PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608436}
8,0 26 tys. ocen
8,0 10 1 26046
Grand Theft Auto IV
powrót do forum gry Grand Theft Auto IV

10/10!

użytkownik usunięty

Najlepsza gra z serii.

ocenił(a) grę na 8

Vice City i San Andreas lepsze były, tą część usytuowałbym na 3 pozycji

ocenił(a) grę na 6
peeszet

Trójwymiarowe:
1. GTA III
2. VC
3. IV
4, SA

użytkownik usunięty

Najlepsza, ale ludziom się niepodobają wymagania komputerowe, potrzebne do płynnej gry. Mając b. dobry komputer, mówiliby inaczej. Choć racje mają z tym, że wymagania są wygórowane.

użytkownik usunięty

nowe gry czesto sa robione na komputery przyszlosci - tzn na dzisiejszym sprzecie mozesz sobie pograc na srednich detalach, a dopiero za pare lat mozna odpalic wszystko na super high, jesli ktos jest takim desperatem ze woli w dniu premiery miec 10 fps na swoim rzęchu niz troche zaczekac no to jego problem - jak dla mnie gra jest swietna, podobnie jak kazda z serii - no moze nie liczac dwójki
ale spieranie sie ktora jest lepsza jest troche bezsensowne bo ilu graczy tyle opinii

użytkownik usunięty

oczywiscie mozna zarzucic tworcom ze slaba optymalizacja itp, ale to bardziej pasuje dzisiaj do swiata konsol, jak ktos ma internet to sie moze dowiedziec czy na jego sprzecie gra bedzie dobrze chodzic - jak sie takiemu komus cos nie podoba to moze gry nie kupowac i po problemie, pograc sobie moze w troche starsze gry, ktore akurat teraz beda smigac u niego na full detalu

użytkownik usunięty

z patchem 1.0.7.0 tylko jedną opcję muszę mieć na średnich a reszta działa spokojnie i nie muszę narzekać.

ocenił(a) grę na 10

tylko tekstury? Xd

ocenił(a) grę na 5

to jest porażka, jak miałem gierkę w domu to na stronie Cenegi nie było nic poza patchem 1.0.4.
Nie wiedziałem że można lepsze patche instalować do podstawki gry (myślałem że te wyższe są dostępne wyłącznie dla EFLC)

niestety, ale ta gra to jest prawdziwy skok twórców na kasę :-/

W 100% zgadzam się z Scorpions.B najlepsza część serii
Tak dopracowanego miasta, klimatu czy grafiki nigdy nie miało żadne Grand Theft Auto!!
Do tego genialne multi, rozbudowana fabuła i barwne postacie drugoplanowe, nie mam pojęcia jak można mówić że san andreas było lepsze. Chyba jest to spowodowane tym że ci ludzie nigdy nie mieli kontaktu z czwórką.
Na drugim miejscu ulokował bym jedynkę a na trzecim vice city.

ocenił(a) grę na 6
ShotgunMesssiah

ShotgunMesssiah - ja miałem kontakt z czwórką, i uważam że VC i SA było nieporównywalnie lepsze niż IV, gdyż nie samą grafiką człowiek żyje. Dla mnie osobiście w grach grafika musi spełniać tylko jeden warunek - nie za bardzo razić w oczy:)

Podstawowe minusy GTA IV względem poprzednich części to:
- beznadziejna praca kamery podczas jazdy samochodem i "poprawiona" fizyka gry sprawiły że najważniejsza część gry jaką jest prowadzenie pojazdu zamieniła się w koszmar.
- "jedź tam i zabij go" - czyli denne, nudne, monotonne i ogólnie rzecz biorąc beznadziejne misje.
- irytujący bohater główny, który z uporem maniaka prawi wszystkim jakieś moralizatorskie farmazony, jednocześnie przyjmując zlecenie na każdego, nie bacząc na to czy dany cel zasługuje na śmierć czy też nie.
- kiepskie radiostacje z dennymi prowadzącymi, jedynie to radio w klimacie wschodniej europy jest w miarę dobrze zrobione, ma przynajmniej jakiś klimat, ale i tak daleko mu do chociażby "emotion" z VC.

A najlepsza część GTA to oczywiście Vice City, gdyż było najbardziej klimatyczne, na przykład misje dla studia filmowego - tego się nie zapomni do końca życia:)

P.S. "Na drugim miejscu ulokował bym jedynkę a na trzecim vice city." - jedynkę?! chyba miałeś na myśli trójkę. Dwie pierwsze części GTA też były świetne, ale porównywanie ich do tych w 3D byłoby bezsensowne.

ocenił(a) grę na 10
torhan

Gra jest doskonała, ale nie ma co się spierać czy jest lepsza czy gorsza na tle innych. Jak dla mnie każda część GTA to majstersztyk i zasługuje na najwyższą ocenę. Każda ma niezwykły na swój sposób klimat. Zależy kto w którym się lepiej odnajduje. Dla mnie cała seria 10/10.

użytkownik usunięty
CzaroS_fw

I taka wypowiedź mi się podoba, popieram twoje zdanie:)

użytkownik usunięty
torhan

W GTA IV bez problemu wygrywałem wszystkie wyścigi i panowanie nad pojazdem dla mnie jest bardzo przyjemne. Główny bohaterem bardzo przypadł mi do gustu, bo on nie chciał paprać się w tym całym błocie tylko został do tego zmuszony, często też mieliśmy wybór czy zabić kogoś czy pozostawić go przy życiu. Radiostacja bardzo mi się spodobały, szczególnie te ruskie radio, którego tytuł wyleciał mi z głowy.

ocenił(a) grę na 8
torhan

nic dodać nic ująć :)

pozdrawiam

ocenił(a) grę na 5

nie zgadzam się

spaprano prawie wszystko.

1. Cienie - niedopracowane, źle wyglądające, są zasobożerne - to jedna z głównych przyczyn zacinania się komputerów.
2. Kamera która wszystkich graczy denerwuje - za wolna.

3. W podstawce gry nie ma zdalnie detonowanych ładunków (są tylko takie które można przyczepić do samochodu), a przecież takie bomby były już w san andreas wiec dlaczego nie zrobili ich tu? Naciągactwo.
4. Spadochrony których brakuje - były w San Andreas, w zwykłym GTA IV ich niema - i są dopiero w dodatku TBOGT - czyli naciągactwo po raz drugi.
5.Pierwszy raz w histori popsuto Replay'e ( Video Editor który wymaga połączenia z RSC czyli totalny absurd)

6. MMA10 oraz szereg innych irytujących błędów.

7. Wymaga XP SP3

8. Games Windows Live - czyli totalny crap. Albo łączysz się z internetem, albo masz przes.....ne. (save'y konta offline są głęboko schowane)

Grafika bije na głowę wszystko, sceny są super. Ale .... ten szereg błędów sprawia że nie mogę nazwać gry arcydziełem

użytkownik usunięty
plantum

Polecam patch 1.0.7.0 w nim nareszcie cienie wyglądają zadowalająco i płynność gry jest na bardzo dobrym poziomie.

użytkownik usunięty

@plantum

6. Ja nigdy takich problemów nie miałem.
7. Technologia idzie do przodu.
8. Również nie przypominam sobie problemów z tą platformą.

Może grałeś na piracie, albo masz/miałeś komputer kilkuletni i dziwiło cię że nie chce płynnie chodzić.

Dla mnie gierka super, setki godziny przegrane na multi. Co było największym plusem tej gry.

Teraz już nie gram, szczerze mówiąc mi się przejadło. Osiągnąłem to co chciałem.

Ale nie żałuję czasu spędzonego przy tej grze.

ocenił(a) grę na 5

"Może grałeś na piracie, albo masz/miałeś komputer kilkuletni i dziwiło cię że nie chce płynnie chodzić."

oryginał, c2d 3 GHz, 2x1 GB 1333 MHz, Gigabyte 9800 GT 1 GB DDR3.

cienie są do kitu.

po pachu 1.0.4 miałem wkurzające menu wyboru pomiędzy gta iv oraz episodes from lc (mimo że dodatku nie miałem instalowanego)

save powinny byc w folderze "Moje Dokumenty" - tak jest wygodniej.Nie można kopiować postępów bo save'y są przypisane do danego profilu - to jest absurd.

ocenił(a) grę na 10

Popieram. Czwórka jest najlepsza, a co do wymagań to wcale nie są takie straszne. W momencie kiedy wyszło GTA IV mój komp miał już 2 lata i jakoś śmigam na medium z wystarczającą ilością fps-ów.

lostek815

"Popieram. Czwórka jest najlepsza"

ludzie przestańcie bzdury gadać.

ocenił(a) grę na 10
Fuck_Tyler.com

Koleś, to, że Ty uważasz inaczej, to nie znaczy, że to są bzdury.

@torhan
- Pierwsze słyszę, żeby ktoś narzekał na kamerę. Widać po prostu nie umiesz się przyzwyczaić.
- Misje wcale nie są nudne i w każdej masz do zrobienia co innego, a że większość polega na zabiciu kogoś to normalne. W końcu to GTA i zawsze tak było.
- Bohater nie patrzy czy ktoś zasługuje na śmierć czy nie? Are you f*cking kidding me? Dziwne, że podczas fabuły mamy do wyboru kilkukrotnie czy kogoś zabić czy oszczędzić mu życie.
- Stacje radiowe to już kwestia gustu. Imo jest w nich praktycznie wszystko, dla każdego się coś znajdzie. Ja tam i tak zawsze słucham swojej wgranej muzyki.

użytkownik usunięty
lostek815

Po co się nim przejmujesz? Ten idiota wszędzie wypisuje bzdury żeby zwrócić na siebie uwagę.

użytkownik usunięty
lostek815

Popieram:)

lostek815

jedyna rewolucja to silnik Euphoria

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty

WTF!!! cenzura na filmwebie?! CO TO KUR*A JEST

ocenił(a) grę na 10

Też gram na kompie w HD i wolę prowadzić na klawie xD Padem się głupio strzela.

"prowadzenie samochodu padem jest genialne"

dobra, ale nie sikaj w portki.

użytkownik usunięty

A ja mam na kompie i też mi się nie tnie, a grafika lepsza od wersji konsolowych, nie lubię grać na konsoli w takie gry jak GTA. Konsola u mnie idealnie sprawdzą się w Fife, czy serii Fight Night.

ocenił(a) grę na 8

Na kompie nie grałem w GTAIV tyko na X360 (kolega grał na PC i był zły że musiał jakieś patche co trochę wgrywać) ale do prowadzenia samochodów za cholerę nie mogę się przyzwyczaić. Sa takie jakieś dziwne bo maja dużą bezwładność i to nieważne czy smigasz Suv'em czy sportowym coupe... Ale IV skończyłem i nawet historia opowiedziana przez nią trzyma poziom jest nawet lepsza niż w SA ale trochę brak otwartej przestrzeni. A i denerwuje mnie ciągły motion blur w tej gre przez co wszystko jest rozmyte ale zo już wina X360....
Mój ranking serii GTA:
1. Vice City (KLIMAT!!!!)
2. San Andreas("+" za otwarte przestrzenie masę broni, czołgów, helikopterów itp.)
3 GTA IV ( "-" za durne prowadzenie samochodów)

użytkownik usunięty

A ja mam konsolę i PC. Obraz na konsoli nie dorówna obrazowi na PC. GTA IV zdecydowanie wolę na PC.

błędy, błędy i jeszcze raz błędy.

gra niedopracowana.

przy pecetach to był dosłownie skok na kasę..... rockstar wiedział że mimo tych błędów wszyscy to kupią.

użytkownik usunięty
Fuck_Tyler.com

Z najnowszym patchem w grze na PC nie zauważyłem, ani jednego błędu!

grałem w podstawkę z patchem 1.0.4 bo nowszego nie znalazłem.
ktoś mi powie że był nowszy?

użytkownik usunięty
Fuck_Tyler.com

Był 1.0.7.0, ulepsza grafikę i nie potrzebujesz RGSC do grania.

ten 1.0.7.0 był do zainstalowania na poprawkę, czy na dodatek? I skąd można go była wziąć?
bo na stronie polskiego wydawcy był tylko 1.0.4 :/

użytkownik usunięty
Fuck_Tyler.com

http://pccentre.pl/download/details/Grand_Theft_Auto_IV_patch/id=1348 - wersja 1.0.5.0
http://pliki.onet.pl/plik2084_Grand.Theft.Auto.4.1.0.6.0.html - wersja 1.0.6.0
http://www.sciagnij.pl/programy/p/Gry-Narzedzia_i_dodatki-Patche-Grand_Theft_Aut o_IV_Patch/6202 - wersja 1.0.7.0

brawa dla polskiego wydawcy, to raz.

grę jednak należy ocenić już przy premierze - niektórzy przecież kupili niedorobioną grę za astronomiczną sumę 140 zł. i sprzedali ją nim ukazały się ww. patche.

użytkownik usunięty
Fuck_Tyler.com

Gra, która kosztuje 140 zł, a pamiętam, że podczas premiery kosztowała 160 zł powinna być dopracowana idealnie. Jedynym pocieszeniem jest to, że Rockstar nie miał graczy totalnie w tyłku i wydał patche.

"wydał patche."

o których g było wiadomo....
cenega na serwerze nadal ma tylko patch 1.0.4, nic nowszego. wiec czuję się oszukany. Grę całe szczęście sprzedałem i teraz dochodzę do siebie po tej porażce.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

żebyś miał zajęcie, smarkaczu.

ocenił(a) grę na 10
Fuck_Tyler.com

a co ma cenega do rockstara? że niema patcha na ich stronie to nie wina rockstar, poza tym strona cenegi nie jest jedyną stroną z takimi rzeczami, twój internet pozwala ci surfować tylko po polskich stronach?

ocenił(a) grę na 9
Fuck_Tyler.com

Ciągle rozpowiadasz o tych błędach i niedopracowaniu, a to nie jest wina gry, że masz za slabego kompa. Ja nie zauważyłem żadnych błędów. Poza tym kto do cholery powiedział, że oceniamy wersje na PC?

użytkownik usunięty
raVadrian

Słusznie piszesz:)

ocenił(a) grę na 8
raVadrian

Dokładnie. wersja na konsole jest pozbawiona błędów..Tyler.com i Scorpions. B ciągle się kłócicie o to GTA w każdym temacie związanym z jakimkolwiek GTA!!! Ktoś wam za to płaci?! Dajcie spokój. Fakt jest że GTA IV jak wyszło na kompa miało słabą konwersje i dopiero kolejne patche tą sprawę poprawiły kiedyś był to problem a teraz gdy błędy są wyeliminowane niema co nad tym ubolewać....Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Tofik504

Na kompie najgorszy był system zabezpieczeń, dla mnie to ostre przegięcie. A co do konwersji też nie byłą za dobra, grać dało się dopiero na wersji 1.0.4.0

ocenił(a) grę na 8

I to mnie dziwi że gry na kompa wymagają stałego komunikowania się z serwerami producenta.. a co jeśli w domu niema neta, albo nastąpi awaria. Pamiętam jak kolega był zdenerwowany gdy podczas burzy wysiadła centrala tp i przez 2 dni niebyło neo... (grał w ACII które wymaga stałego połączenia z serwerami ubisoftu). niestety nie producenci są na zysk nastawieni i nie patrzą na problemu jakie ma ostateczny użytkownik (nie tak dawno wystarczyło włożyć płytę do napędu gre zainstalować i grac a teraz jeszcze zabwała z dekodowaniem gry przez co niektóre gry lubią mieś zwisy). Rockstara goniły terminy oraz kiepska sytuacja finansowa którą poprawiło dopiero Read Dead Redemption wieć konwersja GTA IV była taka sobie ale dobrze że choć połapali się i naprawili błędy

użytkownik usunięty
Tofik504

Takie działanie producenta gry uderza tylko w uczciwych graczy i tylko utrudnia im granie. W wspomnianej przez Ciebie grze AS II, było tak że uczciwi gracze musieli się męczyć z stałym połączeniem, a piraci nie musieli mieć połączenie z internetem, a zapisy mieli na dysku twardym.

Szkoda, że Rockstar nie wydał Read Dead Redemption na PC.

ocenił(a) grę na 8

Powiem Ci że Read Dead Dedemption to już klasa sama w sobie... W czasach gdy gry rzadko posiadają klimat ciekawą fabułę ta gra ma to wszystko i to w ilościach takich że spokojnie można obdzielić że 3 gry i gra niewiele wy straciła klimatu bo widok zachodzącego słońca pędząc galopem po wielkich równinach w tle nastrojowa muzyka.....czego chcieć więcej?!! Dodam że gra posiada też sympatycznego bohatera którego los jak najbardziej mnie interesował .... Wszystkim polecam RDR tym bardziej że z XBL można pobrać za ok 45zł rewelacyjny dodatek którym się teraz delektuje i to nie jest bynajmniej parę pukawek tylko całkowicie nowa kampania...

A odnośnie zabezpieczeń w grach to raczej powinni pomyśleć jak zrobić coś z cenami gier robić jakieś wyprzedaże oraz ułatwiać a nie utrudniać życie tym którzy kupują oryginalne gry, bo kto chce kupić to poczeka na grę aż stanieje i ją kupi(jeśli nie stać go kupic w cenie premierowej) a pirat zawsze znajdzie wymówkę że drogo ipt. Ale to jeszcze zasada która nie do końca dociera do producentów gier co znowu napędza czarny rynek (np. przeróbki konsolX360 ok 60zł pełno ofert na allegro ) oraz naraża na poważne konsekwencje jak złamanie głównego klucza do podpisywania aplikacji dla PS3 co spowodowało że każda gra może działać bez przeróbki konsoli, a to było związane z usunięciem możliwości instalowania własnego OS na PS3. Ta samo się dzieje z zwiększaniem poziomu zabezpieczeń w grach co powoduje problemy dla legalnych użytkowników którzy kupno następnej gry z podobnym zabezpieczeniem (np. ACII, AC:Brotherhood) zastanowią się czy nie ułatwić sobie życia i nie pobrac gry z neta.......