Bez przesady. Ta gra nie zasługuje na 1 miejsce w ranku. Na angielskim/amerykańskim filmwebie, wątpię by ta gra znalazła się w top 50. Ale Polska to Polska, przeważnie swoje gry chwalą...
Jasne, że nie zasługuje. Jest to po prostu całkiem niezły rpg, nie idealny ale po prostu dobry, chyba pierwszy tak dobry od paru lat.. W naszym pięknym kraju co trzecia osoba głosuje :
- nie lubie rpg winc dam mó 1-3
- Wybitne bo polskie więc jako patriota dam 9-10
Dlatego nie lubię patriotów i nie jestem nim. Trzeba oceniać jaka gra jest, a nie że "to polski tytuł". Nie obchodzi mnie czy to polski tytuł, czy zagraniczny dam taką ocenę, na jaką gra zasługuje.
Ale to jest po części zrozumiałe że ludzie patrzą przez pryzmat solidarności ze swoim narodem. Nie ma co wypominać tego gdyż na francuskim filmwebie będą zawyżane oceny Ubisoftu, na amerykańskim Rockstara i Blizzarda itp. Także na logikę czemu my mamy tego nie robić. Na metacricie z pewnością jest więcej amerykanów niż polaków. Z drugiej strony zaniżanie oceny tylko dla tego by nikt nie posądził Cię o "patriotyzm" jest równie idiotyczne.
Nie zaniżyłem oceny ze względu na patriotyzm, po prostu dałem ocenę na którą według mnie ta gra po prostu zasługuje :D
Wybitnie nie można się z tobą zgodzić. Co prawda mnie też fanbojostwo przeszkadza i czasami (w przypadku Wiedźmina) aż kłuje w oczy, ale przyjrzyjmy się faktom:
Na Metacriticu - który nie jest Polskim portalem - Wiedźmin zajmuje kolejno 2. , 3. i 4. miejsce (kolejno dla wersji PC, PS4, i Xbox w rankingu Metascore) oraz 4. miejsce w rankingu Userscore. Jak widać Wiedźmin nie tylko na Filmwebie ma wysokie noty. Nie wiem jak to jest na STEAMie, ale Witcher także i tam znajduje się w Bestsellerach.
Dodajmy też 4 miliony sprzedanych kopii w ciągu dwóch tygodni od premiery. Przy zachowaniu pozytywnych recenzji, czego nie można powiedzieć o wielu innych produkcjach, których odbiór często zaraz po premierze (razem ze sprzedażą) spada na łeb na szyję (nie wspominając ostatniego kandydata do GOTY na PC, czyli Arkham Knight) Z takimi statystykami Wiedźmin wpisał się do grupy takich gier jak GTAV np., które sprzedawało się na podobnym poziomie (choć trzeba zaznaczyć, że wówczas bez PC).
Innymi słowy - czas zweryfikuje ranking. Prędzej czy później pojawi się, jak zwykle, inny kandydat do pierwszego miejsca, ale póki co obejmuje je - chyba zasłużenie - Wiedźmin. :)