PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624440}
8,8 49 tys. ocen
8,8 10 1 48912
Grand Theft Auto V
powrót do forum gry Grand Theft Auto V

Zamykam temat PC

ocenił(a) grę na 10

Gra będzie mieć premierę na pc w 2014 r. prawdopodobnie w Listopadzie,KONIEC TEMATU.

użytkownik usunięty
RockyOne

Chyba jednak nie bardzo..., ponieważ PS3 miało premierę 11 listopada 2006, natomiast oficjalna premiera PS4 przewidziana jest na 29 listopada 2013, wniosek z tego taki, że teraz rocznikowo minie nie "6", a 7 lat, czyli o rok więcej niż w przypadku wcześniejszych premier, do jakich doszło na przestrzeni tych ostatnich lat.

ocenił(a) grę na 7

A co to za różnica czy rok w tą czy w tamtą ? Gdyby to były 3 lata, ale rok ?

użytkownik usunięty
RockyOne

Otóż cała "różnica" polega właśnie na tym, że każde jedno odchylenie od normy, jest zasadniczym dowodem zaprzeczającym istnieniu jakiejkolwiek reguły, mającej na celu dopilnowywanie, aby coś trwało tyle ile miało, a nie tyle ile chciało, jak to ma jawnie miejsce w tym niefrasobliwym przypadku...

ocenił(a) grę na 7

Norma to może być w badaniach lekarskich, czy czasem nie masz podwyższonego cholesterolu, ale nie na rynku, na którym nigdy tego nie przewidzisz czy masz już wypuszczać nową rzeczy czy poczekać z nią jeszcze miesiąc.
Poza tym jeżeli PS3 jest już 7 lat to widocznie tak miało być i Sony nie miało powodu kończyć jego żywotności wcześniej.

użytkownik usunięty
RockyOne

To jest norma... :-D
"poczekać z nią jeszcze miesiąc" - Tak, albo i rok, w końcu nikomu na tym nie zależało... :-)
Zrozum, to jest jasne, że skoro gry są robione pod konsole, to one by jeszcze idealnie na nich działały nawet i 100 lat, po prostu nadal nic w nich nie posuwałoby się do przodu, tak jak to miało miejsce dotychczas... ALE to nie musi wcale od razu oznaczać, że "tak miało być"...!!
Nie dawaj im się w to wkręcać!!
Pozdro!

ocenił(a) grę na 8
RockyOne

Przykładem dobrego portu jest właśnie gra Crysis, nie tak jak niezoptymalizowane GTA IV, kiedy to po patchach dopiero grało się okej. Chociaż fabuła trzeciej odsłony, nie jest jakaś porywająca, to wizualnie gra wygląda świetnie. Mam 8 gb ram, procesor 4 rdzeniowy, karta graficzna 2GB DDR5/192bit i zasilacz 600W, plus dwa dodatkowe wentylatory starczą. Kompa kupiłem gdzieś powyżej 2300 zł. Wszystko chodzi doskonale, bez zarzutów. ;)

LordWieslaw55

@Ramirez - widać jeszcze obecne current-geny konsolowe są dostatecznie mocne i ich dobra architektura pozwoliła na ich długi żywot. Jeszcze rok, dwa lata temu te maszynki dużo nie odbiegały od PCtów. Ja z tego powodu się ciesze.

@LordWieslaw55 - Crysis nigdy nie był portem na PCty, to gra stworzona od początku na PCty a nastepnie przeniesiona ze średnim skutkiem na konsole, także fail z twojej strony. Wszystko chodzi świetnie dopóki Crytek nie wymoci kolejnej czesci, wtedy już tak pieknie raczej nie będzie.

BTW. Myślę, że przyszłością jest możliwość grania w chmurze. Potrzebne są tylko lepsze i wieksze łącza. Będziemy wtedy mogli się cieszyć tą samą jakością na konsolach i kompach bez zbędnych wojen i upgrade'ów sprzętu. Największe koncerny, jak Intel, Nvidia oraz ATI raczej szybko na to nie pozwolą, więc może to one ograniczają rozwój, hm?...

ocenił(a) grę na 8
Nethvoy

Być może pomyliłem z inną grą, nie ważne.

Granie razem w multi miało by większy sens, ale bez patrzenia na sprzęt. Konsolowy zawsze pójdą swoją stroną, jak my PC-towcy swoją, ale można trochę podziały łagodzić, chociażby przez wspólną rozgrywkę.

To powiedz mi dlaczego wiele gier, które zostały wydane najpierw na konsole działają o wiele płynniej i lepiej niż ich porty na PCta? Pierwszym lepszym przykładem może być właśnie GTA IV.

przepraszam bardzo, to na co ci konsola? Wolisz w dalszym ciągu wojować ze swoim mieczykiem aby GTA V wyszło na PCta, mimo że masz możliwość kupna tej gry na PS3? Doesn't make any sense.

ocenił(a) grę na 8
RockyOne

Czytałem, że Rockstar poszukiwało ludzi od PC-tów podobno, żeby wprowadzić, które tytuły na PC. Więc takie Red Dead Redemption może się ukazać na PC, a GTA V na pewno. Jeśli zlecili konwersję Rockstar Toronto, to na pewno ukaże się na tą platformę, nawet z DLC. Gdyby wydali, także na nowe konsole to niech nie liczą, że dużo zarobią, życie to nie reklamy z hipermarketów. Jednakże, jeśli okaże się świetną, grą to kupno jej zachęci samo w sobie, każdego rozsądnego gracza. :)

ocenił(a) grę na 7
LordWieslaw55

Także czytałem o tym. Ale nie wiadomo dokładnie czy chodzi o konwersję RDR czy też GTA V ba PC'a.
A czy wydadzą potem te tytuły na next-gen'y ? Ciężko powiedzieć. Może ukażą się na PSN'ie jak to było w przypadku GTA III, Vice City, San Andreas na PS3
Jeżeli postanowiliby to zrobić - być może bym się skusił, w końcu PS4 daje większe możliwości.

ocenił(a) grę na 8
RockyOne

Rockstar z gta 5 raczej dużo nie zarobią na nich, o wiele lepiej by się sprzedało gdyby next-geny były na rynku zdecydowanie dłużej. Nie sądzę, by większość posiadaczy PS3, Xbox 360 przerzuciło się od tak na nowe konsole, połowa, albo i większość kupi je zdecydowanie później. Niestety każda firma patrzy za zarobkiem, więc gta 5 trafi do dystrybucji na PS4, Xbox One, PC w przyszłym roku, żeby to podsycić tym graczy i zarobić na tym jak najlepiej.

ocenił(a) grę na 7
LordWieslaw55

Z pewnością na next-genach sprzedaż byłaby lepsza, ale niestety GTA V było robione jedynie pod PS3 (chociaż mogli myśleć już o następcy).
Ja właśnie zastanawiam się nad kupnem w dniu premiery PS4 + Killzone Shadow Fall. Ale zobaczymy jak to będzie.
Tak to prawda, że patrzą na zarobek ale niech nie zrobią tak jak w przypadki GTA SA - ukazało się na PS3 na PSN niestety była to wersja z PS2 - żadnego podpicia do HD. Mam cichą nadzieję, że jeżeli GTA V będą chcieli wypuścić na konsole nowej generacji to nie popełnią tego samego błędu i do tego czasu ulepszą nieco wygląd. Niech pokażą na co stać nowy sprzęt :)

ocenił(a) grę na 8
RockyOne

Duży plus dla nowych konsol to Blu-Ray i 3D oraz obsługiwana rozdzielczość w FULL HD. Mogli by się postarać jeszcze o przestrzenny dźwięk 7.1, chociaż 5.1 jak w przypadku PC.

Piotrek4

Niecierpliwych graczy konsolowych? Haha, kto to mówi... To gracze PCtowi zawsze muszą czekać i zawsze narzekają. Jakoś wielkiego apelu nikt nie wygłaszał aby Diablo III wyszło na konsole, nikt się nie oburzał i sami panowie z Blizzarda wyczuli fakt, że mogą na Diablo III zarobić jeszcze troche wydając na konsole. Konsole są od grania, PC do wszystkiego, także konsole mają pierwszeństwo.

Nethvoy

Tak, to wytłumacz mi totalny hajp konsolowców i który podsycany jest dziś przez Rockstar. Pokaż mi grę na PC, na którą gracze PC-towi mieliby się tak ślinić i tak łykać wszystko jak dzisiaj nad GTAV.

Jeśli GTAV zostanie ogłoszone na PC to zostanie pewnie tylko ogłoszone i koniec. Na dzień dzisiejszy natomiast sprawa z konsolową edycją GTA wygląda jak masowy pisk 15-latków na Bieberem. Z całym szacunkiem.

ocenił(a) grę na 7
Piotrek4

Masowy pisk ? Podsycanie Rockstar'a ? Podsycanie przez co ? Przez to, że pokazuje trailery jak każdy inny twórca gier ? Od zawsze było wiadome, że GTA najpierw wychodzi na konsole i że tym razem będzie tak samo, więc nie widzę tutaj, żadnego szumu..

RockyOne

Choćby przez sposób ujawniania materiałów, np: dziś Rockstar wypuścił kolejne dwie tapety do GTA V i wszystkie portale growe o tym trąbią (niektóre są opłacone - bo to praktyka przecież powszechna). Jutro zaś wypuści kolejne 2 zdjęcie ujawniające, że w grze będzie taki i owaki most.

Ogólne to ja nie przypominam sobie jaka gra wcześniej miała taką strategię marketingową. Nawet CoD nie podnieca sie jednym czy dwoma nowymi screenami.

ocenił(a) grę na 7
Piotrek4

CoD ? Gra, która wychodzi co rok, więc co można w niej pokazać ? Jedno i to samo.
Poza tym Rockstar w przeciwieństwie do innych nie wypuszcza trailera zaraz po tym jak świat dowie się, że takowa gra powstaje - np. kolejny Assassin's Creed. Nie tak dawno przeszedłem III, a tutaj już któryś z kolei materiał filmowy o Black Flag.. Battlefield 3 powstał 3 lata po GTA IV, a tutaj już BF4 i także kolejny trailer. a do tego wkrótce ma być prezentacja online jak to wszystko wygląda. Na materiały R* trzeba długo czekać a teraz przed zbliżającą się premierą chcą zwrócić uwagę jak największej liczby graczy, w końcu wyszedł Saints Row 4, którym niektórzy się zachwycają, a tuż tuż ma być ciekawe Watch_Dogs. Take-Two musi walczyć o fanów.

Piotrek4

Jeśli GTAV zostanie ogłoszone na PC to zostanie pewnie tylko ogłoszone i koniec. Na dzień dzisiejszy natomiast sprawa z konsolową edycją GTA wygląda jak masowy pisk 15-latków na Bieberem. Z całym szacunkiem.
Przepraszam bardzo, ale to gracze się hype'ują, a pewnie co drugi PCtowiec też przy tym urania łezke, z tego powodu, że GTA wychodzi najpierw na konsole. Z pewnością ty też byś z checia zagrał, a na razie musisz obejść się z niczym, póki chociaż nie podrzucą info o wersji na blaszaki.

Pierwszy lepszy przykład? Red Dead Redemption. Kolejny? Halo. Jeszcze jeden? Trylogia Uncharted. Dodać coś jeszcze? Heavy Rain, The Last of Us, Beyond: Two Souls. A powiedz mi jaka to była sraczka przy LA Noire? W końcu Pctowcy dostali też ten tytuł. Teraz toczy się wojna o GTA V. Konsole są to idealne maszyny do grania, bo po to właśnie powstały, wiec co dziwnego, że gry wychodzą najpierw na konsole albo tylko wyłącznie na nie? Wystarczy odłożyć sobie kilka stówek i już można kupić sobie sprzęt do gier co najmniej na kilka lat ciągnący wszystkie pisane pod niego gierki bez zająknięcia. Czy to nie jest piękne? Później kupujesz gry zamiast ładować sprzęt, który nie da ci żadnej gwarancji trwałości.

Po co Rockstar miałoby kolejny raz robić wielką machinę promocyjną? Ten kto miał się zainteresować GTA to sie nim zainteresował, może obejrzeć sobie wcześniejsze trailery, które są skierowane nie tylko do konsolowców ale do wszystkich, których gra zainteresuje. To w takim razie jak nazwiesz osoby, które nie mogą znieść tego, że GTA V nie zostało jeszcze zapowiedziane na PCty? Typowa zazdrość i tyle.
Studio się nie podnieca, studio zarabia. To gracze się w taki sposób zachowują, a wśród nich są także ci PCtowcy.

Wyczuwam u ciebie typowy, PCtowy ból dupy.

Nethvoy

Po pierwsze: Nie wiem po kiego wyskakujesz z jakimiś ekluziwami (mógłbym wypisać pierdyliard eksluziwów na PC i co bym tym osiągnął?), jak nie ma to nic wspólnego z tym co odpisałem uż. Novak90, że gracze konsolowi są niecierpliwi (wystarczy poczytać fora). Z tego jednego zdania Ty wyskakujesz z jakąś całą litanią jakie to konsole są świetne, ach ach, och och, pełna podnieta. A więc, jeśli już kierujesz tę rozmowę na inny temat, nie są bo mają pada, czyli kontroler słabszy i mniej precyzyjny od myszki i klawiatury co już ogranicza te maszynki w porównaniu do PC. Proste?

Po drugie: "Z pewnością ty też byś z checia zagrał, a na razie musisz obejść się z niczym, póki chociaż nie podrzucą info o wersji na blaszaki." - to jest to właśnie o czym piszę. Konsolowcy mają generalnie klapki na oczach i orbitują wokół jednego podejścia: "już nie mogę się doczekać jak zagram", "zagrałbyś, ale nie zagrasz jeszcze, a ja zagram". Pięknie się wpisałeś w to co napisałem, czyli ten brak cierpliwości, brawo. Tyle, że ja nie krytykuje. Ja stwierdzam fakt. Fakt czasów konsumpcjonizmu i podatności na wpływy.

Po trzecie: Konsola z punktu widzenia finansowego się nie opłaca. Mniejszy koszta na konsolę bardzo szybko podwyższają ceny gier. Po 15-20 oryginalnych grach granie na PC jest tańsze. Bardzo łatwo to policzyć.

Po czwarte: Musisz coś czuć z mej pupki, bo właśnie pryknąłem. Ja z kolei dostrzegam w Tobie zdziecinniałego gościa, kierującego posty na tory wojenki, tylko dlatego, że nie podoba mi się ani strategia reklamy Rockstara, ani podejście graczy i to wyraziłem.

Piotrek4

Sam się prosiłeś o przykład gier, których PCtowcy zazdroszczą Konsolowcom i miało to się odnosić do twojej prośby. Po prostu bronie konsol, są świetne tak jak PC, z tym, że są bardziej uniwersalne co do gier. Wystarczy zajrzeć do tego wątku (wcale nie trzeba szukać na jakiś forach) i tutaj można poczytać jak bardzo gracze komputerowi sa niecierpliwi, a tylko dlatego, że gracze konsolowi dostają gry szybciej od nich (przeważnie).
Kwestia pada jest subiektywna. Nie wyobrażam sobie grac np. w Fife albo gry wyścigowe na klawiaturze, nigdy więcej. Co do FPSów to także wygodnie mi się w nie gra. Ja mam porównanie po jeszcze kilka lat temu ograniczałem się tylko do gier PCtowych. Nie odmawiam im wygody, którą oferuje mysz + klawiatura w FPSach ale jest to z czym mozna się obejść przy padzie. Jedyny gatunek, w który nie wygodnie sie gra na padzie to RTSy, których fanem nie jestem także przeboleje. Poza tym pada od Xboxa wielu podłącza do komputera, bo tak wygodniej, w drugą stronę się nie da ;).
Prosiłbym cię, abyś nie wypowiadał się za wszystkich.

Czy ja jestem niecierpliwy? Jestem cierpliwy i to bardzo, nie pluje kwasem na lewo i prawo, po prostu jest to wyższość w tym wypadku konsol nad PCtami, tego im nie odmówisz. Pokaż mi dokładnie w którym miejscu pokazałem lub napisałem, że jestem niecierpliwy, bo to co przytoczyłeś to jakoś nie pasuje do twoich zarzutów. Po prostu ty byś chciał zagrać w GTA V, a ja będę wtedy grał, czy to oznacza, że jestem niecierpliwy? (haha)
To nie są fakty, to jest twoje subiektywne zdanie, drogi kolego. Zgodzą się z tobą tylko zagorzali pctowy, tacy jak ty.

Może przy 20-30 oryginalnych grach wyjdzie to samo, z tym, że na konsole jest wieksze zróżnicowanie tytułow, są także promocje i usługi sieciowe z grami, takie jak Xbox Live czy PSN, których na blaszaku nie uświadczysz. Tytuły nie musisz kupowac w premiere, można dużo później jak stanieją do poziomu gier PC albo nawet jeszcze niżej.

Czuje tylko i wyłącznie smród, smród zgorzkniałego "pc master race". Nie podoba ci sie to, ze nie dostaniesz kolejnych 50 trailerów od Rockstara promujących możliwości GTA V na PC mimo, że większość bedzie już zagrywała na konsolach. Jeszcze raz powtórzę, trailery są kierowane do wszystkich graczy, na końcu tylko widać na jakie sprzęty gra będzie dostepna, ale czy to zmienia postać rzeczy? Gra bedzie taka sama jak w przypadku tych na konsole z lekko podniesioną grafikę, tyle. Jeżeli chodzi o twoje zdanie to je szanuje, bo masz do niego prawo.

Nethvoy

Przepraszam, ale ten post jest trochę nie na temat, z rozminięciem się z rzeczywistością (1. na padzie źle się gra nie tylko w RTSy, ale point'click, gry taktyczne, symulatory FPS, gry ekonomiczne, klasyczne RPGi, 2. Nie widziałem również konsolowej gry tańszej niż 25 zł w taniej serii, albo 3 gry za 15 w Cd-Action) po za tym podżegasz do wojenek ("wyższość konsol") więc nie będę na niego odpisywał.

ocenił(a) grę na 7
Piotrek4

Źle się gra ? Miałem z początku mały problem, by opanować pada, ale teraz ? Może nie jest to refleks jak na myszce i nie lecą tak często head'y jak w momencie kiedy gram w coś po sieci na kompie, ale jakoś nie narzekam podczas gry w FPS'y na PlayStation.
RTS'y mnie nie rajcują tak samo jak te całe point click (kliknij bo otworzyć, kliknij by zebrać, kliknij by coś tam..). Gry taktyczne ? Mowa ponownie o strategiach ? Czy chodzi Ci o to, że w FPS'ie jest możliwość wydawania komend kompanom ? Jeżeli o to drugie to podczas Clive Barker's Jericho nie miałem problemu tak samo jak podczas Ghost Recon: Future Soldier. RPG ? Jedno z bardziej popularnych - Mass Effect, Deus Ex: Bunt Ludzkości, albo ostatnio głośne The Elder Scrolls V: Skyrim lub odsłona Arcania: Gothic 4 - i też bez trudu idzie ciskać.
Tanie gry ? Nie ma tanich gier na konsole ? Dołączasz do PSN Plus i co jakiś czas są fajne tytuły. Jeżeli jednak 195,- na rok to dla niektórych zbyt wiele, to w każdej chwili mogą skorzystać z rynku wtórnego - gry używane - wymiana, sprzedaż itp.
Tylko, że na PC'ie jest o wiele i to o wiele większe piractwo, przez co każdy szanujący się wydawca stara się zarobić (dobre chociażby to 5PLN za jedną grę z CDA niż nie zarobić nic przez wysokie koszty) i przyciąga gracza poprzez niższą cenę. Dlatego, gry na blaszaki ukazują się w czasopismach, czego nie można powiedzieć o konsolach.
"Już nie mogę się doczekać kiedy zagram" ? A kto teraz tak nie mówi, kiedy wychodzi fajny tytuł ? W komentarzach na temat Watch_Dogs gracze PC'owi jak i konsolowi już nie mogą się doczekać kiedy zagrają w nowy tytuł Ubisoftu.
A kiedy to świat usłyszał o Wiedźminie, który nie wyjdzie ani na PS3, ani na X360 ? Tym razem to Ci gracze z PC'a pisali "o bo posiadacze konsol nie zagrają", "i dobrze im tak, oni mają swoje exclusivy"
Innym dobrym przykładem tego był również pierwszy Crysis kiedy to w Internecie można było przeczytać "konsole są zbyt słabe, by to uciągnąć", "obejdą się smakiem tak dobrym FPS'em". A jak się okazało ? Dało się potem jednak to zrobić i wydać na konsole ? Dało.

RockyOne

Ale wytłumacz mi, co ma nas obchodzić, że Tobie się gra w dobrze, że "do czegoś się przyzwyczaiłeś", a czegoś nie lubisz. To, że nie lubisz RTSów nie może byc argumentem ponieważ rozmowa nie jest o tym co Tobie się podoba tylko co jest bardziej przystępne, dokładniejsze, po prostu obiektywnie lepsze. Innymi słowy - nie obraź się bo to nie jest moim celem - mógłbyś napisać, że smakuje Ci żarcie dla psa, czy to oznacza, że ono jest pożywne?

A więc gra się gorzej bo (argumentuje) pad nie pozwala Ci na szybkie, swobodne i fajne klikanie "po ekranie", a to oznacza, że jakiekolwiek gry wymagające dokładnego kliknięcia (ekonomiczne, RTSy, klasyczne RPGi, większość przygodówek, rozbudowane taktyki w stylu starych UFO czy Jagged Alliance) nie są możliwe do przystępnego sterowania. Wszystko musi opierać się na sztucznym interfejsie uruchamianym przyciskami (jakieś wynalazki kołowe, heksy itp), a to zabiera duzo czasu i jest niedokładne. W FPSach niemożliwe jest natomiast odtworzenie symulatorów (kolejny argument) dlatego na konsolach nie masz takich realistycznych gier jak stare Rainbow Six (zostały wydane na konsoli ale w kompletnie innej formie), Arma, Red Orchestra i inne. Nie są możliwe gdyż na padzie masz jednostajną szybkość obrotu i ruchy głównie poziom-pion co nie nie może odwzorować dobrze symulacji. Natomiast super-dokładnośc na myszce (walenie co chwilę head shotów też nie jest realistyczne) można zniwelować wprowadzając do celownika korekty trafień. A zatem na padzie możesz robić raczej tylko FPSy arcadowe, na PC arcadowe i symulacje. Do tego dochodzii feeling - mysz to coś wręcz naturalnego do tego typu gier. To są argumenty niezależne od Twojego czy mojego widzimisię, czyli argumenty obiektywne.

Na resztę Twojego posta nie wiem co odpisać, bo nie wiem po co to napisałeś. Nie mam pojęcia po co piszesz, że "Crysisa" dało się wydać na konsole (z tego co wiem dość okrojonego graficznie, kolejne części robione już pod konsole są mniej zaawansowane technicznie przez to, że trzeba je było wydać na konsole).

ocenił(a) grę na 7
Piotrek4

Nie obrażam się :)
Chodziło mi oto, że jest więcej ludzi podobnych do mnie, którzy nie grają w tego typu gry, więc nie ważne jest dla nich to czy na konsoli dobrze grałoby się w taki gatunek. Konsola przeważnie to FPS'y, mordobicia, hack'n'slash, jakieś ścigałki, a nie klikanie tu i tam. W ogóle co w takiej grze jest przyjemnego ? Zero akcji jak dla mnie, dlatego dobrze, że na PS3 czegoś takiego nie uświadczę tak samo jak strategii.
Mysz zawsze miała przewagę nad padem, ale jeżeli ktoś gra w multi. W singlu nie ma to większego znaczenia - podczas większej zadymy ustawiasz większą czułość gałek i ciskasz - Painkiller Hell & Damnation. Jeżeli ktoś już kompletnie nie daje sobie rady to zawsze jest auto-aim.

Poza tym jeżeli ktoś wie o tym, że nigdy nie nauczy się grać w FPS'y na konsoli to niech jej nie wybiera - nikt go do tego nie zmusza.

Poco to pisałem ? W odpowiedzi na to:
>>Po drugie: "Z pewnością ty też byś z checia zagrał, a na razie musisz obejść się z niczym, póki chociaż nie podrzucą info o wersji na blaszaki." - to jest to właśnie o czym piszę. Konsolowcy mają generalnie klapki na oczach i orbitują wokół jednego podejścia: "już nie mogę się doczekać jak zagram", "zagrałbyś, ale nie zagrasz jeszcze, a ja zagram". Pięknie się wpisałeś w to co napisałem, czyli ten brak cierpliwości, brawo. Tyle, że ja nie krytykuje. Ja stwierdzam fakt. Fakt czasów konsumpcjonizmu i podatności na wpływy.<<
Piszesz, że konsolowi gracze, robią szum wokół GTA V i wyśmiewają się z PC'ów, że nie będą miały okazji w nie zagrać.
A ja twierdzę, że nie tylko oni tak robią bo działa to tak samo w drugą stronę jak w przypadku gier, które wychodzą jedynie na blaszaki, a na konsole już nie - i tutaj przykład z tym Crysis'em.
PC'owcy napieprzali się z PS3 i X360, że nie są wstanie go uruchomić za żadne skarby (a dało się) i również wypowiadali się w taki sposób jak podałeś wcześniej - >>"Z pewnością ty też byś z checia zagrał, a na razie musisz obejść się z niczym, póki chociaż nie podrzucą info o wersji na blaszaki (tutaj konsoli) ."<<

Dość okrojonego graficznie ? Był to pierwszy port CryTek'a (i zarazem druga gra po Far Cry, który był tworzony wraz z Ubisoft'em, wiec na dobrą sprawę są świeżutcy w robieniu gier)i nie wyszedł im najgorzej. A kolejne części ? Wiadomo, że PC przegonił konsole więc jest oczywistym faktem, że wersje na PS3 jak i X360 będą uboższe co nie zmienia faktu, że gameplay jest przyjemny.

Piotrek4

Do tego dochodzii feeling - mysz to coś wręcz naturalnego do tego typu gier. To są argumenty niezależne od Twojego czy mojego widzimisię, czyli argumenty obiektywne.
I to jest właśnie twoje "widzimisię" :). Nie każdy sie z tobą zgodzi. Dla mnie pad jest czymś naturalnym w przypadku gier i to powie ci każdy użytkownik konsoli, bo inaczej by na niej nie grał.
Ja nie wyobrażam sobie grania np. w wyścigi, gry sportowe (Fifa, NBA itd.) spowrotem na klawiaturze. Na padzie masz tą idealna precyzję gałek, można delikatnie się poruszać w dowolnym kierunku.
Do PC masz możliwość podłączenia pada (chociażby tego od Xboxa) i jest to często stosowane przez graczy PCtowych. Ciekawe dlaczego...

Co do Crysisa... okrojona graficznie może i tak ale dalej jest to ta sama gra. Co oznacza, że gra jest pisana pod konsole? To że konsole odniosły sukces i zagarnęły exclusiva blaszakowi :D.

ocenił(a) grę na 9
Nethvoy

Darujcie Panowie, użytkownik @Piotrek4 jest niereformowalnym fanatykiem pecetów wypaczającym fakty i święcie przekonanym o swojej lepszości i nieomylności - bo skoro jemu gra się lepiej na myszce. to jest to niepodważalny i obiektywny fakt i nie ma miejsca na to by ktoś miał inne zdanie. Nie warto się produkować bo takim i młotem się niczego nie wbije do głowy.

Nethvoy

To, że gra napisana jest na konsole oznacza, że gra jest stworzona tak (interfejs, możliwości postaci), że lepiej się będzie w nią grało na padzie, nawet jeśli można grać w nią na klawiaturze. I dlatego często gracze PCtowi podpinają pada.

Feeling myszy przy FPSach to coś oczywistego. Nie chce mi się z o tym gadać bo unikam rozmów gdzie piszę się że czarne jest białe. To na PC są najlepsze zawody grania w FPSy, grając z Tobą przez sieć ja na myszy, Ty na padzie jechałbym z Tobą jak z wozem gnoju (to nie jest obraza, tylko tak po prostu wyglądałoby to "stacie") nawet gdybyś miał RELATYWNIE (podkreślam byś zrozumiał) większe umiejętności.

Poza tym "z powrotem" piszemy z "z".

Piotrek4

Ortografie zostaw dla siebie, ok? Mam prawo popełniać błędy, niestety, tak niezawodny komputer nie poprawił mi tego błędu.

Nie wszystkie tytuły sa pisane pod konsole, przykładem może być chociażby Fifa/PES, które osobno sa pisane pod konsole, osobno pod komputer. Pamietam jak jeszcze kilka lat temu tak nie było i np. w PESie można było zobaczyc schemat sterowania (w oczekiwaniu na mecz) pokazany z padem do Xboxa.

Turnieje w Fife na PCtach są rozgrywane na padach, a przecież Fifa została napisana na PCcie na konsole jak i komputery osobiste. Dziwne, co nie?

Feeling myszy to ja mam w programie Paint. Nawet w tym komputery zaczynają wypierać chociażby dotykowe ekrany, które mogły na początku wydawać się niewygodne i trudne do opanowania, lecz dało się do nich przyzwyczaić.

Skoro unikasz takich rozmów, to dlaczego wykazujesz się taką samą postawą? Stawiasz swoje zdanie jako zdanie wszystkich, te jedyne i słuszne. Daj sobie może wytłumaczyć, że nie każdy musi się z tobą zgodzić i czuć tak jak ty. To już nie są te stare czasy kiedy mysz i klawiatura były niezawodne. Przyzwyczailiśmy się do padów i różnych akcesoriów w postaci ekranów dotykowych, kontrolerów ruchu a ty wciąż siedzisz naburmuszony w swojej jaskini.

Równie dobrze moge rzucić argumentem, że to na konsoli są najlepsze zawody grania w wyścigi, w gry sportowe itd.

Kwestia umiejętności. Nie dopuszczasz do siebie myśli, że mógłby skopać ci tyłek na padzie w jakimś FPSie (mówie, że jest to możliwe), bo sam nie masz porównania, nie dałeś szansy padom i nie wiesz jak dobrze niektórzy potrafią się nim posługiwać, czasami tak naturalnie i bezproblemowo jak myszką.
Nam, graczom konsolowym łatwo jest wejść do gry i grać padem w jakiegokolwiek rodzaju gry i potrafimy to robić tak dobrze, jak większość graczy PCtowych.

ocenił(a) grę na 8
RockyOne

Gra tworzona na PC będzie lepsza od konsoli,a gra na konsolę od PC. Nie ma nic idealnego, ale piractwo to nie tylko pc-et, ostatnio była mowa o gościu, który przerabiał konsole na piraty, więc wszystko jest możliwe. Jestem całkowitym przeciwnikiem piracenia gier, programów, jednakże tacy nastolatkowie i dzieci skąd mają mieć pieniądze, gdy jeszcze nie zarabiają. Dodatkowo u nas chociażby jest problem gospodarczy, bo jak wiemy nasz kraj do bogatych nie należy, jest zbyt skromnie. Dlatego radzę kupić tylko to na co się naprawdę czeka mocno, resztę odłożyć na dalszy plan.

ocenił(a) grę na 7
LordWieslaw55

To, że konsole da się przerobić nie jest niczym dziwnym. Poza tym nie każdy model jesteś w stanie przerobić, a co za tym idzie - utrudnia to o wiele bardziej piractwo - w przeciwieństwie co do PC'a.

LordWieslaw55

Piractwo na PCcie jest tak proste... na konsoli wiąże się to z duzo wiekszymi wydatkami i trudniejsza dostepnoscią, dlatego to się aż tak nie opłaca.
Kupuje się w to co sie chce zagrać. Kupujesz gre, sprzedajesz, dokładasz te 20zł i kupujesz nastepną. Jest duży rynek gier używanych (patrz - allegro), są wypożyczalnie, są oferty wymian w sklepach, promocje i oferty typu PlayStation Plus, Xbox Games with Gold (sic!), gdzie za roczną niewygórowaną opłatę można dostawać co miesiąc po 3-4 tytuły na konsole (w przypadku PlayStation Plus). Sytuacja w naszym kraju nie jest aż tak zła, chociaz w porównaniu do reszty Europy wypadamy blado, ale to nie powód by dawać przyzwolenie piratom. Gdybyśmy kupowali gry, a nie je ściągali za darmo to ceny byłyby niższe, a Polska bardziej by sie liczyła dla producentów.

ocenił(a) grę na 8
Nethvoy

Microsoft, lub Linux powinien się na tym skupić, nie wydawcy gier. Z resztą większość piratów to same szczeniaki, więc nikt rozsądny nie miałby żalu.

Było wiele durnych pomysłów np.ACTA, gdyż każdy użytkownik w sieci byłby infiltrowany przez wszelakie korporacje, nawet rządowe. Mówiono o walce z piractwem, ale to była jak najbardziej przykrywka. Taki wówczas użytkownik sieci musiał by mieć związane kajdany, nie było by wtedy żadnej wolności.

LordWieslaw55

Wolnością internetu nie jest ściąganie gier i w ten sposób okradanie czyjejś własności intelektualnej i nie jest istotne czy jest to jakiś młodzieniec czy staruszek w podeszłym wieku. Wszystkich obowiązują te same prawa i reguły, nie wolno kraść, a piractwo to ewidentnie kradzież. Dlaczego mamy zwalniać z tego młodych ludzi? Jak robi to od małego to będzie to robił dalej.

Zgadzam się z tym, że wydawcy gier nie powinni aż tak mocno brać się do tego, bo potem ci uczciwi gracze są na tym poszkodowani przez np. takie zabezpieczenia DRM. Microsoft nie da sobie z tym sam rady, a Linux to otwarty system czyli tak łatwo go zabezpieczyć jak i s'c'hakować.

ACTA i tym tego podobne pomysły to zupełnie inny temat. Chodziło o kontrole internetu, tak aby rząd mógł wiedzieć co robimy w sieci, a mi rozchodzi się o to, że jakieś studio wywaliło mnóstwo pieniedzy na tytuł i jego reklame, nad którymi pracowali długimi miesiącami, po to, by jakiś gimnazjalista ściągnął go bezkarnie, za darmo z internetu? To tak jakby okradł kogoś 12 latek i mielibyśmy nie mieć do niego żalu ani pretensji, bo to jakiś szczeniak, a nas to nie dotyczy...

Piotrek4

"Po trzecie: Konsola z punktu widzenia finansowego się nie opłaca. Mniejszy koszta na konsolę bardzo szybko podwyższają ceny gier. Po 15-20 oryginalnych grach granie na PC jest tańsze. Bardzo łatwo to policzyć."

Co za brednie. Granie na konsolach jest dużo tańsze. Za 400zł można rocznie przejść 60 gier. Za 200zł masz PS+ gdzie przez rok pojawia się około 50 gier, za kolejne 200zł można zagrać w 10-15 gier sprzedając je zaraz po przejściu (gry na konsole bardzo wolno tracą na wartości). Za to na PC jak kupisz grę to musisz już mieć ją do końca życia, steam działa jak kaganiec i nie pozwala sprzedawać gier. Granie na konsolach jest tańsze chłopie a pecetowe magazyny i portale zrobiły ci wodę z mózgu.

A w FPS-y gra się milion razy lepiej na padzie niż na klawiaturze i myszce, ale najpierw trzeba się przyzwyczaić.

Witcher

Jeśli Ty "wliczasz" w cenę coś co można robić to samo na PC (nie każda gra jest "przypisana do Steama", wręcz jest to zdecydowana mniejsza część) to brak mi słów. Mam w kolekcji około 500 gier, w tym ze 350 mogę sprzedać. Wyliczyć Ci?

Poza tym, jeśli granie na konsoli jest tańsze to dziwne, że biedny polski naród gra w większości na PC. Reszty nie komentuję bo nie wiem jak nawet odpowiedzieć np. pecetowe magazyny. Ciekawe o jakie pisma Ci chodzi skoro na rynku od kilku lat są same konsolowe plus CD-Action multiplatformowe? I niech to będzie podsumowanie Twojego posta.

A w FPSy gra się lepiej na klawie i myszy ponieważ nawet nie trzeba się przyzwyczajać. A dlatego, że to jest coś naturalnego (a więc i oczywistego) ;)

Piotrek4

"Jeśli Ty "wliczasz" w cenę coś co można robić to samo na PC (nie każda gra jest "przypisana do Steama", wręcz jest to zdecydowana mniejsza część) to brak mi słów. Mam w kolekcji około 500 gier, w tym ze 350 mogę sprzedać. Wyliczyć Ci?"

Ja nie kolekcjonuje gier i w takim przypadku granie na konsoli kosztuje mnie dużo mniej niż jak kiedyś grałem na PC.

"Ciekawe o jakie pisma Ci chodzi skoro na rynku od kilku lat są same konsolowe plus CD-Action multiplatformowe? I niech to będzie podsumowanie Twojego posta."

No jest tylko CD-Action i od lat robi ludziom wodę z mózgu.

"A w FPSy gra się lepiej na klawie i myszy ponieważ nawet nie trzeba się przyzwyczajać. A dlatego, że to jest coś naturalnego (a więc i oczywistego) ;)"

Ja nie potrafię grać na klawiaturze i myszy w FPSy i dla mnie nie ma w tym nic naturalnego. Dla mnie to właśnie granie na padzie jest naturalne. Znam wiele osób które też wolą grać w FPSy na padzie bo używają pada do takich gier od np. 10 lat. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Witcher

Po co piszesz, że "można sprzedawać gry na konsolach" i dlatego granie na konsolach jest tańsze, skoro na PC też jest taka możliwość więc argument sprzedaży odpada?

Po co piszesz "pisma pecetowe", skoro takich pism nie ma w Polsce na dzień dzisiejszy?

Po co piszesz, że na padzie gra się w FPSy o wiele lepiej, a potem dodajesz, że "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia", jak nie ma to nic wspólnego z obiektywną oceną tych kontrolerów?

Zarzucasz mi brednie, ale sam nie napisałeś żadnego (to nie ironia, po prostu żadnego) zdania, który by cokolwiek wniósł konstruktywnego tutaj.

Piotrek4

"Po co piszesz, że "można sprzedawać gry na konsolach" i dlatego granie na konsolach jest tańsze, skoro na PC też jest taka możliwość więc argument sprzedaży odpada?"

Gry na konsolach wolniej tracą na wartości, jak sprzedawałem grę na PC to traciłem połowę kasy, na konsoli to czasami jest zaledwie 10-20zł a zdarzyło mi się już nawet sprzedać używaną grę drożej niż ją kupiłem.

"Po co piszesz, że na padzie gra się w FPSy o wiele lepiej, a potem dodajesz, że "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia", jak nie ma to nic wspólnego z obiektywną oceną tych kontrolerów?"

Napisałem to po to żeby właśnie uzmysłowić ci, że to twoja ocena nie ma nic wspólnego z obiektywnością. Jesteś typem któremu pewnie się wydaje, że grać w FPSy można tylko na k+m a ten coś tu bredzi. A ja ci udowadniam, że jest wiele osób które wolą grać w FPSy na padzie. Ale ty pewnie i tak tego nie zrozumiesz i zaczniesz walić jakimiś ogólnikami bo nie będziesz nawet wiedział jak zripostować na moje argumenty odnośnie np. tańszego grania na konsolach. W przeciwieństwie do ciebie ja kiedyś grałem na PC, potem przesiadłem się na konsolę i tylko żałuję, że nastąpiło to tak późno (w 2004).

Edit: Poczytałem więcej twoich postów i widzę, że jesteś typowym betonem, masz na otarcie łez:
http://restinpc.blogspot.com/

Witcher

Napisałeś posta, potem poczytałeś "moje inne wypowiedzi" i po tym postanowiłeś nazwać mnie betonem? To ciekawe, bo od momentu wysyłki postu masz tylko 5 minut na edycję, więc dosyć szybko zajęło Ci dojście do stwierdzenia, że jestem "betonem". W 5 minut mnie oceniłeś? Brawo.

Jeśli chcesz mnie powyzywać, śmiało, nie krępuj się. Nie musisz udawać, że edytujesz - wal od razu, chętnie poczytam. Jeśli nie możesz sobie poradzić z moimi postami, a swoją argumentację typu "bo mi się gra lepiej" (wiesz, lepiej może Ci się grać wciskając przyciski badylem z pieciu metrów - jeśli rozumiesz aluzję) uważasz za "udowodnienie" czegoś - to może lepiej już wyzywaj. Wolę posty śmieszne niż nie na temat.

Bo chyba przyświeca Ci próba sprowadzenia rozmówcy do parteru tylko. To domena ludzi nie mających argumentów - w perspektywie kompletnie nielogicznego posta, który napisałeś, nie wydaje się to dziwne. A wręcz wszystko się zgadza.

Piotrek4

Na razie to ty nie masz żadnych argumentów, tylko czepiasz się jakichś półsłówek :D

"Napisałeś posta, potem poczytałeś "moje inne wypowiedzi" i po tym postanowiłeś nazwać mnie betonem? To ciekawe, bo od momentu wysyłki postu masz tylko 5 minut na edycję, więc dosyć szybko zajęło Ci dojście do stwierdzenia, że jestem "betonem". W 5 minut mnie oceniłeś? Brawo."

Czytałem twoje posty wcześniej, dopisałem edit żeby było wiadomo, że coś dodałem.

W sumie to nie wiem po co tracę czas na takie śmieciowe dyskusje, każdy niech gra na czym chce. Na zakończenie taka mała dygresja:
http://polygamia.pl/Polygamia/1,107162,14627487,60_000_sztuk_GTA_V_sprzedanych_w _Polsce__To_najwieksza.html?v=1&amp;obxx=14627487#opinions
Gra, która nie ukazała się na PC największą grową premierą w Polsce? Można odtrąbić koniec pecetowej dominacji w Polsce. Jesteśmy rynkiem multiplatformowym (to tak a propos twojego stwierdzenia, że "biedny polski naród gra w większości na PC").

Witcher

Wiesz co, problem polega na tym, że chyba zbyt dużo osób ma alergię na dokonywanie porównań. Tylko, mimo, że to Ty mnie wyzywasz, a nie ja Ciebie, to Ty masz problem. W dzisiejszych czasach napisanie, że coś jest lepsze od czegoś tam, wiąże się ze stekiem wyzwisk, przypisaniem fanatyzmu i betonu. Tylko, że prostackie jest właśnie to zarzucanie, a nie stwierdzenie, że mysza jest lepsza niż pad. A wiesz dlaczego: Bo to Ty nie potrafisz sobie poradzić z opiniami - stąd reakcja "jesteś betonem". Stąd jakieś żenujce linki (tyle samo stron jest o konsolach i jakoś ich nie przesyłam).

Jeśli ktoś rozmawialiby tu o dwóch samochodach i stwierdził, że jeden jest obiektywnie lepszy. Albo o piłkarzach i stwierdzono by, że Messi jest lepszy niż Pawłowski. Też należało by przypisać "fanatyzm"? Dziwne tylko, że w dyskusjach mysz - pad padają takie zarzuty, w innych już nie. Ale może to dlatego, że rzucajacy sami sobie biorą do serca to co się pisze i mimo, że uważają to za "śmieciowe dyskusje" (dla mnie są to dyskusje jak każde inne) i że stawiają się wyżej, sami bardziej się przejmują tym co jest pisane.

Piotrek4

A ty nadal to samo, jak zdarta płyta :D

To że ty lubisz grać na maszynie do pisania za pomocą czegoś, co nawet nie powstało do tego celu (poczytaj sobie historię klawiatur i myszek) to już nie mój problem. Ja nie cierpię grać w FPSy na klawiaturze i myszce, nie daje mi to żadnego funu i chciałbym żeby do twojej świadomości dotarło, że jest masa takich osób jak ja (porównaj sobie wyniki sprzedaży BF3 i COD na konsole i PC, ratio 10:1).

Witcher

No dobrze, tylko wytłumacz mi to do czego ta konkluzja (że masa osób woli grać na padzie) ma nas doprowadzić?

novak90

TRUE

ocenił(a) grę na 10
kamilw6

Oto potwierdzenie,nie wiem czy wiecie ale gdzieś za granicą pojawiły się pre-ordery na pc
http://www.dsogaming.com/wp-content/uploads/2012/11/yMnYY.jpg

ocenił(a) grę na 10
kamilw6

wiesz każdy może zrobić okładkę i nie ma pudełkowej wersji pre-orderu jest tylko taka opcja że kupujesz za 20zł pudełko dostajesz plakat i jeśli gra będzie kosztowała 250zł ( cena sugerowana*) a w sklepie będzie kotować 230zł to nic ci nie da dopiero jak będzie cena sugerowana w sklepie to od niej będzie -20zł i LUDZIE GTA 5 będzie ok 2-3 lata na PC jak to było z gta4 . serio takimi syfami jak to zdjęcie możesz sobie wyparskać nos ..

użytkownik usunięty
Kowall007

Nawet gdyba premiera GTA V na PC, miała miejsce faktycznie dopiero za 2-3 lata, to i tak myślę że warto czekać, bo jakby na to nie patrzeć, jest przecież na co!! w końcu nie oszukujmy się, GTA V jest prawdopodobnie najbardziej oczekiwaną grą na świecie!!!
Pozdrawiam.