytułu. Nie znasz się na tym gatunku i tyle.

Iselor

To moja ostatnia odpowiedź na post kogoś kto wspinając się na wyżyny swojej inteligencji jest wstanie napisać tylko tyle. Nie będę z tobą dyskutował, po co mam ci dawać frajdę i tak pewnie jesteś świadom swojego poziomu rozwoju.

ocenił(a) grę na 4
przemekhe

Ty wciaż nie jesteś świadom tego że Gothic JEST słabym tytułem. może kiedyś zmądrzejesz.

ocenił(a) grę na 10
Iselor

O gustach się nie dyskutuje. Grałem we wszystkie TESy od Morrowind wzwyż i uważam, że nie ma co porównywać tych dwóch gier, ponieważ założenia są zupełnie inne. W Gothic jest perfekcyjnie zrobiony main quest, w TESach są rozbudowane questy poboczne. Wracając do tematu, Gothic zdobył popularność dzięki doskonałemu klimatowi, którego dużo ludzi po prostu nie czuje. Uważam, że gry nie muszą nic wnosić do gatunku, żeby uznano je za dobre. :)

ocenił(a) grę na 9
Iselor

Bardzo się na tobie zawiodłem. Wyzywanie gry od g*wien da się jeszcze zrzucić na karb gustu (choć i tak wypadałoby mieć na takie określenia jakieś sensowne uzasadnienie), ale wyzywanie od ostatnich tysięcy ludzi, których jedyną "winą" jest to, że śmieli daną grę polubić, jest już poniżej krytyki.

Poza tym uparcie zestawiasz Gothica z klasycznymi cRPG, mimo że Gothic należy do gatunku Action RPG i opiera się na kompletnie innych założeniach. Równie dobrze mógłbyś porównywać Call of Duty z grami z twojej listy. Znasz jakieś gry ACTION RPG, które są od Gothica wyraźnie lepsze?

Swoją drogą, skoro jesteś takim znawcą cRPG, to może mi wyjaśnisz, od kiedy to Diablo jest grą z tego gatunku? Notabene - narzekasz na rzekomy "prymitywizm" Gothica, a z drugiej strony umieszczasz na tej swojej zaszczytnej liście grę z praktycznie zerową fabułą, sprowadzającą się właściwie tylko do wyrzynania hord potworów? Way to go.

ocenił(a) grę na 4
Der_SpeeDer

Na komputerowym RPG zjadłem zęby. To jest gatunek który dzieli się na kilka podgatunków: sandboxy (głównie TESy), dungeon crawler (Eye of the Beholder, Might and Magic), story telling RPG (czy też "nowa szkoła" - Baldurs Gate), action RPG (np. Divine Divinity) i - tadam! - hack and slash czyli takie Diablo. Ponieważ wszystkie podgatunki cRPG czyli cały gatunek to MECHANIKA+setting+interakcja (questy)+ekwipunek pod warunkiem że kierujemy jedną postacią bądź drużyną. Dlatego nie mam problemu by do jednego wora wrzucać Diablo. Arcanum, Baldura i Morrowinda. W Gothica grałem ładnych parę lat temu i wtedy mi się nie podobał. Dam mu niedługo szansę, może mi się odmieni. Ale w gatunku action-RPG najwyżej cenię sobię Divine Divinity, Mass Effect 1czy Siege of Avalon. Porównanie zaś z Call of Duty z dupy.

przemekhe

"Nic trudnego zajrzeć do filmów które oceniłem, oczywiście znajdziesz tam pewnie, uważane za mało inteligentne filmy które oceniłem wysoko bo zapewniły mi rozrywkę ale jest tam też kilka perełek :). Co do zmierzchu to porwałem się tylko na książkę. A odnośnie używania szarych komórek to czasami trzeba obejrzeć coś mało wymagającego np. jakąś sieczkę."

Ja najbardziej lubię filmy które trzeba obejrzeć 2 , 3 razy by w pełni zrozumieć co reżyser miał na myśli. Nie ma nic lepszego od swojej własnej interpretacji danego filmu , jeśli choć w części zgadza się z ogólnie przyjętym schematem. Oczywiście lubię też "lekkie kino" wszelkiego typu komedie są zawsze mile widziane. Co do "zmierzchu" - moim zdaniem to jest zbezczeszczenie dobrych filmów o wampirach , bo jak oglądam pedałko-wampiry uświadamiam sobie , że jest to film wyłącznie dla nastolatek czytających bravo i loffciających Dżastina Biebera. I tak najlepszy był koleś co przez cały film chodził bez koszulki i główna bohaterka która ryzykowała śmiercią by zobaczyć ukochanego ( wzruszające , lol ). Więc odradzam to "dzieło".

"Owszem widzę błędy w mojej wcześniejszej wypowiedzi, jednak nie zmienię zdania odnośnie gry. Myślę, że nie znajdziesz już nic interesującego w tym temacie, na wszelki wypadek zajrzę od czasu do czasu.
PS. Zbieram pieniądze na nowy sprzęt dla Wiedźmin 3. Dziki gon :-) Osobiście polecam całą sagę książkową."

Zagraj może w RPG które uchodzą za kultowe? Może wśród nich znajdziesz coś dla siebie , kto wie?
Też oczywiście wyczekuje premiery nowego Wiedźmaka. Zwłaszcza zainteresował mnie fragment o otwartym świecie. Kto wie , może też się skuszę , jak zbytnio nie wywindują ceny. Co do książki to przeczytałem wszystkie części jakieś 4 razy. Sapkowski to mój ulubiony Polski pisarz fantasy , przy czym mój ulubiony autor obok Terryego Pratchetta , H. P. Lovecrafta , braci Strugackich i Ray'a Bradbury.
Pozdrawiam serdecznie

ocenił(a) grę na 9
GeraltRiv

Porównywanie mechaniki, dialogów i właściwie wszystkiego z Gothica do czegokolwiek co wyszło po nim jest po prostu głupie. Przy tego typu argumentach mocno się zawiedziesz. I wiele stracisz.

Hennet7

Ciekawe co jest według ciebie mądre? Gothic nie jest grą dla wszystkich i musisz zrozumieć , że komuś może się nie podobać.

ocenił(a) grę na 8
GeraltRiv

Boże święty. Nie chcę cie teraz w żaden sposób obrażać, ale jeśli Skyrim jest grą trudną, to... Na całą grę są może trzy groźne potwory, maksymalnie pięć ich egzemplarzy na caaaały świat.

GeraltRiv

uważasz ją za denną właśnie dlatego ze nie mozesz zrozumieć jej fenomenu. tu w większości chodzi o sentyment do tej gry. prosty jesteś.

bartek001300

Czyli tak nie lubię Gothicka , gry kultowej dla gimbusów , więc jestem prosty.
Nie wiem jak ty ale ja przed opublikowaniem czegoś używam mózgu czego po tobie nie widać , to po raz.
Dwa o jakim ty fenomenie mówisz? Gra która sprzedała się w 2 krajach podczas gdy w innych przepadła bez echa jest fenomenem? To co w takim razie powiesz o Falloucie , TES-ie , Wiedźminie ? Według mnie to jest fenomen i klasa sama w sobie.

ocenił(a) grę na 9
GeraltRiv

Dla ciebie klasa, dla innych gniot. O gustach się nie dyskutuje.Koleżanka na początku odpowiedziała na twoje pytanie. I wtedy najbliżej gimbusa sam się postawiłeś uznając swoj punkt widzenia jako najbardziej obiektywny. Gra ma zapewniać rozrywkę jak widać Gothic zaoferował jej wystarczająco dużo. Sam przyznam iż bardziej mi zapadł w pamięci niż TES 3, który po pierwsze w żadnym momencie nie stanowił wyzwania, a jeżeli się go nie zmodowało to około połowy wątku głównego było się niemal bogiem.

użytkownik usunięty
GeraltRiv

Wolę chyba pograć już w Dragon Age II niż Gothica - tylko tak skomentuję, nie będę odzywał dalej, raz kulturalnie skomentowałem Gothica na YT a się rzucił jakiś napinacz że prowokacja.

GeraltRiv

Mózgu to raczej ty nie używasz,co można wywnioskować po twojej argumentacji.to co sobą reprezentujesz swiadczy o tym ze to ty jestes gimbusem i po prostu nie mozesz ścierpieć tego ze gothic jest przez wielu uważany z jedną z najlepszych gier.nie mam zamiaru z tobą więcej dyskutować. kazdy który włączył się w tą dyskusję pod twoim pytaniem wyraził swoje zdanie na temat gothica,za i przeciw.i między innymi dlatego powinieneś mieć jasnośc co do opinii na temat gothica a nie się stale spinać i wymagac od kazdego wyjaśnien na temat tego dlaczego tak lubią gothica a nie np Wiedzmina którego ty zapewne uwielbiasz.Zadaj sobie pytanie czego ty w ogóle oczekiwałeś publikując tego posta.