PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608109}
8,6 39 tys. ocen
8,6 10 1 39176
Wiedźmin 2: Zabójcy królów
powrót do forum gry Wiedźmin 2: Zabójcy królów

Grafika jakaś kolorowa, barwy ciepłe. Całkowity brak klimatu i to zarówno za sprawką cukierkowej grafiki jak i bezpłciowej ścieżki dźwiękowej. Fabuła w ogóle nie interesująca. System walki został zmieniony co też jest wadą. Od groma drętwych przerywników filmowych. Nieintuicyjny interface. Liniowość. Wiesiek lubi się cyklicznie przyciąć. Niemożność skakania.

To są wady.

Zalet w sumie nie jestem w stanie wymienić.

Gra jest wybitnie irytująca. Daje 3/10 bo przez mechanikę rozgrywki i sposób zaprojektowania trzonu gry nie mogłem jej ukończyć. Zmuszałem się do gry niemal od początku.

Pierwsza cześć Wiedźmina to niemal arcydzieło. Mówi to człowiek, który gardzi RPGami.
Dwójka to po prostu gra, z której wyrzucono wszystko to co z jedynki czyniło niemalże genialną grę.

Wysokie oceny dla tego tytułu wynikają z faktu, iż to polska gra i ludzie zawyżają oceny w duchu patriotycznym.

3/10 bo nie była to rozrywka tylko katorga.

użytkownik usunięty
STAMiNA

System walki jest super, fabuła według mnie bardzo dobra i ciekawa, a także w prologu był śmieszny easter egg, w grze jest sporo śmiesznych tekstów i ścieżka dźwiękowa jest zajebista, ty chyba sobie żartujesz, co?

ocenił(a) grę na 5

A czy widzisz abym używał emotikonek? Mówię poważnie. Drugi Wiesiek to gra wybitnie przereklamowana.

użytkownik usunięty
STAMiNA

Mi się bardzo podoba, w ogóle grafika to nie wszystko i spójrz na system walki z 2 potem 1, jest większa poprawa

ocenił(a) grę na 5

Mi się bardzo nie podoba cała gra.

STAMiNA

Wiesiek? Wiedźmin to genialne dzieło Sapkowskiego i powinno się ciebie za jaja powiesić za taką zniewagę! Wiedźmin to wiedźmin i tak należy to pisać i wypowiadać! Wyrób w sobie trochę szacunku dla twórczości polskich artystów i wtedy dopiero się wypowiadaj. A grę ocenia się nie na podstawie poprzedniej części gry, tylko na podstawie jej źródła. Klimat został zachowany w obu częściach gry i każdy prawdziwy fan to docenił. Ty płaczesz, że skakać się nie dało? Ooo jak dobrze, że nie miałeś możliwości skakać jak małpa Geraltem z Rivii, bo to dopiero zryłoby ci klimat.

ocenił(a) grę na 5
crash88_filmaniak

>Wiesiek?
Tak.

>Wiedźmin to genialne dzieło Sapkowskiego i powinno się ciebie za jaja powiesić za taką zniewagę!
Zrozum, że nie każdemu musi się ono podobać. Pomyślałeś o tym?

>Wyrób w sobie trochę szacunku dla twórczości polskich artystów i wtedy dopiero się wypowiadaj.
Mam szacunek do każdego artysty, który coś sobą prezentuje. Nie ważne czy polski czy zagraniczny. Twórcy Wiedźmina 2 dali dupy...

>A grę ocenia się nie na podstawie poprzedniej części gry, tylko na podstawie jej źródła.
Zgadza się i Wiesiek 2 zasługuje u mnie na 3/10.

>Klimat został zachowany w obu częściach gry i każdy prawdziwy fan to docenił.
W dwójce ja nie widzę klimatu. sorry. :)

>Ty płaczesz, że skakać się nie dało?
Nie płacze. Tylko wymieniłem to jako wadę ale faktycznie to szukanie trochę dziury w całym.

btw ty przekroczyłeś 18 lat? :D

STAMiNA

Tak sobie czytałem Twoją odpowiedź i z każdą linijką utwierdzałem się, że może jednak trafiłem na inteligentnego człowieka. Mimo, że użyłeś banalnego stylu "rozłożę wypowiedź na części i odpowiem na każde zdanie osobno". Pod koniec czytania miałem już nawet zaakceptować twoje zdanie na temat gry, ale ostatnia linijka mnie zniszczyła... Pytanie o wiek xD ten jeden raz ulegnę i zniżę się do tego poziomu. Tak, nie martw się, masz do czynienia z człowiekiem od dawna dorosłym... Tyle, że od dziecka zakochanym w powieści Sapkowskiego. Pozdrawiam :)

crash88_filmaniak

temu kolesiowi sie podobaja 2 gry na 10 reszcie daje 1 albo 2 i mowi że jego wymagania sa na wyzszym poziomie niz u reszty ludzi
ogólnie na wszystko narzeka i krytykuje

ocenił(a) grę na 5
Psyhe

>temu kolesiowi sie podobaja 2 gry na 10
No może 3-4 na 10. :D

>reszcie daje 1 albo 2
Nieprawda. Używam 10stopniowej skali.

>mowi że jego wymagania sa na wyzszym poziomie niz u reszty ludzi
Mówię, że po prostu jestem wymagający i w sumie dużo ograłem tytułów.

>ogólnie na wszystko narzeka i krytykuje
Nie na wszystko. Są rzeczy, które mi się podobają. Nie pisz bzdur.

Ile ty masz lat? :D Czy na serio gimbaza opanowała ten portal? hehe

STAMiNA

Nie interesuj sie !

Psyhe

Dzięki za ostrzeżenie :) nie będę już nic odpisywał temu... hm... ludziowi :P

ocenił(a) grę na 8
crash88_filmaniak

Podzielam zdanie. Wiedźmin 2 nie ma niemal nic wspólnego z jedynką poza aksjomatami. Jedynka to mój drugi ulubiony action rpg zaraz po Gothic 2 NK, ale dwójka... Nie jest tak dobra. Chodzi mi przede wszystkim o brak słowiańskiego klimatu, który zrobił jedynkę, i brak Wiedźmina w Wiedźminie, chociaż pod względem politycznym to dwójce bliżej sadze. Trudno to określić, ale jak jedynkę przeszedłem kilka razy tak dwójkę.. Zabieram się właśnie za nią 5 raz i mam nadzieję, że drugi akt w końcu przejdę i mnie znów nie znuży. Potem ocenię jako całość.

użytkownik usunięty
crash88_filmaniak

Obrażanie forumowicza.

użytkownik usunięty
STAMiNA

Wskoczyli na Ciebie fani Wieśka, jak na Płotkę. :D Ja nie oceniłem tej gry na 3 tylko na 6, bo jakieś tam zalety posiada, ale co prawda, to prawda - do Jedynki się nie umywa. Chociażby właśnie przez tę cukierkowo-bajkową grafikę. I też mi nie pasowało to ciągłe mielenie jęzorami. :D No ale co zrobić, jest moda na Wiedźmina i lizanie się po ogonkach, więc najlepiej należeć do większości. Chociaż to właśnie Yennefer z Vengerbergu pouczała małą Ciri, że lepiej zaliczać się do mniejszości, w niektórych kwestiach przynajmniej. A już obrażanie się za nazwanie gry "Wieśkiem", rozbawiło mnie do łez. Co ma piernik do wiatraka? Czytałem opowiadania i sagę o Wiedźminie, zanim jeszcze osiągnęła taką sławę, szanuję Sapkowskiego za "Wiedźmina", ale też za Trylogię husycką", która dla mnie jest lepsza niż Wiesiek. P No ale z tłumem nie wygrasz, o czym przekonał się sam Geralt, kiedy dostał widłami od chłopka. :D

ocenił(a) grę na 10

Pewnie mu nie ruszył

użytkownik usunięty
KulturalneOcenianie

Możliwe xD

ocenił(a) grę na 10

Ja kupiłem jakiś czas temu za 16 zl na steam, zrobiłem sobie przerwę, ale teraz wróciłem i już niestety konczę...

ocenił(a) grę na 10
STAMiNA

Tak, Wiedźmin 2 został doceniony za granicą, bo został zrobiony przez Polaków.

ocenił(a) grę na 5
STAMiNA

Jakby ktoś miał problem z mikroprzycięciami na dwujajowcu to jest na to FIX:
http://www.moddb.com/games/the-witcher-2-assassins-of-kings/downloads/witcher-2- stuttering-fix
Mi pomogło. Mikroprzycięcia znikły i dało się grać.

Wady:
- Czasami szwankuje praca kamery
- Cukierkowa, kolorowa grafika z przeważającymi ciepłymi barwami
- Brak klimatu z genialnej jedynki
- Mało wyrazista ścieżka dźwiękowa (Jedynie „Battle Theme” daje radę - ten odgrywany podczas walk -->
http://www.youtube.com/watch?v=oESSZykteqM)
- Po części system walki, który sprowadza się do napier.alania w LPM. Aktywna pauza w jedynce bardziej przypadła mi do gustu i jakoś podkreślała gameplay
- Komiksowe przerywniki filmowe O_o (No kurde pasują one do gry jak kwiatek do kożucha)
- Fatalna optymalizacja i mikroprzycięcia (Musiałem ustawić wszystko na LOW i wgrać microstuttering FIXa a i tak framerate był niestabilny i często spadał poniżej 30 klatek/s)
- Fragmenty rozgrywki polegający na podążaniu za kimś. Denerwujące i nudne to jest i zdecydowanie za dużo tego w grze
- Jednak od drugiego Aktu zbyt dużo pier.olenia w dialogach
- Więcej gadania niż grania
- Momenty w jaskiniach, podziemnych tunelach gdzie jest od groma potworów. Mało tam miejsca, ciemno i łatwo zginąć bo kilka draśnięć potworka i sayonara
- Chodzę z masywnym mieczem, który nie jest efektywny na potwory. Tyle, że ja nie mam nic lepszego ku.wa. :///
- ile razy można przechodzić z sową przez upiorną mgłę?!

Zalety
+ Przekleństwa i niektóre, cięte dialogi (Uśmiechnąłem się pod nosem w niektórych momentach. :) )
+ Polski dubbing
+ QuickSave
+ Flotsam
+ Znaki
Tyle z zalet. Więcej nie jestem w stanie wykrzesać choćbym bardzo chciał.

Misja: „Wieczorem udaj się do rezydencji Loredo.” Na początku nie wiedziałem jak przeczekać do nocy. Wystarczyło wcisnąć CTRL i medytować w trybie odpoczynku do wieczora. xD Przed wejściem do rezydencji trzeba zostawić broń u strażników. Należy pamiętać, że trzeba wrócić do tych frajerów aby tą broń z powrotem zabrać bo rezydencje opuszczamy w innym miejscu niż wchodziliśmy. Zapomniałem o moim ekwipunku i poszedłem dalej w kierunku kolejnego celu. Musiałem ku.wa wrócić się po mój gear. :(

Pojedynek z Kejranem na początku ostro mnie wpieniał bo dwa je.nięcia i exitus ale po kilku próbach okazał się zwyczajnie łatwy bo już opracowało się schemat postępowania.

Motyw na statku. Użyj znaku Axii aby pomóc rannemu. Wybieram CTRLem znak Axii i wciskam Q celem aktywacji tego znaku na rannym i dupa. :| Okazało się, że trzeba było tylko z jednej konkretnej strony podejść do leżącego rannego i nie nacisnąć Q tylko LPM. :///

Fabuła... nic specjalnego. Poza tym gra dosyć szybko się dłuży i od drugiego Aktu z minutę na minutę jesteśmy atakowani coraz to nowymi, dennymi dialogami i mdłymi questami. Cała ta historia się zwyczajnie ślimaczy. Gdzieś tak od połowy II. Aktu już się nudziłem i odliczałem czas do końca. Ja pier.ole gdzie ta esencja klimatu z jedynki?!

Niektórzy piszą, że gra krótka. No dla mnie zdecydowanie za długa. Już mnie skręcało w II Akcie. Gniot przeokrutny.

Zmuszałem się do gry zatem więcej jak 3/10 nie może być.

STAMiNA

Trochę przesadzasz, dla większości graczy spora część twoich zarzutów to plusy. Grafika, fabuła, walka, dużo dialogów... te elementy według mnie świadczą o jakości Wiedźmina. W paru miejscach się zgadzam, jednak nie są to na tyle duże wady by aż tak zaniżyć ocenę gry. 3/10 sugeruje, że gra jest ledwo grywalna a przecież tak nie jest.

ocenił(a) grę na 5
qqqaaazzz

>Trochę przesadzasz
No opisuje swoje odczucia.

>dla większości graczy spora część twoich zarzutów to plusy.
Spoko.

>3/10 sugeruje, że gra jest ledwo grywalna a przecież tak nie jest.
No ocena ta dokładnie to sugeruje. Gra była niemal niegrywalna. W II akcie już mnie mdliło. Te czerstwe dialogi, historia tak pasjonująca, że usnąć można było. Walka irytująca. Zmuszałem się do gry więc więcej jak 3/10 być nie może

STAMiNA

Co za Bezguście...

ocenił(a) grę na 9
STAMiNA

Pomijać cutscenki, narzekać na słabą fabułę. Prawdziwy PC Master Race.

Laura_N

Moim zdaniem fabuła Wiedźminie 2 jest tragiczna, chociaż na początku było nie najgorzej. Później był dramat zaczynając od debilnego wątku z królem Kaedwen. Lokacje paskudne no może oprócz Flotsam, ścieżka dźwiękowa w porównaniu z pierwszym Wiedźminem ssie pałkę a od tych ciepłych kolorów rzygać się chce. Każdy, kto czytał książki zgodzi się ze mną, że taka kolorystyka do Wiedźmina absolutnie nie pasuje. Grę skończyłem na siłę, żałuję wydanych pieniędzy niewielkich, ale jednak. W porównaniu do pierwszej części ta odsłona to niezły paździerz i tak wysoka ocena nieco mnie dziwi. Pozdrawiam panie STAMiNA.

ocenił(a) grę na 5
hunter69

Pozdrawiam również panie Hunter69 :)

http://supremestamnet.blogspot.com/2015/09/510-zap-go-w-yrden.html