Nie bo system walki to tragedia, a gra ma bugów więcej od Gothica 3: Zmierzch Bogów, miejscami nie idzie w to grać. Póki nie wydadzą patcha nie ma sensu się męczyć (mówię do tych co jeszcze nie zagrali, bo ja osobiście spróbuję przejść). W dodatku gra jest tak trudna, na normalnym poziomie trudności giniesz co chwilę, a przez zbugowany system walki możesz powtarzać daną walkę ze 30 razy.
"Nie bo system walki to tragedia, a gra ma bugów więcej od Gothica 3: Zmierzch Bogów, miejscami nie idzie w to grać"
To sugeruję zamianę windowsa 95, monitora rodem z lat 80-tych i 24 kb ramu na porząny, nawet średniej jakości komputer. Ja mam niezły sprzęt i gra chodzi bez zarzutu, ot od czasu do czasu jakieś spięcie może się stać, ale to zrozumiałe - przy takim formacie gry ...
W każdym razie nowy wiesiek jest rewelacyjny, sugeruję grę każdemu kto liczy na porządny rpg z krwi i kości .
Mój komputer: Intel Core I7, GeForce 460 GTX, 4GB RAM. Gram na monitorze 19 calowym (fakt, za stary trochę) w rozdziałce 1440x900. I uważam za skandal, że na takim komputerze muszę grać na detalach zaledwie wysokich, a nie na ultra. A tak w ogóle to nie o grafice mówiłem tylko o bugach, których jest mnóstwo.
Bugi są, potwierdzam.
Ale nie grałem jeszcze dużo bo czasu nie miałem, póki co ciągle ma u mnie 10;d
Ja mam intel quad 8gb i karta geforce 9800gt na telewizorze 46cali full hd (1920 × 1080) i chodzi jak marzenie. ustawienia nie sa na maxa ale blisko (zaawansowane użytkownika)
Polecam serdecznie grę jest niesamowita graficznie dźwiękowo no i fabuła jest boska :)
dla mnie jest lepszy od wiedźmina 1.
podpisuję się pod wypowiedzią maxa , swoją drogą bugi to pewnie wynik zbyt słabej karty graficznej. Chcecie mieć rewelacyjną grę? Albo upgrade kompa, albo ustawienia na minimum. Tak czy siak, gra po prostu zajeb*sta
Ty jesteś chory? Jakim cudem bugi mogą wynikać z jakości kompa? Człowieku, ogarnij się, że tak powiem.
"Że tak powiem" myślenie nie boli (podobno, bo patrząc na wypowiedzi niektórych osobników na tym forum można by polemizować) .
Wiedźmin ci się ścina z powodu zbyt słabej karty graficznej i to nie jest bug , po prostu masz za słaby sprzęt.
Błędów w grze nie dostrzegłem na razie żadnych, a gram od dnia premiery. Walka jest świetna , porównywanie ZK do zmierzchu bogów to jakby porównać iphone'a do nokii 3310
O czym ty gadasz, nie rozumiem cię kompletnie? Czy ja gdziekolwiek napisałem, że gra mi ścina? Weź poćwicz czytanie ze zrozumieniem.
<facepalm>
"a przez zbugowany system walki możesz powtarzać daną walkę ze 30 razy."
W walce nie ma absolutnie żadnych bugów, może co najwyżej się ścinać tylko i wyłącznie z powodu, jak już powtarzam trzeci raz to zakutego łba , z powodu słabego sprzętu.
<facepalm>
Ile razy mam powtarzać, że gra mi nie ścina pacanie, bo mam kompa na którym bez problemu hula mi na detalach ULTRA? Walka jest zbugowana bo Geralt często nie reaguje na komendy, nie blokuje, nie uderza, nie robi uniku, jak przeciwnik przygniecie go do ściany to nie można już nic zrobić, a kamera ustawia się tak, że postaci w ogóle nie widać. Ta gra jest zabugowana i przestań pieprzyć o słabym sprzęcie bo z tego co piszesz to dochodzę do wniosku, że nie masz pojęcia o czymkolwiek na temat gier.
"Pacanie" to ty sobie synek możesz mówić do matki, a nie do mnie. Nie mam ochoty wdawać się w jakieś pseudodyskusje, poka najpierw "argómenty" a potem pogadamy.
"Geralt często nie reaguje na komendy, nie blokuje, nie uderza, nie robi uniku"
Bzdura. Nie reagowanie na komendy jest możliwe tylko wtedy gdy nie naciśniesz przycisku, albo zwyczajnie ci się zatnie.
"jak przeciwnik przygniecie go do ściany to nie można już nic zrobić"
to dość logiczne, jeśli zostaniesz otoczony przez przeciwników to nie możesz się przez nich przebić jak Rambo. Fakt, nie ma opcji przeskakiwania nad przeciwnikami znanej z pierwszej części, ale cóż, nic na to nie poradzę
"kamera ustawia się tak, że postaci w ogóle nie widać."
To nie możliwe, kamera nie może wjechać w ścianę jak w Neverwinter nights 2 czy gothicu, że geralta nie widać, bo silnik jest tak stworzony że kamera zawsze odjeżdża w bok żeby graczowi było łatwiej. Ale jak widać maruderzy zawsze się znajdą.
"przestań pieprzyć o słabym sprzęcie "
No bo skoro jest słaby, to nie dziwota że gra ci źle chodzi - jak wnioskuję po komentarzach desperata.
Hahahahha, nie no, niezły jesteś: "Ja nie mam takich bugów, więc nie mają prawa istnieć!" Kolego, przestań robić z siebie błazna na publicznym forum, bo każdy kto w tę grę gra powie ci, że ma ona mnóstwo różnej maści błędów i to poważnych, a nie pierdółek typu znikanie przedmiotu na 2 sekundy. Kolejny bug, który mi się wczoraj przytrafił: minimapa znikła, a duża mapa pod M źle mnie kierowała, więc musiałem miejsce do questa znaleźć samemu.
"Kolego, przestań robić z siebie błazna na publicznym forum"
Jak na razie na kretyna wyszedłeś ty
"każdy kto w tę grę gra"
No peewnie, bo ty jesteś każdy i wszystkie rozumy pozjadałeś. Całkiem sporo graczy się tu wypowiada, jeszcze ani jeden nie miał takich błędów jak ty w grze.
Oczywiście że są błędy!!!
Aha mam bardzo mocny sprzęt jakbyś się chciał przypieprzyć;)
Zresztą polecam przestać wymachiwać ozorem tylko spojrzeć na kilka powstałych już recenzji w necie;] W większości z nich jako minus gry jest podane na końcu "niedoróbki techniczne".
Mówi ci to coś geniuszu?
Z tego co ja widzę to co drugi gracz na dowolnym forum poświęconym tej grze skarży się na różnej maści błędy.
Nie zgadzam się ja grałem na kompie w którym pójdzie na minimalnych i zero błędów
A nawet jeśli Geralta przeciwnik przygniecie do sciany to co z tego ??? przynajmiej jest trudniej według mnie to dobrze bo trzeba troche pomyśleć i nie pchać się na wrogów
"A tak w ogóle to nie o grafice mówiłem tylko o bugach, których jest mnóstwo."
Wydaje mi się że mylisz bugi ze ścinaniem się gry, może się mylę, ale jeśli faktycznie wiesz co to w ogóle jest bug - podaj proszę jakieś jego przykłady.
Walka może być trudna na początku gry jeśli nie wie się co i jak - ale później sprawia tylko przyjemność. No chyba że ktoś jest sierotą i ma zerowy refleks
Nigdzie nie napisałem, że mi gra ścina, z dupy te wnioski wyciągnąłeś? Bugów jest mnóstwo, np. walczę z rycerzami na dworze, ogłuszam jednego i wykonuję na nim finishera, tylko że animacja zabijania odbywa się w pomieszczeniu w którym jeszcze nie byłem. Po skończeniu animacji przenoszę się z powrotem na podwórze. Drugi ewidentny bug to UWAGA MEGA SPOILER walka z Letho w I akcie. Pokonuję go, włącza się filmik, Letho odchodzi, Geralt wstaje i zamiast wrócić mi z powrotem do gry umiera.KONIEC MEGA SPOILERA Inne bugi to np. błędy językowe, brak reakcji Geralta na naciskanie klawiszy, ślizgające się po powierzchni potwory, zacinanie się muzyki w menu itd. Jest tego mnóstwo, ta gra ma bugów od cholery.
"Bugów jest mnóstwo, np. walczę z rycerzami na dworze, ogłuszam jednego i wykonuję na nim finishera, tylko że animacja zabijania odbywa się w pomieszczeniu w którym jeszcze nie byłem. "
Gdyby bugi faktycznie istniały to ja również bym je miał , a błąd w grze pojawia się raz na 8 godzin grania, ot co jakiś przedmiot zniknie, a po 2 sekundach znów się pojawi, takie pierdółki które nie mają żadnego znaczenia na odbiór rozrywki.
"Geralt wstaje i zamiast wrócić mi z powrotem do gry umiera."
'
Nie mam pojęcia z czym to się może wiązać, także walczyłem z Letho i nic takiego się nie stało
"błędy językowe"
błąd językowy to wina tłumaczenia , nie gry. I wiem, że zaraz będziesz udawać jaśnie oświeconego i raczyć mnie genialną "ironią", iż wiedźmin to Polska gra, ale uprzedzę cię. Wiesiek powstawał w języku angielskim. Oczywiście bardziej twórcy przyłożyli się do dubbingu polskiego, który jest rewelacyjny i żadnych błędów na razie nie dostrzegłem.
"zacinanie się muzyki w menu" - "Nigdzie nie napisałem, że mi gra ścina, z dupy te wnioski wyciągnąłeś?"
Sam sobie zaprzeczasz.
Jeśli logikę nazywasz dupą, to ja pozostawię to bez komentarza...
"Gdyby bugi faktycznie istniały to ja również bym je miał"
Nigdy nie spotkałem się z bardziej debilnym argumentem na temat bugów w grze. Chłopie, przeszedłeś samego siebie!
"Nie mam pojęcia z czym to się może wiązać, także walczyłem z Letho i nic takiego się nie stało"
No widzisz, ale mi się stało, tak więc gra ma bugi i to poważne.
"Oczywiście bardziej twórcy przyłożyli się do dubbingu polskiego, który jest rewelacyjny i żadnych błędów na razie nie dostrzegłem."
A ja dostrzegłem tyle błędów w polskim tłumaczeniu (chodzi o napisy) jak jeszcze w żadnej innej grze.
"Sam sobie zaprzeczasz."
Jeżeli uważasz, że zacinanie się muzyki w menu i w ekwipunku to to samo co zacinanie się gry z powodu słabego sprzętu to naprawdę gratuluję inteligencji i logicznego myślenia.
"Nigdy nie spotkałem się z bardziej debilnym argumentem na temat bugów w grze. Chłopie, przeszedłeś samego siebie!"
Skoro nie wiesz co to znaczy argument, to dlaczego takiego słowa używasz? No pewnie, skoro skończyły nam się argumenty to zacznijmy wyzywać!
"No widzisz, ale mi się stało, tak więc gra ma bugi i to poważne."
Kolejny mondry tekst. Skoro mi się coś stało to gra jest Be i ogulnie bzydka.
"A ja dostrzegłem tyle błędów w polskim tłumaczeniu (chodzi o napisy)"
Gram w wersję z dubbingiem bez napisów więc nie mogę się do tego odnieść.
"Jeżeli uważasz, że zacinanie się muzyki w menu i w ekwipunku to to samo co zacinanie się gry z powodu słabego sprzętu to naprawdę gratuluję inteligencji i logicznego myślenia."
Jak narazie nie wyciągasz wniosków z tego co ci staram się przekazać. Nigdzie nie napisałem tego, o czym ty teraz do mnie mówisz, ale tak czy siak gra ścina się z powodu słabego sprzętu - nieważne czy w muzyce czy grafice.
"Skoro nie wiesz co to znaczy argument, to dlaczego takiego słowa używasz? No pewnie, skoro skończyły nam się argumenty to zacznijmy wyzywać!"
Nie chce mi się komentować frustracji dziecka neo.
"Kolejny mondry tekst. Skoro mi się coś stało to gra jest Be i ogulnie bzydka."
Gdzie ja powiedziałem, że gra jest be? Gra jest genialna, ale to, że ma bugi to fakt. Mam nie zwracać na nie uwagi i udawać, że nic się nie stało? Gra mimo iż zajebista to cholernie niedopracowana. Aby móc komfortowo grać trzeba poczekać na solidną porcję patchy.
"Jak narazie nie wyciągasz wniosków z tego co ci staram się przekazać. Nigdzie nie napisałem tego, o czym ty teraz do mnie mówisz, ale tak czy siak gra ścina się z powodu słabego sprzętu - nieważne czy w muzyce czy grafice."
Jak to nigdzie tego nie napisałeś? W poprzednim poście zasugerowałeś, że w menu zacina mi się muzyka z winy mojego podobno słabego sprzętu. Poza tym coś sobie ubzdurałeś, że gra mi się zacina, skoro, powtarzam to już chyba 10 raz GRA MI SIĘ NIE ZACINA, A GRAM NA DETALACH ULTRA! Doszła ta informacja do twojego zakutego łba czy mam powtórzyć jeszcze kilka razy?! Bo już nie wyrabiam, nie wiem ile masz lat dziecko, ale sądząc po tym co piszesz nie dorosłeś do dyskusji na forum, a co dopiero do grania w gry takie jak Wiedźmin.
Ja długo nie pograłem bo po wywiadówce mam karę 9 ( :((( ), ale zauważyłem bug w filmiku, w którym Geralt próbuje dobrać się do Triss ( na samym początku) - otóż Wiesiek macał ją pustką, gdyż nie miał ręki.
Jak pogram dłużej to wystawię ocenę. A jak sie spodoba to może nadrobię tę nieszczęsną jedynkę.
uu to teraz wyzywamy od dzieci neo ? Popłacz sobie w kącie, wytrzyj nosek o sukienkę mamusi, a potem zabierz się za poważne rozmowy.
"Aby móc komfortowo grać trzeba poczekać na solidną porcję patchy."
Żadnych patchów nie ściągałem a gram na rozdzielczości 1440/900 , gra chodzi perfekcyjnie bez żadnych problemów. Sprzęt mam niezły, ale bez rewelacji , z tego powodu chce przemówić do twojego pustego łba iż można grać bez zarzutów w wieśka i nie mieć non stop bugów i błędów.
"Jak to nigdzie tego nie napisałeś? W poprzednim poście zasugerowałeś, że w menu zacina mi się muzyka z winy mojego podobno słabego sprzętu. Poza tym coś sobie ubzdurałeś, że gra mi się zacina, skoro, powtarzam to już chyba 10 raz GRA MI SIĘ NIE ZACINA, A GRAM NA DETALACH ULTRA!"
Dobra już nie płacz. Jak wywnioskowałem że gra ci się ścina wyjasniłem w poprzednich postach, naucz się czytać ze zrozumieniem.
"Doszła ta informacja do twojego zakutego łba czy mam powtórzyć jeszcze kilka razy?! Bo już nie wyrabiam, nie wiem ile masz lat dziecko, ale sądząc po tym co piszesz nie dorosłeś do dyskusji na forum, a co dopiero do grania w gry takie jak Wiedźmin. "
Grałem w jedynkę jak ty jeszcze cyca ssałeś. Nie dorosłem do dyskusji? Tak mówią idioci którzy poza wyzywaniem nie mają nic sensownego do powiedzenia. Myślisz, że mam trzynaście lat i zrobi na mnie wrażenie jak powiesz "zakuty łeb" ?
Starałem się prowadzić kulturalnie dyskusję ale jak widać z baranem się nie dogadam.
"uu to teraz wyzywamy od dzieci neo ? Popłacz sobie w kącie, wytrzyj nosek o sukienkę mamusi, a potem zabierz się za poważne rozmowy."
Poważne rozmowy? Raczej nie z tobą ;)
"Żadnych patchów nie ściągałem a gram na rozdzielczości 1440/900 , gra chodzi perfekcyjnie bez żadnych problemów. Sprzęt mam niezły, ale bez rewelacji , z tego powodu chce przemówić do twojego pustego łba iż można grać bez zarzutów w wieśka i nie mieć non stop bugów i błędów."
Ile razy mam powtarzać do twojego pustego łba, że jest różnica między płynnością gry, a bugami i błędami? Również gram na rozdziałce 1440x900 na detalach ULTRA, przy niezłym sprzęcie i gra mi chodzi płynnie, ale nie zmienia to faktu, że bugów jest od cholery i na każdym forum dot. tej gry mnóstwo ludzi skarży się na bugi. Jeśli nie masz żadnych bugów to czuj się wyróżniony, bo 90% graczy nie może przez nie pokończyć questów itd.
"Dobra już nie płacz. Jak wywnioskowałem że gra ci się ścina wyjasniłem w poprzednich postach, naucz się czytać ze zrozumieniem."
Dalej nie wiem skąd to wywnioskowałeś, że gra mi się ścina, bo nigdzie nie napisałem nic związanego ze ścinaniem gry, pisałem o bugach, a nie o optymalizacji. A to oznacza, że twoje insynuacje są z dupy wyjęte.
"Grałem w jedynkę jak ty jeszcze cyca ssałeś. Nie dorosłem do dyskusji? Tak mówią idioci którzy poza wyzywaniem nie mają nic sensownego do powiedzenia. Myślisz, że mam trzynaście lat i zrobi na mnie wrażenie jak powiesz "zakuty łeb" ? "
Jak wychodziła jedynka to pewnie mama ci nie pozwalała tej gry kupić, bo za młody byłeś. Sensownego to ty nie masz nic do powiedzenia, ja wyraziłem swoją opinie o grze, a właściwie o jej słabych stronach, a ty się mnie uczepiłeś i zacząłeś wymyślać jakieś dziwne teorie na temat mojego podobno słabego sprzętu i tego, że nie potrafię odróżnić buga od ścinania gry. Debil.
"Starałem się prowadzić kulturalnie dyskusję ale jak widać z baranem się nie dogadam."
Ja powinienem napisać to zdanie.
A jeśli z tą grafiką chodzi ci o zdanie "I uważam za skandal, że na takim komputerze muszę grać na detalach zaledwie wysokich, a nie na ultra." to wtedy jeszcze gra mi się ścinała bo miałem włączone Uberpróbkowanie i nie wiedziałem co to robi.
Owner2 masz racje co do zabugowania Wieśka... A ten szczyl >>>Joker_WhySoSerious<<< to niezła ciota musi być bo przez neta się spina jak Pudzian na cyklu- a w realu pewnie go dziewczyny biją...
Bugi to ma ale może twój mózg, racja jest parę ale na pewno nie to co Gothic 3 i to pierwsza sprawa a druga mój drogi to sterowanie jest wg. mnie dużo lepsze a nie prawie jak gra turowa w Wiedźminie 1 :P Ale grę jednak oceniłeś na 9/10 + do ulubionych :O
Jeżeli dadzą porządny patch, a ja lekko podrasuje sobie komputer - to spokojnie dorówna jedynce.
W chwili obecnej brakuje mi interfejsu z jedynki a grafika może i ładna, ale trzeba się przyzwyczaić do nowej oprawy... Dwójka jest całkiem niezła i wciągająca, ale jedne plusy są zastąpione innymi minusami. Nie można mieć wszystkiego.
Gra była pisana z myślą o konsolach co widać w interfejsie, również klimat nieco inny niż w jedynce. A fabuła została napisana w ten sposób aby móc grać bez potrzeby czytania książki czy grania w pierwszą część.
Wygląd postaci też został dobrze dopracowany, choć mi bardziej przypadł do gustu poprzedni Geralt. W zamian za to, Triss wyszła cudnie.
Gra jest mega fajna.Fabuła, dialogi, postacie.System walki jest bardzo fajny, lepszy od tego z jedynki, przyjemnie sie walczy.Grafika miód i orzeszki ! Jak narazie żadnych bugow, gram na najwyższych ustawieniach.
Gram na średnim.Walka podoba mi się bardziej niż w jedynce, jest bardziej wymagająca i trudniejsza.
mi się walki bardziej w pierwszej części podobały, każdy ma inne gusta , no i są bugi , poczekam na patcha , to będzie się lepiej grało :__)
SPOILER faktycznie bugi są, ot choćby taka scena : kiedy miałem walczyć z tą całą bestią w I akcie podczas filmiku Geralt sięga po miecz, którego nie ma na plecach, ale nie zrażony tym obraca i ściska w rękach powietrze :) Dodam, że to jedyny jak na razie bug w grze, więc nie wiem skąd te porównania do Gothica 3. Ogólnie gra jest cudowna, system walki moim zdaniem lepszy niż w jedynce i wydaje mi się, że bardziej wymagający od poprzedniego, który polegał na ciągłym klikaniu w odpowiednim momencie. Co do Triss także nie mam zastrzeżeń :) W końcu czuję tu klimat z książek Sapkowskiego ( według mnie w poprzedniej części jakoś kiepsko z tym było ). Postaci są bardzo przekonujące, doskonale stworzone. Co do humoru, to jest i jest tak samo dobry jak ten książkowy, nie raz zdarzyło mi się przed ekranem parsknąć szczerym śmiechem. Gra jest zauważalnie trudniejsza, ale wydaje mi się, że to dobrze, bo w końcu trzeba się trochę natrudzić z wirtualnym przeciwnikiem. Gra pozytywnie mnie zaskoczyła. Niekwestionowany mistrz tego roku.
Ja też miałem dziwactwo z mieczem. Czasami Geralt decydował, ze wsadzi sobie jeden z mieczy z powrotem do plecaka, zamiast nosić na plecach. Działo się to przy cutscenkach. Wówczas w filmikach walczył innym mieczem, a po zakończeniu pokazu w menu szybkiego wyboru pojawiał się miecz "cutscene sword" :D (wersja gry oczywiście polska)
Ja uważam, że jest lepszy. Grafika jest cudowna, fajnie sie walczy. Ja jestem zachwycona tą grą. :D
Kurde, kurdeee! Za słabego kompa mam, żeby mi jedynka poszła, to co dopiero dwójka :/ Ale może na laptopie siostry się uda, jak poprzednia, zobaczymy :D Chciałabym, żeby pojawiła się Yennefer, bo to moja ulubiona postać z książek, ale nie widzę na to raczej szansy, co? xD
Powiem Ci, że jest jako taki wątek związany z Yennefer, a mianowicie pojawia się we wspomnieniach Geralta. Nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć, bo dopiero zacząłem grę :)
Dokładnie, ale fajnie że chociaż o niej wspomniali, bo w jedynce nikt o niej nie mówił. To samo z Ciri
O Ciri w jedynce wspominali, jeśli się porządnie niektórych za języki pociągnęło. Z tego co pamiętam jej historię usłyszałam od jakiegoś karczmarza (ale żabym to ja jeszcze wiedziała którego xD).
Co do dwójki to jak dla mnie jest lepsza od jedynki. Błędy są, bo są, ale jakoś niespecjalnie mi to przeszkadza w tym, aby wkręcić się w fabułę, a do systemu walki idzie przywyknąć.
O Ciri mówił karczmarz w Odmetach, a o Yennefer też można było usłyszeć, ale nie była wymieniana z imienia. Sama Triss opowiadała Geraltowi historię "pewnej czarodziejki" i dżina. Poza tym w domu Triss można było znaleźć książkę opowiadającą o śmierci wiedźmina.
Tak wiem o tym, ale ani karczmarz ani Triss nei używali imion, była po prostu "pewna czarodziejka" i "pewna dziewczynka, która była wiedźminką, czarodziejką i księżniczką". Na szczęście w 2 to zmienili i pojawia się wątek z Yen i Ciri
Błąd.
Karczmarz na samym końcu opowieści, powiedział, cytuję: "Powiedziałem wszystko poza jednym: dziewczynka nazywała się Cirilla. Ale to bez znaczenia…"
To ile zajmuje przejscie calej gry ze wszystkimi questami gl i pobocznymi na poziomie np. normalnym ?