PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608109}
8,6 39 tys. ocen
8,6 10 1 38934
Wiedźmin 2: Zabójcy królów
powrót do forum gry Wiedźmin 2: Zabójcy królów

Jako że twórcy chwalili się że będzie jakby 16 zakończeń/zamknięć gry.
Chciałem was zapytać czy grając w wieśka 2 mieliście jakieś różne zakończenia ?
Grę przechodzę po raz drugi ale słyszałem że nie ma żadnych innych zakończeń
Oprócz zabicia ,niezabicia Letho
Co o tym sądzicie ?

ocenił(a) grę na 9
Psyhe

SPOJLER:
Zabicie/ nie zabicie smoka w kombinacji z zabiciem nie zabiciem Letho daje już 4 zakończenia (a przynajmniej tak mi się wydaje)

ocenił(a) grę na 10
Arcamantel

SPOILER!!
Wybór Iorwetha/Vernon'a we Flotsam
Skazanie księcia Stannisa bądź nie

Uwolnienie Fillipy Eilhart lub Triss / Uwolnienie Anais lub Triss
Uratowanie Saskii/ Zabicie Saskii / Porzucenie Saskii
Pomóc Sheali/Nie pomóc Sheali
Zabicie Letho/Nie zabicie Letho

Aspektów wchodzących w skład danego zakończenia jest wiele.

ocenił(a) grę na 9
Arcamantel

Sorry, że 2 posty pod rząd ale wyskakuje mi jakiś błąd przy edytowaniu.

Po głębszym zastanowieniu wydaje mi się, że te 16 zakończeń zależą od 4 decyzji czyli:
1) wybór Roche/Iowerth Akt 1
2) Oszczędzenie/Pozwolenie na śmierć Sheali Akt 3
3) Oszczędzenie/Zabicie Smoka Akt 3
4) Oszczędzenie/Zabicie Letho Epilog

ilość kombinacji tych 4 decyzji = 16
Mogę oczywiście się mylić, bo grę przeszedłem dopiero raz.

Arcamantel

OK ale czy te wybory które wymieniacie mają jakiś bezpośredni wpływ na zakończenie ?
Bo po walce z Letho (lub nie) Geralt odchodzi i nic się nie dzieje ,nie miałem żadnego podsumowania jak to było w jedynce ,nic

ocenił(a) grę na 9
Psyhe

Ja w ogole nie mialem wyboru czy oszczedzic smoka czy nie, zostal oszczedzony:D

cheeroke

Też nie miałem tego wyboru

ocenił(a) grę na 10
Psyhe

Może zabicie/oszczędzenie Letho nie ma żadnych konsekwencji w tej części lecz na pewno będzie się można ich spodziewać w kolejnym Wieśku

ocenił(a) grę na 9
Psyhe

Moim zdaniem te 16 zakończeń to tylko stan wyjściowy sejwa do następnej części, i dlatego nie ma żadnego podsumowania.

Arcamantel

Moim zdaniem:
1) Ścieżka Roche'a / Iorwetha - 1 akt
2) Henselt/Stennis żyje/nie żyje - 2 akt
3) Pomagasz odpowiedniej osobie (Roche / Iorweth) / Ratujesz Triss - 3 akt
4) I tu mam dylemat czy smok, czy Sheala ;) - 3 akt
To czy zabijemy Letho, czy nie moim zdaniem nie ma znaczenia, bo mówi nam on, że uda się na południe (pewnie zajmować się szkołą węża) i nigdy więcej go nie spotkamy.

ocenił(a) grę na 10
Flying_Dutchman

Na południe a i owszem.
Chciałbym jednak zauważyć że Geralt także prawdopodobnie uda się na południe w związku z poszukiwaniami Yennefer, która SPOILER - więziona jest przez Nilfgaard - SPOILER. Więc jednak sądzę że Letho miałby szansę się pojawić tak samo jak Berengar w pierwszej części - tak ni z tego ni z owego.

Ciekawi mnie jednak czy spotkamy któregoś z innych wiedźminów: Vesemira, Eskela bądź Lamberta.
Razi fakt, że Geralt sporo krajów przejechał a żadnej wzmianki o nich nie było

Sherem

W książce było tak samo, Geralt innych wiedźminów na szlaku nie spotykał.

A co do Letho to skoro mamy 4 wybory wpływające mocno na świat (2^4=16), to jego zabicie/oszczędzenie w moim wyliczeniu konkuruje ze smokiem lub Shealą (punktów 1,2,3 jestem praktycznie pewien), a wg mnie ich życie lub śmierć jest ważniejsze, np. smokoSaskia - duży autorytet, królowa suwerennej doliny Pontaru etc. a Letho to tylko narzędzie Nilfgaardu

ocenił(a) grę na 10
Flying_Dutchman

nie wiadomo czy powstała w końcu suwerenna dolina Pontaru.
Właśnie oto chodzi, że pomimo różnic pomiędzy zakończeniami tak naprawdę epilog niewiele wyjaśnia co będzie dziać się dalej.

Sherem

Zakładam, że powstała, ale zobaczymy. REDzi powinni w jakimś patchu/DLC dać animację z podsumowaniem naszych wyborów itp. tak jak w większości dzisiejszych cRPG.

użytkownik usunięty
Flying_Dutchman

Od kiedy 2 razy 4 to 16 ? Być może orłem z matmy nie jestem ale coś w tym równaniu jest nie tak.

ocenił(a) grę na 8

To jest 2 do potęgi 4, czyli 16 właśnie ;P.

ocenił(a) grę na 4
Psyhe

Moim zdaniem brak zakończeń może dowodzic tego, że wątpliwe kwestie zostaną wyjaśnione w dodatku/następnej części, a to co mamy obecnie jest trochę w stylu kończenia filmu w najciekawszym momencie; ma trzymac widza w napięciu i zaciągnąc go do kina na następną częśc.

evilkorniszon

Ten zabieg ma nawet techniczną nazwę - cliff-hanger. I racja, niczemu innemu on nie służy. Poprzednia cześć była zakończona, bez tego zabiegu (poza filmikiem na końcu), a i tak pozostawiła furtkę dla następnej części. Tutaj jest jeden wielki cliff-hanger, jak zakończenie sezonu jakiegoś serialu...

Psyhe

http://www.cdaction.pl/news-16319/wiedzmin-2-zabojcy-krolow-16-zakonczen-to-nie- tak-plus-nowe-screeny.html . polecam przeczytać i wszystko będzie jasne

kompaktowa

Ten news jest z 30 listopada 2010

ocenił(a) grę na 10
Psyhe

Myślę, że wpływ na zakończenie może mieć Anais. Ty czy dotrzymamy umowy z Radowidem <ścieżka Roche'a>, czy tez nie...

ocenił(a) grę na 10
Psyhe

Wpływ w pewnym stopniu mają wybory z pierwszego wiedźmina. Ważne jest czy Adda przeżyła i została żoną Radowida i czy Zygfryd został wielkim mistrzem.

ocenił(a) grę na 8
wsad3a

Na ścieżce Roche'a
U Iorwetha może być inaczej (nie wiem nie grałem jeszcze tej ścieżki)