PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608109}
8,6 39 tys. ocen
8,6 10 1 38937
Wiedźmin 2: Zabójcy królów
powrót do forum gry Wiedźmin 2: Zabójcy królów

mam 40 fps przy ATI 5770 HD 1GB i 3 GB ramu. Żeby gra chodziła szybciej potrzeba więcej ramu czy kupić 2 kartę graficzną i połączyć?

ocenił(a) grę na 8
Ozzy779

wyłączyć ubersampling i resztę ustawić na maksa, inaczej się nie da. Gra jest źle zoptymalizowana, przez co opcja ubersampling nie działa prawidłowo, to nie wina sprzętu. Kupmel ma dwie karty po 1GB 4 GB RAM i wypasiony procek, a i tak gra muli.

ocenił(a) grę na 10
zonk_2

a gdzie wyłączyć ten ubersampling? :P
bo na medium a wszystkim innym na full chodzi bez zamuły.

ocenił(a) grę na 10
Ozzy779

ok, działa płynnie :D

ocenił(a) grę na 9
Ozzy779

Ja mam odrobinę lepszego kompa, a mi chodzi tak około 30-40fps z wszystkim na maxa bez ubersamplingu. Nie dokupuj drugiej karty, bo HD5770 (sam taką mam) nie jest obecnie kartą z najwyższej półki. Jeśli chcesz lepszej wydajności, zainwestuj w HD5870 lub coś jeszcze lepszego, bo to już naprawdę sprawny sprzęcior. Natomiast wg. mnie gra na 40fps'ach to już gra przyjemna.

Neithan138

przyjemna to już od 30 ;)

użytkownik usunięty
Neithan138

Oko ludzkie nie zauważa więcej klatek niż ~30. W filmach stosuje się 24 klatki i mają maksymalną płynność. Problemem jest to, że obliczając ilość FPS gra wylicza średnią, a nie podaje ich rzeczywista ilość. Tym sposobem raz masz tych FPSów 50, następnym razem spadnie na moment do 10 co powoduje widoczne ścinki, a potem wyciągana jest z tego średnia na poziomie 30-40 FPS.

Gra jest niestety słabo zoptymalizowana, ale mi na sprzęcie kupionym ponad rok temu śmiga płynnie ze wszystkim na maxa.

Jakoś w Crysisie 2 mam średnio 30-40 FPS a przycinki widać i to często. Gra jest o wiele wolniejsza od takich 60 FPS, które miałem wcześniej przed patchem dodającym DX11.

ocenił(a) grę na 10
0wner2

ja w crisis2 gram na ultra detalach z patchami na DX11 i na lepsza grafikę. chodzi mi bez ani 1 ścinki..

Ozzy779

Wy chyba nie macie pojęcia., co znaczy gra na maksa. Potrzebna jest co najmniej 1 procesor i5 lub i7 i co njamniej 1 karta graficzna nvidia 690 - ona jako jedyna obsługuje płynnie Wiedźmina 2 na ok. 40 fps przy maksymalnych ustawieniach - 2560x1600 z ubersamplingiem. Ja by poprawić sobie wydajność, przy i7 do ok 50 fps zrobiłem sobie format SLI. Gdy gra chodzi ci co najmniej 40 fps ze wszystkimi opcjami w rozdzielczości 2560x1600, dopiero wtedy macie maksymalne ustawienia.